Prohibiția alcoolului in Kerala, India 5

Prohibiția alcoolului in Kerala India: cu dezlegare

India Kerala Kerala Blog Express 3

Vă place ca seara, la cină, să savurați un pahar de vin? Sau o bere rece pe terasă, după o zi toridă, în clima aceea asiatică? Umedă, un pic înăbușitoare, dar care te toropește într-un mod atât de plăcut, iar după lăsarea serii și domolirea temperaturilor, cu puțină briză, te îndeamnă să stai și să lenevești, tolănit pe vreun scaun de terasă încăpător?

Undeva cu o priveliște divină? Ei bine, nu se poate chiar în orice unitate turistică în statul indian Kerala, iar în câțiva ani planul este ca restricțiile să fie din ce în ce mai mari.

Prohibiția alcoolului in Kerala India: cu dezlegare

Nu vă speriați totuși, în unele state indiene nu este nicio problemă cu vânzarea de alcool, ncio restricție sau cel puțin nu momentan. În câteva state însă este prohibiție, iar în Kerala sunt mari restricții privind locurile și magazinele de unde se poate cumpăra alcool.

În 2014 statul a dat o lege care interzicea vânzarea alcoolului în toate barurile, care a fost contestată la Curtea Supremă de Justiție indiană și diluată. S-a anunțat că măsurile se vor aplica gradual, pe o perioadă de 10 ani. Între timp, peste 400 de baruri din cele 700 existente pe teritoriul keralei nu au mai primit licență, urmând ca în timp să se rărească până la dispariție. Cel puțin acesta a fost planul anunțat. La fel se va întâmpla și cu liquor shopurile, care și așa sunt rare.

Vor fi 2 excepții, însă, restaurantele hotelurilor de 5 stele și magazinele care vând toddy, lichiorul extras din cocotieri. Acestea vor putea vinde alcool, respectiv lichior.

De ce această măsură?

Pentru că în Kerala s-a înregistrat ani la rândul cel mai mare consum de alcool pe cap de locuitor din India: peste 8 litri/an/persoană, versus media indiană de 5,7 – date din 2014. Alcoolul este făcut responsabil pentru numărul mare de accidente rutiere, pentru degradarea stării de sănătate a multor locuitori și pentru destrămarea multor familii. Legiuitorii au găsity soluția: prohibiția. Nu știu cum vor evolua lucrurile, dacă se vor îmblânzi condițiile sau din contră, realiza promisiunile de instaurare a restricțiilor.

Cum stau lucrurile acum?

Niciun magazin de tip supermarket nu se vinde alcool de niciun fel. Am văzut însă câteva mărci de vin fără alcool.

Hoteluri, restaurante

Numai o parte au licență de alcool. În cele în care nu există licență nici nu se poate cumpăra din altă parte și servi în spațiile comune. Puteți servi în camere, dacă hotelul ales nu are licență. Așa că dacă acest aspect este important pentru dvs., mai bine verificați cum stă hotelul ales la acest capitol.
Berea Kingfisher costă în general 250 de rupii.

Prohibiția alcoolului in Kerala, India: cu dezlegare
Uneori un pahar de vin alb rece se ”asorteaza” perfect cu un suc proaspat de mango

Parlour shop, Wine and Beer bars

O să vedeți semnul în unele locuri de unde se poate cumpăra bere sau vin. Unele baruri sunt în hoteluri și servesc și alt tip de alcool.
Sunt multe baruri locale, care arată dezastrous, ca speluncile, unele pitorești, însă majoritatea sunt frecventate aproape exclusiv de localnici, bărbați, desigur. Femeile indiene nu merg să bea în baruri.
Sunt și baruri frecventate de turiști, eu am văzut în Varkala – noua Goa cum i se mai spune, sau în Fort Kochi.
Prețuri: cele frecventate de turiști: 180, 190 rupii/ berea Kingfisher, iar în cele unde merg localnicii și unde poate merge toată lumea de altfel, 130 rupii.

Liquor shops

Cele mai ieftine produse re regăsesc aici, 85 sau 90 rupii pentru Kingfisher. Dar puteți lua de toate: vin, whisky etc.
Liquor shop-urile nu sunt deschise toată noaptea, au program limitat, localnicii știu peste tot și sunt extrem de aglomerate de obicei. Nici aici nu o să vedeți doamne, ni s-a spus că multe femei indiene servesc alcool, dar trimit un bărbat să le cumpere, nu se duc ele.

Ei bine, noi ne-am dus și nu vă pot spune ce interes am stârnit de fiecare dată, ne fotografia lumea, mai ales când ne-am luat câte ceva înainte de a merge la petrecerea de final Kerala Blog Express și eram toate gătite, iar eu aveam un saree foarte elegant, din mătase.

Sper să nu citească asta fratele meu, care m-a avertizat ca nu care cumva să fac așa ceva, adică să mă duc prin oraș cu acel saree de nuntă, că o să se uite lumea la mine ca la o nebună, cumva cum ai vedea o fată îmbrăcată în rochie de mireasă pe la tarabe.

Nu știu dacă așa o fi fost, noi ne-am distrat că eram grup mare în seara respectivă, mai mult fete (25 de fete și 5 băieți, dintre care 2 nu beau alcool, deci girl power). Până la urmă am luat doar o sticlă de Kingfisher pe care nici nu apucat să o consum atunci.Nu știu de ce, dar când au fost petreceri oficiale, am avut 3, am socializat mai mult cu diferiți oameni de pe acolo, din turism, de la resorturi, oficialități și am pierdut distracția.

Bine de știut: dacă vreți să cumpărați numai bere nu stați la coadă, mergeți în partea drepată, la coada mare stau cei care cumpără și spirtoase. Oricum noi am foat invitate mereu în față, nu am stat la nicio coadă.

Iar pentru când va fi penurie de alcool, ne putem bucura de sucurile proaspăt stoarse delicioase și de diferite moktailuri demențiale preparate cu ingrediente organice. M-am îndrăgostit de mocktailurile de la Xandari Pearl, nu m-aș mai fi săturat de ele. Sunt foarte răcoroase și parcă te ung pe suflet, te hidratează și îți dau o stare de bine.  Bine ați venit în lumea ayurveda!

????????????????

Mocktails (1)

0 thoughts on “Prohibiția alcoolului in Kerala India: cu dezlegare

    1. Pot sa aduca din alta parte, presupun, dar este departe. Insa majoritatea cumpara de la acele magazine, fac provizii. In rest, se servesc cocktailuri la hotelurile care au licenta pentru alcool si la anumite baruri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.