Wayanad: de la răsărit la apus, ziua 13 KBE

India Kerala Blog Express 3

Ținutul Wayanad, din statul indian Kerala este sinonim cu verdeața, cu plantațiile nesfârșite de orez, ceai, cafea. Acest paradis verde – care este urbanizat doar în proporție de 3,79% este mărginit de munții Western Ghats, și este plin de istorie, iar pădurile sale, locuite încă de acum 3000 de ani încă mai adăpostesc numeroase triburi indigene. Cascade, peșteri străvechi, sanctuare ale animalelor, sate pitorești, meșteșugari și resorturi de poveste, integrate perfect în natură dar dotate cu toate facilitățile moderne. În prima zi în care am ajuns aici am făcut rafting pe râu cu plute din bambus, am mâncat Sadya, mâncarea tradițioanlă a Keralei, pe frunze mari de bananier – a trebuit să mâncăm cu mâinile, eram total neîndemânatici, parcă eram bebeluși ne-am făcut într-un mare fel, nu este atât de simplu pe cât pare când te uiți la localnici – am vizitat o fabrică de ceai și am luat cina la lumina lumânărilor, în decorul de poveste de la Windflower Resort & SPA.

Ziua a 13-a a debutat glorios, cu o gâlceavă cu o gașcă nebună de maimuțe, despre care vă povesteam ieri, în articolul dedicat complexului unde am stat, Windflower Resort & SPA. După mic dejun ne-am îmbarcat în microbuzul hotelului și am fost duși la Vythiri Village, de unde am plecat cu un autobuz destul de rudimentar în explorarea regiunii. Fusesem împărțiți în două grupuri, după preferințe: în timp ce unii au mers cu zeppelinul în Wayanad Adventure Camp și au făcut diferite activități, dar au și vizitat lacul Karlad, alții am avut alte activități. Am ales programul în care stăteam mai puțin timp în mașină și aveam mai multă activitate fizică, un drum spre peșterile Edakkal. Inutil să spun iar că aș fi stat la hotel toată ziua, dar  mi-a fost jenă de organizatori, mai ales că anunțaseră deja mai mulți din grup că stau la resorturile unde au fost cazați atunci când m-am gândit și eu la asta.

Artizani locali, maeștri în prelucrarea bambusului

Primul loc unde ne-am oprit a fost o cooperativă locală, condusă de URAVU, o instituție nonguvernamentală care se ocupă de integrarea femeilor în câmpul muncii, într-un mod sustenabil. Ei realizează mici întreprinderi unde sunt angajate femei dintr-o anumită comunitate, care lucrează împreună pentru realizarea diferitelor obiecte din bambus. Totodată organizația se ocupă de comercializarea produselor și de conștientizarea publicului cu privire la diferența pe care o face atunci când alege să cumpere un produs de artizanat, în locul unuia produs într-o fabrică. O diferență de calitate, dar mai important, diferență în a contribui la sustenabilitate și la îmbunătățirea vieții femeilor indiene. Din nefericire, în India se înregistrează cea mai mare rată a sinuciderilor din lume, iar ce este cutremurător este că femeile indiene își dau de multe ori foc, este metoda numărul 3 folosită de acestea, nu însă și de bărbați. Cauzele sunt multiple, dar pornesc de la statutul lor în societate, de la faptul că femeile divorțate sunt paria în societate și că în general femeile sunt privite încă ca o povară, pentru că nu generează venituri. Uravu și-a propus și a realizat multe, a reușit să înființeze multiple ateliere de-a lungul Keralei și este în proces să atragă mai multe fonduri în scopul de a continua demersurile lor, pentru o Indie mai bună.

Noi am fost ghidați de una dintre managerițe, o femeie cu o foarte bună educație, care vorbea engleza cu un perfect accent britanic, părerea noastră fiind că aparține castei superioare și că probabil a fost educată în UK, dar a ales această viață din convingere și a fost un privilegiu să o cunoaștem, este unul dintre acei oameni care schimbă lumea. O să realizez la un moment dat un interviu cu dânsa, am vorbit deja la momentul respectiv.

Ne-am întâlnit la plecare cu un pescar, care ne-a arătat binevoitor captura și a stat cât am vrut noi să fie pozat

Până și stația de autobuz este realizată din bambus aici

Wayanad Kerala Uravu19

Prânz la The Hill District Club

Peșterile Edakkal

3 peșteri preistorice, care datează de cel puțin 5 000 de ani ÎH formează complexul de la Peșterile Edakkal. Pe pereții peșterilor sunt sculpturi și scrieri din epoca de piatră, care încă nu au fost descifrate decât parțial. Cele mai vechi, de 7000 de ani, reprezintă elefanți, șefi ai unor triburi străvechi, regine, unelte. Arheologi internaționali și indieni face eforturi pentru ca locul să fie declarat World Heritage, de către UNESCO.

Mi-a plăcut mult vederea de sus de la peșteri, cu văi adânci și munții Tamil Nadu și Karnataka, având în vedere că peșterile sunt situate pe cel mai înalt vârf din Wayanad, Ambukuthi mala. Drumul spre peșteri este mărginit de diferite magazine care vând obiecte de artizanat, gustări, mirodenii și alte nimicuri drăguțe. Din când în când câte o maimuță traversează drumul și toți din grup sar cu aparatele foto, îmi venea să le zic: trebuia să veniți de dimineață pe terasă la mine să vedeți acolo maimuțe!

Când coboram ne-am întâlnit cu o mulțime de școlari, veniți în grupuri să viziteze peșterile. Am fost înconjurată de cete de copii și toți doreau să știe de unde sunt, cum mă cheamă, să vadă cum este părul meu, de ce este așa, am postat pe FaceBook un filmuleț de atunci, îl puteți vedea aici. 

Peșterile Edakkal Wayanad13

Peșterile Edakkal Wayanad16

Peșterile Edakkal Wayanad22

Întâlnire cu Govindan, șeful unui trib de arcași Kuruma

Am rămas cu toții impresionați de măiestria lui Govindan, dar mai ales de musculatura sa: ce înseamnă o viață trăită în natură, cu alimentație sănătoasă, pur și simplu îmi era greu să îmi cred ochilor, că acest corp aparține unui bărbat de peste 70 de ani! Acum îmi dau seama că nu l-am întrebat ce alimentație are, care sunt preparatele lui favorite!

Am tras cu toții cu arcul și eu chiar am excelat, am folosit și unul tradițional, fără suport pentru săgeată. Cred că trebuie să perseverez, că se pare că mă pricep la asta, culmea că la tenis nu am deloc țintă, sunt chiar un antitalent rar (am perseverat, chiar am avut profesori dar degeaba) dar surprize… surprize, de câteva ori în viața mea am tras cu arcul, fără lecții și de fiecare dată cu succes.

Govindan sef trib arcasi Kuruma4

Petrecere la Vythiri Village

Seara am fost poftiți cu toții la Resortul Vythiri Village, unde am avut o petrecere realizată pentru noi, la care au fost de asemenea invitați mulți oficiali ai Keralei și mulți oameni de la agențiile care s-au ocupat de organizarea Kerala Blog Express. Desigur, a fost o surpriză, noi credeam că este doar o masă, când colo spectacol cu dansuri, am avut și DJ, băuturi, de toate. Am stat mai mult la socializare cu ceilalți invitați, am petrecut puțin timp la dans și din fericire pe la ora 11 am mers cu toții la hotelurile unde eram cazați. A doua zi iar era aglomerată și aveam mult timp de stat în autocar, deoarece trebuia să ajungem în Kozhinkode.

Am fost în #KeralaBlogExpress la invitația Biroului de Turism al Keralei, proiectul fiind sprijinit de Nikon România și de First Class Intl, o agenție boutique care realizează foarte multe programe frumoase, multe pentru SPA, vindecare, cunoaștere, pentru grupuri sau individual, în diferite destinații exotice și nu numai.

Grădina Vythiri Village arăta prcum o pădure fermecată

Vythiri Village6

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.