Pe urmele președintelui în Calicut/Kozhinkode ziua a 14-a din KBE

India Kerala Kerala Blog Express 3

În ziua a 14-a petrecută în Kerala am ajuns cu autocarul din Wayanad în Calicut, sau Kozhinkode, unde am stat în același resort unde a doua zi era așteptat Președintele Indiei. Era plin de securitate peste tot, vă dați seama, armată, filtre, dar cu toate acestea traficul se desfășura normal. A fost ziua în care mi-am dat seama încă o dată cât de familiară îmi pare atmosfera orientală – în Kozhikode este o mare comunitate musulmană și o parte a orașului arată ca o urbe aglomerată din Maroc.

După un mic dejun matinal la superbul resort Windflower, am fost transferați la autocar și am pornit la drum. Nu am avut foarte mult de mers, aproximativ 63 de km, dar organizatorii doreau să ajungem înainte de prânz, pentru a nu se aglomera traficul foarte mult, având în vedere că a doua zi în orș era așteptat Președintele Indiei, Shri Pranab Mukherjee. Cu ocazia vizitei a inaugurat mai multe proiecte, printre care și Muziris Heritage Project, despre care v-am vorbit deja.

Caicut sau Kozhikode?

Ambele. Calicut versus Kozhikode: numele european, versus numele folosit de localnici, al celui de-al treilea oraș ca mărime și importanță din Kerala. M-am obișnuit să folosesc când un nume, când celălalt deoarece așa se folosește peste tot, uneori în aceeași propoziție. Nu am apucat să explorăm orașul foarte mult, am ajuns aici cu Air India din Cochin și am mers direct în Wayanad, iar în ziua petrecută aici am văzut un pic din moștenirea veche, nu am ajuns în orașul modern, în Malluri și nu am vizitat moschei, temple, biserici. Doar am ridicat un pic cortina.

Welcom Hotel Raviz Kadavu

La hotelul Welcom din Kozhikode am fost primiți iar cu tobe, ghirlande, răcoritoare și voie bună, ni s-au alocat camerele și am luat prânzul. Totul foarte delicios, multe verdețuri, supe minunate, dulciuri bune, totul extraordinar dacă nu am fi avut ca termen de comparație resorturi care chiar excelează la acest aspect. Piscinele și grădinile interioare ale acestui resort sunt de excepție, așa că o mare parte a bloggerilor au decis să rămână la resort toată ziua.

A nu v-am spus: am avut program de voie în această zi și toată lumea abia aștepta, mai ales că era a doua oară în care stăteam toți în același loc (prima oară fiind în camping la Western Ghats). În timp ce mai mult de jumătate au stat la piscină cu bere, vin, s-au distrat și au făcut multe poze, alții am pornit să vizităm Calicutul, în grupuri, grupulețe.

Hisilicon Balong

Welcom Hotel Kozhikode.2

La plimbare prin Kozhinkode cu bloggerii din Filipine, Indonezia și Malaezia

Nu știu dacă v-am mai spus, dar m-am înțeles extraordinar de bine cu Farah din Malaezia, cu Jojo din Filipine și cu Hary din Indonezia (Insula Sumatra – nu este chiar o insulă mică, are de două ori suprafața României și este un loc la care visez de ceva timp).

Cum hotelul nostru este lângă oraș, am luat un tuk-tuk din fața resortului și am stat așa toți patru înghesuiți vreo 40 de minute, timp în care am făcut foarte mare haz.

Calicut Kozhikode2

Valiyangadi, Marele Bazar din Kozhikode

Este locul ales de noi pentru plimbarea de după-amiază. O încrengătură de străduțe, magazine, vânzători ambulanți, atmosfera pe care o regăsești într-un bazar nord african. Majoritatea proprietarilor de dughene sunt musulmani, iar aici a fost singurul loc din India unde nu se găseau saree-uri, ci voaluri pentru cap, materiale și veșmânturi purtate de musulmane. Fiind India însă, totul era plin de culoare.

Am cumpărat 2 voaluri și cosmetice

Valiyangadi Calicut Kozhikode1

Shopping Valiyangadi Calicut Kozhikode

Shopping Valiyangadi Calicut Kozhikode.4

Am vizitat câteva magazine cu clopoței din bronz

Shopping Valiyangadi Calicut Kozhikode.14

Am mîncat pepene roșu la o dugheană locală

Am cumpărat halva

Halvaua de aici nu est precum cea pe care o cunoaștem noi, ci un fel de jeleu, este delicioasă și am ajuns la cel mai bun magazin din Calicut, la indicațiile organizatorilor excursiei noastre

Am aflat lucruri interesante de la un neguțător de cafea

Argint din Calicut

Am cumpărat argint de la un bijutier adevărat: serios, dacă doriți să cumpărați argint și orice altceva, aici este singurul loc pe care îl recomand, din toată Kerala.

Peste tot vânzoleală, zâmbete, toată lumea ne saluta, ne întreba de unde suntem, ce facem, a fost ca o întoarcere în trecut, toată lume dorea să facă poze cu noi, ne îndemnau să cumpărăm, să dicutăm, nici nu am simțit când au trecut câteva ore, s-a întunecat și a trebuit să ne îndreptăm spre hotel.

Am găsit iar un tuk-tuk, dar mult mai mic decât cel cu care venisem, am stat ca sardelele și a fost o mare fericire să ajungem în sfârșit. Am fost înșelați: convenisem să îi dăm cât este pe aparat, iar acolo șoferul ne-a cerut dublu și pentru drumul de întoarcere. A fost pe față înșelăciunea, pentru că alții ne cereau mai puțin cu totul, din nefericire băieții erau prea fini și i-au mai dat ceva, ceea ce nu trebuia. Noi chiar ne prgătisem să îi lăsăm mai mult, dar așa nu i-aș fi lăsat nimic, nu că era mare sumă, nu este o tragedie. Trecem peste, dar idea este că se mai întâmplă și de astea, până la urmă șoferii de taxiuri, tuk-tukuri etc sunt la fel peste tot în lume, unii onești, dar mulți puși pe înșelăciune și pe furt.

Calicut Kozhikode3

Seara nu am făcut decât să ne plimbăm prin grădinile hotelului pline cu palmieri, am stat lângă picină și am vorbit până destul de târziu. Ce remarcasem cu toții: când ajunsesem la hotel era plin de oameni în uniformă, după vreo două ore nici pomeneală. Am fost convinși că erau toți ori în civil printre turiști ori ospătari, personal de serviciu etc.

Cu greu ne-am desprins din decorul de vis și ne-am dus la culcare: a doua zi ne aștepta un drum lung, de 180 de km, 5 ore pe drum, că nu era autostadă și se mergea încet. Plus alte surprize pe parcurs.

Am fost în #KeralaBlogExpress la invitația Biroului de Turism al Keralei, proiectul fiind sprijinit de Nikon România și de First Class Intl, o agenție boutique care realizează foarte multe programe frumoase, multe pentru SPA, vindecare, cunoaștere, pentru grupuri sau individual, în diferite destinații exotice și nu numai.

Mai este puțin și aventura noastră în autobuzul Kerala Blog Express ajunge la final 

0 thoughts on “Pe urmele președintelui în Calicut/Kozhinkode ziua a 14-a din KBE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *