Jeep safari și rafting în Munții Taurus #canionulKoprulu

Antalya Turcia

Ce înveți încă de prima oară când faci rafting? Cele 5 comenzi de bază: înainte, înapoi, stânga, dreapta și stop, cum să ții vâsla și mai ales că la rafting te uzi. A fost primul lucru pe care l-am testat, având în vedere că la urcarea în bărci am și fost ”inițiați” de către căpitani, în minunata aventură din canionul Koprulu din Antalya, 11 kilometri pe râu în jos, o aventură cu final fericit. Ce trebuie să știți, ce să aduceți și cât costă voi detalia mai jos.

Am început aventura cu echipa Air Raft cu urcarea în Jeepuri, plus on road și off road preț de 2 ore. A fost un prilej minunat să facem un pic pe cercetașii, având în vedere că fiecare echipă a avut de adus 5 tipuri diferite de plante din pădure (care ne fuseseră arătate înainte de plecare) i să admirăm râul învolburat de sus. Râul are de obicei culoarea turcoaz, dar cum în ultimele zile plouase și fusese răscolit mâlul, noi am avut un peisaj mai spălăcit, nu peste tot, dar nu era culorea aceea fantastică pentru care este renumit.

Girls power în Jeep Safari

Eu am fost în mașină cu Amelia (la volan), Raluca, Alexandra și Simona. Inițial doream și eu cu Simona să conducem, eu după ce făceam pozele, dar Amelia se acomodase rapid cu mașina și mergea atât de bine, că m-am concentrat la poze. Plus că jumătate de drum ne-am urcat în remorcă și a fost mare, mare veselie în grupul nostru. Efectiv ne-am distrat fantastic, stați aproape, voi face și un montaj cu tot ce am filmat eu și cameramanul oficial în această zi.

Koprulu Antalya2

Jeep Sfari Antalya canionul Koprulu.7

După Jeep Safari am luat prânzul, compus din pește gătit tradiționat în frunze de viță de vie, foarte foarte bun, pui, orz, cartofi, salate.

Koprulu Antalya4

Rafting în canionul Koprulu

Echiparea

Rapid am fost împachetați, ni s-au oferit cipici de plastic, costum de neopren, veste de salvare și căști. Sfatul cel mai bun pe care l-am primit de mult: costumul de neopren trebuie să fie fix, nu lejer, larg, pentru a vă putea proteja de frig. Știu că lucrurile acestea sunt cunoscute multora, dar în grupul nostru au fost destui care au avut costume largi și le-a fost frig. Eu abia am intrat în M-ul meu, dar a fost perfect, mi-a fost foarte bine.

Ni s-a făcut instructajul și în bărci: 3, în care ne-am urcat câte 12 persoane. Fiecare barcă cu câte un căpitan: Omer (al nostru, foarte calm) Jay (profesorul, le-a ținut lecții de istorie celor din barca lui, vorbește impecabil limba engleză) și Abdulah, cel mai tânăr și neliniștit, care a avut grijă ca toți din barca lui să facă baie în râu, dar și ca noi să fim murați bine, în bătăliile navale de pe râu. La scara pneumatică.

Am pornit iute pe râu în jos și nici nu ne-am dezmeticit bine că a urmat primul hop: o vâltoare care ne-a luat pe nepregătite. Imediat toți am pus vâslele pe genunchi, instinctiv, n-am prins bine de sforile de pe laterala bărcii și am început să țipăm de mama focului până când am trecut hopul. Povestea s-a repetat la fiecare vâltoare.

Dar asta nu ne-a împiedicat să ne fălim cu numele de echipa Kamikaze: asta după ce căpitanul nostru, foarte experimentat, ne-a dus de două ori periculos de aproape de câte o stâncă, desigur spunându-ne înainte cum să ținem vâslele, în sus și având grijă de toată situația. Cu această ocazie am aclamat sus și tare și foarte gălăgios că noi suntem echipa Kamikaze și restul sunt găini. Da, sigur! Văsleam ca niște pisicuțe și cum vă spuneam, când dădeam de greu lăsam treaba pe căpitan și ne puneam pe țipat.  Pe linkuri găsiți filmulețele de pe facebook realizate de mine din barcă.

La rafting te uzi!

A fost prima lecție învățată. Și am fost udați imediat ce ne-am urcat în bărci.

Bătaia:

De mai multe ori am fost așteptați, în special de barca unde era Abdulah și stropiți destul de rău. Nu atât colegii noștri, deși și ei erau destul de vașnici și clar cu mai multă determinare decât noi, cât Abdulah, care atunci când arunca o vâslă cu apă ne uda pe toți. Când îl vedeam deja ne venea să o luăm la goană dar unde să ne ducem. Și Omar al nostru nu făcea nimic. Nu se băga în bătălie, ne lăsa de izbeliște. Am protestat de mai multe ori, cerându-i ferm să îi ude și el pe ceilalți și nimic. Zâmbea, zicea da, da și nimic, Oare am nimerit iar în India? Misterul a fost dezlegat mai târziu.

Abdulah nu ne uda pentru a-și ajuta echipa să câștige, cât pentru că nu suporta să vadă pe cineva atât de uscat. Pe ai lui îi aruncase de mai multe ori în râu. Nu oriunde: erau câteva locuri unde se putea face baie, ni s-a spus că cine vrea. Noi inițial nu înțelegeam de la distanță cum de atâția din barca respectivă dorau să facă baie când de la noi numai ghidul local sărise, dar mai târziu am aflat că îi lua efectiv pe sus, fete, băieți și îi arunca. Unii au făcut baie de 3 ori, alții de 2. Și îi ridica după în barcă la loc. La un moment dat a luat două fete din apă, de spatele vestei ca pe niște fulgi și le-a depus pe amândouă în barcă. Vlad a doua oară s-a războit cu el, că nu mai dorea baie.  Alt băiat i-a reproșat că are ceva cu el. Și tot așa. Când am aflat toate aceste fapte mi-am dat seama ce noroc pe capul nostru, dar după ceva timp, am zis…. de ce nu baie? A fost fun. Se pare că îndemnul era: Lady, lady swimming, jumping ? Și poc în apă.

Săritura în râu

Deși la început nu aș fi spus că sunt dispusă să sar în râu, chiar deloc, m-am trezit că îmi doresc odată ce i-am văzut pe mulți alții și am sărit cu Simona. Mi-a părut rău că nu am făcut asta de la început, cred că aș fi sărit de mai multe ori, ca alții. Deși apa din râu este destul de proaspătă, să nu spun rece, nu am simțit asta ca pe un inconvenient. A fost super super minunat.

Rafting Koprulu Antalya17

De ce aveti nevoie:

  • Haine de schimb.
  • Prosop (chiar mic, că duș este de făcut la hotel).
  • Cremă cu factor mare de protecție: eu am avut 50 și a rezistat, dar au fost fete pe care le-a prins foarte tare soarele cu pantalonașul de la costumul de neopren. Și mânecă scurtă.
  • Apă, sucuri, dacă doriți ceva anume, deși puteți cumpăra și de la fața locului.
  • Aparat foto subacvatic 🙂 și antișoc – eu am avut unul de la Nikon, mirrorless, Nikon 1 AW1.
  • Atenție cu asigurarea medicală: raftingul este trecut la categoria sporturi exteme, așa că accidentele rezultate de aici nu sunt acoperite de asigurările turistice obișnuite, trebuie să verificați. Sau să vă țineți de un traseu ușor, am văzut și copii de 3 ani pe traseul nostru, dar dacă porniți mai de sus este mai zbuciumată călătoria. Să știți.
  • Voie bună cu carul.

Prețuri:

Toată experiența, rafting  cu echipament inclus plus Jeep Safari și prânz, 79 de euro. Puteți face și numai una dintre cele două, la jumătate de preț. Pentru CD – ul cu filmul excursiei și poze, am înțeles că se percepe un preț de 20 de euro (sper că am înțeles bine). Oricum, merită! Filmul îl puteți vedea în aproximativ 20 minute de la debarcare, timp în care vă schimbați, beți o cafea, suc sau bere.

Mie mi-a plăcut ENORM, a fost prima oară când am avut ceastă experiență și de abia aștept să mai încerc. Nu un traseu foarte greu, ci tot așa. 2,3 dificultate, adică pentru începători.

Am mers în această excursie la invitația Nova Travel, agenție parte a EUROLINES GRUP, cu sprijunul Nikonisti.ro

Rafting Koprulu Antalya

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *