Kerala Kalamandalam – ziua 15 KBE

India Kerala Kerala Blog Express 3

În ziua a 15-a petrecută în Kerala am avut foarte rarul privilegiu de a asista la o reprezentație exclusivă a artiștilor Universității de Artă și Cultură Kerala Kalamandalam. 2 ore de magie numai pentru noi, plus faptul că i-am cunoscut pe artiștiși am vizitat tot campusul.

Kerala Kalamandalam – Universitatea de Artă și Cultură

– Un centru major pentru învățarea artei indiene.
– În orașul Cheruthuruthy în districtul Thrissur, Kerala.
– Aici studenții învață multe forme de dans și performanță artistică precum Kathakali, Mohiniyattam, Kudiyattam, Thullal, Kuchipudi, Bharatanatyam și Nangiar Koothu.
– Nu vă speriați, nu mă pricep prea bine de fapt deloc la arta aceasta, m-am inspirat de pe Wikipedia, ce pot spune cu propriile cuvinte este că am asistat la mai multe reprezentații:

  • La început doi bărbați au efectuat tot felul de mișcări, coordonându-se și având tot felul de expresii, se pare că fiecare înseamnă câte ceva, ne-au arătat o demonstrație de mimică.
  • A doua scenă: un profesor a interpretat un dans, cu o mimică deosebită, in stilul indian (nu știu care dintre cele enumerate mai sus). M-a impresionat coordonarea dintre mișcările lui – uneori doar ochii în toate direcțiile sau contorsionarea stomacului sau împreună – spuneam coordonarea cu bătaia de tobe a celor doi studenți care îl acompaniau, la percuție. Practic a fost incredibil mai ales că reprezentația a durat ceva timp, peste 15-20 de minute, ritmul era mereu altul, uneori frenetic, interpreta o odisee, cu bătălii și trăiri profunde, cu durere și bucurie și nu îmi venea să cred câtă perfecțiune a execuției. Am înțeles că se antrenează ani și ani de zile pentru asemenea performanțe.
  • au urmat fetele: 3 reprezentanții în total: dansuri, jocuri cu ochii și iar dansuri. Foarte foarte foarte grațioase. La fel am rămas impresionați de mișcări și de coordonare, de perfecțiunea detaliilor.

Kerala Kalamandalam Blog Express12

Kerala Kalamandalam Blog Express22

Kerala Kalamandalam Blog Express29

În timpul primei reprezentații, cea cu mișcările, m-a lovit curiozitatea de a merge în culise, ceea ce am și făcut și am stat de vorbă cu fetele. Foarte tinere, 21, 20 de ani, toate aproape măritate. Foarte foarte delicate și simpatice, ca niște flori rare. Și foarte curioase în ceea ce mă privește, erau uimite de părul meu mai ales, doreau să afle de ce fac, de unde sunt, dacă sunt măritată și așa mai departe.

Kerala Kalamandalam Blog Express19

După vizită, Eco Garden Resort Cheruthuruthi

Prânzul l-am luat la resortul Eco Garden, unde cel mai tare mi-a atas atenția o căsuță în copac, care desigur era dotată cu toate facilitățile moderne.

Trebuie să încercați supa de porumb cu pui, mi-a plăcut la nebunie.

Kerala Kalamandalam Blog Express2

După prânz și vizita resortului, am pornit iar la drum și am întâlnit un mare festival, prilej cu care ne-am amestecat cu localnicii, foarte dornici să interacționeze cu noi. Mulți mi-au cerut numărul de telefon nu numai mie ci și celorlalte fete (de altfel cât am fost în Kerala dtorită tagurilor de la Oficiul de Turism și de pe Instagram am primit toate sute de mesaje de la indieni, care mai de care ne invitau peste tot). Am postat un video de la baia de mulțime pe facebook, adevărul este că oamenii sunt super simpatici.

Kerala Kalamandalam Blog Express45

Kerala Kalamandalam Blog Express44

Vizită la Kunnathur Mana Ayurveda

Am vizitat această casă istorică, care ne-a cucerit pe toți și unde am mers după încheierea programului. Am scris un articol separat despre șederea aici, este un loc perfect pentru iubitorii tradițiilor și apropierea de natură, de oameni, aici nu ai acea barieră vis a vis de localnici pe care o ai la multe resorturi de lux foarte exclusiviste. Cu tot ce decurge de aici.

După vizită am urcat iar în autocar și am ajuns în Cochin, unde din fericire am stat următoarele 3 zile, la Bolgatty Palace, ultima oprire din Kerala Blog Express. Mă încearcă iar aceeași nostalgie ca atunci, mai am un pic și termin și relatarea acestei experiențe atât de neașteptate și ireale pentru mine că nici acum nu prea îmi vine să cred că a fost aievea. Bine că am zecile de GB de fotografii și filme să îmi aducă aminte,

vă pup,

Mire

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *