10 motive pentru care să vizitezi Covasna cât mai repede

România Ținutul Conacelor

Păduri nesfârșite, conace semețe, căsuțe răsfirate pe versanți, câte o căruță trasă de cai frumoși și drumuri șerpuite, deloc aglomerate, oferă un cadru deosebit de romantic, ai impresia că te afli într-o poveste. Ținutul Conacelor, sau Ținutul celor Trei Scaune aștaptă să fie descoperit și savurat de căte vizitatori, întâmpinați călduros cu bucate delicioase și pălincă tare și aromată.

Doar trei zile, insuficiente pentru a vedea tot ținutul, suficiente pentru o mini vacanță, o evadare din cotidian, o oxigenare la întregului organism, iar multitudinea de locuri de văzut și lucruri de făcut într-un ținut relativ mic ca și suprafață face regiunea deosebit de atrăgătoare. Și să purcedem:

10 motive pentru care să vizitezi Covasna cât mai repede 

1. Mofetele 

Un ajutor neprețuit pentru sănătate, mai ales pentru cei care au probleme cu aparatul circulator, cu inima, cu tensiunea arterială. Excelent tratament de prevenire și pentru cei care călătoresc mult cu avionul.

Ce este o mofetă?

O saună cu gaz vulcanic, care iese din crăpăturile scoarței terestre. Mofetele din Covasna sunt unice în Europa și se spune că sunt mai puternice decât medicamentele. Tratamentul constă în a sta pur și simplu în mofetă, unde poți sta îmbrăcat, deoarece este un aer uscat, 5 minute în prima zi, adăugând câte 2 minute în fiecare zi, timp de 10 zile. Atât. Se recomandă cel puțin o cură de 10 zile pe an pentru bolnavi, două la modul ideal, iar pentru prevenire, una la câțiva ani. Despre tot procesul și cum funcționează, puteți citi în Formula As aici, am găsit un articol foarte bun.

Știți că Ungaria este foarte foarte faimoasă în Europa pentru tratamentul la mofetă? Și ei au doar una, cu proprietăți inferioare celor 12 din Județul Covasna. Îmi vine să strig în gura mare să mă audă toți cei cărora le poate fi util acest tratament: Veniți la Covasna! Aici vin echipe întregi de fotbal, pentru că sportivii sunt o mare investiție, care trebuie protejată. Și oameni din toată lumea, care cunosc acest lucru.

2. Verde, mai mult verde și mai mult verde

Un verde profund, de parcă pare desenat peste tot. Am exclamat de mai mult ori: dar aici nu s-au tăiat pădurile! Mi s-a răspuns cu tristețe că ba da, dar mai pitit. Însă mergând prin ținut nu ai acea priveliște dezolantă care îți rupe sufletul, ci ți-l umple de bucurie, pare cumva primordial, am avut impresia în unele locuri că nu a fost atinse de om.

Tinutul Conacelor Viziteaza Covasna motive29

3. Bucatele

Mâncarea mi-a adus aminte de cea din Maramureș și nu datorită preparatelor, care nu erau deloc similare, ci a sațietății pe care ți-o dau, imediat. Pâinea este delicioasă, consistentă, mezelurile sunt naturale, brânza are un gust deosebit. Aici nu prea se folosesc aditivi alimentari, se prepară totul din ingrediente naturale și asta nu se vede, dar se simte, la gust.

Centrul Malomkert

La Centrul Malomkert am fost serviți cu mâncare preparată la ceaun, excelentă și cu pâinici cu cartofi. Am asistat la băgarea și scoaterea din cuptor a pâinilor și la plecare am primit fiecare câte una. Oaspeții care stau mai mult timp aici, sau măcar câteva ore pot prepara chiar ei pâinea, în cadrul unor ateliere. Mai multe informații despre centru, despre moara de apă și activități aflați pe siteul companiei, aici.  Vă puteți și caza, sunt mai multe case.

4. Pălinca

Da, oamenii sunt la fel de primitori ca în Maramureș, adică te întâmpină peste tot cu pălincă, dar și cu apă și cafea. Este rutină. Pălincă de 60 de grade, în medie și foarte aromată peste tot.

Portio Nobilis – delicioasă

Am avut în program o degustare de pălincă Portio Nobilis, pălincă premiată la multe concursuri internaționale și am fost serviți cu sortimente realizate din afine, zmeură, pere, vișine, coacăze și scorușe – foarte foarte bună. Acompaniate de un fel de fursecuri realizate din aluat cu jumări, foarte consistente și tocmai bune pentru a ne schimba gustul între feluri. Am avut desigur și apă pentru a clăti paharele și a nu amesteca aromele.

Cum vă spuneam, pălinca  Portio Nobilis a fost premiată la Viena în ultimii trei ani, anul acesta obținând o medalie de aur (pălincă cu scorușe), 6 de argint (zmeura, mure, soc, prune, coacaze negre, mere) și 5 medalii de bronz (gutui, struguri, caise, tescovina, visine).

Deci dacă vizitați Covasna puteți cumpăra după pofta inimii din Sfântul Gheorghe, (strada Țigaretei nr. 46) iar dacă nu ajungeți aici puteți cumpărați online de pe siteul companiei.  

5. Oamenii

Zâmbitori, calmi, te fac să te simți bine. Am fost primiți cu bucurie nedisimulată, asta se simte imediat. Și nu numai cei cu care am interacționat ”oficial” să spunem au fost foarte binevoitori ci și cei pe care i-am întâlnit întâmplător la saună, la piscină, pe drumuri. Foarte deschiși, curioși, doreau să împărtășească lucruri și vorbeau bine română cu noi fără nicio afectare. Acum nu spun că nu or fi și pe aici uscături, dar cred că sunt excepții. Ca peste tot în lume există cu siguranță și aici tot felul de oameni dar nu pot să nu mă gândesc că într-o singură zi în București sunt zeci care te scot din sărite din tot felul de motive, sau când mergi pe litoralul nostru. Aici nu ai acea apăsare, grabă, zor, oamenii sunt calmi și au răbdare. Relaxant.

Tinutul Conacelor Viziteaza Covasna motive2

6. Kürtős kalács

Da, ținutul conacelor este și ținutul deliciosului cozonac secuiesc kürtős kalács (care în limba maghiară înseamnă coș de fum).

Știm cu toții că aluatul se realizează din fâină, lapte, ouă, drojdie, unt sau margarină, zahăr vanilar, zahăr și sare, iar siropul din zahăr, apă și zeamă cu coașă de lâmăie. Cu toate acestea există câteva secrete, pe care fiecare familie le transmite din generație în generație și le păzește cu strășnicie. Pur și simplu aici kürtős kalács-ul este mai bun. 

Tinutul Conacelor Viziteaza Covasna motive3

Puteți prepara kürtős kalács

În vizita prin Ținutul Conacelor puteți solicita la pensiunea voastră, sau la centrul de informare turistică din Ojdula să asistați și să ajutați la prepararea colacilor: frâmîntare, tăierea în felii, rularea pe sulurile de lemn, asistarea la coacerea pe jăratec, însiropare. Dacă stau să mă gândesc bine, este cu mult mai simplu de preparat decât cozonacul nostru, mult mai ușor, dar pe de altă parte trebuie să ai uneltele potrivite. Și loc de cuptor cu jăratec.

7. Tradiție și meșteșuguri

Turtă dulce, dogari, sculptură în pănușă și multe alte meșteșuguri care așteaptă să fie descoperite. Știați că turta dulce secuiască tradițională este cu o mică oglindă încorporată?

Meșterul Szántó József prepară bunătățile după o rețetă din 1880 și folosește numai miere și alte ingrediente precum anason, cuișoare, scorțișoară. Totul cu pasiune. Îl găsiți pe Strada Grădinii în Tg Secuiesc.

În satul Harale – cât îmi place numele – am fost în vizită la dogarii Szoke Tibor și Barna, tată și fiu. Szoke înseamnă blond! Așa că dacă ați pierdut vreo doagă, o găsiți aici. Am admirat cădițele pentru bebeluși, putinile pentru brânză, butoaiele și alte obiecte. Și am fost – desigur – serviți cu pălincă.

Tinutul Conacelor Viziteaza Covasna motive10

La Ojdula am întâlnit-o pe Szabó Erzsébet, Bimbi, sculptoriță de pănușă.

Tinutul Conacelor Viziteaza Covasna motive1

8. Pentru că este Ținutul Conacelor

Covasna este ținutul conacelor. Castelul Daniel, Conacul Benke, Castelul Mikes, Conacul Kalnoky, Castelul Szentkereszty și multe altele. Noi acum nu am ajuns la ele, deoarece acest Info a fost axat pe partea de aventură și SPA, dar există peste 200 de castele și conace, puteți chiar și să vă cazați în câteva, este o experiență de neuitat.

Ika Var, Cetatea lui Ika

Datează din secolul XIII, pe Várbérc, lângă pârâurile Nagy şi Ika. Din cetate a rămas azi doar un turn, la care am ajuns și noi.

Dar unde nu am și intrat, se pare că din cauza cocoșilor: conform legendei, sub ruine zace o mare avere ascunsă de cotropitori și acum în turn sălăjduiesc doi cocoși furioși, unul negru și unul roșu: când unul doarme ceălalt veghează. Există o singură cheie, pe care am primit-o de la primărie dar care nu a mers. Uitându-ne noi pe lângă ușă, am zărit o pereche de ochi, Cristina de la Like One credea că sunt de bufniță, dar o fi fost un cocoș. Se spune că dacă printre vizitatori este cineva cu gânduri necurate (legate de comoară) ușa rămâne ferecată. Voila. Nu am avut timp să ne dumirim cine era cu gândul rău, după vreo 20 de minute de încercări ne-am pus pofta în cui și am plecat.

Tinutul Conacelor Viziteaza Covasna motive15

9. Drumeții în Ținutul Vulcanilor

Se pot face nenumărate drumeții, de o zi, de jumătate de zi, după cum aveți timp. Există ghizi locali, care să vă însoțească. Noi am fost într-o scurtă drumeție la Băile Balvanyos, băile tradiționale secuiești Apor, Peștera Pucioasa.

10. SPA la Grand Hotel Balvanyos

Ne-a surprins foarte plăcut SPA-ul de la Hotelul Bavanyos, saunele uscate, umede, rusești cu brad, bazinele cu apă rece pentru răcorire după saună, automatele cu gheață, jacuzzi-urile, salina, barul, perfect pentru încheierea zilei după colindat. Puteți ajunge la acest SPA chiar și dacă nu sunteți cazați în hotel, plătind intrarea, programul este până la ora 21. Aveți prosoape la discreție, vestiare și orice ați putea avea nevoie.

În ținutul conacelor majoritatea turiștilor care vin sunt români, asta în ultimii ani, în trecut veneau mai mulți din Ungaria. Veți găsi pliante cu informații în limba română, websiteurile companiilor sunt ori în limba română ori bilingve, chiar și cel în lucru al autorității pentru turism va fi realizat prima oară în română și maghiară, iar peste un an urmează să se introducă și limba engleză.

Dacă nu ați urmărit Pagina de Facebook Extravita, vă spun că am călătorit în Ținututul Conacelor în cadrul unui Press Trip la invitația Asociatiei Travel Focus și a Asociației de Promovare a Turismului din județul Covasna.

Tinutul Conacelor Viziteaza Covasna motive5

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *