Obiective Turstice Oradea, capitala Art Nouveau în 48 de ore: mini ghid

Obiective Turstice Oradea, capitala Art Nouveau în 48 de ore: mini ghid

Crisana Oradea Românești România

Știați că Oradea a fost inclusă în rețeaua Art Nouveau, alături de orașe precum Barcelona, Bruxelles, Nancy, Viena sau Budapesta?

Orașul este o gură de aer proaspăt, de frumusețe și de stil la granița de vest. Fie că sunteți în drum spre Budapesta sau spre Viena (unde ajungeți în 6 ore de condus), fie că mergeți la un sejur în Băile Felix sau că pur și simplu doriți un city-break cu iz occidental la noi în țară, o oprire de 48 de ore în Oradea vă va încânta cu siguranță și vă va surprinde în același timp.

Obiective Turstice Oradea, capitala Art Nouveau în 48 de ore: mini ghid

Ce impresie mi-a lăsat Oradea la ultima vizită? Aceea a unui oraș calm, luminos, elegant, unde regăsim o normalitate pe care o deplângem adeseori în anumite orașe sau regiuni. Mă refer la faptul că vezi peste tot o mulțime de bicicliști și de biciclete, mămici vesele care își plimbă nestingherite sau zorite cărucioarele cu prichindei, copii care se joacă în siguranță în parcurile curate și răcoroase, sau în locurile de joacă generos amenajate și fără chiștoace de țigări și alte însemne ale lumii moderne azvârlite din loc în loc.

Adăugați la toate acestea o oprire în frumoasa Piață a Unirii, câteva muzee interesante, sau un urcuș de 250 de trepte pentru a admira privelișta din Turnul Primăriei și vă veți face o imagine destul de clară despre oraș și despre sentimentul plăcut pe care ți-l lasă o escapadă aici.

În cazul în care doriți să vizitați orașul, dar distanța nu vă dă ghers să bateți drumul doar pentru câteva zile, este chiar și mai bine: puteți face nenumărate activități împrejur, prcum excursii la Peștera Urșilor, Pădurea Craiului: rafting, escaladă, vizite în peșteri amenajate (Meziad, Farcu, Ungurul Mare și Vadu Crișului), drumeții în Parcul Național Apuseni, vizita Peștera Ghețarul Focul Viu, Cheile Galbenei și multe altele.

Iar dacă aveți la dispoziție numai 48 de ore în Oradea, uitați ce nu trebuie să ratați: 

Cetatea Oradea

Cetate cu 5 bastioane și 4 curtine, în forma finală. Prima așezare pe acest loc a fost în secolul XI, când regele Ladislau 1 a zidit o mănăstire fortificată, cu Hramul Sfintei Maria, ca urmare a unei revelații. Ulterior s-a construit aici cetatea, care la momentul de maximă glorie nu putea fi cucerită ușor din cauza vastelor rețele subterane și a șanțului cu apă al cetății unde erau prinși dușmanii ca într-o menghine și unde erau atacați cu tot ce se putea: smoală, foc, săgeți.

În viitorul nu prea îndepărat aici va fi și un hotel, unul dintre corpuri fiind deja cesionat în acest scop, dar și un hostel. Mi-a plăcut mult parcul din jurul cetății, cu lacurile cu nuferi roz.

Oradea ce vizitam 52

Complexul Episcopiei Romano-Catolice din Oradea

Complexul Episcopiei este format din 3 clădiri: palatul episcopiei, catedrala romano-catolică și șirul canonicilor – 10 la număr, fiecare are propria casă, toate fiind legate între ele.

Palatul este realizat de arhitectul vienez Franz Anton Hillebrandt, o copie mai mică a palatului Belvedere din Viena.

Catedrala romano-catolică este tot opera arhitectului vienez Franz Anton Hillebrandt, care a colaborat cu inginerul constructor italian Giovanni Battista Ricca. Aceasta adăpostește colecția Muzeului palatului, în momentul de față doar 3,4% din colecție fiind expusă. Când va fi gata palatul, colecția va putea fi vizionată în întregime.

Foarte valoroasă colecția, iar când aflăm că de fapt este doar o mică parte din bogăția pe care o avea Episcopia Oradei la un moment dat (restul fiind împrăștiată prin diverse locuri din Ungaria) suntem un pic copleșiți de măreția de acum sute de ani.

Oradea ce vizitam 29

Oradea ce vizitam 28

Oradea ce vizitam 30

Palatul și Turnul Primăriei

Inaugurată în anul 1904, clădire realizată de arhitectul Kálmán Rimanóczy jr.

Turnul primăriei: înat de 50 de m, anunță ora exactă în Oradea. Ceasul a rezistat celor două războaie și mai păstrează și azi urmele gloanțelor din 1944.  Vizitarea turnului: de marți până duminică inclusiv, adulți 5 RON, copii 3 RON.

Urcați 250 de trepte pentru această priveliște de vis:

Obiective Turstice OradeaObiective Turstice Oradea, capitala Art Nouveau în 48 de ore: mini ghid

Piața Unirii Oradea

7 stiluri arhitecturale: baroc, clasic, eclectic, istorizant, secession, romantic și neo-românesc. Primăria Oradea, Palatul Episcopiei greco-catolice, Casa Kovacs, Biserica Sfântul Nicolae, Biserica cu Lună, Catedrala Sfântului Ladislau, Palatul Vulturului Negru, Palatul Moskovits.

Seara, vă puteți desfăta cu o plimbare și o tratație alături de prieteni.

Piața Unirii Oradea Obiective Turistice 3

Palatul Vulturul Negru Oradea

Un ansamblu uriaș de clădiri, realizat în stilul secession, pasajul în formă de Y având ca model Galeriile Vittorio Emanuelle din Milano (la scară foarte mică față de original, totuși). Clădirea a fost finanțată de către doi avocați evrei, Dr. Kurlander Ede și Dr. Adorjan Emil, care au ridicat din resurse proprii această clădire specială, reprezentând aportul lor pentru înfrumusețarea orașului. Construcția a fost realizată într-un an de zile: din 1907-1908.

Oradea ce vizitam 59
Palatul Vulturul Negru Oradea

Casa Darvas Oradea

Vila Darvas – La Roche, situată pe strada Iosif Vulcan, adăpostește muzeul Art Nouveau. O casă 100% realizată în acest stil, este deosebit de romantică, mică dar desăvârșită. 5 lei costă intrarea aici și aveți inclus și un suc sau o înghețată la Mc Donalds.

Sinagoga Sion Oradea

Aflată în restaurare, impresionantă. În oraș mai există o sinagogă, mult mai mică și cea care se servește de fapt comunitatea evreiască din oraș.

Oradea ce vizitam 60
Sinagoga Sion Oradea

Aqua Parc Nymphaea

Aqua Parc-ul Nymphaea Oradea, cel mai mare și mai modern aqua parc din Transilvania. Am postat un articol separat cu multe fotografii, mai ales că am făcut o vizită aici,unde lucrările erau în toi. Este finalizat, se lucrează la finisaje, dotări.

Aqua Parc Nymphaea Oradea1

Oradea ce vizitam 58

Oradea ce vizitam 43

Dealul Ciuperca Oradea

Aici puteți veni ziua pentru a arunca o privire asupra orașului, sau ziua și seara pentru priveliște și cină la restaurantul din vîrful colinei.

Oradea ce vizitam 40
Dealul Ciuperca Oradea
Oradea ce vizitam 41
Dealul Ciuperca Oradea

Luați-vă bicicleta

Biciclete, plimbări, parcuri, toate sunt la îndemână dar și foarte relaxante în capitala verde a României, așa cum își mai spune Oradea, pe bună dreptate.

Oradea ce vizitam 12

Bucătărie

La ce ne gândim prima oară? La gulaș, desigur, dar în Oradea găsim de toate, de la specialități italiene delicioase, la salate, sau delicatese diverse la restaurante cu ștaif, precum elegantul Graff. Pentru prânz cel mai potrivit este să luați masa în Piața Unirii, al una dintre terase, mai ales dacă vremea este frumoasă.

Shopping în Oradea

Pe lângă centrele comerciale moderne, precum Lotus, orașul este împânzit de magazine diverse și de multe magazine de tip second hand, pentru iubitorii de chilipiruri și de lucruri inedite, să nu uităm că Londra a dat tonul în modă cu acest tip de magazine, frecventate de multe celebrități.

SPA

Oradea este prin excelență asociată cu apele termale și cu SPA-ul. Puteți face o vizită la Băile Felix, sau să vă bucurați de relaxare la unul dintre hotelurile dotate cu centru SPA, precum Double Tree Hilton, unde puteți accede chiar și dacă nu sunteți cazați în hotel.

Double Tree Hilton:

Centrul de informare turistică este situat în Turnul Primăriei, puteți începe vizita voastră aici.

Program: Marți – Duminică: 12:30 – 19:30

Și pentru că Oradea deja este cu adevărat un oraș modern european, aveți la dispoziție instrumente precum Oradea City Card și Oradea City App, pentru ca vizita aici să fie cu adevărat plăcută și ușor de planificat. 

Oradea city card: 

Valabil 48 de ore, 15 lei

Aveți incluse: călătorii nelimitate cu transportul în comun din Oradea, Băile Felix și Băile 1 Mai; o broșură cu 50% reducere la cele mai importante obiective turistice (cu această ocazie le și aveți indicate); oferte speciale și reduceri la 40 de locații partenere; o hartă cu obiectivele turistice și de cumpărături din Oradea, Băile Felix și Băile 1 Mai.

Cardul îl puteți achiziționa de la chioșcurile de bilete din Rețeaua Transportului Local Oradea și la partenerii privați. (hoteluri și puncte de vânzare a presei).

Oradea City App

Informații preluate de pe siteul instituției: aplicația Oradea City App este cea mai complexă aplicaţie de acest fel din  România.  Aveți marcate obiective turistice cu ghid audio (în curând) dar și spitalele, farmaciile sau ATM-urile din oraş.

Informaţii diverse: fotografii, audio, text. Aplicaţia este pro-activă, anunţând utilizatorul despre evenimentele care se desfăşoară în oraş: secţiunea de evenimente este „punct de interes”, adică un punct geo-localizat pe o hartă, și îi oferă utilizatorului posibilitatea de a-şi programa ruta până la locul de desfăşurare a evenimentului sau de a-l pune în calendarul telefonului. Aplicaţia este disponibilă gratuit în magazinele Google Play şi AppStore. Mai multe informații pe pagina dedicată, aici. 

Evenimente în Oradea:

Festivalul medieval: iulie, Zilele Sfântului Ladislau: iulie, Târg de Crăciun, Zilele Cetății, Festial pentru copii în cetate, urmăriți pagina instituției pentru a fi la curent cu evenimentele, sau descărcați Oradea City App.

Cum ajungeți în Oradea:

Mașină tren sau zbor, deocamdată doar din București. Noi am mers cu o cursă Tarom. Deși l-am lăsat la cală, am călătorit cu trollerul de cabină Roncato.

Unde vă cazați în Oradea:

Sunt multe hoteluri de 3,4 și 5 stele, precum și multiple pensiuni, dar și câteva hosteluri. Noi am fost cazați la hotelul Double Tre Hilton, m-am bucurat că am cameră single și m-am întistat că nu am avut mai mult timp de lenevit în hotel, aveam câteva idei de materiale de realizat.

Oradea ce vizitam 26

Mai multe informații despre Oradea regăsiți pe websiteul dedicat, www.oradea.travel, inclusiv o hartă interactivă.

Am mers în Info Tripul din Oradea la invitația lui Traian Bădulescu și a Asociației pentru Promovarea Turismului Oradea, cărora le mulțumesc, la fel ca și echipei de la Double Tree Hilton, pentru găzduirea și primirea foarte călduroasă. Serios, oamenii ne-au așteptat la 12 noaptea în prima zi cu zâmbetul pe buze, cu masa pusă, vinurile la rece și cu multă disponibilitate.

Oradea ce vizitam 42

0 thoughts on “Obiective Turstice Oradea, capitala Art Nouveau în 48 de ore: mini ghid

  1. Superb orasul meu! Superbe poze! Superb articol!

    Data viitoare, anunta! Un fel de – Urmeaza sa vizitez. Vei fi surprinsa de cata lumea si-ar dori sa te cunoasca. Eu fiind una din ele <3
    Ar fi fost frumos sa ne intalnim in cele 48 de ore cat ai avut la dispozitie ! <3

    1. Multumesc mult, da, a fost foarte din scurt, dar este o foarte buna idee 🙂
      Si mie mi-ar fi placut sa ne intalnim, tin minte pentru data viitoare, te pup <3

  2. Felicitari autorului articolului. A scris cu dedicatie si calduravdespre ORADEA pe care nu o vedem asa de luminoasa , primitoare si cosmopolita. Regret ca nu a personalizat ctitorul prezentului .

    1. Multumesc mult! Asa este Oradea pentru vizitatori ? foarte prietenoasa. Urbea s-a schimbat mult in bine si chiar vreau sa vad cum va fi cand se vor termina toate lucrarile. Este un oras splendid si o sa se dezvolte cu siguranta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.