Kochi, partea a II-a: mini ghid și obiective turistice

India Kerala Kerala Blog Express 3

Kochi, Regina Mării Arabiei, este cel mai mare oraș din Kerala, India și un centru turistic și de afaceri important. Am ajuns aici de trei ori, am stat în trei hoteluri superbe, fiecare special și unic în felul său și m-am despărțit cu greu de oraș, mai ales că nu am apucat să îl explorez atât cât mi-aș fi dorit. Dar ceva, ceva, tot am văzut.

Eu am ajuns aici prima oară cu autocarul KBE din Kumarakom, backwaters , fiind cazată o noapte în Holiday Inn, am plecat cu avionul spre Calicut (Kozhinkode), am ajuns din nou cu autocarul KBE și am stat 3 nopți în Palatul Bolgatty, am plecat cu trenul spre Guruvayur, am ajuns cu trenul din Guruvayur și am stat în Xandari Harbour, hotelul unde am avut cea mai frumoasă vedere din Kerala și am plecat cu mașina mică spre Xandari Pearl, resortul preferat din toată Kerala.

Room with a view Xandari Harbour
Pe terasa camerei de la Xandari pearl, cu vedere la Marea Arabiei
Palatul Bolgatty Kochi Kerala Cochin 8
In piscina palatului Bolgatty, construit în, 1744 fosta resedinta a Guvernatorilor Keralei
Hotel Holiday Inn Cochin7
Superba camera de la Holiday Inn

Câteva lucruri despre Kochi

Kochi a fost un important centru pentru comerțul cu mirodenii. A fost ocupat de portughezi în 1503, fiind prima colonie europeană în India, ulterior de olandezi și britanici. Are moșteniri din toate ocupațiile.

Kochi este capitala comercială a Keralei, acolo unde este situată și Bursa de Valori Cochin, singura din statul indian Kerala. Totodată, aici este și sediul Federal Bank, a patra ca mărime din India.

Kochi International Marina este singura marină din India.

Pe coasta de est a insulei Bolgatty, aparține KTDC, la fel ca și Palatul Bolgatty despre care v-am povestit în articolul Kochi, ultima oprire din KBE, la Bolgatty Palace, cel mai mare palat olandez din afara Olandei, păstrat până azi. Marina plate să adăpostească moment 34 de yachturi, dar este în curs de mărire, vor fi 50 de dane.

Catedrala Romano-Catolică a Keralei se află aici.

Sunt multe hoteluri de 5 stele aparținând unor lanțuri mari mondiale: Holiday Inn, Crowne Plaza, Marriott, Le Méridien, Radisson Blu, Vivanta By Taj, The Gateway etc. Totodată, sunt și multe hoteluri din toate categoriile pensiuni, cazări particulare.

Kochi se întinde pe un teritoriu uriaș: are o parte continentală: Ernakulam Mainland City, care este zona de afaceri, Malluri, partea modernă a orașului, insula Willingdon, unde sunt mult hoteluri de 5 stele și Portul Kochi, Sediul de Sud de Comandă al Forțelor Navale Indiene, Peninsula Mattencherry și Fort Kochi, cel mai turistic loc și neapărat de vizitat, este vechiul Kochi, insula Bolgatty cu Palatul Bolgatty transformat în hotel și Marina, insula Vallarpadom, cu un aeroport comercial, insula Vypin, una dintre insulele cu cea mai amre densitate a populației din lume, unde sunt multe sate pescărești, stațiuni turistice și cunoscuta plajă Cherai. Și alte zone adiacente.

Clima:

Tropicală, 30-35 de grade C ziua și 24 noaptea. De la mijlocul lui mai este sezonul musonic, care durează până la începutul lunii septembrie, când în timpul zilei se înregistrează temperaturi de 25-30 de grade C.

Sezon de vârf: August-Februarie. În Marite-Mai este începe sezonul cald, cu temperaturi de până la 40 de grade și umiditate ridicată, este perioada în care majoritatea turiștilor indieni vizitează Cochinul.

Decembrie este cea mai căutată lună, fiind și multe Festivaluri și alt atracții: Carnavalul din Cochin și Sărbătoarea Crăciunului.

Peninsula Mattencherry și Fort Kochi

Peninsula Mattencherry și Fort Kochi (vechiul Kochi) – este cea mai turistică zonă a Keralei. Aici atmosfera este chiar de vacanță, nu este nebunia dintr-un oraș indian, ci o atmosferă extrem de relaxată, este o moleșeală plăcută în aer.

O rețea de străduțe întortocheate, în care este o plăcere să te plimbi fără țintă, vei da la fiecare pas de câte o comoară. Plin de baruri, restaurante, pensiuni.  Zona este împânzită de clădiri din perioada colonială, multe excelent întreținute, păstrează multe moșteniri din trecutul de colonie olandeză și britanică.

Este o plăcere să faci cumpărături, fiind unul dintre cele mai bune locuri din Kerala pentru a cumpăra suveniruri și diferite obioecte artizanale (eu am luat măști, bluză pentru saree, magneți, creme, o geantă și parcă mai erau niște lucruri pe care nu le țin minte chiar acum), să vizitezi obiective turistice, iar ceea ce ne-a plăcut în mod special a fost să cumpărăm pește proaspăt și creveți de la dugheanele de pe docuri și să mergem la un restaurant local, unde totul a fost gătit conform gusturilor noastre. A fost delicios. Nu am comentat vizavi de prețuri, nu am negociat, doar am cerut un preț bun, sigur a fost umflat dar trebuie să trăiască toată lumea, le-am zâmbit și totul a fost minunat. Nu a fost prea scump, cred că 800 sau 850 de rupii de persoană cu totul: mai luasem salată, orez, cafele.

Obiective turistice majore în Peninsula Mattencherry și Fort Kochi 

Bazaar Road, Fort Koci, vechea stradă a mirodeniilor

Kochi a fost un centru al comerțului cu mirodenii multe secole

Plasele de pescuit chinezești

Au fost dăruite de Împăratul Chinez Kubalagi către Regatul Kochi în secolul 14. Erau mai mult de 100, azi numai câteva mai sunt în stare de funcționare. Dacă treci prin zonă, pescarii te invită călduros să vii, să faci poze și se așteaptă să le dai 100 de rupii.

Kochi Kerala India Cochin17

Basilica Santacruz, prima biserică europeană construită în Asia, de către portughezi, în anul 1502. Este prima catedrală din Asia și scaunul celei de-a doua Dioceze din India.

Biserica St Francis construită de către portughezi în 1503, este locul unde a fost îngropat Vasco da Gama și în biserică se poate vedea mormântul său, însă rămășițele sale au fost transferate ulterior în Lisabona, în prezent fiind în Mânăstirea Ieronimilor din Belem, în nava bisericii, aproape de mormintle regilor Manuel I și Ioan al III-lea.

Palatul Olandez construit de portughezi în 1568 ca un cadou penru Maharajahul din Kochi, după ce acesta a acordat permisiunea de a fi construit Fortul Immanuel. Este cu intrare, numai că prețul este infim, câteva zeci de rupii. Nu m-a impresionat nici interiorul nici exteriorul.

Strada evreiască și Sinagoga construită în 1568. Este una dintre puținele sinagogi funcționale din India. Mulți evrei au trăit în zonă în trecut, acum comuniattea este foarte mică. Am intrat și într-o casă tradițională evreiască, unde n-e fost prezentată o doamnă foarte în vârstă. Pe strada evreiască sunt multe magazine de antichități dar și de diverse produse, un fel de bazar.

Strada Prințesei cea mai faimoasă stradă fin Fort Kochi, plină de cafenele, magazine și case coloniale păstrate impecabil.

Alte obiective, în alte zone ale Kochinului

Fortul Pallipuram, din insula Vypin, construit de portughezi în anul 1503, fiind cea mai veche fortificație europeană din India care s-a păstrat.

Muzeul Palatului de pe deal, fostul palat al maharajahului din Kochi, acum muzeu – este la 12 km de oraș.

Totodată, puteți merge să vizitați ruinele despre care se crede că sunt ale anticului oraș Muziris, în Kodungallur, un oraș la 18 mile nord de Cochin, am scris pe larg despre Proiectul Muziris aici.

Totul a fost minunat și dacă aș fi avut mai mult timp mi-ar fi plăcut să stau chiar și o săptămână în acest oraș, să îl explorez și să mă bucur de el. Nu tebuie ocolit dacă veniți în Kerala, dacă aveți numai o zi dedicați-o în totalitate zonei Peninsulei Mattencherry și Fort Kochi, dacă aveți mai mult avântați-vă și în insule, luați feribotul, mergeți la plajă, – plaja Cherai este foarte renumită și apreciată. Sau mergeți la shopping în Malluri, aveți ce achiziționa.

Cumpărături în Kerala

Cele mai bune perioade, dacă doriți să achiziționați piese mai valoroase, sunt: în timpul festivalului Onam, mijlocul lunii august-septembrie, când reducerile sunt de până la 50% și în perioada Marelui Festival de Cumpărături al Keralei (15 Dec-30  Ianuarie) eveniment organizat la inițiativa Guvernului keralei, pentru a promova statul ca destinație de cumpărături, iar Kochi este centrul său: reduceri mari la magazinele participante și multe tombole.

Cum ajungi în Kochi

Direct în Aeroportul Internațional Cochin, primul din lume care funcționează 100% pe baza energiei solare. Este cel mai mare aeroport din Kerala și cel de-al patrulea cel mai aglomerat din India. QATAR Airways are zboruri zilnice din Bucrești către Cochin, cu escală în Doha, în jur de 750-850 de euro prețuri obișnuite. Dar sunt și multe alte opțiuni, însă cu mai multe escale și mai lungi, puteți găsi și variante mult mai economice. Cu QATAR sunt patru ore și jumătate fiecare zbor, adică destul de simplu, escale scurte.

Din India: cu avionul din multe orașe sau cu trenuri, autocare, chiar și feriboaturi, sunt foarte multe conexiuni între orașe. În gări și în aeroporturi, dar și în alte puncte din oraș sunt taxiuri preplătite (taxiuri sau tuk-tuk-uri). Ți se dă un bon cu valoarea cursei, pe care o plătești șoferului și două rupii la ghișeu pentru serviciu. În rest, negociezi.

Deci, cum sună vacanța de iarnă în Kerala?

Kochi Kerala India Cochin63

6 thoughts on “Kochi, partea a II-a: mini ghid și obiective turistice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.