Unde mai este sigur să călătorim?

Diverse Utile

O întrebare pe care am auzit-o foarte des de ceva timp. Oriunde și nicăieri ar fi răspunsul. Și am ajuns la articolul ”Unde mai este sigur pentru britanici să călătorească”, căutând ceva frumos pentru pastila de marți.  Și de acolo în alt articol, cu câteva hărți foarte interesante. Le-am studiat, le-am întors pe toate părțile și m-am oprit la două: Unde este sigur să călătorim și Harta lumii după amenințarea teroristă. Haideți să le interpretăm.

Unde se recomandă călătoria și unde nu

Prima hartă: unde este sigur, per ansamblu, să călătorim, conform indicațiilor date de Ministerul Afacerilor Externe din Marea Britanie. Nu am găsit o situație centralizată dată de la noi din țară, dar cred că ce este bun pentru britanici, poate fi suficient de bun și pentru noi.

Agenda:

Verde: unde este recomandată călătoria.

Roșu: nu este recomandată călătoria.

Portocaliu: nu este recomandată călătoria în anumite părți din țara respectivă.

Împotriva călătoriei în:

Afghanistan, Burkina Faso, Burundi, Republica Centrală Africană, Chad, Congo, Irak, Libya, Mali, Mauritania, Niger, Somalia, Sudul Sudanului, Syria, teritoriile Palestiniene, Tunisia, Yemen.

Împotriva călătoriei în părți din:

Algeria, Angola, Arabia Saudită, Armenia, Azerbaijan, Bangladesh, Burma (Myanmar), Cameroon, Coasta de Fildeș, Colombia, Congo, Djibouti, Ecuador, Egypt, Eritrea, Ethiopia, Filipino, Georgia, Haiti, India, Iran, Israel,  Japonia, Iordania, Kenya, Kosovo, Liban, Madagascar, Malaysia, Nigeria, Pakistan, Rusia, Sudan, Tajikistan, Thailanda, Turcia, Uganda, Ucraina, Venezuela, Western Sahara. Sursa aici. 

harti2

Sursa: Telegraph Travel, puteți consulta harta aici

Amenințarea teroristă

Harta de mai jos indică locurile unde este posibil ca un atac terorist să aibă loc, care este ridicată în 30 de țări, printre care Spania, Franța, Australia, Rusia, Libya, Pakistan, Somalia, Egipt, Tunisia, Myanmar, Kenya, Filipine, Columbia, Turcia, Thailanda, Belgia, Irak, Arabia Saudită, Yemen, Syria, Liban, Israel, Afganistan. Pe o scară de 1 cel mai sigur, 4 cel mai periculos, noi suntem trecuți la 2. Pe linkul de la poză este o hartă interactivă să studiați mai mult. 

Care sunt cele mai sigure țări din punct de vedere al unei potențiale amenințări teroriste? Cuba, Estonia, Mexic, Mongolia, Islanda, Bolivia, Ecuador, Polonia,  Cehia, Elveția, Ungaria, Vietnam, Japonia, Turkmenistan, Congo, Angolia, Namibia, Madagascar, Mozambic, Republica Moldova. 

În plus, dacă situația este instabilă într-o țară, dacă lucrurile se schimbă de la o zi la alta și așa mai departe, personal nu aș recomanda călătoriile cu familia, cu copii. Chiar dacă eu aș merge ca reporter de exemplu, nu cred că un loc unde sunt atocități este un loc bun de vacanță. Punct. 

harti1
Sursa: Telegraph Travel, harta poate fi consultată aici

Cu toate că în unele țări un potențial atac terorist ar putea avea loc, în multe țări tot verde este situația, din punct de vedere al recomandărilor de călătorie, precum observăm comparând cele două hărți.

Acum, să ne gândim:

Unele destinații sigure din punct de vedere al amenințării teroriste au alte probleme, mă refer la multe țări africane sau din America de Sud, criminalitate, boli etc.

În destinații foarte sigure, au fost accidente de autocar: cunoaștem câteva cazuri recente, în Muntenegru, Bulgaria, chiar la noi, când zeci de turiști, sau copii și-au pierdut viața. Este înfiorător. Sau accidente de tren.

Dar și rate ale criminalității ridicate. Conform datelor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății, 9 dintre destinațiile de vacanță au rate îngrijorătoare ale omuciderilor. De Mexic știm cu toții, văzusem că anul trecut erau peste 100 de turiști americani uciși acolo. Dar cu toate acestea, în Washinghton rata criminalității este cu mult mai mare. Și mereu acolo este în vacanță cel puțin o mare vedetă americană. Acum Lady Gaga.

Rata crimelor la 100 000 de oameni.  în destinații turistice căutate

Jamaica – 45.1 oameni, Belize – 44.7 oameni, Africa de Sud, 35.7 oameni, Trinidad and Tobago – 35.3 oameni, Brazilia – 32.4 oameni, Bahamas – 32.1 oameni, Republican Dominicană – 25.4 oameni, Mexic – 22 oameni, St Lucia – 15.3 oameni. Jamaica nu este pe primul loc, acolo stă confortabil Honduras, Urmat de Venezuela, dar aici sunt menționate locuri favorite de vacanță. Adică Rio este foarte periculos, dar nici pe departe precum Detroit. Deci ce însemnă asta? Că trebuie să ne luăm anumite măsuri de siguranță, dar cu mâna pe inimă vă spun că aș călători singură în toate țările de mai sus. Și nu doar în resorturi, să fim înțeleși, dar aș evita situații sau locuri nerecomandate, m-aș documenta foarte temeinic și aș apela și la ajutor local. 

Să stăm acasă?

Este o întrebare la care trebuie să răspundă fiecare. Dar să ne aducem aminte câți au murit în cutremurul din 77 în casă la ei, câți alții în alte părți de pe glob tot în casă și faptul că teoretic lucrul acesta se poate întâmpla oricând.

Rata accidentelor domestice este cu mult mai ridicată în comparație cu oricare altele, iar cele care se întâmplă în vacanțe sunt cele mai mici. Șoselele noastre continuă să fie îngrozitor de periculoase, făcând fiecare drum o aventură în sine. Mereu auzim de câte o tragedie, familii destrămate, vise spulberate. Din păcate acestea se pot evita dar mulți nu vor să respecte dreptul altora la viață și conduc haotic. Săptămâna trecută au fost mult accidente în lanț pe Autostrda Soarelui, implicate peste 30 de mașini numai din câte au ajuns la urechile mele, din fericire fără victime umane de data aceasta, dar concedii clar compromise. Pentru că unii se grăbesc cu orice preț.

Trebuie să continuăm să călătorim, pentru că viața este scurtă, nici nu știm cât de scurtă

Ni se pare că avem tot timpul din lume și nu este așa

DAR

Peste tot trebuie să urmăm câteva reguli:

Să aflăm zonele unde nu este recomandat să călătorim: de exemplu, am călătorit în Malaezia singură în deplină siguranță, deși era alertă de activitate teroristă, însă eu am fost în partea peninsulară și o mică insulă adicentă, problemele erau într-o mică parte din Borneo, altă insulă, care este împărțită între Indonezia, Malaezia și Brunei, insulă care este a treia insulă ca mărime de pe glob, după Groenlanda și Noua Guinee, o suprafață de peste 3 ori mai mare decât țara noastră.

Deci eu eram la ani lumină de probleme. La fel cu Sumatra, Indonezia: au fost probleme undeva în nord, chiar atunci 2 cunoscuți au stat o lună numai prin parcurile naționale și sunt bine mersi ca toți ceilalți turiști, Sumatra de altfel este de 2 ori cât România. Să le evităm sau să ne luăm foarte multe precauții.

Să evităm acele situații și locuri pe care le-am evita în mod normal și acasă. Acum cine se duce noaptea la plimbare prin Ferentari? Și atunci de ce într-un anume oraș ar trebui să alegem un astfel de cartier să îl vizităm, sau mai grav, la ceas de seară?

În locurile unde amenințarea teroristă este mare să evităm aglomerațiile, evenimentele, lucrurile de acest fel, unde este cel mai posibil să se întâmple ceva. În Israel asta este normalitatea de ani de zile, din păcate și cu toate acestea câți vizitatori merg acolo, an de an? Numai de la noi din țară sunt nenumărate pelerinaje, indiferent de sezon.

Să citim recomandările de călătorie ale MAE despre țara unde dorim să mergem, mereu, singuri, înainte de fiecare călătorie. Nu am găsit acolo o situație centralizată cu recomandările, de aceea am luat date de la britanici, dar la situația luată de la țară la țară stăm bine cu informția și mai ales ni se aplică regimul vizelor ș.a.m.d.

Să descoperim destinații turistice mai puțin explorate: de exemplu Insulele Azore,  Thailanda, sau Republica Moldova, chiar recomand, sunt atît de mult de văzut și de făcut, uitați aici câteva articole despre destinație. Plus că este și foarte avantajos financiar, este și păcat să nu dăm o raită.

Și acum, tot studiind problema și căutând date, uitați peste ce articol am dat: despre crimele din Maramureș, între vecini, din cauza sărăciei spune The Guardian, că orice palmă de pământ contează. Articolul este lung, documentat, sunt menționați și jurnațiști români, nu l-am citit decât pe sărite, dar căutând pe google, am văzut că este o mare rată a criminalității stradale, cea mai mare înregistrată în Borșa. Și ar mai fi zika, cancerul (da, el lovește năpraznic și dintr-o dată în atîta cazuri și nu stăm să ne temem în fiecare zi de el, deși la ce statistici sunt…..) și câte și mai câte. Mă opresc aici cu datele, că subiectul, cred că m-am făcut înțeleasă, la noi în ogradă nu e mai bine.

Și cu toate acestea ne este mai frică de teroarea potențială din altă parte, pentru că este străină, de fapt ne temem de necunoscut, cu ce avem ne-am imunizat, am învățat să trăim, simțindu-ne în deplină siguranță, care este foarte relativă. 

Viața ne este dată pentru a fi trăită, unii suntem mai aventuroși, alții mai prevăzători, trebuie să ne înțelegem nevoile și să le luăm ca atare. Așa că vă doresc în continuare vacanțe frumoase, oriunde ar fi ele și sper că articolul v-a dat câteva idei bune, sau v-a răspuns la câteva întrebări, chiar despre ce țări trebuie să evităm.

Însă singurul lucru pe care trebuie să îl evităm cu adevărat, este să lăsăm viața să treacă pe lângă noi, să treacă fără să o fi trăit, cu bune și rele.

Vă pup,

Mire

3 thoughts on “Unde mai este sigur să călătorim?

  1. La cata incompetenta avd in jur in Romania, nu am incredere in ce anunta MAE. Cel mai sigur ar fi in Elvetia. Pe plan local, daca eviti zona auto, ar fi sigur in orice zona de munte. Eu prefer Bucovina la un drum cu trenul.

    1. In multe locuri este sigur de fapt peste tot in afara de zonele de razboi. Pentru ca de faapt celelalte lucruri s-au intamplat mereu. Acum mai este si destinul cred, chiar cred in lucrul acesta, altfel cum iti poti explica faptul ca unii au suoravietuit miraculos din situatii imposibile?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.