Care este de fapt treaba cu E-Coli din Marea Neagră

Diverse

E-Coli în Marea Neagră? De unde? Da, știm cu toții, este o realitate: multă lume își face nevoile direct în mare. Vedem cu toții că plajele de la noi nu sunt deloc amenajate corespunzător: adică dacă la șezlonguri suntem campioni,  nu la fel stăm la alte aspecte.

Lăsând acestea deoparte, la faptul că nu avem amenajate cu dușuri, toalete, seifuri nici măcar plajele cu șezlonguri, nu numai lipsa toaletelor este vinovată de calitatea scăzută a apelor din Marea Neagră. Mă refer la ultimul raport cu nivelul ridicat de E-Coli.

Nu. De fapt, o mare vină o poartă sistemul vechi de canalizare, mult dezbătut și care nu știu dacă și-a găsit rezolvare: vechile retele de evacuare direct in Marea Neagra a apei menajere de la hotelurile de pe litoral.

Sunt multe articole și materiale online pe baza acestui subiect, așa că nu intru în detalii, mai ales că nu sunt specialist, dar aș vrea, ca om care merge și face baie în Marea Neagră, să văd un raport, ceva, un control al unităților de cazare – unde și cum au canalizările pentru că îmi este imposibil să cred că nivelul atât de ridicat este numai din producția de la fața locului.

Dar să nu credeți că această situație este singulară, sau este caracteristică nouă: anul trecut au fost închise câteva plaje din Italia, pentru că aveau de peste trei ori depășită limita de E Coli. De trei ori. Citiți aici despre incident, ideea este că problema vine tot de la canalizări, nicidecum din cauză că prea mulți oameni fac și … mare în apă.

Trist dar adevărat și situația se regăsește și în multe alte părți din lume. De fapt, poluarea apelor, la nivel planetar, va fi marea problemă a generației viitoare. Știm cu toții că din cauza poluării viața din mări și oceane moare încetul cu încetul.

Îmi spunea cineva: problema cu numărul mare de oameni nu este că planeta nu poate să ne hrănească, resurse sunt, dar planeta nu poate să mai țină deșeurile. De toate felurile, mai ales cele anorganice, de fapt.

Cred că este momentul să luăm mai în serios reciclarea, cu toate aspectele ei, pentu că toate ne afectează direct, chiar dacă nu imediat, precum E-Coli. Cu care, dacă avem un sistem imunitar puternic, supraviețuim fără probleme, nici măcar nu ne afectează.

Și până atunci, veștile bune sunt că există mult ape în lumea aceasta unde putem face baie fără teama de bacterii, în paradisuri mai mult sau mai puțin virgine, sau unde autoritățile au alocat fonduri mari pentru sisteme de epurare și de canalizare.

Călătorii frunoase!

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.