Grecia este Democrație: citate, întâmplări și puterea e-Agorei, internetul

Grecia Inspirație de călătorie

Călătoriile sunt un prilej minunat să ne lărgim orizonturile, să ne îmbunătățim cunoștințele despre lume. Orice călătorie în Atena ne îndeamnă să reflectăm la cuvântul și la conceptul democrației, inventat și dăruit umanității de către poporul grec. Iar ca blogger de călătorii, casc ochii, încerc să cuprind cât mai multe, să transmit cât mai mult din sufletul unui popor, din ceea ce putem învăța de la fiecare.

Așa că articolul de azi este despre Democrație, inspirat de o revistă gratuită primită în aeroport. O revistă care mi-a redeschis apetitul de a răscoli biblioteca, să găsesc cărțile scrise de filozofii Antichității și să le recitesc.

Grecia este Democrație: citate, întâmplări și puterea e-Agorei, internetul

Mi-a creat dorința de a merge să văd tragediile grecești la ele acasă, în una dintre multiplele puneri în scenă din teatrele antice. Mi-a plăcut Atena enorm și presimt că mă voi întoarce iar și iar. Prima oară chiar în acest an, în cea de-a doua jumătate a lunii noiembrie. Și până atunci, să vorbim despre D E M O K R A T I A.

δημοκρατία – demokratia, cuvânt format din demos, popor și kratos, putere, în traducere puterea poporului

Nici nu am coborât bine din avion în Atena, în călătoria din septembrie a.c., că am mers la Punctul de Informare a turiștilor, unde surpriză: trona o revistă frumoasă, pe care scria, măreț GREECE IS DEMOCRACY. Sub îndemnul că trebuie să înveți lecțiile trecutului pentru a merge înainte.

grecia-este-democratie-1

Și când ești în Grecia, imediat simți puterea democrației:

Democrația pe pielea mea de turist

Este imposibil să nu simți puterea poporului când călătorești în Grecia. În cinci zile petrecute în țară, am avut parte de două greve. Poate au fost mai multe, dar pe două le-am simțit pe pielea mea.

  • Mi-am decalat croaziera de o zi în 3 insule și nu ne-am bucurat de SPA-ul de la Royal Olympic pentru că pe 22 și 23 septembrie a fost greva marinarilor, așa că niciun feriboat sau navă nu s-a mișcat din niciun port. Marinarii au protestat împotriva condițiilor aspre de muncă, care violează tratatele internaționale.
  • Am avut de-a face cu niște taximetriști obraznici, rechinuți, în Salonic, pentru că încă din 17 septembrie lucrătorii din sistemul de transport public din Salonic și din alte zone din nordul Greciei erau în grevă. 2200 de muncitori nu și-au primit salariile pentru lunile iulie și august. Greva era la momentul respectiv pe termen nedefinit. Numai un autobuz special, pentru persoanele cu dizabilități a funcționat.
  • Și au mai fost și altele, chiar cu lucrătorii din transportul aerian.

În Grecia greva este foarte obișnuită și nimeni nu se supără. Populația este mereu solidară cu protestanții și nu există animozități. Confortul personal nu contează atunci când este vorba despre păstrarea unor drepturi. Am auzit de greva femeilor de serviciu din Universități, ba chiar de o grevă a copiilor, împotriva faptului că e dorea introducerea unor taxe pentru manualele școlare.

Desigur, nu m-a deranjat deloc că a trebuit să fiu un pic flexibilă cu planurile de vacanță, sunt lucruri mult mai importante, îmi place Grecia așa cum este, cu totul. Nimic nu este atât de grav.

Trebuie să mărturisesc chiar că îi admir tare pe greci din acest motiv. Pentru că așa cum scrie în revista amintită, la paginile 134-135.

Votul nu este suficient

Democrațiile necesită atenție constantă, intervenții inspirate și instituții flexibile pentru a face față unei societăți care este dificil de controlat. 

grecia-este-democratie-4

Grecia este democrație

Revenind la sosirea în Atena, cum îmi place să studiez materialele de informare, am luat revista acasă și am răsfoit-o pe îndelete, citind despre democrație și despre lunga ei instorie în Grecia, despre perioada modernă, despre îndemnuri și păreri. Cum a fost structurată revista:

  • Începutul democrației, oponenții ei, lecțiile lui Pericle și ale lui Aristotel.
  • Realitatea: democrația în practică, cum a funcționat sistemul, ce mecanisme s-au dezvoltat pentru a lupta cu diferențele sociale și ce factori au contribuit la crearea miracolului care s-a numit Atena.
  • Testul timpului: pot anticele concepte ale democrației să servească ca model în prezent? Cum poate sistemul democratic să se protejeze de provocările unei lumi volatile?

Am compilat cu greu din revistă câteva aspecte, pentru a vă da inspirație, să cercetați mai mult 

Citate și vorbe de duh despre democrație

”Chiar și democrațiile prost constituite sunt responsabile de mult mai puține dezastre decât sunt ologarhiile” Isocrates (436 – 338 ÎC).

”Nu este democrație adevărată cea în care o întreagă gloată de cetățeni este liberă să facă orice își dorește sau își propune” – Polybius (204-122 ÎC).

”Când oamenii distrug constituțiile libere și le convertesc în oligarhii, spun că trebuie să te gândești la ei ca la dușmanii unanimi ai tuturor celor ale căror inimi sunt setate pe libertate” Demostene, unul dintre cei mai mari oratori ai Antichității. (384 – 322 ÎC).

”Democrațiile … posedă multe alte caracteristici nobile și juste, la care oamenii cu judecata dreaptă ar trebui să persiste și în particular este imposibil să descurajeze libertatea de exprimare, care depinde de exprimarea adevărului, de expunerea adevărului”  Demostene (384 – 322 ÎC).

”Democrațiile nu sunt răsturnate de către oricine, ci de către oameni extraordinar de capabili” Diodorus Siculus (90-30 ÎC).

”Libertatea, se spune, este atotputernică în a hrăni aspirațiile minților superioare, a menține speranța și a păstra vie flacăra rivalităților, a luptei ambițiilor pentru cel mai înalt loc” Longinus (primul secol DC).

”Într-o democrație, legile sunt cele care păzesc cetățenii și constituția statului, pe când despoții și oligarhii își găsesc protecția în suspiciuni și în gărzi armate” Aeschines (389 – 314 ÎC).

Încredibil, nu? În viața de zi cu zi, uităm cât de înțelepți și cât de avansați erau înaintașii noștri. Și atunci, ne mai miră că o situație privind indicele de dezvoltare al Greciei, între anul 1300 ÎC și 1900 DC arată că țara a cunoscut cea mai mare bunăstare în perioada clasică elenă timpurie: 500 – 200 ÎC, deci acum mai bine de 2000 de ani?

grecia-este-democratie-2grecia-este-democratie-1

Cât despre popor, unde stă poporul?

”Chiar dacă procentul de 3% cei mai bogați cetățeni din secolul 4 înaintea erei noastre câștiga în mare de 20 de ori mai mult decât cetățeanul atenian liber profesionist de rând, economia era cu mult mai egalitaristă decât echivalentul vestic modern”

Democrația Atenei era atât de puternică, încât nu i-a fost teamă de satiră. (p84-89)

”Democrației nu i-a fost frică să arate întregii lumi grece aspectele ei de bază; nu a ezitat să se ridiculizeze expunând brutal cealaltă parte a virtuții politice: lingușeala, caracterul litigios, lăcomia și demagogia”. 

Așa că data viitoare când vedeți ruinele unei Agore, gândiți-vă că era centrul vieții sociale, politice și economice, unde au fost scrise cele mai importante capitole ale Democrației.

e-Agora

În era modernă, internetul este e-Agora

”Trăim în era digitală, o perioadă în care istoria umană este caracterizată de schimbul de informație și de computerizare. Internetul deține un rol fundamental: transformă viețile noastre și economia; schimbă relațiile dintre guverne și cetățeni; permite o mai mare libertate a exprimării. Era democrației digitale necesită un internet de mare viteză. ”

Care s-a dorit la un moment dat să fie restricționat. Știați că și asta a fost una dintre marile victorii ale internetului și a ”puterii poporului” moderne? A fost petiția Avaaz Keep the internet Free and Open. Și demersul save the internet.  

Da, există puteri care fac lobby de sute de milioane de $, Euro pentru ca internetul să fie limitat, pentru ca numai unii să beneficieze de putere, de viteză, pentru a controla. Și putem să luptăm pentru ca acest lucru să nu se întâmple. Faptul că există această luptă demonstrează puterea poporului și puterea internetului.

Fiecare are o părticică din puterea internetului, cum o folosiți pe a voastră?

Puteți citi aici această ediție specială GREECE IS DEMOCRACY  online aici. Totodată, cred că aveți toate șansele să luați și un exemplar fizic, pentru că văd că este ediția din septembrie 2015, faptul că am mers în aceeași lună m-a dus în eroare inițial, credeam că este numai pentru septembrie 2016, dar era eronat, așa că uitați-vă în aeroport și poate aveți noroc! Și când spuneam că vacanțele și călătoriile ne transformă…

Călătorii plăcute în Grecia

Viva  la Demokratia!

grecia-este-democratie-acropole2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *