Mi-am făcut temele la Webstock și în 2016

Evenimente Uncategorized

Cu surle și cu trâmbițe binemeritate a trecut și Webstock 2016, cea de-a noua ediție a celui mai mare eveniment al anului dedicat onlineului. Veni Vedi …Vinci mai încolo, când voi face un proiect demn să fie înscris la secțiunea Bloggers Projects. Poate anul acesta? Inspirație am primit destulă la Webstock, suficientă cât să fiu motivată.

Ce este foarte interesant? Că toată lumea poate urmări prezentările online, ceea ce am făcut și eu, pentru că la un moment dat s-au desfășurat mai multe ateliere simultan și a trebuit să aleg. Deci puteți urmări conferința, dacă nu ați reușit să ajungeți. Care a început cu….

My story

Secțiunea de inspirație, care a fost deosebit de apreciată. Aici câțiva vorbitori și-au prezentat poveștile de viață, de schimbare. Uitându-mă la modul cum primeau informațiile cei din sală, la cum li se luminau ochii, mi-am dat seama încă o dată de cât de multă nevoie este de știri bune. De inspirație, să vadă că da, se poate. Uitasem acest lucru, mai ales că de mult timp nu mă mai hrănesc decât cu așa ceva.

Interviul cu binecunoscutul polițist blogger Marian Godină ne-a plăcut tuturor, mult de tot. Prin ceea ce spune și prin ceea ce face creează o legătură dintre o instituție a statului și cetățean. Ne aduce aminte că peste tot sunt oameni extraordinari, care au opinii și curaj. Mi-a plăcut prezența deschisă, la fel de mult precum postările din Social Media.

Noi trenduri

Vodafone a lansat 4 GTV și parteneriatul cu Netflix 

Dl Ravinder Takkar, CEO Vodafone România a prezentat noul seviciu Vodafone, prilej cu care fiecare participant a primit câte o cartelă cu 10 GB și 2 luni de Netflix gratuit. Nu am folosit încă această cartelă, chiar mă gândesc la un giveway pentru că efectiv în perioada aceasta nu am timp să mă bucur de premiu, adică să îl folosesc, că de bucurat m-am bucurat și am apreciat gestul. Să testăm, deci.

Staropranem a făcut o campanie culturală

Campanie apreciată, pentru că primul stoc epuizat dintre cele patru premii propuse au fost cărțile. Când am ajuns la stand se epuizaseră de mult, deoarece mi-am încercat sorții la ceva timp după prânz, dar am câștigat o traistă cu patru beri. Și o broșură cu informații despre diferite evenimente culturale. Ce m-a amuzat a fost că eram o grămadă de fete la stand în același timp, a fost o veselie generală, am schimbat impresii, și toate am optat pentru berea nefiltrată.

Panelul de blogging

Am ales bloggingul pentru că doream să îi ascult pe vorbitorii prezenți și vă recomand călduros să urmăriți tot track-ul pe linkul de mai jos, cu înregistrările de la Webstock 2016. Mi-au plăcut toate prezentările, pe rând câteva idei, să vedeți de ce a fost atât de interesant:

webstock-2016-cum-a-fost3
Moderatorul panelului, Andrei Cismaru

Vali Petcu, Zoso.ro: concentrați-vă pe blog, nu pe Social Media

Automatizați cât mai mult, acesta a fost mesajul. Așa am simțit și susținut și eu, din simplul motiv că am văzut că în străinătate bloggerii mari, Influencerii mari să spunem, chiar dacă au o prezență masivă în Social Media, nu neglijează blogurile, unde de altfel fac grosul veniturilor, care vin din afiliere. Blogul este al tău, Social Media vine și pleacă, mâine vor fi poate alte canale ( fraza aceasta am auzit-o la un webminar la care mă înscrisesem pe Linked In dacă țin bine minte). Inclusiv la fashion, de fapt mai ales aici, grosul veniturilor pe care bloggerițele le fac vin din comisioanele de la produsele unde dau linkuri și cele mai cunoscute fac milioane de euro pe an. Din afiliere. În fashion, că aici sunt poșete de mii de euro și tot felul de accesorii. Și domeniul tehnologic convertește bine prin linkuri, dar aici nu prea am urmărit ce se întâmplă afară, recunosc.

Da, știu, linkuri afiliate se pun și pe Facebook și funcționează la unii, dar Vali Petcu, (Zoso.ro adică) a pus extrem de bine punctul pe ”i”:

  • Blogul vă aparține, Social Media nu. Dacă cineva hotărăște să vă taie contul mâine, acest lucru se va întâmpla. Din nici nu știi ce motiv. Mai mult, advertiserii au început să se cam prindă de faptul că influencerii cu sute de mii de urmăritori dar fără interacțiune reală sunt o pierdere de bani și de timp. Chiar și clienții.
  • Totodată, am aflat că a avut un cont pe vimeo care a fost închis fără nicio avertizare. Și să știți că se poate întâmpla oriunde. Ieri, pe un grup din străinătate, o bloggeriță se plângea că Twitter i-a suspendat contul cu 14000 de urmăritori. De gândit.
  • Am mai aflat multe lucruri utile, chiar mă gândesc la plugging-uri proprii, când va fi momentul pentru Trolleypacker și în rest ne-a mai prezentat diferite lucruri pe care le știam, mai ales că îi urmăresc blogul de mult timp. Dar foarte bine structurate. Am aflat că pe viitor dorește să aibă un venit mai mare din consultanță, decât din blogging, în prezent procentul fiind de 70% blogging 30% consultanță.

webstock-2016-cum-a-fost4

Radu Dumitu, NW Radu: nu așteptați să vină agențiile la voi

Radu a prezentat un ghid util pentru bloggerii aflați la început de drum și care doresc să monetizeze, să facă bani din blog: că foarte multe pitchuri acum se fac pe Facebook, că trebuie să ai un Media Kit de prezentare, cărți de vizită și că trebuie să fii proactiv în relația cu agențiile. Să te prezinți, să știe cel care gestionează conturile mai multor clienți cine ești, să știe că exiști. Desigur, trebuie să aveți și cifre destul de bune.

Am fost mirată să aud că Radu a făcut primii bani după vreo 7 ani, dacă țin bine minte, pentru că o lungă perioadă de timp a așteptat să fie abordat. Mai mult, lucra și în paralel cu normă întreagă, fenomenul de blogging nu era atât de dezvoltat la momentul în care s-a apucat: 2006.

Tototdată, am reținut ideea: pe lângă pagina Despre mine, să fie și o pagină despre blog. Eu structurasem despre mine și Lucrează cu mine, pagină unde vorbesc despre blog, dar nu atât de mult, este după modelul bloggerilor din străinătate și un Media Kit de prezentare. Stau să mă gândesc dacă să schimb puțin abordarea, poate fi o idee foarte bună. Dar clar: cum doriți să îi spuneți, este o idee excelentă să aveți o pagină în care să povestiți despre blog, despre temele abordate, despre proiecte și despre cifrele de audiență.

Luiza Daneliuc, Smart Tax Advisors: atenție la coduri CAEN și la forma juridică

A fost o prezentare pe care am așteptat-o cu mult interes. Am primit foarte multe informații utile, am primit răspunsuri la diferite întrebări, începea panelul următor și Luiza tot nu terminase de răspuns celor care aveau întrebări, printre ei numărându-mă și eu. O apreciez de mai mult timp, îi citesc blogul și mă bucur că a acordat atâta atenție bloggingului.

webstock-2016-cum-a-fost5

Pe scurt, ne-a vorbit despre coduri CAEN pentru diferite tipuri de activități, ce anume poate fi trecut pe drepturi de autor ce nu, ce anume pe contract individual ce nu, precum și faptul că părerea ei este că cea mai bună formă de organizare pentru un blogger la început de drum este PFA-ul cu impozitare în sistem real, nu la normă.

Au fost puse întrebări de care ar fi pragul la care poți întregistra pe drept de autor venituri, dacă ai un alt serviciu, cu fără TVA, de ce nu este recomandat firmă, cum își pot deduce bloggerii de fashion hainele în contabilitate și multe altele. Am înțeles că deși costurile pot fi mai mari cu PFA-ul, este mult mai simplu și ușor de radiat, printre alte avantaje.

S-a discutat mult, interesul a fost maxim și puteți descărca gratuit ghidul realizat de Luiza împreună cu organizatorii:

webstock-2016-cum-a-fost6

Și desigur, să urmăriți toate prezentările aici, inclusiv Gala Webstock 2016.

Și acum mă opresc, doar nu trebuie să spun chiar tot, dar au fost multe alte paneluri interesante și multe lucruri de testat și de văzut.

Iar cireașa de pe tort a fost că m-am întâlnit cu mulți oameni pe care îi apreciez și îmi spunt dragi din online, veniți din toată țara.

Așa că fiți cu ochii pe evenimentele viitoare Webstock și înscrieți-vă cât mai din timp, pentru a fi siguri că prindeți loc!

Și totul a început cum altfel, decât cu un cappuccino … și mai multe ulterior, cred că prin venele mele curge cappuccino, de orice mă pot lăsa dar de el ba!

webstock-2016-cum-a-fost1

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *