Atena TOP experiențe de neuitat: obiective turistice, excursii și distracție

Atena Grecia TOPURI Uncategorized

Atena este un oraș atât de uimitor și atâtea obiective turistice încât oferă un număr aproape nelimitat de oportunități, pentru orice turist: de la cei care caută atracții culturale, la gurmanzi și la petrecăreți. Orașul elen este totodată un paradis al cumpărăturilor și cireașa de pe tort: are deschidere la mare. Cu atâtea lucruri de făcut, am decis să fac un articol cu experiențe de neratat și un mini ghid. Ambele, vor fi actualizate pentru că:

Ce mai, Atena m-a copleșit și cucerit iremediabil și am hotărât să mă întorc la aproape două luni de la prima vizită. Simt nevoia să explorez mai multe laturi ale sale și câteva nopți nu au fost suficiente. Și am așa o premoniție că o să mă tot întorc, este genul de oraș în care aș merge din când în când numai pentru că mă simt foarte bine acolo. Și încă nu am ajuns să vorbesc despre viața sa de noapte. Urmează, într-un episod viitor. Iar acum:

Atena obiective turistice și experiențe de neuitat

Descoperă minunile antice:

Acropole

Bijuteria Atenei, a Greciei, colina sacră și sursă inepuizabilă de inspirație. Stânca Acropolei, Templul Atenei Nike, Partenonul, Erehteion (locul unde Atena și Poseidon s-au luptat, pentru a-și disputa patronajul asupra Atenei), teatrul lui Dyonisos, Teatrul Herodes Atticus.

Clădirile au fost atât de bine realizate încât Partenonul a fost biserică, ulterior moschee, iar Erehteionul a fost harem. Din cauză că Partenonul a fost folosit de către otomani ca depozit de praf de pușcă, a fost distrus în mare parte fiind bombardat de venețieni în 1687.

Mai mult, în 1799, Lordul Elgin l-a deposedat de sculpturi, precum marea friză a lui Phidias, care a fost efectiv decupată de pe Partenon și dusă împreună cu alte posesiuni la Londra. Operele de artă (au fost luate foarte multe vestigii grecești în acea perioadă) sunt prilej continuu de dispută între statul elen și britanici. Grecii au cerut sprijin inclusiv UNESCO, dar încă nu s-a soluționat problema.

Atena obiective turistice acropole

Vedere Atena de sus, Acropole

Forumul roman și turnul vânturilor

Centrul comercial și administrativ al Atenei din secolul 1, până în secolul 19. În Monastiraki.

Templul lui Zeus Olimpianul și Arcul lui Adrian

Templul lui Zeus Olimpianul este cel mai mare templu din Grecia, a cărui construcție a durat aproape șapte secole. Doar 15 din cele 104 de coloane pe care le avea templul în perioada de glorie mai sunt azi în picioare.

Cameră cu vedere: la hotelul Royal Olympic, Atena
Cameră cu vedere: la hotelul Royal Olympic, Atena: Templul lui Zeus Olimpianul

La capitolul comori antice, mai sunt de trecut pe lista de vizitat, dacă aveți timp: Karameikos, Templul lui Poseidon, biblioteca lui Adrian.

Plimbare prin Agora și reflectat la ceea ce reprezintă: democrația

Inima Atenei, piața sa antică, locul unde se desfășura viața politică, economică și socială, fondată în secolul 6 ÎC. Aici s-au pus bazele democrației. Aici a fost întreținută. Aici s-au rostit discursuri, s-au desfășurat drame, aici atenienii se întâlneau zi de zi pentru a dezbate orice.

obiective-turistice-atena-acropole-vizitam9

Vizitază Muzee

Noul muzeu al Acropolei

Podeaua de sticlă îți permite să studiezi o veche așezare creștină. Aici sunt multe opere, precum statuile din marmură ale partenonului, frize, cariatide și alte elemente de decor, precum o parte din frontonul templului antic al Atenei.

În Atena sunt multe muzee deosebit de interesante 

Care este favoritul tău? Muzeul Național de Arheologie, unul dintre cele mai importante muzee din lume? Muzeul Agorei, Muzeul de Artă Cicladică, Muzeul Benaki, Muzeul Bizantin, Galeria Națională de Artă, Muzeul Instrumentelor Muzicale Grecești, Muzeul Războiului, sau Muzeul de Artă Populară Grcească?

Piața Syntagma și schimbatul gărzii la palat

Piața Syntagma, a Constituției este centrul Atenei moderne, aici a fost proclamată Constituția în 1975. Aici este situat și Parlamentul, o clădire neoclasică monumentală, fost palat al Regelui Otto, primul rege gec după câștigarea independenței față de Imperiul Otoman.

Ce mi-a plăcut în mod deosebit a fost să urmăresc de câteva ori ceremonia schimbării de gardă. Evzonii, soldați îmbrăcați în uniforma tradițională, cu fuste scurte, colanți albi și pantofi cu pampoane stau de gardă nemișcați o oră întreagă, până când vine schimbul. Ceremonialul schimbării de gardă durează aproximativ un sfert de oră cu diferite manevre și îl puteți vedea oricând aveți drum prin oraș, la oră fixă. Duminica la ora 11, este însă o ceremonie mai deosebită.

Grădinile Naționale, foarte apreciate de iubitorii naturii au fost deschise către public în anul 1923, aici fiind plantate peste 15 000 de specii de plante. Există un lac cu rațe, un loc de joacă și o mini grădină zoologică aici.

Stația de metrou Syntagma este totodată muzeu, cu multe artefacte expuse, din cele găsite aici când s-au făcut escavațiile pentru construirea stației. Are un perete din sticlă prin care vizitatorii pot vedea șantierul arheologic.

Excursie o zi în trei insule: Aegina, Poros, Hydra

Avantajul unui oraș situat pe malul mării, alături de zeci de insule ispititoare: poți să faci excursii de o zi către una dintre ele, cu feribotul, din portul Pireu. Sau să te îmbarci la bordul unei nave de croazieră într-o excursie foarte populară printre turiștii din toată lumea:excursia din Atena o zi, trei insule.

Așa că atunci când ați obosit de vizitat muzee, temple și piețe, puteți să vă relaxați la bordul unei nave de croazieră o zi întreagă. Veți vizita trei insule grecești minunate și diferite una față de cealaltă: Aegina, Poros și Hydra, preferata mea. Veți lua prânzul la bord, vă veți face noi prieteni, vă veți bucura de briză, de mare, de muzică.

Mi-a plăcut enorm ziua petrecută la bordul navei Kassandra Delfinous de la Evermore Cruises, atât de tare că nu am rezistat să nu postez peste 100 de poze în galeriile foto aferente postării. Iar anul viitor va fi lansată la apă noua navă a companiei, Cosmos, care este de două ori mai mare decât Kassandra și am primit deja o invitație la bord. Nu știu dacă voi putea rezista, așa că Atena, s-ar putea să ne vedem și vara viitoare, deci a treia oară. Păi dacă este bal, bal să fie.

 Tur culinar

Nu poți cunoaște un popor fără să îi cunoști bucătăria și obiceiurile legate de servirea mesei. Un tur culinar este un mod extrem de plăcut de a petrece câteva ore alături de alți călători, descoperind o mulțime de preparate și de mici afaceri locale cu tradiție.

Dar: aveți grijă să mergeți nemâncați, pentru că altfel nu prea puteți face față provocării. Iar ingredientul care leagă toate aceste delicii este ghidul și informațiile pe care le oferă pe parcurs. În Atena sunt multe tururi culinare de tot felul, unele dedicate numai dulciurilor, eu am mers într-un tur culinar complet cu Athens Walking Tours, despre care am scris un întreg articol, puteți să vă inspirați ajungând în câteva locuri singuri, sau să vă alăturați unui grup.

  Bisericile Atenei din centru, zona Monastiraki și Plaka

Aici, în cel mult o oră poți ajunge la șase biserici emblematie ale Atenei, de la maiestuoasa Mitropoli, catedrala orașului, până la biserici micuțe, unele aproape miniaturi, dar minunate: Panagia Gorgoepikoos, Monastiraki, Kapnikarea, Agias Apostoli, Panagia Grigoroussa, Dafni.

Dacă aveți timp: Mănăstirea Stântul Efrem cel Nou, sau Buna Vestire

Situată la 30 de kilometri de Atena, în localitatea Bea Makri din Atica, Mănăstirea Sfântul Efrem este una dintre cele mai vizitate mănăstiri din Grecia și se poate vizita într-o jumătate de zi, există autobuze din Atena. Deschis zilnic între orele 08.00-12.00 și 17.00- 19.00. Nu am reușit să ajung, am aflat de ea și de faptul că se ajunge ușor cu transportul în comun de la o doamnă româncă stabilită de 20 de ani în Atena și care ne-a ajutat cu câteva informații, după ce ne-a auzit vorbind. Să știți că în Atena veți întâlni foarte mulți români, zilnic am interacționat cu foarte mulți, stabiliți acolo de mult.

Colindat fără țintă în cartierul Anafriotika

Anafriotika este mai frumos cartier al Atenei după mulți. Te cucerește de la început cu aerul său adormit și îți creează impresia că te afli într-un mic orășel dintr-o insulă grecească, nu într-un cartier din mijlocul unei mari metropole europene.

Seara în Monastiraki

Cartierul Monastiraki freamătă de viață în orice moment, dar mai cu seamă după lăsarea serii. Până târziu în noapte, locul este ca un furnicar, care atrage tinerii greci și turiștii deopotrivă. Totodată, aici sunt mulți emigranți de culoare care sunt destul de insistenți, te abordează zgomotos încercând să îți vândă tot felul de produse. Talciocul este foarte apreciat de amatori.

Totodată, în apropiere sunt multe baruri și cluburi foarte bune, despre care voi scrie într-un articol separat. Dar majoritatea locurilor sunt drăguțe, nu prea cred că puteți da greș, alegând oricare local care vă îmbie.

Petrece ca și cum nu ar exista ziua de mâine, măcar o seară, iar a doua zi, programează o activitate mai ușoară. 

Plaka

Plaka este cel mai vechi cartier al Atenei și deosebit de animat ziua și la începutul serii. Este plin de mici magazine cu produse artizanale, de magazine cu suveniruri, de restaurante și de taverne. Animat, vesel, cosmopolit.

La înălțime

Pe lângă Acropole, există multe coline de explorat: Colina Filopappos, colina Lycabetus cu biserica Agios Georgios, sau platoul Aeropagus, locul unde zeii și oamenii au fost judecați. În Atena sunt atâtea locuri de vizitat, încât dacă te oprești să savurezi orașul, așa cum am făcut la prima vizită, multe rămân pe dinafară. Noroc că este aproape.

Cină, cocktailuri la un local cu panoramă frumoasă

În Atena sunt o mulțime de baruri și restaurante cu panoramă incredibilă. Două dintre acestea sunt Galaxy Bar, pe acoperișul Hotelului Hilton și Restaurantul Modern Rooftop Dining, situat deasupra Hotelului Was, de unde ai impresia că atingi Acropolele cu mâna.

Nu ratați croaziera, nu rata Acropolis și nici Dealul Lycabettus!

Iar dacă vă plac siturile antice, teatrele și cetățile fabuloase, peninsula Peloponez este plină de atracții minunate, precum cetatea Monemvasia, unul dintre cele mai frumoase locuri posibile. Vedeți vloggul cinci zile în Peloponez, pentru mai multă inspirație:

obiective-turistice-atena-7

Atena, pe curând!

5 thoughts on “Atena TOP experiențe de neuitat: obiective turistice, excursii și distracție

  1. Mirela eu zic asa: atunci cand iti place un loc nu vizitezi totul, ca sa mai lasi loc si pentru a doua, a treia oara :)! Si intr-adevar Atena merita vazuta si revazuta, are un spirit bun primitor care nu te lasa sa dormi :)))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.