De ce să vizitați Muzeul de Arta Eneolitica Cucuteni Piatra-Neamt

Moldova Piatra-Neamt Românești România Uncategorized

În Piatra Neamț sunt multe comori, una dintre acestea fiind Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni. Găzduit în cea mai frumoasă clădire din Piatra Neamț, declarată Monument Istoric de lângă Curtea Domnească, este ușor de accesat și în articolul de față o să vă dau cîteva motive solide pentru a nu rata o vizită aici.

muzeul-de-arta-eneolitica-cucuteni-piatra-neamt3
Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni

Cucuteni este cea mai importantă civilizație preistorică europeana și cea mai spectaculoasă

Nu o spun eu, ci muzeograful principal, Dl. Constantin Preoteasa. La momentul apogeului, arealul cucutenienilor era uriaș: 350 000 km patrati: sud-estul Transilvaniei, nord-estul Munteniei, Moldova si Basarabia și Ucraina. Între Olt și Nipru. Cultura Cucuteni este atât de veche încât precede așezările din Sumer și din Egiptul Antic. Este se spune mai veche civilizație de pe teritoriul Europei.

O civilizație care a durat 1500 de ani

Civilizatia lor a durat între 5000 si 3500 Î.C: Aveau o foarte bună organizare socială, ierarhie, obiceiuri. Erau extrem de bine adaptați la mediu. Cucutenienii stăteau o perioadă de timp într-o așezare, după care o abandonau, arzând-o complet. Cred că era o modalitate de a păstra rezervele unui loc. Tocmai din acest motiv s-au păstrat cu mult mai puține vestigii decât ar fi fost posibil. Când se mutau, distrugeau inclusiv cupotarele în care ardeau minunatele obiecte din ceramică.

Descoperiți un pic din misterul acestei civilizații

Cucutenienii au fost mari iubitori de frumos. Arta lor s-a manifestat nu numai în modelarea și înfrumusețarea obiectelor de ceramică. Hainele lor erau bogat ornate, la fel și construcțiile lor.

Din păcate nu cunoaștem foarte multe lururi despre viața cucutenienilor, dar ceea ce știm ne trezește admirația. Erau neîntrecuți modelatori și pictori de ceramică.

Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni vizita
Am fost total fascinată de exponatele de la Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni. A fost o revelație: minimalism, puritate a formelor.

Nici azi nu am descoperit arta lor

Vizitând muzeul am aflat despre tehnica cucuteniană și despre cucutenieni. Cum prelucrau aceștia ceramica, cum o ardeau pentru a realiza aceste vase și obiecte care au rezistat atâtea milenii. Se spune că au adus arta prelucrării ceramicii la perfecțiune. Că realizaseră o duritate care nu s-a mai deslușit până acum. Un secret păstrat. Erau maeștii ai focului, îi știau toate tainele. Știau exact unde să așeze un obiect în cuptor, cât să îl țină, la ce intensitate.

Este singurul Muzeu de artă eneolitică din ţară: aici poți simți o magie aparte

Iar așezările descoperite în Romania sunt cele mai numeroase și cele mai bine conservate. Exponatele sunt ireale. Te uiți și nu îți vine să crezi: acum 6000 de ani, acum 4500 de ani. Citești etichetele, citești povestirile afișate pe pereți.

Este o magie care înconjoară vasele. O magie care ne-a cuprins pe toți din grupul nostru. Altfel nu îmi pot explica de ce nu ne mai dezlipeam de acolo. Am fost pur și simplu fascinați.

Cât am admirat vasele am avut strania impresie că au o energie proprie, călduroasă, calmă, pe care o degajă în jur.

Majoritatea obiectelor sunt piese de cult

Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni exponat 2
M-a fascinat total acest vas, nu ma puteam desprinde de vitrina
Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni arta decorativa
Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni: exponat de la parter
Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni Exponat 1
Exponat Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni

Este nemaipomenit să întâlnești oameni 100% pasionați de munca lor

Cercetătorul Constantin Preoteasa, ghidul nostru, ne-a cucerit de la început cu entuziasmul său. Acesta ne-a fermecat atît de tare cu povestirile despre Cucutenieni încât am petrecut la acest muzeu cu mult mai mult decât ar fi trebuit și mai ales nu ne-am fi dat duși. Am pierdut noțiunea timpului și noi și organizatorii. Pur și simplu pe măsură ce aflam mai multe lucruri doream să deslușim, să pătrundem mai mult din enigmele civilizației cucuteniene.
Adevărul este că am mai întâlnit oameni atât de pasionați și în general tot cercetători, sau muzeografi. Cred că numai cu o mare pasiune poți să te dedici atât de mult acestei meserii.

Dl Constantin Preoteasa, Cercetător la Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni
Dl Constantin Preoteasa, Cercetător la Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni

Arta decorativă şi arta figurativă Arta decorativă cucuteniană este dominată de principiul simetriei

Există un interes internațional uriaș pentru acest muzeu

Există chiar o listă de așteptare pentru arheologii care doresc să vină să viziteze și studieze exponatele de la Cucuteni. Toți sunt, ne-a spus ghidul nostru, copleșiți odată ce realizează ce bogăție avem aici.

Au fost organizate expoziții în multe țări europene, peste tot primite cu mult entuziasm. În Elveția, timp de câteva săptămâni au venit zilnic peste 1000 de vizitatori să admire exponatele. Vă puteți imagina?

Cum este organizat muzeul

La parter este o sală dedicată artei decorative și o sală dedicată istoricului cercetărilor culturii Cucuteni. Se remarcă patru categorii de vase, cu destinaţie probabil cultică: vasele-coroană, vasele-binoclu, vasele-horă şi vasele cu suport şi colonete.
Sus sunt obiecte ale artei decorative cucuteniene.

Parter Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni

Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni parter exponate
Parter muzeu: sala aceasta mi-a plăcut cel mai mult

Etajul 1, Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni

Program de vizitare:

10:00-18:00 (aprilie-septembrie)
9:00-17:00 (octombrie-martie)
Luni este închis.

Preț intrare:

Expoziția permanentă:
– elevi, studenți si militari – 2 lei
– individual și grup adulți – 4 lei
Taxă de fotografiere și filmare: 10 lei

Adresă: strada Ştefan cel Mare, nr. 3, Piatra-Neamţ
Telefon: 0233 226 471

Am ajuns la Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni din Piatra-Neamț în cadrul unei vizite menite să ajute la promovarea Moldovei, la invitaţia Innovation Travel şi Turoag SA.

Călătorii frumoase!

4 thoughts on “De ce să vizitați Muzeul de Arta Eneolitica Cucuteni Piatra-Neamt

  1. Am fost si eu. E un muzeu ingrijit cu exponate ce-ti incanta privirea. Civilizatia Cucuteni a fost una foarte interesanta si misterioasa, se parte ca a disparut prin incendiere. Cucutenienii isi ardeau casele cu tot ce era in ele, dupa decesul sotului. Au ramas doar vasele, fiind foarte rezistente, asa cum ai spus si tu in articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *