Joburi pentru călătorii pasionați și oportunități pentru anul sabatic, pentru nomadul din tine

Dezvoltare Motivație

Nu ai nevoie de un buget uriaș pentru a vedea lumea. De câte ori nu am auzit acest lucru? Dar de cât de mult/cât de puțin avem nevoie? Și mai ales, care sunt așteptările noastre? Am adunat o colecție de Joburi pentru călătorii pasionați și oportunități pentru anul sabatic.

Mi-ar fi plăcut ca atunci când am pornit pe un alt drum să fi știut despre unele dintre aceste posibilități, aș fi făcut lucrurile diferit. Însă cred totuși că lucrurile s-au aranjat așa cum a trebuit. Dar dacă ajungeți la articolul acesta din întâmplare, poate universul încearcă să vă spună ceva!

Deci ce opțiuni avem, frumoase, dacă dorim să vedem lumea?

1. Un loc de muncă care te ajută să călătorești mult

Însoțitor de zbor, pilot, angajat pe o navă de croazieră. Ce au în comun aceste locuri de muncă? Sunt foarte solicitante, dar împletesc efortul cu un lucru foarte rar și neprețuit: poți vedea toată lumea.

Vă spun cu mâna pe inimă că am regretat mult că nu am ales unul dintre aceste locuri de muncă după ce am terminat facultatea. Măcar pentru câțiva ani.

Potrivit pentru: cei aflați la început de carieră, dar niciodată nu este pra târziu. Mereu o poți lua de la capăt, dacă ești puternic și hotărât.

2. Ghid de turism

Se poate spune că ghizii se încadreză în prima categorie, dar nu este așa. Am întâlnit ghizi fenomenali care trecuseră deja de vârsta pensionării. Care erau profesori și practicau ghidăria în perioada estivală (franțuzoaice care lucrau pe litoralul nostru). Sau în alte locuri de pe glob. Deci este o meserie care nu are vârstă, nici perioadă de început nici de sfârșit.

Ghizii cei mai buni sunt cei care sunt înclinați către oameni, cărora le place să le intuiască nevoile, să îi vadă că sunt fericiți în vacanțe. Dacă știți câteva limbi străine puteți să faceți cursurile în paralel cu serviciul pe care îl aveți și la un moment dat să vă luați zborul. Puteți să fiți și ghid în România, dar atunci nu petreceți la pachet cu serviciul o vară în vreo insulă minunată.

Pentru cine este: pentru cei cărora le place să lucreze cu oamenii și să se pună în slujba lor, indiferent de vârstă. Sunt mulți ghizi care nu se înscriu în această categorie (atitudinea ce mai vrea și ăsta de la mine acum). Dar aceia probabil nu și-au găsit adevărata vocație și meseria nu îi face fericiți, se concentrează mai mult pe probleme și nu sunt iubiți de turiști. Iubiți, da am spus corect. Ghizii buni sunt extrem de respectați și iubiți de turiști, am văzut din fericire destui de acest fel. Pentru care meseria de ghid este o vocație și o bucurie.

3. Voluntariat cu VSO / UN Volunteer / Peace Corps

Atât VSO, cât și Peace Corps și UN Volunteer sunt organizații care operează în zone defavorizate pentru a îmbunătăți viața locuitorilor. Aceștia oferă plasamente de 6 /12 /24 de luni. Mai multe de 12 și chiar mai multe de 24, pentru ca munca ta să aibă un impact. În diferite țări în curs de dezvoltare de pe glob. Ai o misiune. Ajuți efectiv la rezolvarea unei probleme dintr-un loc, prin cunoștințele acumulate de tine.

Voluntarii sunt sprijiniți pentru a putea să susțină plasamentul și pentru a se reintegra ulteior. Toate aceste entități oferă (nu trebuie considerată o compensație financiară) dar se acoperă:

Alocație pre-plasament, pentru a acoperi costuri medicale, de viză. Biletul de avion. Cazare și costurile asociate, asigurări medicale. O alocație lunară la nivelul salariului mediu sau minim pe economie din țara de proveniență. O alocație la terminarea plasamentului, pentru a ajuta voluntarul să se reintegreze, plus sprijin. Și multe altele. Uitați pe linkul acesta ce alocații și ce condiții le sunt oferite voluntarilor UN. 

Pro: Este o oportunitate fenomenală pentru cei care doresc să fie utili și să dăruiască timpul lor. O experiență care te poate schimba cu totul și te poate îmbogăți într-un fel pe care nici nu îl poți bănui. Pătrunzi într-o lume cu totul nouă și desigur, călătorești mult. Majoritatea voluntarilor (toți ale căror bloguri le-am citit) călătoresc nu numai acolo unde au plasamentul ci și în țările învecinate. Se găzduiesc unii pe alții, se ajută, se deschid noi orizonturi.

Contra: Nicăieri, în nimic, nu este totul roz. Poți nimeri într-un plasament fantastic, poți avea diferite provocări. Sunt nenumărate resurse online și bloguri ale voluntarilor, deci puteți citi despre o multitudine de experiențe, dar toate se depășesc și toate vă vor face mai puternici. Este vorba de viață, despre a o lua în piept într-un mediu cu totul nou, cu o viziune nouă și cu cât veți înțelege mai repede că plasamentul nu este în primul rând pentru confortul vostru, sau al distracției (deși există și acestea) ci pentru a fi util acolo unde este nevoie, cu atât mai încântați și mai fericiți veți fi.

Pentru cine este: cei mai de succes candidați sunt cei care au deja o experiență în lucru. Mulți candidați aleg să meargă în astfel de plasamente chiar după ce ies la pensie. Trebuie să cunoașteți limba engleză foarte bine, însă.

Detail complete pe websiteurile organizațiilor:

Organizația VSO (Volunteers Overseas) 

Organizația UN Volunteers  

Organizația Peace Corps

Work Away și Help X

WorkAway  și HelpX sunt două platforme care pun în legătură voluntari și gazde din toată lumea. Sunt foarte populare printre călătorii din toată lumea, unii călătorind numai așa cu anii. Voluntarii primesc de regulă (standard) cazare, trei mese pe zi și alte facilități (WiFi, altele) în schimbul a 5 ore de muncă pe zi, cu două zile libere. Gazdele au un avantaj major că au parte de forță de muncă gratuită. Sunt mult ferme care solicită destul de tare voluntarii. Sau hoteluri, hosteluri, businessuri adica, care au mulți voluntari și sunt organizate bine pe ture și cre preferă voluntari pe termen lung. Sunt tot felul de locuri de muncă.

Precum spuneam mai sus, standardul este cazare și masă. Dar multe gazde oferă mai puțin, sau chiar exploatează voluntarii. Citiți singuri, există enorm de multe articole despre cele două platforme, chiar și comparații, în favoarea Help X, ca și calitate a gazdelor, deși Workaway are o platformă mult mai frumoasă și mai prietenoasă.

În general din descriere și tonalitate vă faceți o idee despre gazde: sunt unii care efectiv vor să exploateze o forță de muncă gratuită. Mulți alții te fac să înțelegi că vei fi un membru al comunității, al familiei lor și că vei fi primit cu drag și apreciat. Sunt gazde care au o mare experiență cu voluntarii, își bazează afacerea pe ei dar îi și tratează foarte corect și sunt transparenți

Plasamentele sunt de tot felul: unele chiar în tot felul de resorturi dedicate detoxifierii și wellnessului, unde puteți încerca un nou stil de viață și unde învățați multe lucruri. Sunt interesante și plasamentele în hosteluri, sau BB, sau alte locuri de acest fel. Am văzut plasamente unde ai grijă de cai, lucruri minunate unde nici nu simți să lucrezi. Sunt plasamente unde trebuie să ajuți cu marketingul sau cu blogurile gazdelor și social media.

Dar sunt altele unde trebuie te duci la o fermă și să muncești din greu, sau trebuie să lucrezi să construiești ceva etc. Personal cred că este o mare exploatare și că dacă tot ai o calificare de acest fel mai bine lucrezi undeva două luni și călătorești altele de banii strânși.  La fel cu joburile de unde ai nevoie să ai grijă de oameni în vârstă, sau de copii mici sau orice altceva unde este foarte solicitant.

Un articol face furori pe net, cu un cuplu de tineri care au renunțat la locurile de muncă foarte bine plătite și au călătorit un an cu WorkAway. Citiți articolul, dar nu uitați că în articol au spus și partea mai puțin plăcută, pentru că un an o arătaseră pe cea frumoasă.  Zic că experiența merită și numai voi vă alegeți gazdele.

Barman/picol

Ca barman sau picol cu ceva experiență și dacă vorbiți limba engleză, vă puteți găsi de muncă oriunde. În locurile turistice se caută mereu personal și mai ales în plin sezon. Sunt siteuri întregi dedicate locurilor de muncă din Zakynthos de exemplu, dacă doriți să vă găsiți ceva vara viitoare. Sau în alte locuri. Căutați pe net. Însă foarte mulți călători doar apar într-un loc și iau barurile la rând, până găsesc unul care are nevoie de personal. Stau acolo o perioadă. Fac o sumă de bani. Călătoresc în continuare. Când finanțele sunt pe sfârșite găsesc iar un bar. Am întâlnit călători/barmani pe termen lung, ultima oară în Atena, din Australia. Călătorea de vreo doi ani de zile! Tot în această categorie intră și alte locuri de muncă sezoniere, ca de exemplu lucrul într-un hostel. Nu voluntar, ci să lucrezi efectiv pe bani.

Predai limba engleză

Deși este deja o nație aparte profesorul de engleză mai ales în Asia, cererea este mare oricând. Și nevoia. Pentru a vă alătura mulțimii de profesori de limba engleză din Asia vă trebuie un certificat TEFL și vă puteți pune pe căutat. Cele mai bine plătite locuri de muncă sunt în grădinițe, sau școli.

Working Holiday Visas

O viză care oferă dreptul de a sta și lucra legal (o rezidență specială) pentru tineri de 18-30 de ani. Multe țări oferă acest tip de viză, precum Australia viza pentru doi ani, sau vizele de lucru în vacanță din Noua Zeelandă.

Liber profesionist (Freelance)

Există din ce în ce mai mulți nomazi digitali care călătoresc prin toată lumea, sau care se stabilesc pentru perioade lungi de timp în diferite locuri. Sunt adevărate huburi de nomazi digitali în Bali, Indonezia în Chiang Mai, Thailanda și în multe alte locuri.

Dar nu trebuie să mergeți departe pentru a lucra freelance. Puteți să o faceți oriunde. Cel mai ușor să ajungă la un nivel de venituri satifăcător este pentru IT-iști, web designeri, specialiști SEO, sau programatori. Dar și pentru specialiști în marketing, pentru scriitori, Asistenți Virtuali. pentru fotografi etc. Dacă nu aveți un portofoliu de clienți (un blog vă poate ajuta să vă găsiți clienți pentru abilitățile voastre), există multe platforme care pun în legătură cererea cu oferta: elance, freelance, problogger, bloggerjobs etc.

Deveniți blogger 

Sunt mulți bloggeri de călătorii, de stil de viață, de fashion, mâncare, care călătoresc prin toată lumea și se întrețin din câștigurile generate de blog. Unii într-un stil mare, alții mai modest. Există zeci de combinații, dar la bază toate pornesc de la o pasiune mare pentu ceea ce fac și de la foarte multă muncă.

Pentru a reuși să te întreții dintr-un blog, numai dintr-un blog, trebuie să lucrezi ani de zile, iar la început nu ai niciun rezultat. La un moment dat vin excursii, alte lucruri frumoase, dar până vin bani constant și suficienți, poate dura. Timp în care nu câștigi nimic, ba dimpotrivă, investești în echipamente, aparate, platforme, înveți. Bloggerii câștigă bani din foarte multe lucruri, de la venituri pasive din anunțuri și afiliere, la vânzarea de produse proprii, e-bookuri, consultanți, la publicitate, la generarea de conținut pentru alții și tot felul de servicii asociate blogului. Sunt bloggeri care combină veniturile din blogging cu altele de pe lista de mai sus. Nu există rețete, decât prescripții.

Și mai sunt și infinit de multe alte joburi pentru călătorii pasionați și oportunități pentru anul sabatic Au Pair (babysitters) , WWOOF – locuri de muncă pe bază de voluntariat, în ferme organice (un fel de workwayay și Help X dar numai de ferme organice), Voluntar în Kibbutz, Israel (trăieși într-o comunitate socialistă unde ai totul asigurat) etc.

Sfârșit

Post Scriptum despre călătoritul gratis 

Am citit multe articole de tot felul și am dat peste multe sfaturi de la oameni pentru a călători gratis cu anii. Sunt chiar și emisiuni. Nu am nicio îndoială că se poate, că este o aventură extraordinară și că poate ai și o libertate totală atunci când nu ai mare lucru. Se poate și să călătorești fără bani* făcând autostopul, sta la coachsurferi sau dormi sub cerul liber sau pe un acoperiș de hotel. Poți mânca gratis: am găsit sfaturi de genul să mergi să ceri pizza și alimente care se aruncă la sfârșitul zilei în Italia de exemplu. Se poate, nu judec, este o opțiune și vreau să știți că ea există. Avem o libertate fantastică și putem face orice. Există această opțiune.

Acum câteva zile însă, am găsit un articol foarte interesant despre călătoritul fără bani. Cum că nu se poate să călătorești fără bani. Scris de cineva care a călătorit fără bani. V-am băgat în ceață, nu? Este vorba despre o călătoare care dorește să încurajeze mai mulți călători cu bugetul foarte limitat să fie recunoscători celor care muncesc și le fac visul posibil.

Ea subliniază că poți călători fără să cheltuiești banii tăi, desigur, dar alții, care lucrează, finanțează călătoria ta. Mașina aceea care te duce când faci autostopul merge cu benzină pe care o plătește cineva, mâncarea la fel. Stai la couchsurfing. Apa, curentul, îl plătește cineva care o face pentru că dorește să cunoacă oameni. Și sunt alții care numai iau. Ea se declară dezamăgită doar de cei care iau lucrurile ca și cum li se cuvine și îi numește oportuniști pe cei care se folosesc de oamenii întâlniți în cale și se laudă numai cu cât de buni sunt că pot face asta.  Tot articolul despre de ce nu poți să călătorești gratuit aici.

2 thoughts on “Joburi pentru călătorii pasionați și oportunități pentru anul sabatic, pentru nomadul din tine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.