Cartierul Kreuzberg Berlin 13

Impresii despre Cartierul Kreuzberg, acest Khaosan Road al Berlinului

Berlin Germania

Declarat cel mai trendy cartier al Berlinului de catre bloggerii de travel, desigur ca eram destul de curiasa sa vizitez cartierul Kreuzberg. Care au fost primele impresii despre cartierul Kreuzberg? Ca as fi vrut sa ma intorc in  Mitte. A doua, a treia impresie? I-am simtit un pic farmecul. Cu toate acestea, in final am inteles de ce este atat de iubit acest cartier. Si s-ar putea, ca daca revin vara, sau in timpul unui festival, sa incep sa il indragesc din ce in ce mai tare.

Impresii despre Cartierul Kreuzberg, acest Khaosan Road al Berlinului

Plimbandu-te prin Kreuzberg, ai impresia ca esti intr-un orasel de vacanta. Nu simti deloc ca te afli intr-o mare metropola, chiar in centrul ei, ci intr-o alta lume. Aici simti efectiv o mare relaxare, ai acel sentiment de vacanta la mare. Nu ma refer desigur la cateva parti marginase, cum este Checkpoint Charlie, ci la cartier in ansamblu.

Nu am simtit lucrul acesta prima oara cand am ajuns acolo, insa cartierul este destul de mare, iti trebuie timp sa il explorezi, sa gasesti cele mai frumoase si mai colorate strazi, barurile favorite, cluburile care sunt pe gustul tau. Sunt petreceri grozave aici, insa scena Berlinului este foarte unica: aici multe petreceri au un dress code foarte specific si nebun si daca nu il respecti nu intri. Trebuie sa te pregatesti dinainte, cu costumele potrivite pentru cele mai bune. La fel ca in alte parti din Berlin si aici sunt amenajate piste pentru biciclete, orasul fiind cel mai prietenos din Europa pentru ciclisti.

Arta strazii

Da, voi dedica un articl acestui subiect, insa mi-a placut mult de tot modul cum sunt impodobite cladirile, care altfel nu au nimic spectaculos. Kreutzberg a fost cel mai sarac carteir si in afara de zona de nord a lui, nu prea ai ce vedea arhitectural. Dar oh, este atat de colorat!

 Cartierul Kreuzberg Berlin 26

Obiective turistice de vizitat:

Checkpoint Charlie, Berlinische Galerie – Galeria Berlineza (fotografie, sculptura, arta), Galeria de Arta East Side, Muzeul Evreiesc, Zidul Berlinului.

Anotimpul conteaza!

Am vizitat cartierul in luna Martie. Nu este chiar cea mai buna perioada pentru a vizita un oras din aceasta parte a Europei, pentru ca este destul de frig si viata nu se desfasoara afara. Nicidecum nu este asa cum arata zona in pozele care circula pe internet. Toate pozele sunt facute vara. Va amintiti de ce spuneam ca nu am mers la Potsdam? Pentru ca toate pozele erau realizate in anotimpul cald, cele frumoase, fabulaose. Si am vazut cum arata parcul Victoria din Kreuzberg si atunci am decis sa aman vizita, decat sa fiu dezamagita.

 Cartierul Kreuzberg Berlin 30

De ce atatia bloggeri au votat cartierul ca cel mai cel?

Dupa ce am cumpanit bine, am realizat ca este cel mai ieftin cartier. Nu le-am vazut pe toate, dar preturile de aici sunt semnificativ mai mici decat in Mitte sau din alte parti. Bautura este mai ieftina, cazarea este mai ieftina, cluburile la fel. Logic ca fiind mai ieftin aici au stat, despre Kreutzberg au vorbit. Multi bloggeri faimosi internationali de travel sunt backpackeri si calatoresc in hosteluri, chiar si dupa ce au devenit foarte faimosi. Deci evident ca si acesta este un aspect. Nu inteleg insa de ce Cotroceniul a fost declarat cel mai hip de la noi. Mister. Cred ca or fi ceva hosteluri pe acolo?

 Cartierul Kreuzberg Berlin 24

Sunt multe strazi in care barurile si restaurantele se aliniaza unul dupa altul, la nesfarsit

Lucrul acesta mi-a placut, promite multa buna dispozitie, insa probabil ca vara, cand sunt mai multi turisti, sau cand sunt mai multi pe strazi. Sau cand sunt festivaluri.

 Cartierul Kreuzberg Berlin 28

 Cartierul Kreuzberg Berlin 17

 Cartierul Kreuzberg Berlin 18

 Cartierul Kreuzberg Berlin 29

Atmosfera este foarte foarte relaxata

Este intr-adevar un mare mix de toate nationalitatile in Kreuzberg si este o atmosfera cu mult mai lejera, mai boema decat in alte parti. Insa in timp ce in Mitte de exemplu erau la fel multe zone animate, aici parea mai… mai Khao San, mai cu buget redus.

 Cartierul Kreuzberg Berlin 12

Un cartier foarte cosmopolit

In Kreutzberg este o comunitate mare de turci, asa ca gasesti foarte multe locuri unde poti manca delicioasele preparate traditionale turcesti. Emigrantilor turci li s-au alaturat multi altii, iar acum, usor, usor, anumite strazi au fost cucerite de magazine de unde poti cumpara de toate si vezi foarte multe femei acoperite. Sunt piete intregi undeai sentimentul ca esti intr-o piata din alte parti. Am intrat in multe magazine si baruri unde patronii erau turci si toti au fost extrem de binevoitori.

Am luat salate de la cateva magazine unde aveau si preparate „to go” si totul este bun, proaspat, curat. Si foarte ieftin, in comparatie cu ce gasesti in alte parti.

Aici vezi un supermarket cu totul bio, langa tarabe cu haine afara si dupa un magazin cu delicioase baclavale. Era si un talcioc, unde atmosfera era ca la noi in piata din Obor. Dar si multe baruri si restaurante de tot felul, efectiv de toate pentru toti.

Intr-o seara cand am trecut pe strada, chiar in rondul unde este statia de metrou Kottbusser Tor, am fost abordata insistent de tineri care aratau a fi musulmani si care incercau sa imi vanda droguri sau nu stiu ce doreau, dar erau ciudati tare, in modul cum se apropiau. Am zbughit-o de urgenta pentru ca am simtit alarma aceea interioara, am simtit ca este pericol. Nu stiu daca anumite incidente au influentat acest lucru, insa instinctul nu m-a inselat vreodata si oricum, asa cum am afirmat de nenumarate ori, este mai bine sa te feresti si sa te fi ferit degeaba decat sa te invinovatesti dupa. Adevarul este ca era un loc spatiu mare liber si eu am trecut acolo, probabil ca acolo trec numai cei care vor ceva, le-oi fi dat un semnal, dar eu doar doream sa trec spre Kottiwood, parea ceva interesant. M-am razgandit.

Insa tot aici, la Kottbusser, m-am intors ziua, pentru ca seara nu am gasit niciun loc cat de mic la Burgermeister, care fac cei mai buni burgheri posibili. Aici erau aproape numai tineri germani si turisti.

Una peste alta, deocamdata, cartierul meu favorit ramane Mitte, desi as vrea mult sa vad Kreuzberg in timpul verii, sau cand este un festival care umple strazile de petrecareti si de buna dispozitie. Cand vremea este ploioasa si este frig si cartierul este mai trist. Insa in nenumaratele lui cluburi, totul se incalzeste la o halba de bere, cocktail si alte bauturi mai tari sau mai slabe. Exista de toate pentru toti.

Concluzia? Imi doresc mult sa revin vara in cartierul Kreuzberg, cred ca am mai spus asta de cateva ori. Dar asta este sentimentul pe care il am. Desigur, poti arata numai cateva poze frumoase si sa il lauzi nespus. Mai mult, in fucntie de experienta personala poti sa te fi distrat maxim si sa il indragesti tare. Eu simt ca il pot indragi mult, simt ca este rost de multa distractie pe aici, dar doar ca asta nu este din partea casei mereu. Daca vii cand este frig este bine sa iti faci planurile dinainte. Dar categoric, recomand sa il vizitati, pe indelete, este diferit, este unic, este de explorat!

Calatorii placute!

 Cartierul Kreuzberg Berlin 16

Cartierul Kreuzberg Berlin 13

2 thoughts on “Impresii despre Cartierul Kreuzberg, acest Khaosan Road al Berlinului

  1. Ce am apreciat mult cand am fost in Berlin anul trecut, in afara de berea care este mai ieftina decat in Bucuresti, este sistemul lor de car sharing. Faptul ca aproape mereu ai la dispozitie o masina pe care o poti folosi oricand ai nevoie, mi s-a parut extraordinar!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.