Anthony Bourdain: cele mai frumoase citate de călătorie și din călătorii

Motivație

Anthony Bourdain ne-a inspirat să călătorim și să ne bucurăm de destinații și de oameni, de prietenii, de specificul fiecărui loc într-un mod unic. A fost un adevărat călător, se vedea că face totul cu o mare plăcere și cu o implicare totală. A devenit faimos târziu în viață și ne-a încântat cu reportajele sale de-a lungul și de-a latul planetei.

Reușea să surprindă într-un mod inimitabil realitatea din fiecare destinație și fiecare reportaj (aproape) a fost un adevărat regal pentru gurmanzi și pentru călători. Iar citatele despre călătorii sunt absolut minunate și am adunat câteva în articolul de față. Și nu, călătoria nu rezolvă totul, dar face viața mai frumoasă, ne îmbogățește și ne motivează. Până la un punct de la care viața, așa cum este, un tot unitar, preia comanda.

Citatul meu favorit însă nu este de călătorie, este desper prietenie și despre oamenii care te inspiră și care te provoacă să privești un lucru diferit. Să ai dispute constructive. Să evoluezi. Un citat cu care rezonez în totalitate:

”Nu trebuie să fiu de acord cu tine pentru a te place și a te respecta”  

Dar să revenim la călătoriile noastre:

Anthony Bourdain: cele mai frumoase citate de călătorie

 

”Dacă pledez pentru ceva acest lucru va fi să te miști. Cât de departe poți, cât de mult poți”.

”Asia de Sud- Est a fost o adevărată revelație pentru mine. Încă de prima oară când am mers acolo, a fost o împlinire a fanteziilor mele din copilărie despre cum ar trebui să fie o călătorie”.

”Oamenii sunt în general mândri de mâncarea lor. O dorință de a mânca și de a bea cu oamenii fără frică și fără prejudecăți… ei se deschid către tine într-un fel în care cei care călătoresc pentru a face un reportaj ar putea să nu trăiască”.

”Dorim cu adevărat să călătorim în papamobile închise ermetic prin provinciile rurale din Franța, Mexic sau estul îndepărtat, mâncând doar la Cafenelele Hard Rock sau la Mc Donalds? Eu știu ce vreau. Vreau totul. Vreau să încerc totul o dată”.

”Probabil că nu o să ți se întâmple nimic neașteptat sau minunat dacă ai un traseu în Paris plin cu vizite la Luvru și la Turnul Eiffel”.

”Hong Kong este un minunat oraș mixt unde ai parte de mâncare bună și de aventură. În primul rând și cel mai important, este un loc grozav unde poți experimenta China într-un mod relativ accesibil”.

”Deseori arăt ridicol în Japonia. Nu este într-adevăr posibil să mănânci în Japonia, în special kayseki într-un riokan tradițional, fără să ofensezi teribil japonezii. Fiecare gest, fiecare mișcare sunt atât de atroce greșite și cu cât încerc mai mult ci atât este mai hilar”.

”Călătoria te schimbă. Pe măsură ce te miști prin viață, schimbi un pic lucrurile, lași urme în spate, oricât de mici. Iar viața – și călătoriile – lasă urme în tine. În majoritatea timpului acest urme sunt frumoase. Adeseori, totuși, ele rănesc”.

”Scotch cu geață – nu pot să strice asta” – când a fost întrebat care este lucrul pe care îl comandă în avion. Note: în engleză este ”scotch on rocks” ceea ce în traducere mot-a-mot ar fi pe pietre, dar este vorba despre gheață; în loc de strice, celebrul Chef a spus:  ”they can’t f*** that up.” Greu de tradus în limbaj mioritic și este vorba despre eterna discuție legată de preparatele servite la borudul avioanelor.

”Mintea mea și sistemul nervos, când văd o călătorie cu avionul, o călătorie lungă cu avionul, văd o oportunitate de a dormi cu niciun factor disturbator, nimic de făcut. Mă deconectez din minutul în care am pășit în avion”.

”Este ceva minunat legat de băutul după-amiaza. O bere nu prea rece, singur într-un bar – chiar și în acest fals Irish pub” (false a s s).

”Când ai de-a face cu probleme complexe legate de transport, cel mai bun lucru este să îți iei o bere rece și să lași pe altcineva să descâlcească situația”.

”Uite, chiar nu stric locurile (f*** places up). Au fost momente când în mod intenționat am filmat într-un bar de cartier în așa fel încât nu o să îl găsești niciodată”.

”Corpul tău nu este un templu. Este un parc de distracții. Bucură-te de călătorie”.

” Călătoria este despre acel sentiment minunat de a mușca din necunoscut”.

”Cred că trebuie să câștigi, să meriți ceva. Cred cu putere că niciodată nu vei avea o experiență perfectă într-un oraș sau o masă perfectă fără să fii dispus în mod constant să încerci una proastă. Lăsând ca un eveniment fericit să se întâmple este ceea ce le lipsește multor itinerarii de vacanță, cred și încerc de mult ori să împing oamenii să lase aceste lucruri să se întâmple decât să se limiteze la niște trasee fixe”.
” Cred că mânarea, cultura, oamenii și peisajul sunt absolut inseparabili”.

”Când stai o perioadă de timp în orice zonă rurală din Italia vei remarca rapid că italienii nu mai culeg de fapt strugurii și cu siguranță nici nu îi storc. Ei nu culeg roșii, sau măsline, nu își tund oile. Roșiile și măslinele lor sunt culese în cea mai mare parte de către africani sau de către est-europeni prost plătiți, angajați sezonier, aduși în țară pentru acest scop și care sunt demonizați și despre care sunt multe plângeri în tot restul anului”.

”Se pare că cu cât văd și experimentez mai multe locuri, cu atât mai mult îmi dau seama cum este lumea. Cu cât devin mai conștient de ea, cu atât îmi dau seama cât de puține lucruri cunosc, în cât de multe locuri mai am de mers, despre cât de mult lucruri mai am de învățat. Poate că asta este suficient: să știu că nu există un loc final unde să îmi relaxez mintea, niciun moment de claritate înșelătoare. Probabil că înțelepciunea, cel puțin pentru mine, înseamnă să realizez cât de mic sunt și cât de neînțelept și să îmi dau seama despre cât de mult mai am de învățat”.

” Am dorit aventuri… am dorit lovituri – genul de emoții și frisoane melodramatice la care am tânjit încă din copilărie, acel fel de aventuri pe care un băiețel le găsește în paginile cărților de benzi desenate cu Tintin. Am dorit să văd lumea – și am dorit ca lumea să fie ca în filme”.

Surse aici, aici și aici. 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.