Vara aceasta: întârzieri uriașe și multe zboruri anulate din cauza grevelor controlorilor de trafic aerian

Noutăți

Ryanair a solicitat Uniunii Europene, Germaniei și Marii Britanii să ia atitudine privind grevele controlorilor de trafic aerian (CTA) și a lipsei de personal, care au dus ca multe zboruri să fie amânate în lunile mai și iunie, pentru a preveni o criză în timpul verii. Ce este grav este că greva CTA din Frața anunțată în weekend va afecta toate zborurile care au culoar deasupra Franței, chiar dacă nici nu ating țara. Asta pentru că CTA Franța a cerut anularea lor.

Deja British Airways a anunțat posibilitatea anularii a zeci de curse. Avem noroc că nu multe zboruri de la noi, mai ales chartere în perioada estivală au culoar prin Frața și nu am găsit la momentul în care am scris articolul înștiințări de la noi. Nu toate companiile au luat acțiune deocamdată, însă clar că trebuie să ne luân câteva măsuri de protecție, în orice călătorie. Sunt pățită cu o grevă în Berlin, când am mai stat două zile. A fost frumos, însă dacă aveam ceva de făcut urgent nu mi s-ar mai fi părut atât de plăcută prelungirea șederii.

În primul și în primul rând, ce trebuie să facem dacă zburăm vara aceasta oriunde în Europa practic:

Să ne interesăm în legătură cu zborul nostru.

Să avem un plan de rezervă.

Neapărat să avem asigurare de călătorie.

Să știm că în cazul grevelor nu se plătesc compensații. Este timp pierdut. Însă dacă este să facem ceva, putem să luăm acțiune direct în cazul zborurilor Ryanair, au un formular pe site și primim banii foarte rapid înapoi.

Ideea de bază este că cu oricine și oriunde zburăm și orice vrem să facem, nu trebuie să uităm asigurarea.

Ryanair a dat un comunicat de presă cu situația întârzierilor din 2018, amintind că în luna mai 2017:

  • Peste 117 000 de zboruri au fost întârziate cu 61% (peste 71 000 de zboruri) din cauza grevelor controlorilor de trafic și a lipsei de personal.
  • Peste 56 000 de zboruri au fost întârziate mai mult de 15 minute. Comparativ, în luna mai 2017 numai 14 000 de zboruri au avut această întârziere.
  • Întârzierile cauzate de vreme au fost cauza a 39% din total (45 000 de zboruri) de semenea o creștere față de 2017, când numai 11 000 de zboruri au fost întârziate din cauza condițiilor meteorologice.
  • Aproape 60% din întârzieri au avut loc vinerea și sâmbăta, cea ce sugerează că impactul grevelor CTA este uriaș și că de fapt se folosesc de pretextul vremii nefavorabile pentru a acoperi lipsa de personal.
  • În luna mai Ryanair a anulat 1 000 de zboruri, aproape toate din cauza lipsei de personal și a grevelor CTA. Iar Easyjet a a ulat tot în mai 2018 974 de zboruri, comparativ cu doar 117 în mai 2017.
  • În weekendul acesta controlorii de trafic din Franța anunță o grevă ceea ce va duce ca sute de zboruri să fie anulate.

Michael O’Leary , CEO Ryanair a declarat:

” Încă o dată în acest weekend CTA din Franța vor face o grevă sâmbătă și duminică, ducând la anularea a sute de zboruri, perturbând planurile de vacanță ale mii de pasageri.

Multe dintre aceste zboruri nici măcar nu ating Franța, dar vor fi perturbate, deoarece CTA  Franța solicită companiilor aeriene să anuleze toate cursele care survolează Franța în timp ce protejează rutele interne franceze. Companiile aeriene din Europa suferă, de asemenea, mii de întârzieri / anulări din cauza lipsei de personal CTA, în special în cazul furnizorilor CTA din Germania și din Marea Britanie. Aceste întreruperi sunt inacceptabile și solicităm guvernelor din Regatul Unit și Germaniei și Comisiei UE să întreprindă acțiuni urgente și decisive pentru a se asigura că furnizorii de CTA au personal suficient și că depășirile nu sunt afectate atunci când au loc greve repetate, ca în cazul Franței.

Furnizorii de CTA din Europa se apropie de punctul de colaps cu sute de zboruri fiind anulate zilnic doar pentru că nu au suficient personal. Situația este deosebit de acută la sfârșit de săptămână, când furnizorii CTA britanici și germani se ascund în spatele condițiilor meteorologice nefavorabile și eufemismelor, cum ar fi „restricțiile de capacitate”, când de fapt adevărul este că aceștia nu angajează suficient personalul CTA pentru a satisface numărul de zboruri programate să funcționeze.

Comisia Europeană, precum și guvernul Marii Britanii și cel al Germaniei, trebuie să ia măsuri urgente, altfel vor fi perturbate mii de zboruri care vor afecta milioane de pasageri, în special în lunile de vârf din iulie și august, cu excepția situației în care este rezolvată această criză a personalului CTA”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.