Oh my Venice: 43 de euro pentru două cafele și două sticle cu apă în Piața San Marco

Italia Veneția

Dai un ban dar stai în față! Vorba se aplică perfect în cazul vizitatorilor care doresc să stea chiar în fața bisericii San Marco din Veneția, la Caffe Lavena. Doi clienți supărați au făcut un mare tărăboi după ce au achitat o notă de plată de 43 de euro pentru două cafele espresso și două sticle mici de apă San Pellegrino. Asta pentru că aceeași cafea care savurată la bar costă 1,25 de euro costă la terasă 11,5!

De foarte mult timp se știe că la cafenelele din Piața San Marco prețurile sunt exorbitante. De aceea sunt de multe ori goale, deși au o vedere fabuloasă. Un client care a mers de curând la Caffe Lavena s-a plâns ulterior că a plătit prea mult, deși a fost avertizat că prețurile pentru a sta la terasă sunt mai mari. Sunt și alte cafenele în Piața San Marco, precum Caffe Florian, cea mai veche, care nu este deloc mai ieftină, dimpotrivă.

Citiți aici articolul: http://www.dailymail.co.uk/news/article-6034449/Mamma-mia-Furious-customer-slams-Venice-cafe-38-coffee-bill.html

De ce se întâmplă asta:

Taxele sunt uriașe pentru proprietarii de cafenele. În Italia peste tot se plătește mai mult când stai la un bar și alt preț când bei în picioare. Mai mult, la aceste cafenele este seara muzică live, iar muzicienii trebuie plătiți și ei. Iar locurile sunt absolut fabuloase.

Soluția: ori alegi o cafenea mai ascunsă, ori bei cafeaua la bar, ori te informezi înainte de a comanda cam cât costă distracția.

Nici nu se poate ca într-o minune a lumii, practic, să mergi și să te aștepți că o să fie prețurile din alte locuri.

Nu este deloc jaf, acesta este prețul în Piața San Marco

Dar nu este jaf. Acesta este prețul. Sunt multe localuri în lumea aeasta cu prețuri mari. Însă aici este vorba despre un loc turistic și la vedere, de aceea este perceput cumva ca accesibil și de aici scandalul. Până la urmă nu se plânge nimeni că la Ritz Paris, sau la Nobu, sau la alte restaurante sunt prețuri mari. Să nu mai vorbim despre cluburile din Ibiza sau chiar de la noi.

Acesta este prețul în Piața San Marco. Pentru a te bucura de priveliște, de orchestră, de turn, de biserica San Marco în timp ce te delectezi cu o cafea sau ce dorești, plătești mai mult. Dacă vrei, desigur. Dar nu este jaf, sau păcăleală etc, pentru că nu este dreptul nimănui garantat să consume ceva într-un loc și să fie ieftin. de unde până unde?

Proprietarii de restaurante și terase din Veneția sunt susținuți de autorități. Au mai fost cazuri de turiști nemulțumiți de nota de plată și răspunsul primarului a fost: păi și dacă nu își permit de ce consumă?

Așa că situația nu se va schimba în bine pentru portofel. Dimpotrivă. Mai mult, au fost discuții pentru introducerea unei taxe de câteva sute de euro pe zi pentru turiștii care vizitează Veneția și nu înoptează acolo, pentru că aglomerează locul și nu aduc mari venituri în oraș.

Desigur, mulți turiști nu vor mai vizita Veneția din cauza prețurilor, sau a altor motive, dar asta nu va schimba nimic, Veneția nu va pierde nimic, pentru că mulți alții tot vor veni. Mult mai mulți decât își doresc locuitorii și autoritățile. Dacă credem că îi pedepsim nevizitând orașul greșim. Ei nu pierd nimic. Doar noi.

Putem ÎNCĂ vizita Veneția cu buget redus, până la urmă, cele mai bune lucruri din lume sunt gratuite: priveliștea, canalele, podurile, toate frumusețile de aici. Există supermarketuri, există hosteluri, există multe facilități să te simți bine, orice buget ai avea. Doar că următoarele lucruri cele mai bune costă mult. Le poți evita. Sau nu, tu faci alegerea.

Citește și:

Veneția va taxa vizitatorii de o zi, dar cât va fi eficient? 200 de euro pe zi, ca in Buthan?

Ar fi groaznic, dar acolo ne îndreptăm în turism, pentru că locurile dorite de toată lumea nu mai poti susține atâția vizitatori și vor tot urca prețurile. Știm că sunt proteste în Veneția, Barcelona și în multe alte locuri fabuloase din lume. Aici, localurile cu vedere vor crește și vor tot crește prețurile, pe măsură ce vor scădea probabil calitatea preparatelor. Sau nu.

În Milano, în Florența, am stat la terasele cu vedere la Dom, dar în Veneția nu, asta și pentru că atunci când am vizitat Serenissima era cam frig pentru stat afară. Nu țin minte să fi fost șocată de prețurile din Milano sau din Florența, cred că erau similare ca în alte locuri, poate foarte puțin mai mari.

Să stai la o terasă în San Marco, să te bucuri de priveliște, de muzică, de loc și după să te plângi că tu le-ai fi vrut, dar ieftin, mi se pare absurd

În Venezia taxele pntru toate afacerile cu vedere oriunde sunt uriașe, la fel întreținerea locurilor, din cauza umidității de exemplu. Nu câștigă mai mult un proprietar de cafenea în Venezia decât altul din altă parte, dacă trage linie la sfârșit. Dimpotrivă, mulți venețieni și-au vândut magazinelor și acum lucrează de multe ori pentru proprietari asiatici, care au avut bani să investească aici.

Deci aici, dacă vrei să stai la terasă în piața San Marco, asumă-ți că vei plăti mult. Tu hotărăști dacă merită sau nu pentru tine. Dar să stai, să iei beneficiile și după să te plângi că tu le-ai fi vrut, dar ieftin, mi se pare absurd. Și nici nu mi se pare atât de mult să plătești 10 euro pentru o cafea. Dacă ții neapărat să stai acolo, stai.

Poți renunța la altele, merge mai mult pe jos sau renunța la o cină în oraș etc pentru a echilibra bugetul. Sau renunța să cumperi suveniruri sau altele, până la urmă cu toții hotărâm ce este mai important pentru noi.

Aceeași cafea la bar costă aproape de zece ori mai puțin. Totodată, în alte zone din Venezia prețurile sunt mult mai mici. Poți alege. 

Dar: atenție la ce comandăm, cât, să știm cât trebuie să plătim pentru ceva anume. În Piața San Marco chiar nu trebuie să comandăm orbește. 

Citește și: 

Amenzi în Veneția: ce comportamente sunt taxate scump

TOP: 17 obiective turistice și alte lucruri de încercat în Venetia

Impresii din Veneția, ce am învățat despre Serenissima în 5 zile

 

2 thoughts on “Oh my Venice: 43 de euro pentru două cafele și două sticle cu apă în Piața San Marco

    1. La cafenelele cu vedere da, dar nu atât de mari la toate. Însă da, o cafea băută la bar, la același local, poate costa cu până la 10 ori mai puțin decât aceeași cafea la terasă. Pentur că… sunt și taxe mari de terasă. De aceea trebuie să informăm corect și nici într-un caz să nu comandăm lucruri pentur care prețul este ”la suta de grame”. Dar oricât de scumpă este o cafea acolo, o dată în viață merită, măcar. Părerea mea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.