Messene TOP obiective turistice din Peloponez

TOP obiective turistice din Peloponez: tradiție, istorie, plaje magnifice, orașe fermecătoare

Grecia Peloponez

Peninsula Peloponez a stat mult timp în umbra altor destinații. Însă ce a pierdut în materie de vizitatori, a câștigat în materie de autenticitate. Vei iubi Peloponezul dacă ești interesat de istorie, de plaje, de peisaje spectaculoase, de castele medievale, de biserici bizantine, teatre antice, sate pitorești, ce mai, dacă iubești Grecia și tot ceea ce înseamnă ea trebuie să vizitezi Peloponezul. Iată care sunt principalele obiective și locuri pe care le poți include în lista de călătrorie, pentru că este păcat să mergi aici numai pentru plajă, deși plajele din Peloponez sunt frumoase și multe dintre ele spectaculoase, cu nimic mai prejos decât cele din insulele grecești.

Peninsula Peloponez este uriașă. Are o suprafață de 21549 kilometri pătrați. Unii greci se referă la ea ca la cea mai mare insulă a Greciei, nu ca o peninsulă și tehnic așa este, pentru că este despărțită de continent de canalul de Corint. Iar insula Creta, cea mai mare oficial, are 8336 kilometri pătrați.

Însă canalul de Corint și deci despărțirea de continent este făcută de mâna omului, nu naturală așa că este descrisă ca și peninsulă și există o șosea care traversează îngustul canal. Poți ajunge din Atena cu mașina, cu autobuzul, sau chiar cu trenul. Sau poți zbura direct aici, vara sunt deja curse charter către Kalamata.

Nu voi da numere obiectivelor, pentru că toate sunt minunate.

TOP obiective turistice din Peloponez: Castelul Monemvasia, o comoară

Castelul Monemvasia Grecia 1
O plimbare pe promenada… este ATAT de frumos!
Castelul Monemvasia Grecia 22
Arhitectura venetiana

Castelul din Monemvasia este unul dintre cele mai frumoase locuri pe care le-am văzut vreodată. Pășind aici intri într-o lume magică, departe de toate grijile, un loc de unde nu mai vrei să pleci. Este încântător, o explozie de frumusețe simplă și pură.

Construit pe o stâncă conectată de uscat printr-o șosea îngustă, castelul a fost construit în secolo 6 DC de către laconieni, care au construit primul pod care conectează spectaculoasa rocă cu formă de vapor de continent.

Străduțele din Monemvasia sunt înguste, pitorești, căsuțele au arhitectură venețiană, bizantină sau sunt tipic grecești, construite cu piatră locală. Sunt 40 de biserici în Monemvasia, unele foarte vechi, doar 110 locuitori permanenți, dar din ce în ce mai mulți turiști.

Sunt pensiuni, magazine, taverne, baruri, aici vei găsi un întreg univers. Castelul din Monemvasia este probabail unul dintre cele mai frumoase locuri de pe pâmănt în care te poți căsători, dacă vrei o nuntă în cerc restrîns. Nu poți părăsi Peloponesul fără să vezi acest loc, îți spun că indiferent ce ocol vei avea de făcut, câtă oboseală vei acumula, merită tot efortul. De fapt ce vorbesc, sigur oboseala va dispare toată odată ce vei ajunge aici.

Citește și:

Castelul din Monemvasia Grecia Peloponez: o destinație pentru îndrăgostiții de frumos

Epidaur și faimosul teatru antic

Epidaur TOP obiective turistice din Peloponez
Teatrul Epidaur, conservat exceptional
Epidaur TOP obiective turistice Peloponez
Muzeul din Epidaur

Anticul oraș Epidaur (Epidaurus) este locul de naștere al zeului medicinii, Asclepios și din 1988 a fost înscris în patrimoniul UNESCO. Cel mai faimos obiectiv din Epidaur este teatrul antic, construit în secolul al IV-lea ÎC. Acesta are 55 de rânduri, ultimele fiind la o înălțime de 23 de metri și cu 14 000 de locuri.

Teatrul a fost îngropat timp de multe veacuri, fiind acoperit de vegetație, săpăturile arheologice demarând la sfârșitul secolului XIX. Restaurarea sa a fost finalizată la mijlocul secolului trecut, iar primele 34 de rânduri sunt cele originale! Acestea datează din prima perioadă, cea elenă, romanii fiind cei care au mai adăugat 21 de rânduri.

Este încă grandios și este folosit pentru diferite reprezentații, precum cele din timpul Festivalului de la Atena. Acustica sa este deosebită. Are un punct central în care dacă vorbești normal se aude tare în tot teatrul. Cum te deplasezi mai departe de acest punct, vocea ta se aude mai încet.

Teatrul din Epidaur este impresionant, din păcate ploua când am ajuns aici așa că doar am testat un pic acustica și am mers să vizităm Muzeul. În Epidaur sunt multe alte vestigii, dar pierdute printre verdeață. Probabil că săpăturile și lucrările de restaurare vor continua, cu siguranță locul ascunde multe alte comori. De vizitat se poate vizita și templul lui Asclepios, zeul medicinii, căruia i-a fost dedicat acest oraș, unde anticii veneau să se vindece și teatrul era folosit pentru reprezentații dedicate zeului.

Teatrul Epidaur este un loc pe care nu îl poți rata, fiind unul dintre cele mai impresionante monumente antice care s-au păstrat până în zilele noastre, fiind conservat excepțional.

Misterioasele peșteri Diros, Kapsia, Lakes 

peștera Kapsia Grecia 10
Peștera Kapsia Grecia

peștera Kapsia Grecia 9

Sunt multe peșteri în peninsula Peloponez. Cele mai spectaculoase sunt Diros și Lakes, dar toate sunt frumoase. Poți vizita pe alese, sau chiar face un tur de forță să le vezi pe toate. Mai ai de adăugat pe listă Kapsia, Hermes, Leonido, Peristeri, Bekiri, Phranchthi.

Ca și formațiuni, seamănă unele cu altele, numai că desigur fiecare are ceva special. Diros și Kapsia au și lacuri subterane. Anticii numeau peșterile Diros ”poarta către lumea lui Hades”. Nu este greu să înțelegi de ce, chiar ni-l putem imagina pe Charon cum conduce barca care îi duce pe muritori în lumea de dincolo, plătind tributul, o monedă.

Noi am vizitat numai peștera Kapsia, aflată în apropierea orașului Tripoli. Dar nu este timpul pierdut, Grecia este o destinație în care revin des, cu drag. Îmi place să o descopăr pe îndelete.

Citește și: 

O vizită la peștera Kapsia Grecia peninsula Peloponez

Nafplio: un oraș bijuterie

Nafplio Grecia Peloponez 5
Nafplio, un oras de poveste
Nafplio Grecia Castelul Bourtzi
Castelul Bourtzi Nafplio Grecia

Nafplio este unul dintre cele trei cele mai frumoase orașe mici din Grecia, alături de Kavala (estul Macedoniei) și Chania (insula Creta). Este o adevărată bijuterie, un oraș ireal de frumos, desprins din cărțile poștale. Mai mult, are trei castele maiestuoase: Palamidi, care străjuiește orașul, fortăreața Akronafplia, sau Its Kale și romanticul castel de pe apă, castelul Bourtzi.

Nafplio a fost capitală a Greciei, iar conform mitologiei, orașul a fost întemeiat de Nafplios, fiul lui Poseidon și al Anymonei.

Orașul este inundat de flori, iar centrul vechi are un Muzeu Arheologic, două foste moschei, Galeria Municipală, Clădirea Parlamentului (primul Parlament grec)Trianon,palatul lui Ioannis Kapodistrias, biserica Ag Georgios. Desigur multe taverne, baruri și terase și câteva plaje frumoase în apropiere.

Citește și:

Vizitează Nafplio Grecia: mini ghid

Canalul de Corint

TOP obiective turistice din Peloponez Corint
O cafea la canal

Canalul de Corint are ceva magic, este spectaculos și nu trebuie să îl ratezi dacă vizitezi Peloponezul. Împăratul Nero a fost primul care a plănuit săparea unui canal prin istmul Corint, planurile fiind abandonate pentru că unii oponenți credeau că marea nu poate fi stăvilită și că va fi un dezastru.

Canalul a fost definitivat în anul 1893, după 12 ani de muncă. Acesta are 6,4 km lungime, 21,4 metri lățime la bază (24,6 sus) și 8 metri adâncime așa că nu poate fi folosit de către navele mari. Pereții de calcar se ridică la 90 de metri deasupra nivelului mării, însă au fost de-a lungul timpului alunecări de teren și canalul chiar a fost închis în diferite perioade.

În jur de 11 000 de nave traversează Canalul de Corint anual, cele mai multe transportând turiști, navele de marfă de azi fiind mult prea masive pentru a putea trece pe aici, chiar dacă este, desigur, sens unic.

Dacă tot ești în preajmă, poți vizita și Corint, orașul. Vei descoperi ruinele mărețului templu a lui Apollo și un muzeu de arheologie foarte interesant. Și dacă poți aloca două, trei ore, poți vizita și Akrokorinthos, cetatea de sus, o fortificație înconjurată de ziduri de apărare, în care sunt tot felul de vestigii, biserici, dar și o fântână turcească care încă este funcțională.

Cetatea Micene

Micene TOP obiective turistice din Peloponez
TOP obiective Peloponez: poarta leilor din Micene

Probabil cel mai importat sit din peninsula Pelopones, cetatea Micene se crede că a fost locul unde a fost îngropat regele Agamemnon. Aici s-a descoperit o trezorerie din secolul XIV ÎC! Zidurile cetății erau groase de până la 14 metri, de aici venind denumirea de zidurile ciclopice, existând credința că ciclopii, nu oamenii le-au creat. Cetatea Micene este din 1999 înscrisă în patrimoniul UNESCO.

Conform mitologiei grecești, orașul Micene a fost întemeiat de Perseu, unul dintre maii eroi ai antichității, fiul lui Zeus și al muritoarei Danae. Tot în Micene s-a născut și Hercule, alt mare erou al antichității, cel mai cunoscut, alături de Ahile.

Azi putem admira ruinele orașului, poarta leilor și mormintele regale, unde au fost descoperite 19 trupuri. Tot aici au fost descoperite multe obiecte din aur, în total 14 kilograme, inclusiv o mască de aur impresionantă, atribuită de căte arheologul german Schliemann regelui Agamemnon, însă fiind dovedit mai târziu că aceasta data din secolul XVI ÎC, nu din sec XII – perioadă căreia i se atribuie Războiul Troian. Toate aceste comori găsite la Micene pot fi admirate în Muzeul Arheologic din Atena

Cetatea Mystras

Mystras Grecia 6
Manastirea Pantanassa
Mystras Grecia 12
Agia Sofira, biserica palatului

Cetatea Mystras face parte din Patrimoniul UNESCO din anul 1989. A fost înființată de către franci în 1249 și cucerită de bizantini după 13 ani, devenind capitală a Despotatului Moreei. Este locul unde a fost încoronat ultimul împărat bizantin, Constantin al XI-lea Paleologul, Împăratul nemuritor. Situl este uriaș, situat pe o colină deasupra Spartei.

Putem admira Palatul Despoților, vizita multe biserici bizantine și chiar o mănăstire de măicuțe, singurele locuitoare de azi ale cetății. Mystras oferă priveliști spectaculoase și este un loc în care fiecare piatră spune o istorie.

Citește și:

Vizitând magicul oras bizantin Mystras Grecia Peloponez

TOP obiective turistice din Peloponez Sparta Leonidas
Statuia lui Leonidas din Sparta, oras aflt la poalele castelylui Mystras

Anticul oraș Messene

Messene TOP obiective Peloponez
Messene, teatrul
Antica citate Messense nu este chiar in drum, dar te vei bucura sa o descoperi
Messene TOP obiective turistice din Peloponez
In anticul oras Messene
Messene 1 TOP obiective turistice din Peloponez
Muzeul din Messene

Acest oraș antic străvechi marchează sfârșitul dominației spartane. Cetatea Messene a fost construită în doar 85 de zile în anul 369 ÎC, de către regele Epaminondas, după ce a învins armatele Spartane, care reduseseră poporul messenian la statutul de hiloți, exploatându-i vreme de 400 de ani. Este motivul pentru care mulți se refugiaseră în Sicilia, Italia, în orașul numit azi Messina. Aici există încă o mare comunitate greacă. Orașul s-a numit în trecut Messene, în onoarea orașului antic grecesc, fiind întemeiat în secolul 8 de către greci.

Cetatea antică Messene este situată la doar 30 kilometri nord de Kalamata și este unul dintre cele mai impresionante situri arheologice din Grecia. Este un sit nou, care încă mai are multe de dezvăluit, acum 40 de ani acest loc arătând ca o vale verde și atât. Însă tot ceea ce putem vedea acum este impresionant și situl este pe cale să fie recunoscut ca unul dintre cele mai importante din toată Grecia.

Orașul avea fortificații impresionante, cu ziduri de 9,5 kilometri, din care azi s-au păstrat 8 turnuri. Putem admira și o poartă arcadiană uriașă, un teatru restaurat, în care se țin deja spectacole, Agora, Templul Zeiței Artemis, stadionul lui Heroon, sanctuarul lui Zeus, alături de multe clădiri publice și religioase, mausoleumuri și fântâni.

Situl a fost propus în anul 2014 de către statul grec pentru a intra în patimoniul UNESCO. Cu siguranță va fi acceptat, dar precum am spus este încă un obiectiv foarte nou și nici măcar ghizii nu au știut să ne spună prea multe. Rețin că era locuit se crede de peste 40 000 de oameni.

Basae

Basae este primul sit din Grecia care a fost înscis în Patrimoniul UNESCO, în anul 1986 și este recunoscut pentru magnificul Templu a lui Apollo Epicurius, care datează din secolul 5 ÎC.

Olimpia

Olimpia TOP obiective turistice din Peloponez
Statuia lui Hermes din Olimpia: dateaza din jurul anului 340 ÎC
TOP obiective turistice din Peloponez
Olimpia, langa templul Herei, cel mai vechi din Grecia

Olimpia este un sit la care trebuie să ajungi dacă te pasionează istoria antică și legendele. Aici este primul stadion olimpic (pe care poți da o tură) aici au avut loc primele olimpiade, aici se aprinde, o dată la patru ani, flacăra olimpică.

Și tot aici poți admira o magnifică statuie a lui Hermes, care îl ține pe copilul Dionysus. Este remarcabil că a scăpat decapitării. În perioada creștinismului timpuriu, a avut loc ”vandalismul creștin”, când majoritatea statuilor care reprezentau zei au fost decapitate și organele genitale mutilate.

Și totodată poți admira ruinele gimnaziului, vizita vestigiile din Muzeul de Arheologie al sitului, dar și cel mai vechi templu din Grecia, Templul Herei. Situl Olimpia a fost înscris în UNESCO în 1989.

Patras

Patras este un oraș minunat, cel de-al treilea mare oraș al Greciei, după Atena și Salonic. A fost capitală culturală europeană în anul 2006. Universitatea din Patras este foarte renumită, precum și multiplele sale atracții. Practic Patras este un oraș pe care îl văd mai mult pentru un city-break măcar, sau chiar un sejur, nu doar pentru o vizită rapidă. Are castele, teatre antice, un Muzeu Arheologic, apeducte si multe alte vestigii romane, bai turcesti, parcuri, muzee. Alături de o viață de noapte căreia cu greu îi poți ține piept, de plaje frumoase aflate în apropiere, are de toate.

Din păcate nu am putut în doar cinci zile să vedem tot, așa că nu am ajuns aici, dar dacă ai mai mult timp la dispoziție, nu trebuie să îl ratezi.

Plaja Voidokilia și laguna Gialova

La fel ca și Patras, plaja Voidokilia a rămas pentru altă dată. Și am trecut pe lângă ea, tehnic puteam ajunge, dar programul a presupus un ocol pentru a vedea câteva hoteluri. Nu îmi pare rău, este un motiv în plus pentru care Peloponezul încă se află pe lista mea de călătorii.

Plaja Voidokilia are forma litre grecești omega, iar în apropiere se află laguna Gialova, un habitat important pentru multe păsări migratoare și nu numai, făcând parte din Natura 2000. Este una dintre cele mai frumoase plaje din lume, se spune. Mai mult, aproape este și orașul antic Pylos, o fortăreață medievală bine conservată.  

Pavlopetri

Pavlopetri este cel mai vechi oraș scufundat din lume. Datează din Epoca de Bronz, anul 3500 ÎC.

În peninsula Peloponez sunt multe alte obiective, aflate în majoritate în patrimoniul UNESCO, precum: orașele Tiryns, Argos, Fortărețele Methoni, Koroni, Tiryns, Pylos.

Plajele din Peloponez

Nu o să închei articolul fără câteva cuvinte despre plajele din Paloponez. Sunt câtă frunză și iarbă, cu nisip, cu pietre, cu pietriș, întinse, ascunse, de tot felul. Unele dintre ele sunt foarte exotice, precum plajele din insulița Elafonissios. Coasta Navarino este de asemenea faimoasă pentru plaje. Fiind o peninsulă cu patru alte peninsule mari: peninsula Messeniană, Mani, Capul Malea și Argolid și cu o coastă dantelată, vestea bună este că multe dintre minunile sale sunt încă ascunse. O călătorie aici te va face să descoperi o mulțime de locuri virgine, alături de multe stațiuni cu plaje amenajate.

TOP obiective turistice din Peloponez plaje 1
Plaja in Kalamata
TOP obiective turistice din Peloponez plaje
Plaja in apropiere de Kalamata
TOP obiective turistice din Peloponez plaje 2
Plaja din Tolo

Am ajuns în Mystras la invitația Cocktail Holidays. Iar fotografiile sunt realizate și editate cu un telefon Asus ZenFone 4 care are acum un preț foarte bun.

 

2 thoughts on “TOP obiective turistice din Peloponez: tradiție, istorie, plaje magnifice, orașe fermecătoare

  1. În primul rând te felicit pentru noul look al blogului. Arată superb, cel puțin pe telefon.
    Peloponezul este o destinație care merită să-i aloci mult timp dacă vrei să o savurezi. Mai ales casele de piatră din Mani și oamenii aprigi de acolo.
    Și uite așa, cu concediu limitat, nu mai apuc să ies din Grecia și să descopăr și alte destinații.
    Dar zău, dacă îmi pare rău.

    1. Mulțumesc, este working progress, când mai am o zi de lucrat termin o să arate atunci cum trebuie 🙂 Am căutat de mult ceva frumos, să schimb. Da și eu vreau mai mult în Peloponez. Cu Grecia, păi dacă își place și te simți bine aici, asta este cel mai importqant lucru în viața asta, așa că spor la stat pe aceste meleaguri. Nu are de ce să îți pară rău deloc, normal 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.