viziteaza piramidele singur 10

Tepe la Piramide: cum le eviți, cu sau fără ghid

Egipt Giza

De ce spun și cu ghid? Păi de multe ori și ghidul este parte a problemei, nu o rezolvă. Mă bucur că am văzut Piramidele singură și independent și că nu am avut parte de nicio țeapă, mai mare sau mai mică. Țeapă înțeleg prin orice se dovedește că nu este ceea ce s-a discutat inițial. Păcăleală. Unele sunt mici și insignifiante (am dat bacșiș în diferite locuri în Egipt, din proprie inițiativă, sume considerate exorbitante chiar și ca țeapă la Piramide). Nu evitarea plății a 5,10, 20, 100, 150 de LE era problema mea. Ci nervii care vin la pachet cu lipsa de seriozitate a celor care păcălesc turiștii la Piramide. Îmi place să fiu darnică, dar nu să fiu manipulată, asta nu o accept. Așadar, în afară de banii pe biletul de intrare nu am cheltuit alți bani la Piramide în afară de faptul că am cumpărat o apă rece de tot la un moment dat. Atât. Și am văzut tot situl, inclusiv locul de vedere frumoasă.

Am auzit și despre faptul că uneori oficialii, cei de la poliția turistică au păcălit turiștii. NU cred lucrul acesta. De câteva ori pe parcursul vizitei mele polițiștii de acolo s-au apropiat atunci când câte un localnic insista să iau vreun serviciu, să îl gonească de acolo. Ori s-au schimbat lucrurile între timp (am fost la Piramide în luna iunie 2019), ori cei care au luat țepe au luat de la localnici care se pretindeau oficiali. În călătoriile prin Egipt niciun ofițer, sau militar (am trecut de multe filtre de tot felul inclusiv la Catedralele Copte) nu s-a purtat altfel decât exemplar. 

Citește și:

Vizitează Piramidele singur si independent: ghid complet

Tepe la Piramide: cum le eviți, cu sau fără ghid

În primul, al doilea și al treilea rând, egiptenii sunt niște oameni extraordinari. Am călătorit singură trei săptămâni prin Egipt (la ultima vizită, dar am mai fost în Egipt înainte), pe cărări mai mult sau aproape deloc bătătorite de turiști și am avut timpul să mă conving de lucrul acesta. Oamenii în Egipt sunt foarte primitori și corecți. Însă la atracțiile turistice, sau în orașele foarte turistice se schimbă lucrurile. La fel ca în alte părți ale lumii. Oricum, nu este capăt de țară dacă iei o mică țeapă, până la urmă nu se întâmplă în Egipt lucruri grave care se întâmplă în alte părți. Nu ai probleme de siguranță, nu ești hărțuit ca în alte locuri.

Mă așteptam ca la Piramide să fie mult mai grav ca în alte destinații, dar oamenii de aici nu sunt campioni. Dar desigur sunt câteva mici țepe Le spun mici pentru că nu implică sume de sute de euro, sau mii ca țepele din alte locuri și nici probleme de siguranță personală. Și mai ales, dacă ești un pic vigilent poți să le eviți cu ușurință. Să vedem care sunt acestea:

Nu există ”cadouri” și nu există nimic ”gratuit” la Piramide

Dacă vă însușiți lucrul acesta, nu veți simți că luați vreo țeapă. Oricine te abordează să te ”ajute” cu ceva vrea de fapt să primească niște bani. Nu trebuie să îi judecăm pe oamenii aceștia, nu știm ce situație au ei acasă, câte guri de hrănit, așa că nu o să vă încurajez să nu le folosiți serviciile. Dimpotrivă. Însă trebuie să stabiliți o sumă și eventual să ”îi înregistrați” pe telefon când spun suma, clar, în ”egyptian pounds” ca la momentul ”adevărului” la încheierea turului, să nu vă ceară mai mult. 20-100 de pounds nu este o problemă, însă să nu fie înțelegerea cu 150 de pounds și la sfârșit să vă ceară 150 de dolari. Se mai întâmplă.

Majoritatea celor care își oferă serviciul la Piramide nu sar calul atât de mult, mulți sunt corecți, dar acum depinde peste cine dați. Sunt și mulți incorecți, sau chiar escroci (cei care cer 150 de dolari de exemplu).

Turistul binevoitor

Sunt oameni care te abordează ca prieteni, sunt și ei turiști egipteni și în loc să te ajute cum pretind, te duc la agenții de turism de tururi. Asta în metrou, în drum spre Piramide. Ba pot să îi și facă cinste cu ceva, cu drumul cu taxiul de exemplu, de la capătul de metrou la intrarea de la Piramide. Te vei trezi la o agenție de turism, unde vor încerca să îți vândă excursii cu prețuri exorbitante pentru Piramide.

Ghidul parte a problemei

Mulți turiști au luat ghid de la diferite agenții, sau de la hotelul lor. Și au plătit sume mult mai mari la cămile și cam peste tot. Mult mai mari decât dacă mergeau și își luau singuri serviciile acestea. Adică au plătit și 40 de dolari pentru plimbarea cu cămila, când aceasta costă între 4-10 dolari. Mi s-a oferit să fac plimbarea cu 60 EGP. Cred că se ajungea la 100 cu bacșișul. 100 înseamnă 6 dolari, nu 40!

Dacă luați ghid cu voi, stabiliți de la început cu agenția ce aveți inclus în tur. La guesthouse-ul unde am stat, erau tururi cu ghid bun (egiptolog). Turul costa 30 de dolari americani și avea inclus drumul până la Piramide (era foarte aproape, am stat în Giza, cu vedere la Piramide), intrările, plimbarea cu cămila sau jeepul în sit și desigur ghidaj pe tot parcursul vizitei, care dura 3 ore. Mai bine luați un tur online dinainte, decât doar un ghid iar după să plătiți acolo totul dvs. Intrarea la Piramide costă 160 EGP, adică vreo 9 dolari. Se mai plătește separat intrarea în câteva Piramide, atât.

Totodată, mulți turiști s-a plâns că ghidul lor nu a fost bun. Că doar i-a dus de colo-colo, cât mai repede, desigur au ajuns la Sfinx și la Piramide, dar repede, fără prea multe explicații. Scopul ghidului fiind de a ”termina” repede o serie de turiști, să îi ia pe alții. De aceea mai bine luați un tur dacă doriți un ghid bun, un egiptolog, sau căutați recomandări online, pentru că să mergeți prin situl Giza o puteți face și singuri fără NICIO problemă. Am făcut lucrul acesta, a fost plăcut și am scris un articol, ghid complet, puteți vedea unde sunt intrările, toate informațiile.

Vizitează Piramidele singur si independent: ghid complet

Ghidaj greșit

Unii turiști sunt îndreptați spre intrarea greșită, sau spre alt loc, de către ”binevoitori” care doresc să îi ”ajute”. Efectiv nu te lua după niciunul. Mergi la intrare pe jos, folosind Google Maps. Funcționează perfect în interiorul sitului și poiți ușor să te orientezi acolo, să mergi cu Google Maps. Trebuie însă să iei o cartelă locală de internet, chiar din aeroport, când aterizezi. Vodafone are cea mai bună acoperire în Egipt la ora actuală.

Poți avea și o hartă offline, sunt multe disponibile online. Poți să ai ambele variante (harta offline doar ca plan de rezervă).

Nu trebuie să ne enervăm pe oamenii aceștia, să îi judecăm, pentru că nu suntem în papucii lor. Mulți au familii de hrănit și așa știu ei să facă bani. Personal nu sunt de acord cu modul de operare. Nu cu faptul că cer ceva, ci cu faptul că la sfârșit cer mai mult, uneori exorbitant de mult, că își schimbă comportamentul. Că ești manipulat. Dacă ar fi corecți, cred că ar face mai mulți bani. Aș fi luat un tur cu jeepurile dacă aș fi fost sigură că oamenii sunt corecți. Am luat tururi și taxiuri pe o zi în alte locuri din Egipt, nu am avut nicio problemă, oamenii au fost super. Însă la Piramide (și în alte locuri) este mai greu să îi găsești. Dacă stai la o pensiune, poți lua un tur de la ei. Sigur vei primi ce ți se spune de la început, însă nu va fi foarte ieftin. Însă tu alegi.

Să îți fac poză

Mulți se oferă să îți facă poze gratuit, dar îți cer bani la sfârșit Nu mi se pare o idee rea deloc să apelezi la un localnic/ghid să îți facă poze. Și nici să îl plătești pentru asta, dimpotrivă, nu cred că oamenii trebuie să lucreze gratuit pentru tine. Însă sunt turiști cărora li s-au cerut sume foarte mari pentru a li se da aparatul foto înapoi.

Preferabil să negociezi înainte un bacșiș (mulți vor fi mulțumiți cu asta, alții doar o să zică da și nu o să se țină de cuvânt) sau să rogi un alt turist să te ajute cu pozele. Acum, nu-i bai să dai 10, 20, 50 de LE pentru poze. Însă dacă ți se cer 300 de LE?

Țeapa ”restului” sau al banilor insuficienți când plătești biletul de intrare

Am pățit și eu ”țeapa restului” în Egipt o singură dată, dar a fost suficient cât să fiu atentă pe viitor. Am dat 200 LE, aveam de plătit 50 și am primit restul de la 100 de LE. Nu am fost atentă atunci, a fost greșeala mea și m-am întors să îl confrunt pe vânzător și a negat. Am învățat pentru viitor, să fiu atentă mereu când dau/primesc bani.

La Piramide: de exemplu dai banii pentru biletul de intrare la Piramide, omul de la ghișeu mai ”scapă” o bancnotă pe jos, afirmând că i-ai dat mai puțin. Mulți turiști o pățesc, dar au fost turiști care s-au adresat polițistului de la intrarea în obiectiv (sunt mereu) și banii au fost ”găsiți” prin magie.

Pentru a evita țeapa restului și țepele legate de bani, trebuie ca mereu să numeri banii în fața celui căruia îi înmânezi și să îi spui: uite aici atâția LE – pounds. Să îi numere acolo, să știe ce rest aștepți etc. Țeapa asta este numai bazată pe neatenția turistului, dacă se prind că știi și ești atent de la început nici nu mai încearcă.

Oamenii care lucrează acolo și îți cer biletul să îl ”verifice”

La Piramide sunt mulți ghizi oficiali și neoficiali, care stau pe acolo și se ocupă cu diferite giumbușlucuri. Oricum, niciunul nu lucrează efectiv pentru compania care administrează ”Giza Nacropolis”, așa cum se numește oficial obiectivul.

Dar toți pretind că ”lucrează acolo”. Și au câte un badge, dar nicio uniformă și nicio autoritate de fapt. Unii îți iau biletul și nu îl dau înapoi dacă nu le dai niște bani. Nu sunt mulți, oricum.

Pe unii o să îi întâlnești înainte de intrare, încercând să te ”ajute” să cumperi biletul. Nu îi lua în seamă, cumpără biletul singur/ă.

Ba unul m-a întrebat dacă am bilet pentru trepied. Nu ai nevoie de așa ceva. Bagajele se scanează la intrare, dacă este nevoie de bilet separat ți se spune, sau dacă nu este voie cu trepied, ți se oprește la intrarea în obiectiv. Așa s-a întâmplat la Cairo Tower. Însă celui care m-a întrebat dacă am bilet i-am spus că da și a plecat, spunându-mi că mă crede pe cuvânt. Eu nu aveam, dar nu aveam nici nevoie, el a încercat.

Urmează-mă

Tot acești ”oficiali-neoficiali” te abordează ferm și îți spun să îi urmezi, că lucrează acolo și că serviciul este gratuit. Că te ”ajută”. Ajutorul înseamnă un ghidaj băgat pe gât și după cerut bani. Dacă doriți ghidaj mai bine stabiliți cu cineva lucrul acesta de la început și gata. Dacă nu, ignotați-i pe toți cei care vă oferă ”ajutorul”. Chiar nu aveți nevoie de ajutor, pentru a vizita Piramidele, decât dacă doriți un ghid într-adevăr bun. Însă pe acesta nu îl veți găsi oferind ”ajutor” pe lângă intrare sau în alte locuri prin Piramide.

Cămila, cal, trăsură

Plimbările cu cămila, cu un cal sau cu o trăsură trasă de cal. Cu cămila nu este mai rapid decât dacă mergi singur, că omul care deține cămila merge pe lângă tine, însă desigur poate fi mai ușor și mai frumos, pentru mulți. Eu nu mai folosesc atracțiile cu animale, dar nu sunt împotriva lor, atâta timp cât animalele sunt bine îngrijite. Până la urmă multe familii depind de banii aceștia și atâta timp cât este legal nu vreau să spun cuiva ce să facă. Însă am văzut de atâtea ori animale bătute la atracțiile turistice că mi-a pierit cheful, mie. Însă puteți vedea starea unui animal. Nu urcați decât pe cele care par bine îngrijite, nu sleite, slabe etc.

Dacă v-ați hotărât să vă plimbați cu cămila la Piramide, stabiliți un preț și aveți în vedere că se așteaptă și un bacșiș. Mulți turiști au avut cele mai frumoase amintiri după plimbarea cu cămilele de la Piramide, însă mulți s-au plâns de faptul că pe parcursul drumului li se tot cerea mai mult. Sau că nu au fost lăsați să se dea jos dacă nu plătesc mai mult. Mult mai mult. 400-500 de persoană adică. Ba am citit recenzia unei profesoare pe Tripadvisor, spunea că ea și elevii au fost efectiv scotociți de bani, să vadă dacă nu au mai mult. Experiență descrisă și de alți călători. De aceea sfatul multora este să nu luați bani mulți cu voi atunci când vizitați Piramidele. Eu am avut mulți cu mine, dar nu am apelat la serviciile nimănui, iar de furat efectiv nu te fură nimeni. Adică să îți ia geanta sau alte lucruri care se întâmplă în multe alte părți (nu în Egipt).

A și mai este țeapa cu 1 liră poza în față la Piramide. Nu există așa ceva, este prea puțin, vi se vor cere desigur mai mulți bani. În principiu, dacă ceva sună prea frumos pentru a fi adevărat, nu este!

Precum vedeți, nu este vorba despre cine știe ce țepe. În cel mai rău caz pierdeți niște bani, dar în general nu foarte mulți. Așa că vă recomand călduros să vizitați Piramidele, cu sau fără ghid și să nu faceți o tragedie dacă ați plătit ceva cu câțiva dolari mai mult, până la urmă Egiptul este o destinație mult mai ieftină decât multe altele!

Alte articole despre Egipt:

Vizitează Piramidele singur si independent: ghid complet

Bacsisul in Egipt: ce cum si cui ii dai

Viza Egipt la sosire: cu plată și gratuită

Zbor Bucuresti Cairo Tarom: impresii

Călătorii frumoase!

6 thoughts on “Tepe la Piramide: cum le eviți, cu sau fără ghid

  1. Când am fost prima data la piramide, bineinteles am vrut sa ajung in zona cu vedere. Si parea atat de departe… L-am intrebat pe ghid cat stam acolo si mia zis sa ma grabesc si ca n-am timp sa merg pe jos, sa iau o camila. Ok! Am platit 10€ pentru turul cu camila, doar ca la sfarsit, insotitorul mai cerea inca 10€. A urmat un lung schimb de replici si refuzuri, bineinteles din timpul meu. Si devenise insistent si agresiv(verbal).
    Anul acesta, am mers pe cont propriu, exact asa ca tine, fara ghid, fara nimic. Mi-am luat bilet singura de la casa de bilete si am facut sit-ul la pas. Cat timp am vrut.

    1. Păi cum singură dacă ai mers cu grup de prieteni??? Oricum, da, țigăneala aia am vrut sp o evit, nu mai am nervi pentru ea. Nici chef. Nimic în acest sens. Nu este atât de departe locul, dar ai dreptate, PARE departe, dar pe ceas am mers 10 min cu orire de poză cu tot, la întorcere. Nu se ajunge numai cu cai :). Sunt mai încăpățânată și am vrut să văd dacă este atât de greu de mers pe jos. Nu este!

  2. Am fost in EGYPT in perioada sept.’83 – apr.’84, cu serviciul. S-au schimbat multe ” obiceiuri „, in sensul ca sunt mult mai agresivi ! Oricum, multumim pentru sfaturi si suntem pregatiti sa-i ” infruntam ” pe escroci. Multumim.

    1. Nu sunt toți agresivi, dimpotrivă, mă așteptam la mai rău. Și asta se întâmplă la unele obiective turistice, umblând prin locuri din afara circuituolui de turism clasic, am întâlnit numai oameni extraordinari. Însă ca peste tot în lume, locurile cu mulți turiști aduna sunt un magnet pentru mulți care procedează așa. A fost frumos la Piramide!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.