De unde vedem cele mai frumoase imagini cu Cairo de sus? Din Turnul din Cairo, desigur, care vreme de 50 de ani a fost cea mai înaltă structură din Africa de Nord. Este considerat de mulți al doilea cel mai faimos obiectiv turistic din Cairo, după Piramide, deși desigur Muzeul Egiptean nu poate fi ”bătut” de niciun turn, cât de extraordinar ar fi, însă gusturile nu se discută. Pe locul doi, sau trei, sau patru nu contează, este un obiectiv de top și dacă tot ajungi prin Cairo, este păcat să nu îl vizitezi. Efectiv de aici, de sus, orașul arată magic!
Despre Turnul din Cairo
Turnul radio din Cairo are 187 de metri înălțime și este construit din beton, între anii 1854-1961. Are forma unui lotus, un simbol al Egiptului Antic.
Este construit pe insula Gezira, pe râul Nil, foarte aproape de centrul orașului.
Pe lângă puntea de observație mai este și un restaurant rotativ, foarte prăfuit, care ar necesita o renovare. O rotație durează 70 de minute. Aș fi stat acolo la o cafea, sau un aperitiv (mâncasem deja la restaurantul de la Muzeul Egiptean) însă ferestrele erau opace, destul de murdare și decorul deloc îmbietor, arăta ca restaurantele din filmele comuniste. Era o consumație obligatorie de 100 EGP, ceea ce nu era deloc mult. Prețurile cred că erau mai mici decât la restaurantul de la Muzeul din Cairo, unde pe o salată, o limonadă, apă și cafea am plătit echivalentul a 15 dolari.
Turnul este considerat un simbol al incoruptibilităţii. În momentul respectiv puterea fusese preluată de societatea ”Ofițerii Liberi”, condus de președintele Gamal Abdel Nasser, cel care a fost al doilea președinte al Egiptului, între anii 1954 – 1970. Este cel care a răsturnat monarhia în 1952 și a introdus multe reforme, a făcut multe proiecte majore. A fost foarte popular în toată lumea arabă, pentru eforturile lui depuse spre unitatea tuturor arabilor și totodată pentru naționalizarea Canalului de Suez.
Deși Gamal Abdel Nasser era cel care trăgea sforile în organizație, el a considerat că poate poporul nu îl va accepta având doar gradul de Colonel și astfel primul Președinte al Egiptului a fost Mohamed Naguib, care însă nu a deținut funcția decât un an. Având destule diferende de opinie cu Nasser, în 1954 a încercat să îl asasineze și a fost pus sub arest la domiciliu, demisionând. Acesta a fost momentul când Gamal Abdel Nasser a preluat funcția de Președinte.
Însă înainte de acest fapt, după cum a susținut președintele, a primit un ”cadou” de 67 de milioane de dolari (sumă mare acum dar uriașă la vremea respectivă˝de la americani. A hotărât să păstreze banii și să construiască acest turn. Însă cel căruia i s-au oferit banii era Naguib, Nasser doar a aflat. Poate că tensiunile ulterioare dintre ei au avut la bază tocmai banii folosiți în scopul de a construi acest obiectiv.
Citiți mai multe despre Președintele Gamal Abdel Nasser pe wikipedia, și despre afacerea ”valizele cu bani” în acest articol în limba română.
Vizita la Turnul din Cairo
Am ajuns la Turnul din Cairo într-o zi foarte călduroasă de iunie și era Ramadan! Am mers pe jos de la Muzeul Egiptean, traversând podul Qasr el-Nil. Și mergând cu GPS-ul, desigur. Din fericire, pe drum am găsit câteva chioșcuri deschise, de unde am cumpărat apă (era și înghețată) dar m-am ferit să fiu prea ”necorespunzătoare” având în vedere că Egiptul este o țară musulmană și majoritatea locuitorilor țineau postul. Dar apă am băut, mai pe șest însă.
Spre turn am admirat parcurile cu palmieri, cam sălbatice, dar minunate, am discutat cu câteva fete simpatice, care erau curioase de unde sunt, mi-au zâmbit, foarte simpatice! Și foarte modern îmbrăcate! Am ajuns la poartă, am cumpărat bilet. Nu am fost hărțuită de nimeni, doar vreo două, trei oferte de taxi (dar fără insistențe) în mai mult de 40 de minute!
Ajunsă în fața turnului am cumpărat foarte rapid biletul de intrare (200 EGP – 11 euro, prețul pentru turiști străini) și am trecut de scanner. La toate obiectivele turistice și la multe hoteluri din Egipt (ba și la biserici) sunt scannere precum cele de la aeroport. Mi-au oprit trepiedul! Desigur, l-am recuperat la plecare fără probleme, iar dilema: de ce mi s-a oprit trepiedul aici, deși la Muzeul Egiptean intrasem cu el și îl folosisem fără probleme în fața paznicilor, s-a lămurit la doi pași de la intrare.
Cum am ajuns efectiv în fața turnului am fost abordată de niște fotografi care s-au oferit să îmi facă poze cu turnul. Ori cu telefonul meu, ori cu aparatul lor și să primesc ulterior poza. Cum nu mă încânta ideea de a avea poza ”cu turnul” nu mi s-a părut un cadru deosebit, considerând că un selfie ”yola” este mai mult decât suficient, am zis pas.
Cairo arată fascinant de sus!
Am urcat rapid cu liftul și am ajuns la puntea de observație care oferă priveliști de 360 de grade asupra orașului. Acolo erau câțiva animatori îmbrăcați în faraoni care iar s-au oferit să îmi facă poze. Și la această ofertă am zis pas. Nu au fost deloc insistenți, însă nici ei, nici cei de jos. Foarte civilizat totul.
Cât am stat acolo sus a fost foarte plăcut: era vânt, răcoare, peisajele minunate efectiv. Am admirat un Cairo foarte verde, cu clădiri imaculate, multe piscine și cu deșertul în spate. Totodată, am urmărit de sus traficul din oraș, care pare destul de ordonat. De sus.
La final m-am oprit la restaurantul de jos, aflat tot în incinta obiectivului, unde am băut un cappuccino foarte bun, mi-am încărcat telefonul și m-am bucurat de WiFi-ul foarte bun, pentru a încărca câteva filmulețe pe Facebook. Una peste alta, mă bucur mult că am văzut acest loc, nu îl ratați dacă stați măcar o zi și jumătate în Cairo!
Galerie foto Turnul din Cairo

Călătorii frumoase!
Citește și:
Vizitează Piramidele singur si independent: ghid complet
Tepe la Piramide: cum le eviți, cu sau fără ghid
Bacsisul in Egipt: ce cum si cui ii dai
Viza Egipt la sosire: cu plată și gratuită
Zbor Bucuresti Cairo Tarom: impresii
Cazare Giza: Pyramids Loft Guesthouse, cu vedere la Piramide

După o carieră de 8 ani ca Head of Media în cadrul uneia dintre cele mai mari companii de retail din România, Mirela și-a luat lumea în cap. La propriu. Ulterior s-a dedicat freelancingului, călătoriilor și scrisului pe blogurile personale. Cu scopul declarat de a vizita toată lumea, dar încet, de patru ani de zile îi inspiră și pe alții să își urmeze visurile și totodată să se bucure de călătorii, aducând ponturi și sfaturi practice din toate destinațiile.