taxi egipt 5

Egipt: Taxi, UBER sau Careem, care este cea mai bună alegere?

Cairo Egipt Sfaturi de călătorie

Nu am fost decât de două ori în Egipt, dar am avut experiențe foarte variate… asta pentru că am circulat continuu, nu am stat într-un loc. Odată am avut vacanța clasică de plajă și All Inclussive din care nu m-am mișcat, dar a doua oară…. am avut un circuit continuu, timp în care am ajuns în Cairo, Dahab (peninsula Sinai), Alexandria, Marsa Matruh, oaza Siwa (la 70 de kilometri de granița cu Libia). Am mers numai cu transportul public sau cu taxiuri, sau ridesharing. Și vă spun din start că în Egipt prefer taxiurile în locul companiilor precum UBER sau Careem. De ce, vă explic în articol.

În prima parte a călătoriei din Egipt am folosit cu precădere UBER-ul. Auzisem că este cel mai bun, că este singura varianță pentru călătorii independenți. Ba și după câteva experiențe nu tocmai plăcute am perseverat în încăpățânarea de a folosi numai UBER: era să pierd autocarul spre Dahab (și era singura cursă în noaptea aceea, aveam rezervare acolo, dacă pierdeam autocarul rămâneam în plop cu bagajele noaptea în Cairo) deși plecasem cu o rezervă de timp de o oră de la pensiunea unde stăteam.

Ulterior am ajuns în Marsa Matruh! Acolo nu erau disponibile decât taxiuri. Așa că întoarsă în Alexandria, după ce m-a lăsat (iar) baltă un UBER și am pierdut un autocar din cauza asta (nu a fost chiar mare problemă, erau autocare la fiecare oră spre Cairo și nu cumpărasem bilet, dar am stat o oră în autogară degeaba) am hotărât că voi folosi în principal taxiuri. Dar cu puțină ”asistență” de la UBER. Vă explic ce și cum în articol.

Dacă nu aș fi ajuns în locuri mai puțin turistice, unde singura variantă era taxiul, aș fi perseverat în a folosi UBER considerând că este SINGURA variantă viabilă, că taxiurile sunt bau-bau pentru că așa scrie pe net!

Cu toate acestea, în unele locuri unde taximetriștii sunt mai hrăpăreți (în general locurile unde clienții majoritari sunt turiștii străini) UBER-ul poate fi o variantă mai bună. Poate fi. Încercați ambele variante și vedeți care este cea potrivită pentru voi, însă nu spuneți pa taxiurilor din start! Nu am ajuns (încă) în Luxor sau Aswan, să văd dacă acolo taximetriștii sunt mai agresivi , cât să compenseze neprofesionalismul șoferilor UBER, dar voi actualiza articolul la următoarea vizită în Egipt.

UBER ÎN EGIPT – confort dar și stres

zbor bucuresti cairo 12

Uber egipt 5
UBER Alexandria, spre terminal, dupa ceva stres

Am mers de câteva ori cu UBER. De fiecare dată au fost șoferi simpatici, mașini foarte curate, noi. Totodată, în general șoferii UBER știu să lege o conversație chiar de bază în limba engleză. Înțeleg și pot vorbi, unii chiar destul de bine. Cam astea ar fi plusurile. Minusuri:

UBER-ul este mai scump în Egipt decât taxiul 

Nu cu mult, dar este mai scump. Sau cel puțin aceasta a fost experiența mea. Am plătit cu 10-15 LE mai mult cu din același punct din centru până la hotelul din Giza cu UBER-ul, versus taxi. Plus că nu prea am negociat cu taxiul, adică deloc!

Faza s-a repetat în Alexandria. Stăteam într-un punct fix din centrul Alexandriei și mergeam spre autogară. Am renunțat la UBER după două încercări nereușite și presată de timp am luat un taxi: ei ce să vezi, UBER-ul îmi dădea un preț de 35 LE (și mereu s-a mărit prețul la finalul cursei un pic), iar taximetristul din start mi-a cerut 30. Nu am negociat că doream să ajung mai repede, mai ales că văzusem că era mai ieftin decât UBER-ul, mi s-a părut o afacere bună! La prima strigare! Ce să mai spun că la UBER mereu se mărește prețul un pic și le-am mai și lăsat mereu câte 5-10 LE cel puțin, iar la taxi nu, atunci când am luat primul preț, mai mic decât UBER-ul.

Uber egipt 1

Aștepți mult până ce te ”găsești” cu șoferul

Cel mai tare m-a enervat la UBER faptul că nu te găsesc! Adică eu îi văd în aplicație, ei cum nu sunt în stare, pe același GPS, să ajungă la tine? Îi vezi cum se învârt pe lângă tine în toate părțile. Cu o singură excepție, am așteptat peste 15 minute de fiecare dată să mă întâlnescu cu șoferul de UBER, deși era acolo.

Mai ales în autogara din Alexandria (unde am ajuns de două ori, odată dinspre Dahab, odată dinspre Marsa Matruh) am pățit la fel în ambele dăți. Am alergat după șoferul UBER încolo și încoace, îmi venea să strig acolo poate mă aude: STAI PE LOC MĂCAR CĂ VIN EU LA TINE!

Efectiv nu înțeleg de ce le este atât de greu să ajungă acolo unde ești! Este super enervant!

Stai acolo și te plimbi cu bagajul un sfert de oră în timp ce nu știu câți taximetriști te întreabă dacă vrei taxi. Iar unii insistă și insistă, ești practic o țintă acolo, la cheremul lor, pentru că atepți UBER-ul. Este efectiv obositor, te sleiește de puteri, de nervi!

Dacă șoferul UBER anulează cursa tot tu plătești!

În Egipt, dacă șoferul UBER nu găsește adresa și renunță la cursă, tot tu plătești 10 LE. Mi s-a întâmplat de două ori. A treia oară nu le-am mai dat ocazia, că am renunțat să mai folosesc UBER-ul.

10 LE nu este o sumă mare, dar este enervant atunci când aștepți 10-15 minute, vezi în aplicație cum se învârte șoferul pe lângă tine. Și la un moment dat renunță, de cât este de capabil să găsească ceva super simplu. Am stat în cele mai evidente locuri de fiecare dată, am făcut comanda după ce am ajuns în strada principală lângă o intersecție, am stat la intrarea din autogară etc. Adică am ajuns în punct și numai după aceea am făcut comanda, să nu îi duc în confuzie. Și tot eu plătesc?

Uber egipt
S-a învârtit pe lângă mine mai mult de un sfert de oră!!! Și îl vedeam 🙁

Nu prea le au cu gps-ul și mulți nici nu știu locurile pe care  în general taximetriștii le știu

Adică autogările, sau stațiile diferitelor autocare care fac transferuri pe distanțe lungi. Am tras o sperietură în mijloc de noapte când mergeam spre Dahab din Cairo, povestesc mai jos! Norocul meu a fost că mi-am luat o foarte mare marjă de eroare, de mai mult de o oră!

Aveam cursă Cairo-Dahab (Pensinula Sinai, după Sharm El Sheick spre Iordania/Israel). În ziua aceea nu erau multe curse, singura cu o oră convenabilă a fost cea Blue Bus, o să povestesc despre ea. Îndemnată de cei care ridicau în slăvi UBER-ul, le-am spus celor de la pensiunea unde stăteam că nu am nevoie să îmi rezerve ei un taxi, că merg cu UBER. Toate bune și frumoase. Îmi iau la revedere de la cine era la ora aceea din noapte în recepție (pe la 2 noaptea), ies în față și fac comandă la UBER: URA, era la cinci minute de mine, cursa dura 20 de minute, 35 LE. Super!

Și aștept și aștept. Șoferul s-a învârtit de câteva ori de jur împrejur. Îl vedeam gata-gata să ajungă, mai erau câțiva metri, se sucea. Iar ocolea, iar ajungea la 5 minute de mine și tot așa, până ce a renunțat la cursă. Dau să fac o nouă rezervare: am de achitat 10 LE cursa precedentă!

Nu aveam cardul verificat în aplicație, plăteam cash, deci nu puteam plăti amărâții ăia de 10 LE. Am încercat Careem. Acolo trebuie să pui tu adresa de unde să te ia, a fost dezastruos, am renunțat. Iar am intrat în aplicația UBER și am realizat că pot plăti ăia 10 LE cash la următoarea cursă. Evrika! Pentru că cei de la hotel mi-au spus că este prea târziu să îmi comande ei un taxi. De ce nu am luat de la început varianta aceasta???

Mă rog, de data aceasta șoferul a ajuns, oamenii de la pensiune (se treziseră mai mulți că era urgență, au fost foarte foarte de treabă, vedeți aici unde am stat) i-au vorbit în arabă și a ajuns. Am plecat numai ca să ne învârtim pe lângă stație vreo oră, am stat cu mari emoții, am ajuns de x ori pe lângă loc, eu îl vedeam pe Google Maps, șoferul trecea.

Între timp am ajuns în câteva terminale de autobuz, nicăieri Blue Bus până ce eu i-am spus să se oprească și am întrebat niște oameni de la o prăvălie cu fructe unde este stația. Era chiar la doi metri de chioșc! Și trecusem pe acolo de ”n” ori. Nefiind terminal, ci doar o stație Blue Bus, preluarea era din fața biroului. Am ajuns cu 1 minut înainte de ora la care trebuia să plece autocarul, deși recomandarea era să ajung cu 15 minute înainte. Bine că a întârziat autocarul!

Deja îmi făceam planuri cum voi sta în Cairo, unde voi ateriza în mijloc de noapte, cum le voi spune oamenilor din Dahab că anulez cu penalizare totală cazarea din prima seară și tot așa. Deci s-a terminat cu bine, dar numai pentru că mi-am luat o marjă de eroare de o oră! În care ne-am plimbat, desigur pe banii mei. De la 35 LE cursa s-a făcut 85. Am lăsat 100, fericită că am ajuns, eram atât de recunoscătoare că nu am pierdut autocarul, trecusem prin multe emoții în seara aceea.

Cum voi mai folosi UBER-ul în Egipt? Doar să văd cât costă cursa, în aplicație și atât! Mi-a ajuns. Dacă însă voi avea câteva experiențe proaste cu taxiurile, în locurile foarte turistice, voi reconsidera. Numai în aceste locuri, nu în Cairo, Alexandria, sau altele unde clienții majoritari nu sunt turiștii. Este o diferență uriașă în toată lumea în locurile pentru turiști și cele unde clienții principali sunt localnicii. 

TAXI în Egipt

Aveam impresia că taxiurile sunt ceva de evitat cu orice preț în Egipt, precum vă spuneam. Așa că strângeam din dinți și insistam cu UBER-ul, deși mă umplusem de nervi în repetate rânduri. Credeam că nu am altă soluție, după toate părerile alarmiste de pe net. Și ajuns în Marsa Matruh, unde nu funcționează UBER. Panică, eu ce mă fac???

taxi egipt 5
Toate taxiurile in Marsa Matruh arata asa. Aceleasi culori. Poza aceasta este de cand am luat toata ziua un taxi, dar asa aratau toate, alb-bleu

Taxiul este ieftin în Egipt

Din fericire, mi-a spus un vecin de autocar (am venit în Marsa Matruh cu un autocar local, nu turistic) să nu dau mai mult de 20 LE până în centru. M-a ajutat fără să îi cer ajutorul, m-a întrebat unde merg și mi-a dat câteva sfaturi, egiptenii în marea lor majoritate sunt oameni foarte de treabă și te ajută spontan, fără să îi abordezi tu.

Mă duc eu spre un taximetrist care mi s-a părut mai normal, l-am întrebat cât face cursa, a zis 30, m-am înțeles la 25, i-am spus: ok, 5 bacșiș. A zâmbit și a aprobat. Am ajuns la țintă, fără ocolișuri la hotel (mă uitam pe Google Maps, urmăream traseul), i-am dat 50 LE, nu a avut rest, s-a dus la un chioșc, a schimbat și mi-a adus 25 înapoi. Și mă gândesc: hopa, dar parcă nu este chiar atât de nasol cu taxiul!

Ulterior, am luat taxi o zi întreagă (prin hotel, că i-a explicat proprietarul unde vreau să merg și a ținut mereu legătura între noi, îl sunam și ne traducea, dacă nu ne înțelegeam) și a fost o zi fantastică, despre care o să vă povestesc pe îndelete. Am mers la câteva plaje superbe, unele foarte izolate, ba chiar și la un canion răcoros, cu un mic lac după ce am mers mai mult de jumătate de oră prin deșert, mi-a făcut o mulțime de poze, ba chiar și cinste cu un cappuccino la un moment dat, după ce îi făcusem și eu lui cu suc (a insistat că era rândul lui) și totul nu a costat decât 350 de LE, adică 20 de euro. O zi întreagă!

La fel am plătit 300 de LE în Siwa, am avut un taxi (mașină de teren, recomandare d ela cei de la hotelul din Marsa Matruh, șoferul vorbea engleza, a fost excelent) și am mers în tot felul de locuri frumoase. Desigur, dacă sunteți mai mulți tot prețurile astea sunt, când călătorești singur de multe ori totul este mai scump că nu ai cu cine împărți costurile! Dar experiența de a lua un taxi toată ziua în unele locuri merită cu prisosință, iar oamenii au fost extraordinari.

taxi egipt 3
Taxiuri obisnuite Cairo/ Alexandria. In Cairo gasiti si mai moderne, in laexandria nu prea, asa arata toate

Ca peste tot în lume, nu trebuie să comanzi înainte de a vedea cât costă distracția. Înțelegeți-vă cu taximetristul înainte de a urca în mașină!

Pur și simplu am avut numai experiențe plăcute cu taxiurile în Egipt. Da, în marile orașe multe mașini nu sunt nici pe departe atât de confortabile și moderne precum cele de la UBER. În Marsa Matruh și în Siwa taxiurile erau mai frumoase decât cele din Cairo, sau din Alexandria.

Șoferii nu prea vorbesc engleza. Sau doar foarte, foarte puțin. Însă înțeleg unde vrei să mergi (mai ales dacă le arăți pe Google Maps, sau ai denumirea în limba arabă – pe booking le găsești, dar și pe google dacă ai cartelă locală de internet) și gata. Sau ceri ajutor de la un trecător, egiptenii chiar sunt super săritori. Dacă este nevoie, repet, nu este nevoie mereu.

Taximetriștii te duc drept la țintă – în majoritatea cazurilor

Mai ales dacă ați agreat prețul înainte. În general taximetriștii cunosc hotelurile, gările, autogările, aeroportul. Dacă știi denumirile nu ai probleme. Sau dacă ești prin oraș este util să ai o hartă și le arăți pe hartă unde vrei să mergi, dacă nu înțeleg ce le spui tu. Hartă clasică, nu Google Maps. Și gata. Întrebi prețul le dai să tasteze pe telefon în calculator, dacă nu îți convine tastezi oferta ta și vă înțelegeți.

Un taxi m-a salvat practic când trebuia să merg la autogara din Alexandria din centru, după ce un UBER renunțase și al doilea iar se poticnea și iar aveam de plătit 10 LE în următoarea cursă. Taximetristul m-a dus rapid, ieftin și sigur.

După ce am ajuns în Cairo, am găsit imediat un taximetrist care mi-a cerut un pic peste ce afișa UBER-ul, că am verificat înainte, dar am învățat că la UBER se lungea prețul și mai ales timpul de așteptat, stresul, conversațiile, mesajele cu șoferul, de care nu am scăpat la nicio cursă cu o singură excepție. Am negociat și am ajuns foarte frumos la aeroport. Fără să aștept (era acolo taximetristul, m-a ”agățat” imediat), fără să fie nerespectuos, ba mi-a dat și restul corespunzător, așa cum ne înțelesesem.

Iar atunci când a luat câte un taxi o zi întreagă, odată în Marsa Matruh și odată în oaza Siwa, a fost de vis.

Uber egipt 4
Taxiurile in Marsa Matruh sunt curate!
taxi egipt
Soferul meu de o zi in Marsa Matruh
taxi egipt 5
Si cel din Siwa
taxi egipt 4
Taxi in Siwa

Concluzia? Taxi sau UBER/Careem în Egipt?

Eu personal o să mă uit în aplicația UBER cât costă cursa, să știu aproximativ pe unde să mă învârt cu prețurile pentru taxi și iau un taxi. Punct. În situații mai delicate (noaptea a de prins o cursă de avion, sau de autocar – din cele care nu sunt dese) – fac comandă de taxi prin hotel/pensiune/hostel. Este cel mai sigur.

Mai ales dacă sunt într-un loc unde nu găsești la orice oră taxi (de exemplu Giza). Dacă ești în mijlocul Cairoului sau în alt loc unde toată noaptea este vânzoleală este altceva, găsești relativ ușor taxi la orice oră, dar mai bine plătesc 2 dolari în plus, sau trei și iau prin hotel. Iar uneori poți să nici nu plătești mai mult. La Marsa Matruh de exemplu, oamenii aceia de la hotelul unde am stat sunt fenomenali!

Careem în Egipt

Este cel mai ieftin (se spune) taxi/ridesharing în Egipt. Însă trebuie ca tu să pui pe hartă adresa unde ești. Este complicat de utilizat. Dar: puteți descărca aplicația și o folosi atunci când vă ajută un egiptean: cu orientarea șoferului, cu indicarea cursei în aplicație, sau pur și simplu vă face el comandă. Se poate și voi doar să plătiți. În rest nu vă bateți capul deocamdată, Careem este ceva între taxi și UBER în Egipt: șoferiii nici nu știu limba engleză, cam deloc, nici nu se orientează.

Dar este bine să vă faceți și singuri experiența. Eu pot să dau câteva exemple din ce am trăit. Așa că recomandarea mea este să încercați ambele variante, Taxi sau UBER/Careem și vedeți care vi se potrivește, însă aveți în vedere că taxiurile nu sunt chiar bau-baul de care vi s-a povestit. Și mai ales, dacă aveți de prins avionul, mai bine luați un taxi de la hotel!

Ponturi suplimentare călătorii cu taxiul/ UBER-ul în Egipt:

Aveți bani schimbați. Este de preferat să le dați taximetriștilor bani ficși, să nu dați peste vreunul care nu mai vrea să vă dea tot restul, sub diferite pretexte. Că nu are schimbat etc. Mie nu mi s-a întâmplat, deși am dat bani mari (200 LE – 11 euro, acum și dacă îmi luam o mică țeapă nu era capăt de țară), dar nu s-a întâmplat așa. Însă se poate întâmpla, așa că de preferat este să aveți bani mărunți.

Nu stați în față alături de șofer, mai ales dacă sunteți o femeie care călătorește singură. Am dat peste sfatul acesta des. L-am ignorat în călătoriile în care am luat taxi o zi întreagă și nu am avut probleme. Dar nu știți peste cine dați. Însă ignorând anumite sfaturi (pentru că am simțit că este în regulă), mi-am dat seama că oamenii nu sunt deloc de speriat. Da, sunt uscături, dar asta nu definește egiptenii în ansamblu, ci oamenii în ansamblu, că uscături sunt peste tot, dar cumva, parcă în Egipt mai puține, procentual. Mult mai puține decât mă așteptam din auzite.

Dacă aveți de prins o cursă importantă, luați-vă o mare marjă de eroare. Egiptenii or fi ei simpatici (chiar sunt) dar cei care se ocupă de taximetrie, oficială sau ridesharing nu sunt cei mai străluciți, sau cel puțin nu toți. Se încurcă! Și vă pot încurca.

Totuși, ca nicăieri altundeva în lume, nu vă sfătuiesc să luați un taxi la întâmplare atunci când ajungeți singur/singură în mijlocul nopții într-un aeroport aflat la distanță de oraș! Este mai bine să plătim câțiva dolari în plus și să luăm un taxi de la hotelul/pensiunea în care stăm, sau un shuttle bus, sau transportul public.

Citește și:

Vizitează Piramidele singur si independent: ghid complet

Tepe la Piramide: cum le eviți, cu sau fără ghid

Bacsisul in Egipt: ce cum si cui ii dai

Viza Egipt la sosire: cu plată și gratuită

Zbor Bucuresti Cairo Tarom: impresii

Cazare Giza: Pyramids Loft Guesthouse, cu vedere la Piramide

taxi egipt 2

Călătorii frumoase!

3 thoughts on “Egipt: Taxi, UBER sau Careem, care este cea mai bună alegere?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.