Ați mai merge la All-Inclussive în Turcia dacă ar fi numai mese A la Carte, nu bufet?

Noutăți Turcia

Ce nu s-a putut face pe vremuri ”normale” aduce pandemia se pare. Dar vor mai fi doritori? Paguba produsă de risipa alimentară făcută în hotelurile din Turcia era estimată la 28,30 de miliarde de euro (214 miliarde de lire turcești). Încă dinainte de pandemie, începuseră diferite inițiative, pentru hotelurile și resorturile care doreau să își ia un angajament de reducere a risipei, acestea urmând să primească ”Stegulețul Portocaliu”. Cum este la plaje steagul albastru. Erau multe măsuri, printre altele mai mult A la Carte.

Însă acum, prin prisma pandemiei, chiar atunci când va reveni turismul, se pare că bufetul va fi ”istorie” cel puțin o perioadă de timp. Dar oare acesta nu este un lucru bun? Ce părere aveți? Uitați de ce cred că de fapt All Inclussive-ul ar fi chiar și mai frumos dacă este ”A la Carte”.

Trebuie să vă spun că de mult timp mă gândeam la asta. Să văd dispărut meniul tip bufet din hoteluri. Nu aduce nimic bun. Decât tentație, risipă, kilograme în plus, gălăgie, stres. În timp ce ne ia altele: activități, mai mult înot, alte lucruri frumoase (voi da câteva idei la sfârșitul articolului).

Și iată că se întâmplă ceea ce îmi doream de foarte mult timp să văd. Exact la asta mă gândeam de mult: la pachete All Inclussive dar cu masă A la Carte. De ce? Pentru că în orice hotel în care este bufet se face multă risipă, nu doar la All Inclussive-uri. Bufetul trebuie să dispară, nu conceptul de All Inclussive.

Bulut Bağcı, Președintele organizației ”World Tourism Forum” a declarat: ” În locul bufeturilor, o să fie preferate restaurantele A la Carte în marea majoritate a hotelurilor”. ”Pachetele de vacanță o să fie tot All-Inclussive, dar restaurantele A la Carte vor fi incluse acum, în locul marilor restaurante tip bufet, ca înainte”. Sursa

Ideea est susținută și de Președintele Asociației Hotelierilor din Turcia (TÜROB), Dl Müberra Eresin, care a recomandat hotelurilor să renunțe la restaurantele tip bufet.

Precum știți, fiecare complex hotelier care se respecta, avea, pe lângă restaurantul principal, care servea mesele în regim de bufet suedez și câteva restaurante A la Carte, fiecare cu alt specific: italian, japonez, pescăresc etc. De obicei un turist putea merge la  ele gratuit o dată pe sejur, în rest contra cost.

Ce lucruri bune poate aduce All Inclussive-ul A la Carte?

O masă A la Carte este cu mult mai elegantă, mai lipsită de stres și mai delicioasă

Poți precomanda, desigur, sau alege o opțiune din trei opțiuni, cu o zi înainte. Ai parte de mai multă liniște, te concentrezi pe experiență. Nu te mai plimbi cu farfuria în mână prin restaurante, cu gălăgie, cu așteptat. Dacă se fac și mesele mai aerisite, este și mai bine. Poți într-adevăr să ai o experiență frumoasă.

Mai mult, întotdeauna, peste tot mâncarea cea mai bună a fost acolo unde s-au pregătit mai puține feluri. La iciun All Inclussive mare mâncarea nu este excepțională. Poate la Restaurantele A la Carte din ele. Nu zic că este rea și mai ales, este de toate felurile. Însă este multă și o selecție impresionantă. Dar gustul, gustul? Gustul nu se compară atunci când se fac sute de preparate cu atunci când se fac câteva, mai cu grijă.

Nu te mai tentează toate preparatele

Pentru cei care vor să țină o dietă, sau să urmeze un anume regim alimentar asta este mană cerească! Scapi de tentații. Te ții de planul de dietă. Mai mult, ești mai sănătos. Fără tentații, nici nu ai nevoie de atâtea. Chiar nu ai, dar când treci pe lângă ele și sunt acolo? Este aproape imposibil!

Suntem mai sănătoși dacă nu amestecăm mâncărurile, mai vioi și cu mai mult chef de viață

Cine vrea să vină din vacanță cu kilograme în plus? Mai ales când știm cât de periculoase pentru sănătate sunt acestea? Câți nu vin în concedii și cu colebil și cu medicamente de stomac de una de alta, necesare din cauza alimentației? Este greu să reziști tentației și eu știu foarte bine lucrul acesta. Tocmai de aceea spun: dacă nu ar mai fi această tentație, nu ar fi mai bine?

Contribui la diminuarea risipei alimentare

După atâtea lucruri bune, mai este un aspect foarte important. Faptul că risipa alimentară este o problemă serioasă în vremurile noastre. La nivelul anului 2018, risipa făcute de funcționarea meselor tip bufet s-a ridicat la 28 de milioane de tone, 214 miliarde de lire turcești (28,5 miliarde de euro).

Așa că ce părere aveți? Ați merge în Turcia la All Inclussive fără mese de tip buft?

Angajații vor fi testați periodic, la fel fiecare mare hotel va avea probabil un cabinet medical. Ce altceva aș sugera?

Activități frumoase pentru copii. Altele decât cele cu animatori. D exemplu, activități în natură, în grădini. Pot învăța să planteze ceva, sau să amenajeze o mică grădină. să învețe despre gândăcei, sau despre fluturi. Copii sunt efectiv fascinați de lucrurile acestea.

Adulții pot face cursuri de gătit, din cele cu stație de lucru individuală. Dacă sunt în aer liber, desigur la umbră, putem învăța să preparăm feluri de mâncare turcești delicioase.

Am fost la hoteluri unde cu o zi înainte ți se dădeau câteva opțiuni, bifai și a doua zi aveai ceea ce alegeai. Adică sunt soluții car nu implică explodarea numărului de angajați, de exemplu.

Ne putem relaxa cu adevărat: să citim, să jucăm volei, să participăm la ședințe de întindere (matinale) și de respirație, să mergem cu hidrobicicleta, sunt atât de multe lucruri care se pot face. Voi ce idei ați mai adăuga?

6 thoughts on “Ați mai merge la All-Inclussive în Turcia dacă ar fi numai mese A la Carte, nu bufet?

 1. Cred ca e un subiect sensibil. Personal nu sunt adeptul All Inclusive caci cred ca o cantitate mare de mancare nu te face mai fericit dar pentru o mare parte a turistilor cantitatea si varietatea bufetului este de maxima importanta cand aleg hotelul si considera ca fericirea trece prin stomac. Probabil prin posibiliatea de a alege din atat de multe feluri creeaza o stare de bine iar risipa care o fac cand isi umplu farfuria fara sa consume tot tine de educatie.

  1. Da, este sensibil. Părea utopic acum ceva timp, dar la fel și să stea în casă tot Globul (sau aproape). Mai cred cp mulți luau în considerare atât de mult bufetul pentru că așa se promova, asta apărea peste tot, asta vedem la TV, că trebuie să ne învârtim în jurul abundenței preparatelor. Așa se trimit mesajele prin marketing, în subconștient: asta te va face fericit! Și nu este așa, este greu să învățăm altceva, dar până una alta absolut necesar, pentru că din păcate, kilogramele în plus duc la foarte multe boli, iar obezitatea este cauza principală de deces din lume, din boli care se pot trata (alături de cei care mor de foame, culmea, ambele fac cam același număr de victime anual). Deci dacă vrem să fim sănătoși, trebuie să ne schimbăm modul de a primi lucrurile, că doar o cură nu rezolvă nimic.
   Să învățăm să găsim fericirea în altceva. Este absolut vital pentru starea noastră de bine. Eu am rămas șocată să citsc cu ocazia COVID câți oameni au HTA, cardiopatii etc asociate surplusului de kilograme și să văd că obezitatea la fel, este factorul principal de deces covid în categoria celor de 30, 40 de ani. Este absolut înfiorător. Sunt multe articole în presa din Marea Britanie în acest sens, dar și la noi îi vedem la comorbidități. Este halucinant efectiv.
   În condițiile acesta, nu mai cred că trebuie încurajat extra consumul. Nu cu shaming, sau cu frica. Ci cu arătarea beneficiilor, cu încurajare.
   Obiceiurile se schimbă mereu. Când am lucrat la supermarket, comunicare, se vindea mai mult vin alb la noi, palier scăzut e preț, cantitate mare. În 8 ani am făcut (cu colegii și cu specialiști, presă de vin etc) multe evenimente dedicate vinului. La fel alții a fost un curent peste tot și acum vedem că s-a diversificat mult oamenii nu mai beau vin roșu cu pepsi etc. De aceea cred că și schimbarea acestui obicei de consum are șanse mari, odată ce oamenii vor vedea că ei se simt mai bine așa. De aceea am și preluat subiectul 🙂 este win-win-win pe toate fronturile, cred.
   Și eu schimb multe lucruri când aflu beneficiile unor produse, sau a unor obiceiuri, cu toții facem asta, mereu, numai să auzim mai des lucruri utile pentru noi 🙂

 2. Nu-mi place sistemul All Inclusive. Am avut parte de așa ceva doar în două excursii luate prin agenții, așa că n-am avut de ales. Nu l-am considerat sănătos, în primul rând (mă refer la faptul că toți mestecăm prin tăvi, vorbim deasupra lor), sunt convinsă că ce rămâne se refolosește, apoi oferta pare atât de tentantă încât de multe ori mănânci mai mult decât e nevoie. Plus altele (stat la rând, plimbat cu mâncarea aiurea). Personal într-o dimineață chiar mi-a fost tare neplăcut să văd o turistă de nici 1.5 m cum umpluse o farfurie cu de toate, așa la grămadă, de ziceai că e muntele Fuji! N-a reușit să mănânce, nici la pachet n-a putut să ia așa că 1/2 a rămas. Nici bufetul suedez de dimineață nu-l prea agreez și sincer ar fi bine să dispară. Dar problema este că turiștii s-au învățat așa și va fi greu să-i dezveți. Citeam pe un site de impresii comune cum se văitau că Turcia nu are farmec fără All Inclusive și că mulți vor renunța la vacanțe acolo dacă se schimbă acest obicei. Am râs și m-am întristat în același timp!
  Acum eu cred că reușita scoaterii acestui sistem depinde de cei care conduc în turism și care vor trebui să fie fermi pe poziție, doar așa vor reeduca turiștii. Poate și OMS ar trebui să se pronunțe că de, unde-i lege….. Dar va fi greu. În fond acel All Inclusive dar A la Carte îmi pare și decent și sănătos.

  1. Da, așa este. Oamenii optează de multe ori pentru comoditate, sau după cum sunt învățați. Dar avem o vorbă veche din bătrâni (nemuritoare,cu cât învăț mai multe cu atât apreciez mai mult înțelepciunea populară): orice învăț are și dezvăț. Acest învăț u mult, multă risipă etc ne distruge sănătatea și este și total toxic pentru planetă. Nu poate fi corect un mode de a trăi, de a face lucrurile, atunci când pe Planetă ai 800 milioane de oameni obezi și 800 milioane care mor de foame. Anual mor și de una și de alta cam același număr de oameni, zeci de milioane. Și între este multă risipă. Nu face bine, nu este bun, în loc să facem unele activități frumoase, să ne destindem cu adevărat, facem excese că așa se promovează că asta trebuie să fie fericirea supremă. alături de multe medicamente de bilă, digestie ș.a.m.d și probleme cu respirația, cu inima. cred că este timpul să ne schimbăm obiceiurile și să fim mai pentru noi și bunăstarea noastră. Covid a schimbat multe, vom vedea multe schimbări și de voie, de nevoie o să ne adapatăm. frumos ar fi de voie. covid va mai sta ceva timp și chiar dacă vom avea vaccin, la fel ca orice gripă vor fi alte tulpini alte chestii așa că cel mai sănătos este să devenim noi sănătoși. Și să sprijinim cât mai mult micile afaceri locale! Micile taverne etc. La AI este doar mult de toate felurile nu și gustos cu adevărat. Așa că… mai puțin, mai bun, mai sănătos este de dorit. să vedem ce va mai fi, să sperăm că de bine

 3. Foarte corect. Sunt mare iubitoare de taverne, mehana, konoba, orice este mic, plin de localnici și te atrage de departe cu miros de mâncare aparte. Plus că ai mai mult timp liber să colinzi când alegi acest mod decât la All Inclusive care te limutează practic și ca timp.
  Cantitativ, așa este. Pe undeva e un blestem să achiziționezi o vacanța All Inclusive.
  Vacanțe frumoase!

  1. Mulțumesc la fel! Da, simt că ușor, ușor, oamenii iau mai puțin de la vacanțe. Doar se odihnesc. Cred că trebuie să învățăm să ne odihnim, să ne încărcăm pozitiv și în viața de zi cu zi, iar vacanțele să le folosim la maxim. Să experimentăm cât mai mult, să luăm cât mai mult de la viață, să absorbim cât mai mult. Este absolut vital pentru starea noastră de bine generală. Pentru noi. În Corfu puteam mânca la restaurantele AI de la multe hoteluri de 5 stele gratuit, la mai multe hoteluri foarte, foarte bune. Ei bine, preferam să mănânc la taverne locale și să plătesc, sau să fac o salată unde locuiam, pentru că efectiv aveam mai multă liniște, mă simțeam mai bine. Primeam altă energie. Așa că ce să mai spun eu de Ai, dacă deși aveam nevoie de bani preferam să îi cheltuiesc decât să îi economisesc cu AI? Pentru că viața înseamnă aici, acum. Să merg în sate diferite, să petrec ore în taverne de familie, sau la terasa din mijlocul satului, asta a fost neprețuit. A și mâncarea mult mai gustoasă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.