Știți cum este cu asigurarea de călătorie: mai bine să o ai și să nu ai nevoie. Da, COVID-19 nu este singura problemă care poate apărea în vacanță, așa că deși majoritatea asigurărilor nu au acoperit riscul de îmbolnăvire COVID-19, totuși sunt necesare pentru alte afecțiuni. Însă sunt câteva opțiuni pe care le puteți avea în vedere pentru viitoarele călătorii, care includ și riscurile asociate COVID-19.
Precum știm, majoritatea celor care contactează virusul sunt asimptomatici. Se poate chiar ca mai mult de 90%, pentru că nefiind efectuate testări ”random”, nu se știe de fapt câți oameni au contactat deja virusul și nu au prezentat simptome. Putem totodată să luăm toate măsurile de prevenire, acasă sau în călătorii.
Drept să spun, la cum văd că se întâmplă lucrurile la noi, mi se pare că riscul de a contacta virusul în țară poate fi chiar mai mare decât dacă mergem într-o destinație în care nu sunt cazuri, sau sunt foarte puține și se respectă distanțarea. Risc este peste tot, singura metodă de a fi cu totul siguri că nu luăm virusul este izolarea și distanțarea socială strictă, în orice situație. Decizia de a călători este însă a fiecăruia și trebuie luată de fiecare după cum consideră, în funcție și de starea de sănătate, de unde merge, de cum va fi călătoria etc. Nu este o decizie pe care să o luăm că zice unul sau altul, sau ne împinge cineva.
Dacă am decis să călătorim, avem câteva opțiuni gratuite dar și contra cost pentru tratarea sau pentru a acoperi riscul COVID-19
Opțiuni gratuite. Este vorba numai despre acoperirea tratamentului în caz de nevoie, restul riscurilor sunt incluse în asigurări. Însă tot este bine să știm ce opțiuni avem, în caz de orice problemă de sănătate în călătorii. Am observat că nu prea se cunosc cele de mai jos:
Gratuit: Urgențe. Aproape în orice țară din lume, tratamentul efectuat la urgență (în spitale, nu clinici) este gratuit. Așa că, orice problemă ați avea, aceasta va fi tratată. Cu foarte multă responsabilitate în Grecia, de exemplu, dar și în multe alte țări, probabil majoritatea.
Gratuit: Cardul European de sănătate. Acest card ne permite să beneficiem de aceleași servicii medicale precum cetățenii țărilor pe care le vizităm. Se obține gratuit, trebuie să aveți înainte cardul național de sănătate. Procedura nu este complicată. Cardul este valabil pentru o perioadă de șase luni de zile. Am scris un articol despre acest card:
V-ați luat Cardul European de Asigurări Sociale de Sănătate? #CEASS
Asigurări de sănătate în călătorii COVID-19:
În momentul de față, majoritatea asiguratorilor din România nu oferă acoperirea pentru COVID-19, pentru că boala a fost declarată pandemie la nivel internațional. Însă este posibil ca în scurt timp să poată să se plătească suplimentar o taxă și să se includă.
Groupama Asigurări a anunțat însă printr-un comunicat de presă că vor acoperi și riscul COVID-19 (tratament etc), atât pentru asigurările de călătorie cât și pentru alte asigurări. Însă lucrurile se pot schimba așa că dacă avem o agenție cu care mergem, putem opta pentru asigurarea recomandată.
Însă desigur întrebând despre acest aspect, asigurarea în cazul îmbolnăvirii cu COVID-19. Dacă mergem independent, cred că cel mai bine este să verificăm înainte cu asiguratorul preferat, ulterior să ne îndreptăm spre altă companie, dacă asiguratorul nostru nu ne oferă acest serviciu. Căutați simplu și ușor un asigurator cu ajutorul acestui motor de căutare.
Pe măsură ce voi afla de mai multe opțiuni, voi actualiza articolul.
După o carieră de 8 ani ca Head of Media în cadrul uneia dintre cele mai mari companii de retail din România, Mirela și-a luat lumea în cap. La propriu. Ulterior s-a dedicat freelancingului, călătoriilor și scrisului pe blogurile personale. Cu scopul declarat de a vizita toată lumea, dar încet, de patru ani de zile îi inspiră și pe alții să își urmeze visurile și totodată să se bucure de călătorii, aducând ponturi și sfaturi practice din toate destinațiile.
Cred că nu va mai risca nimeni să meargă fără asigurare de călătorie în următoarea perioadă… Și ideal ar fi să aleagă o asigurare care acoperă și covidul.
Da, așa este. Și așa ar fi trebuit să fie și înainte. Mulți, foarte mulți au plătit enorm din cauză că nu aveau asigurări: de călătorie, sau asigurarea suplimentară (gen CASCO) la mașini închiriate etc. Chiar este de bază: mai bine să dai banii degeaba (sunt sume mici) decât să riști să plătești mii.