conditii intrare cipru

Cipru primește iar vizitatori fără carantină, deocamdată fără diferențe între turiștii vaccinați și nevaccinați

Uncategorized

Sursa Foro: Covid 19 Protocol Cyprus – linkuri în text

Cipru a reactualizat condițiile de intrare pe teritoriul țării lor, armonizând sistemul lor de clasificare al țărilor cu standardele de evaluare ECDC – European Centre for Disease Prevention and Control. În momentul de față România se află în categoria ”roșie” adică putem merge, dar va fi nevoie să facem două teste: unul înainte de a călători și unul la destinație. Nu este necesară carantina! Copii cu vârsta de până la 12 ani sunt exceptați de la această măsură, nu trebuie să facă teste.

Însă românii care sunt stabiliți în țări europene considerate cu risc mai scăzut, au mai puține condiții de intrare. Informația prezentă acum pe websiteul MAE (actualizată pe data de 3 martie) nu coincide cu ceea ce este prezentat de către autoritățile cipriote pe 1 martie.

Despre procedurile de călătorie în Cipru, formalități și întrebări și răspunsuri, în articol

Totodată, în articol am introdus linkuri către sursele cele mai relevante, unde puteți verifica situația dintr-un anume moment.

Deocamdată, nu se va face nicio diferență între turiștii vaccinați și cei nevaccinați. Din secțiunea de întrebări și răspunsuri:

”Ce proceduri există pentru persoanele care au fost vaccinate pentru COVID-19?
Informații despre acest lucru vor fi furnizate la o dată ulterioară, odată ce vor fi disponibile îndrumări oficiale de la organizații europene și internaționale, cum ar fi ECDC și OMS. Până atunci se vor aplica aceleași proceduri de călătorie ca și pentru persoanele nevaccinate.” – sursa: Q&A COVID-19 Destination Protocol, Cyprus

Așadar Cipru dorește să se alinieze la politica comună EU și totodată recomandărilor OMS. Poziția OMS este că deocamdată recomandă ca toți călătorii, indiferent de statutul vaccinării, să aibă aceleași condiții de intrare pe un alt teritoriu. Totodată la nivel UE sunt dezbateri aprinse pe subiectul ”Green Pass” însă conform Euronews, dacă cumva acestea se vor introduce (la nivel european) cel mai optimist scenariu este pentru lunile iunie/iulie.

Cipru a realizat câteva acorduri cu anumite țări, pentru a permite accesul cetățenilor lor pe baza dovezii de vaccinar, însă deocamdată nu s-a anunțat când se va pune în aplicare această măsură. Însă așa cum au anunțat, pentru cetățenii UE vor aplica politica care se va decide la nivel UE.

Mai trebuie remarcat că până pe data de 15 martie sunt anumite restricții în Cipru, un mini lockdown – restaurante închise etc – este recomandat să se călătorească după ce restricțiile sunt ridicate. 

De la 1 Aprilie*

*Se poate intra cu aceleași condiții în Cipru și acum. Actualizarea luată în calcul este de la 1 martie ac.c. Însă: este curefew de la 21:00-5:00, restaurantele sunt închise etc. Dacă cineva dorește să stea într-o casă și să se ducă la plajă, să gătească singur poate intra. Însă pentru o experiență turistică frumoasă, se recomandă să se aștepte până ce sunt ridicate restricțiile, data de 1 aprilie fiind cea considerată ”sigură”.

Toți cei care călătoresc în Cipru trebuie să completeze un formular înainte de a efectua călătoria. Nu este permisă îmbarcarea pe un zbor spre Cipru fără acest formular completat și printat. Formularul Cyprus Flight Pass poate fi completat pe linkul meționat.

Copii cu vârsta de până la 12 ani nu trebuie să facă teste!

Pe acest link puteți verifica în ce categorie (verde, portocaliu sau roșu) este țara din care călătoriți. România se află acum pe lista roșie. Se permite călătoria în scop turistic tuturor cetățenilor statelor aflate pe lista roșie, cu condiția de a efectua două teste: unul înainte de sosire și unul la sosirea pe aeroportul din Cipru. Nu este necesară carantină pentru pasagerii cu teste negative. 

1. Categoria verde: nu vor exista restricții pentru pasagerii care sosesc din aceste țări.

2. Categoria portocalie: Toți pasagerii care sosesc din țările aflate pe lista portocalie trebuie să prezinte o analiză negativă de laborator a testului PCR în termen de 72 de ore înainte de plecare. Trebuie remarcat faptul că cetățenii ciprioți, rezidenții legali ai Republicii și persoanele care au dreptul să intre în Republica în temeiul Convenției de la Viena, pot alege să fie supuși unui test de laborator numai la sosirea în Cipru (pe cheltuiala lor). În acest caz, acestea ar trebui să rămână în autoizolare obligatorie, în conformitate cu instrucțiunile relevante ale Ministerului Sănătății.

3.. Categoria Roșie: În această categorie este necesară o dublă testare de laborator; adică un test PCR de laborator negativ în termen de 72 de ore înainte de plecare și un alt test PCR de laborator la sosirea în Cipru.Acest test costă 32 de euro, va fi suportat de pasager și rezultatul va fi obținut în 3 ore, prin mesaj telefonic. Cei care au rezultat negativ pot continua călătoria fără alte restricții.

Trebuie remarcat faptul că cetățenii ciprioți, rezidenții legali ai Republicii și persoanele îndreptățite să intre în Republica în temeiul Convenției de la Viena pot alege să se supună testelor de laborator numai la sosirea în Cipru (pe cheltuiala lor). În acest caz, aceștia trebuie să rămână în auto-izolare obligatorie timp de 72 de ore de la sosire și după sfârșitul celor 72 de ore trebuie să fie supuși unui alt test PCR, pe cheltuiala lor. Dacă testul de repetare este negativ, aceștia își pot termina izolarea. Rezultatul testului trebuie trimis la următoarea adresă de e-mail: monada@mphs.moh.gov.cy.

4. Categoria Gri – este necesar un permis special. Pentru țările din categoria gri (permisiune specială), intrarea în Republica Cipru este permisă numai pentru următoarele categorii de pasageri:

1. Cetățeni ciprioți și membri ai familiei (soți străini, copii minori și părinți ai acestora),
2. Cetățeni europeni, cetățeni ai țărilor din Spațiul Economic European (Islanda, Liechtenstein, Norvegia) și ai Elveției,
3. Persoanele care au reședința legală în Republica,
4. Persoanele îndreptățite să intre în Republica conform Convenției de la Viena,
5. Cetățenii țărilor terțe cărora li se permite să intre în Republica Cipru după permisiunea specială a Republicii.

Se remarcă faptul că pasagerii care provin din țări din categoria gri trebuie să fie supuși unui test de laborator PCR în termen de 72 de ore înainte de plecare și să dețină un certificat care să ateste un rezultat PCR negativ. Cu excepția categoriei 2 de mai sus, pasagerii pot fi supuși testului de laborator la sosirea lor în Republica Cipru pe cheltuiala lor.

Pasagerii care sosesc în Republica Cipru din țările din categoria gri (permisiune specială) trebuie să rămână în auto-izolare obligatorie sau în carantină obligatorie pentru o perioadă de 14 zile sau alternativ, în auto-izolare obligatorie sau în carantină obligatorie pentru o perioadă de 10 zile că au trecut un alt test Covid-19 (pe cheltuiala lor) în a 10-a zi și rezultatul revine negativ. Rezultatul testului trebuie trimis la următoarea adresă de e-mail: monada@mphs.moh.gov.cy.

În plus, toți pasagerii care călătoresc în Cipru pot fi supuși unui test suplimentar, în mod aleatoriu, în acest caz costul fiind suportat de către Republica Cipru, nu de către pasageri. Acest test aleatoriu va fi probabil aplicat cetățenilor țărilor care se află pe lista verde sau portocalie, pentru că cei de pe lista roșie vor efectua oricum un test la sosire, pe banii lor. 

 

Cirpu, condiții de intrare Verde Portocaliu Roșu Gri
Completarea Cyprus Flight Pass înainte de plecare Da Da Da Da
Test molecular tip PCR cu 72 ore înainte de plecare Nu Da Da Da
Test molecular tip PCR la sosire Nu Nu Da Nu
Plasarea în autoizolare pentru o perioadă de 72 ore Nu Nu Nu Nu
Plasarea în autoizolare pentru pentru o perioadă de14 zile Nu Nu Nu Da
Testare aleatorie la sosire (costurile fiind suportate de autoritățile cipriote) Da Da Da Da

Informații suplimentare

Cum pot fi călătorii actualizați cu cele mai recente evoluții și informați despre protocoalele implementate la destinație?
a. În acest scop, Ministerul Adjunct al Turismului a creat o adresă de e-mail dedicată la adresa travel2020@visitcyprus.com.
b. O echipă dedicată de experți în destinație va răspunde la întrebările călătorilor pe Facebook Messenger (pagina principală www.facebook.com/VisitCyprus.cy). Pagini suplimentare sunt disponibile în următoarele țări: Marea Britanie, DE, RU, SWE, FR, AT, GR, IT, UKR, NED, POL, BEL, ES, CH, ISR.
c. A fost creat un centru de apel dedicat pentru asistența călătorilor care ar putea avea întrebări cu privire la utilizarea „CyprusFlightPass”. Programul de lucru al biroului de asistență va fi: de luni până duminică, de la 08:00 la 20:00, ora Ciprului
Întrebări prin telefon:
Apeluri în Cipru: 1474
Apeluri din străinătate: +357 22 285 757
Pentru întrebări scrise prin intermediul platformei electronice prin intermediul https://cyprusflightpass.gov.cy/en/contact-us
d. Toate informațiile relevante vor fi, de asemenea, disponibile pe site-urile www.visitcyprus.com și cyprusflightpass.gov.cy

Sursa Protocol Visit Cyprus

Website Hermes Airport, informații despre călătorii. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *