duminică, decembrie 05, 2021

Azi s-a publicat noua lista a ţărilor cu risc epidemiologic, în funcţie de rata de incidenţă cumulată. Lista va intra în vigoare în termen de 24 de ore de la publicare. Totodată, s-au mai inclus câteva exceptări de la carantinare, pentru cei care vin din zonele galbene sau roșii.

Pe Lista galbenă a intrat și Marea Britanie, deși nu are un indice mare de incidență. „Marea Britanie care în mod normal, pe baza incidenţei, s-ar afla în zona verde va fi considerată ca fiind în zona galbenă – ceea ce înseamnă că trebuie să vină cu test sau să fie vaccinaţi, asta din cauza prezenţei unei tulpini cu răspândire rapidă.”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat.

România însă este una dintre țările foarte blânde cu măsurile aplicate celor care vin din Marea Britanie, având în vedere că mai multe țări europene au interzis cu totul accesul celor care vin din Regat, pentru a limita răspândirea variantei indiene.

Noua Listă cu clasificarea țărilor în funcție de riscul epidemiologic

Bulgaria se menține pe lista verde, chiar înregistrează o scădere, Grecia se menține pe lista galbenă. Consultați documentul pdf de mai sus, eu caut țara care mă interesează folosind Ctrl+F.

Germania, Cuba, Qatar, Serbia – lista verde.

Sursa: HotNews

În afară de lista verde, azi s-au mai adoptat câteva măsuri

pe scurt:

Copii sub trei ani vor fi scutiți de a face teste PCR indiferent din ce zonă vin

Cei care au trecut prin COVID nu vor mai face carantină timp de 90 de zile

Cei care vin din zona roșie și stau în țară 72 de ore sunt scutiți de la carantină dacă prezintă un test PCR

HOTĂRÂRE nr. 32 din 27.05.2021
Art.19 –
Hotărârea nr. 28 din 14.05.2021 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență se modifică și completează astfel:
 
1. La art. 4 litera x) se modifică și va avea următorul cuprins:
 x)persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV- 2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare până la intrarea în România
2. La art. 4, după litera x) se introduc trei noi litere, y), z) și aa) cu următorul  cuprins:
y) persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare intrării în țară, fapt dovedit prin documente medicale (test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior intrării în țară) sau prin verificarea bazei de date Coronaforms și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data intrarea în țară;
z) copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 ani, fără a fi necesară prezentarea rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2; aa)copiii cu vârsta mai mare de 3 ani și mai mică de 16 ani, dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii).
3. La art. 5 litera w) se modifică și va avea următorul cuprins:
 w) persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare până la intrarea în România;
 
La art. 5, după litera w) se introduc patru noi litere, x), y), z) și aa) cu următorul cuprins:
 x) persoanele care rămân pe teritoriul național pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore) și prezintă un test negativ pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii). În stuația în care persoanele nu părăsesc teritoriul național în cele 3 zile (72 de ore), cu informarea Direcției de Sănătate Publică din județul în care locuiește sau  în care are adresa declarată la intrarea în țară, vor fi carantinate pentru o perioadă de 14 zile, începând cu cea de-a patra zi ulterioară intrării pe teritoriul României;
y)persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare intrării în țară, fapt dovedit prin documente medicale (test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior intrării în țară) sau prin verificarea bazei de date Coronaforms și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data intrării în țară;
 z) copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 ani, fără a fi necesară prezentarea rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2; aa)copiii cu vârsta mai mare de 3 ani și mai mică de 16 ani, dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii).
5. La art. 6 alin. (1) se modifică și va avea următorul cuprins:(1) Exceptarea de la măsura carantinei instituită cu privire la persoanele contact direct ale unei persoane confirmate se aplică pentru persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare până la data contactului direct.

Pentru a vedea complet restricțiile în funcție de clasificare: Lista roșie / Lista Galbenă / Lista verde citiți articolul (cu completările de mai sus):

Noul Sistem Semafor, Condiții De Intrare În Țară: Fără Carantină Din Grecia, Bulgaria Și Multe Alte Destinații – la care se adaugă completările de mai sus.