Lista verde valabilă de pe data de 5 decembrie a.c.

Noutăți

CNSU a actualizat lista semafor a țărilor clasate în funcție de rata incldenței covid. În lista roșie intră previzibil Franța și Portugalia, în timp ce și Spania intră pe lista galbenă, după ce a stat mult timp pe lista verde.

Modificări față de lista precedentă:

Pe lista roșie au intrat Franța, Portugalia, Mauritius și Insulele Mariane de Nord;

Pe lista galbenă au intrat:

– De pe lista roșie, datorită scăderii incidenței: Bosnia și Herțegovina, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Mongolia și Belize;

–  De pe lista verde, în urma creșterii incidenței: Spania, Suedia, Vietnam și Brunei Darussalam;

Pe lista verde au intrat: Guam, Guyana, Suriname, Insulele Virgine ale Statelor Unite și Insulele Turks și Caicos.

Lista valabilă din data de 5 decembrie 2021 se poate consulta aici, inclusiv descărca în format pdf.

Important:

Este posibil ca în următoarea săptămână să se schimbe regulile privind normele de aplicare ale măsurilor în funcție de incidența covid. Adică să se introducă noi restricții, posibil teste și pentru persoanbele vaccinate, lucru care a intrat în discuție. Până atunci sunt valabile regulile stabilite acum luni de zile.

Este important și să vedem ce indice are o anumită țară. dacă este în scădere și are indicele de 0,8 de exemplu, dar în scădere față de perioadele anterioare, putem să ne așteptăm la o evoluție favorabilă. Statele care au un indice infim (0,1 de exemplu) nu au nicio șansă să ajungă pe lista galbenă în două, trei săptămâni chiar și mai mult, cu excepții de tipul: s-a depistat o variantă care face ravagii în acea țară. Totodată, dacă o țară este pe lista galbenă dar este în creștere cu numărul de cazuri și are 2,8 (aproape de pragul de 3 de la care intră pe lista roșie), este clar că la următoarea actualizare va intra pe lista roșie, sau în max 2 săptămâni, repet, dacă este în creștere.

La intrarea în țară dintr-un teritoriu aflat pe lista galbenă, cei care nu se înscriu la excepții fac carantină 14 zile.

Excepții: persoane vaccinate conform schemei aprobate, persoanele care prezintă rezultatul unui test PCR negativ, copii cu vârsta de până la 6 ani, persoanele care stau în țară mai puțin de 72 de ore și celelalte excepții legate de motivul deplasării, menționate în Hotărârile CNSU. Le-am inclus în articolele trecute, le voi posta mai jos.

La intrarea dintr-un teritoriu aflat pe lista roșie, cei care nu se înscriu la excepții intră în carantină. Nu se mai poate prezenta un test PCR negativ pentru a scăpa de carantină, dar pe lângă vaccinare și dovada trecerii prin boală mai sunt și alte multe excepții, tot legate de motivul deplasării în țară, menționate și ele în hotărârile CNSU.

Carantina se efectuează pe o perioadă de 14 zile, dar se poate ieși în cea de-a 10-a zi, dacă se prezintă rezultatul unui test negativ.

Sunt și diferite (multe) alte excepții, se pot consulta în Hotărârile legate de riscul epidemiologic:

Noul sistem semafor, condiții de intrare în țară: fără carantină din Grecia, Bulgaria și multe alte destinații

Noua Lista cu clasificarea țarilor Hotararea 33/27.05 / Scutiți de carantină și care au avut COVID

Fără teste PCR pentru copii cu vârsta de până la 6 ani la întoarcerea din țări aflate pe lista galbenă sau roșie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *