Austria a anunțat noi măsuri pentru a intra pe teritoriul lor și sunt câteva lucruri foarte interesante, având în vedere că acceptă teste PCR și teste rapide antigen, teste de anticorpi. Mai mult, limitează durata de valabilitate a vaccinului (pentru acces) însă acceptă și vaccinul chinezesc Sinopharm.

În primul rând trebuie să notăm faptul că măsurile se aplică până la data de 30 iunie a.c. Având în vedere că de la data de 1 iuloie se așteaptă să fie implementat certificatul covid UE, probabil că data este legată de acel document. Și atunci îmi pun întrebarea: se va stabili la nivel european o limită pentru valabilitatea certificatelor după data la care s-a efectuat vaccinul? Nu este imposibil.

Persoanele care călătoresc în Austria din țări pentru care nu există avertizări de călătorie, între care și România și care pot furniza dovezi că în ultimele 10 zile s-au aflat pe teritoriul Austriei sau a uneia dintre statele considerate sigure, pot intra în Austria fără să fie nevoite să intre în carantină, cu îndeplinirea uneia din următoarele condiții*:

1. Prezintă rezultatul negativ al unui test pentru SARS-CoV-2, de tip PCR(valabilitatea să nu depășească 72 de ore de la data prelevării probelor) sau antigen (valabilitate să nu depășească 48 de ore de la data prelevării probelor)

2. Prezintă un certificat de vaccinare cu un ser autorizat, cu îndeplinirea uneia dintre următoarele condiții, la data intrării în Austria:

– au trecut cel puțin 22 de zile de la administrarea primei doze de vaccin, dar nu mai mult de 3 luni;

 – imunizarea cu cea de-a doua doză de vaccin să nu fi avut loc cu mai mult de 9 luni în urmă;

– în cazul imunizării cu un vaccin administrat într-o singură doză, aceasta să nu fi fost efectuată cu mai mult de 9 luni în urmă;

– dacă vaccinarea a avut loc după cel puţin 21 de zile de la emiterea unui test biologic-molecular pozitiv pentru SARS-CoV-2 sau a dovezii prezenței anticorpilor, cu condiția ca vaccinul să nu fi fost administrat cu mai mult de 9 luni în urmă sau

3. Dacă a fost confirmată o infecție pentru SARS-CoV-2 în ultimele 6 luni și poate fi prezentat un certificat medical de recuperare sau o dovadă a prezenței anticorpilor, care să nu fie mai veche de 3 luni.

În cazul în care nu poate fi îndeplinită niciuna dintre condițiile de mai sus, trebuie efectuat, în cel puțin 24 de ore de la intrarea în Austria, un test biologic molecular pentru SARS-CoV-2 sau un test antigen pentru SARS-CoV-2, costurile fiind suportate din bugetul personal.

*Copiii cu vârsta de până la zece ani sunt exceptați de la obligația de testare.

Vaccinuri acceptate de Austria:

Comirnaty / BNT162b2 / Tozinameran (INN) de la BioNtech / Pfizer

ChAdOx1_nCoV-19 / ChAdOx1-S / AZD1222 / Vaxzevria / COVID-19 Vaccin AstraZeneca de la AstraZeneca și Covishield de la Serum Institute of India

COVID-19 Vaccine Janssen de Johnson & Johnson / Janssen Pharmaceuticals / Ad26.COV2.S Janssen (site-uri SUA + NL)

Vaccin Covid-19 Moderna / mRNA-1273 din Moderna

Sinopharm / BIBP (Beijing Bio-Institute of Biological Products Co-Ltd.) Vaccin SARS-CoV-2 (Vero Cell), inactivat (InCoV)

Țări exceptate de la carantină, considerate sigure, pe lângă România: Andorra, Australia, Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Estonia, Finlanda, Franța, Liechtenstein, Grecia, Irlanda, Islanda, Israel, Italia, Letonia, Luxemburg, Malta, Monaco, Noua Zeelandă, Norvegia, Polonia, Portugalia, San Marino, Singapore, Slovacia, Slovenia, Spania, Elveția, Coreea de Sud, Ungaria și Vatican.

Toate persoanele care intră în Republica Austria trebuie să se înregistreze online, cu 72 de ore anterior călătoriei, prin intermediul sistemului Pre-Travel-Clearance.

Tranzitul cetățenilor pe teritoriul Austriei spre destinații din alte state este permis în regim permanent, fără oprire (înnoptare), cu excepția opririlor absolut esențiale. Este obligatorie prezentarea, la cererea autorităților, de către toate persoanele care tranzitează Austria, a dovezilor care să ateste ieșirea de pe teritoriul austriac și asigurarea intrării în statul de destinație (rezervări la hotel/tren/autobuz/avion, documente justificative privind domiciliul/rezidenţa/dreptul de şedere, proprii sau ale membrilor de familie, după caz: certificate de căsătorie etc., contracte de muncă, orice altă dovadă a necesității intrării, de exemplu adeverință de tratament medical imperios necesar, de studii etc.).

Totodată, există și alte reglementări și excepții privind intrarea pe teritoriul Austriei, în funcție de scopul vizitei, le vedeți pe pagina MAE aici.  Însă pentru cei care se deplasează în scopuri turistice sunt valabile reglementările de sus, excepții fiind pentru cei care merg în scop de afaceri, sau transportatori, diplomați.

Austria este momentan pe lista galbenăî a României, ceea ce înseamnă că cetățenii nevaccinați trebuie să prezinte un test PCR sau dovada vaccinului pentru a nu intra în carantină. Însă indicele este de 1,7, este posibil ca în curând să intre pe lista verde (sub 1,5).