10 motive pentru care să vizitezi orașul Sofia, capitala Bulgariei

Bulgaria Noutăți Uncategorized

Bulgaria este o țară pe care noi românii o frecventăm în vacanțele noastre mai ales pentru litoralul cu stațiuni pe toate gusturile. Însă există multe regiuni din Bulgaria care pot fi vizitate. Să începem cu cel mai important oraș: capitala Sofia. Câți dintre voi v-ați gândit că Sofia, capitala Bulgariei poate să fie și ea o destinație de vacanță? Va las mai jos 10 motive pentru care sa o faceți.

Sofia este cea mai apropiată capitală de București, un oraș verde înconjurat de munți, cu o istorie impresionantă – mărturie stau muzeele de istorie și arheologie, cu o viață spirituală și culturală activă. Am ales 10 motive pentru a vă încuraja să nu treceți nepăsători prin Sofia ci să vă faceți din acest obiectiv o destinație de vacanță

Pentru mine orașul Sofia a fost o revelație la început de vară. Am răspuns invitației atașatului economic al Ambasadei Bulgariei în România, Ivaylo Marinov, crezând că nu mă va uimi mare lucru. Și pentru asta îi mulțumesc. Am învățat, ca și în cazul oamenilor, să nu subestimez niciodată un loc. Surpriza plăcută a fost să descopăr un oraș viu: ca prezență arhitecturală, ca atmosferă, ca dinamică a locurilor și oamenilor. Așa că pentru un oraș de 10, m-am oprit la 10 motive pentru care m-aș întoarce în Sofia.

1. Istoria bogată a orașului Sofia

Istoria iese la suprafață în Sofia la propriu. Poți să găsești ruine romane la stația de metrou, în subsolul bisericilor și cam peste tot în centrul orașului. Toate frumos amenajate și semnalizate. Acum mă întreb dacă în Sofia s-au descoperit vestigii trace și romane, în Romania – in special București, teritorii strâns legate de aceste popoare, nu există astfel de vestigii? Cei drept la Sofia există interes pentru săpăturile arheologice. Din declarațiile d-nei primar Iordanka Fandakova, pe care am avut plăcerea să o întâlnesc, se pare că investiția în excavări arheologice este una din prioritățile orașului.

Descoperirea vechiului oraș a avut loc în anul 2010-2012 când s-a lucrat la stația de metrou Serdica 2. Complexul arheologic cuprinde 8 străzi, terme, bai, podele de mozaic, rămășitele mai multor unor locuințe, biserici din perioada de început a creștinătății, datând din mai multe perioade – secolul IV-VI Î.HR și secolul I-III D.HR. Semn că întotdeauna prezentul s-a construit pe trecut și fiecare perioadă istorică contribuie la dezvoltarea unui oraș.

Stația de metrou Serdica este un adevărat muzeu. Toate vestigiile sunt semnalizate, placuțele având descriere și în limba engleză
O parte din vestigii sunt afară, o parte amenajate la subsol
În unele locuri se vede cum perioade istorice diferite s-au suprapus în arhitectura caselor

Sofia este un oraș cu o istorie îndelungată, care datează încă din perioada tracă și romană, când orașul se numea Serdica. Se presupune că denumirea aceasta a fost dată de tribul celtic Serdi, care popula acea așezare.

În jurul anului 29 î.HR orașul a fost ocupat de către romani și a cunoscut mai multe etape de înflorire. Sub Împăratul Dioclețian, Serdica este aleasă capitală a provinciei Dacia Mediterranea, devenind un important centru politic şi economic. Serdica a continuat să se extindă și a rămas o parte puternică a Imperiului Roman de Răsărit.

Se spune că  înainte de a alege capitala la Constantinopol, Constantin cel Mare s-a gândit mai întâi la Serdica, spunând că “Serdica este Roma mea.”

Numele Sofia începe să fie folosit de poporul de rând cel mai probabil în jurul anului 1400 după numele Biserici Sfânta Sofia. Cu toate acestea, în diferite documente apare şi sub numele de „Sofia” şi sub numele de „Sredetz”, până către sfârşitul secolului al XIX-lea.

 

 2. Muzeele din Sofia

Sunt multe muzee interesante în Sofia. Dacă vrei să aprofundezi istoria bogată a orașului și a Bulgariei nu rata aceste trei muzee: Muzeul de istorie regională, Muzeul Național de Istorie, Muzeul de Arheologie

Muzeul Național de Istorie găzduiește peste 650.000 de artefacte, inclusiv comori tracice antice, arme medievale și costume tradiționale bulgărești.

Intrarea la acest Muzeu este 12 leva (30 lei) – adulți

Interesant este că acest muzeu a funcționat până în 1989 ca palat prezidențial al fostului conducător comunist Todor Jivkov. Așezată într-un parc de 10 hectare, clădirea impresionează prin dimensiunile încăperilor în stilul grandorii comuniste. Parcă nici nu îți vine să crezi că cineva se poate simți “acasă” într-un loc atât impunător.

În acest muzeu se gășește impresionantul tezaurul de aur de la Panaghiuriste, care cântărește 6.164 de kilograme de aur pur.  Acesta e compus din nouă vase de aur: un platou circular, o amforă cu două mânere şi şapte ritoni (rhytonuri) cu chipuri antropomorfe și reprezentari de animale.

Văzând obiectele de aur atât de fin lucrate în aur nu poți sa nu te întrebi ce tehnică de prelucrare foloseau acum mii de ani?
Detaliile ornamentale sunt perfect reprezentate pe obiectele de aur

Tot aici găsiți si o expoziție interesantă de costume populare bulgărești și monede.

Costumele populare dețin multe elemente folcloristice comune cu cele romanesti. Asta probabil și datorită rădăcinilor tracice parțial comune.

Muzeul Regional de Istorie se afla într-o clădire emblematică una dintre cele mai frumoase clădiri din Sofia – fosta Baie Termală Centrală, construită în 1912 și situată în piața Banski.

Intrarea pentru adulți 6 leva (aprox. 15 lei), gratuit pentru seniori și copii sub 7 ani

Acest muzeu are în prim plan istoria orasului Sofia și găzduiește expoziții permanente cu exponate, care acoperă o perioadă de peste opt mii de ani – de la neolitic până în anii 1940.

Caleașca de aur din secolul al XVIII aparține reginei franceze Marie-Antoinette, adusă de la Versaille pentru primirea prințului Ferdinand of Saxe-Coburg

Dar poți găsi și expoziții temporare. Mi-a plăcut expoziția ”Copilăria in comunism”, poate și pentru că mi-am trezit unele nostalgii.

Muzeul de Arheologie a fost inițial in secolul V-lea o moschee otomană. Din1893 el funcționează ca muzeu împărțit în cinci săli de expoziție.

În sala preistorică sunt exponate din perioada 1,6 milioane î.Hr. până în 1600 î.Hr., unele descoperite în peșteri din apropierea Bulgariei: unelte umane timpurii, picturi, ceramică și obiecte de sacrificiu. Sala comorilor afișează comori găsite în mormintele antice.

Exponatele din sala principală de expoziție includ o varietate de descoperiri arheologice din perioada antică din Tracia, Grecia și Roma. Galeria Medievală găzduiește cărți medievale, picturi, lucrări din metal și lemn, precum și alte colecții specifice perioadei.

 

3. Drumeții pe cărări de munte

Parcul Natural Vitosha – la doar 47 km de capitală, pe lângă locurile cu verdeață și apă rece, oferă priveliști impresionante supra capitalei.

Când am văzut munții în Sofia primul gând care mi-a venit în minte a fost: ce norocoși sunt ”sofienii” că au o gura de aer proaspăt atât de aproape. O escapadă din oraș poate fi la îndemână indiferent de anotimp: vara poți face drumeții, iarna poți schia.

Vitosha este cel mai vechi parc natural protejat din Balcani, creat în 1934. Aici găsești un peisaj de vis unde poți petrece câteva zile fără sa te plictisești: cu păduri răcoroase, cascade, ”un râu” de pietre, izvoare termale, cabane, telescaune, trasee montane, mănăstiri și multe altele.

Un fenomen geologic specific pentru munte este râul de piatră – Morene. Conform unei teorii, acestea sunt rezultatul alunecării de teren glaciare de la sfârșitul Cuaternarului. Pentru a admira de aproape bolovanii există un traseu prin pădure. Sunt și poduri amenajate peste bolovanii uriași care par neclintiți de vreme.

Cel mai înalt vârf este Cherni Vrah (Vârful Negru) de 2290 m care se poate vedea din bulevardul Vitosha din oraș. Ca mijloace de transport, o variantă ar fi autobuzul 66, care ajunge până în satul Dragalevtsi, la poalele muntelui. De aici se poate urca și pe jos prin pădure, dacă vrei să faci o plimbare, dar durează în jur de 4 ore.

Cu cât urci spre munte poți sa găsești locuri care iți oferă o priveliște frumoasă asupra Sofiei

La poalele muntelui Vitosha amplasată în mijlocul unei păduri de fagi se află una dintre cele mai vechi manăstiri din Sofia, Mănăstirea Dragalevtsi. Așezământul monahal a fost construit în timpul țarului Ivan Alexandru, dar distrus de otomani în 1382. Reconstuit în secolul al V-lea devine un important centru didactic și literar. Aici a fost găsită o biblie decorată cu ornamente de argint, care datează din anul 1534 și pe care o puteți găsi la Muzeul de istorie.

Din vechiul așezământ a rămas doar biserica. Acum aici functionează și un așezământ de călugărițe. Într-o aripa a mănăstirii sunt încaperi rezervate actualului patriarh bulgar, care obisnuiește să se retragă aici.

4. Plimbări relaxante în parcuri frumos amenajate

Dacă mergi la pas prin Sofia te poți relaxa și odihni în parcurile pe care le întâlnești. Unele mai mici, altele mai mari dar toate frumos amenajate, primitoare și curate. Motiv pentru care multe parcuri sunt populate și dupa lșsarea serii. Dacă treci prin parc seara poți să întâlnești parcuri animate de grupuri de tineri.

Mie mi-a atras atenția Parcul Orașului în vecinătatea Teatrului Național și Galeriei de artă. Un parc în care fiecare iși gasește locul și armonia: cu tineri stând pe iarbă discutând sau citind, copii care se joacă, seniori care se plimbă sau joacș șah.

Parcul orașului este un loc popular de întâlnire
Vara fântânile arteziene sunt spectaculoase

Alte parcuri mari și frumoase sunt Parcul Borisova, cel mai vechi parc public din oraș, Parcul Yujen, Parcul Vrana. Însă pentru a le vizita aș fi avut nevoie de mai multe zile. Așa că am încă un motiv pentru a mă reîntoarce în Sofia.

 

5. Arhitectura

Amprenta pe care istoria a lăsat-o asupra acestui oraș se poate vedea în arhitectură.

Sofia este un amestec fascinant de stiluri arhitecturale, de la clădiri neoclasice și renascentiste până la clădiri bizantine, socialiste și moderne. Toate cu farmecul lor, amestecul de stiluri oferind originalitate orașului. Așa că o plimbare prin centrul orașului te va purta prin epoci și stiluri arhitecturale diferite.

În piața Centrală găsești clădiri impunătoare în care au funcționat instituțiile statului comunist

Bulevarde largi pietruite

6. Plimbări plăcute prin oraș

Piața Centrală este considerată punctul 0 al orasului. Așa că aici poate fi un început bun pentru o plimbare în oraș. Deasupra pieței tronează monumentul Sfintei Sofia, protectoarea orașului reprezentată de o femeie cu coroana aurită și un vultur pe braț. De la statuie se deschide bulevardul Vitosha, principala arteră comercială a orașului. În cazul în care sunteți pasionați de shopping acesta este locul potrivit.

Obiectivele turistice importante nu sunt departe unul de celălat. Dacă ești la oră fixă pe lângă Palatul Prezidențial nu rata schimbarea gărzii, care se face din oră în oră.

Sofia este cunoscută și pentru arta stradală. Din loc în loc prin oraș se pot vedea picturi graffiti artistic realizate, care nu vandalizează, ci înfrumusetează orașul. Asta nu inseamnă că nu sunt și cladiri mazgălite inestetic. Pentru cei interesati să admire arta stradală se organizează tururi ghidate.

Dacă te plimbi prin oraș să ai la tine o sticlă goală. În parcuri găsești apă potabila, foarte rece și bună. Iar lângă muzeul de istorie regională poți găsi izvoare termale cu apă caldă extrem de sănătoase utilizate și în scop terapeutic.

7. Bucătărie delicioasă

Bulgaria are o bucătărie bogată și savuroasă, iar Sofia este locul perfect pentru a te bucura de preparate tradiționale bulgărești. Poți încerca mâncăruri precum banitsa (plăcintă cu brânză), kebapche (chiftele bulgărești) sau musaca, cunoscută și pe la noi si pe la greci.

Daca nu știți încă în Bulgaria la începutul mesei se servește rakia și salata cu roșii si brânza – Shopska. O salată rece din brânza, castraveți, ardei (cruzi sau copți), ceapă și pătrunjel. Se spune că această salată a fost inventată în perioada comunistă de către o agenție de turism, care dorind să demonstreze turiștilor că legumele bulgărești sunt cele mai gustoase, au creat o farfurie cu legume în culorile steagului bulgăresc: alb, verde si roșu.

Ferit de gălăgia orașului, înconjurat de verdeață, restaurantul The House With the Clock poate fi un popas perfect pentru o cafea sau un prânz într-o atmosferă liniștită. Clădirea restaurantului a funcționat ca anexă a palatului regal, asa se explică eleganța locului.

Pentru o experiență tradițională nu ratați restaurantul Vodenitzata. Un restaurant tip tavernă frecventat mai mult de turiști. Deși este la marginea orașului, merită să încercați mâncarea savuroasă. În plus veți avea surpriza de a descoperi dansurile tradiționale bulgărești.

Bulgaria are o tradiție îndelungată în producția de vinuri, iar în Sofia gasești multe locuri cu vinuri bune. În piața Slaveikov, sub privirile reci, de bronz a doi poeti bulgari, vă puteti găsi și voi inspirația degustând vinuri de calitate, ascultând muzică bună într-o atmosfera prietenoasă la Imperial Gastro Hub.

 

8. Bisericile – monumente de spiritualitate și istorie

Sofia este și a fost un important centru religios, dovadă fiind superbele biserici găsite aici. Chiar dacă majoritatea bulgarilor sunt ortodocși, datorită populațiilor care au conviețuit aici, găsești una lângă alta, moscheea, sinagoga, biserica ortodoxă și cea catolică.

Nu ratați biserica Sofia- cea care a dat numele capitalei, catedrala Alexndr Nevski, moscheea Banya Bashi, biserica Sf. George Rotonda

Deși se spune că este construită pe ruine mult mai vechi, biserica Sf Sofia este datată din secolul al VI-lea din vremea împaratului Iustinian. Construită în stil bizantin, în perioada dominației otomane i-au fost adăugate două minareturi și transformată în moschee.

Catedrala Alexander Nevski una dintre simbolurile orașului Sofia iese în evidență prin măreția sa și prin cupolele aurite înalte de 50 de m. Este una dintre cele mai mari din regiunea Balcanică cu o capacitate de 10000 de persoane. Ea a fost construită în secolul XX, ca omagiu adus soldaților bulgari și ruși care au luptat în războiul Ruso-Turc din anul 1877. Se spune că timp 30 de ani, arhitecti din mai multe țări au lucrat la ea. Aici pot fi admirate cele mai valoroase colecții de icoane din Bulgaria și mozaicuri superbe.

Biserica Sf Gheorghe, datorită formei sale cunoscută drept Rotonda. Chiar dacă biserica este construită din cărămidă roșie și se află în centrul Sofiei, aveți grijă să nu o ratați. Cum ajungeți în piața Nezavisimost, ea se află într-o curte interioara, străjuită de două clădiri, mai precis Sheraton Hotel Balkan și Președinția. Interiorul a fost pictat în timpul dominației otomane în Bulgaria, de aceea în interior sunt pictați 22 de profeți, descoperiți în totalitate abia în secolul XX.

Rotonda, cea mai veche construcție din Sofia se presupune ca datează din sec al III-lea

Moscheea Banya Bashi este în prezent singura activă din Sofia și este folosită de către comunitatea musulmană a orașului. Turiștii o pot vizita gratuit în afara orelor de rugăciune, respectând regulile moscheelor: să se descalțe la intrare, iar femeile să poarte capul acoperit.

Moscheea din Sofia a fost construită în 1576 în timpul expansiunii otomane de renumitul arhitect Miamar Sinan

 

9. Viața culturală

Sofia are o scenă culturală bogată, cu numeroase teatre și săli de spectacole. Din câte am înțeles sunt în jur de 20 de teatre de stat și independente.

Teatrul Național poartă numele celebrului poet și dramaturg bulgar Ivan Vazov și este cel mai vechi și prestigios teatru din Bulgaria, cu o istorie de peste 100 de ani

Teatrul are un repertoriu divers cu piese clasice, dar și producții contemporane, cu spectacole de teatru dramatic, balet, concerte. M-am bucurat să găsesc pe afișele teatrului numele unui artist roman, Andreea Gavriliu, care a conceput și semnat coregrafia pentru spectacolul Fiesta. Un spectacol de teatru fizic, cu multă mișcare în care colaborează cu 8 artiști bulgari, în care se folosește un limbaj universal – limbajul corpului. Si pentru asta m-as întoarce în Sofia.

Teatrul din Sofia – Sală de spectacole elegantă

Clădirea Teatrului Național Ivan Vazov din Sofia este un exemplu de arhitectură neoclasică, proiectată de arhitecții austrieci Herman Helmer și Ferdinand Fellner. Cei doi sunt renumiți pentru construirea în secolul al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea a mai multor teatre din Europa Central și de Est, precum Teatrul Național din Praga, Zagreb, Bratislava.

Fațada teatrului din Sofia este dominată de coloane corintice și detalii sculptate elaborate, care conferă un aspect grandios

10. Vecinatatea

Când spun vecinatate ma refer nu doar la distanță, ci și la apropierea culturală. Fie în tranzit, fie ca destinație, cred că nu este român să nu fi ajuns măcar o dată în Bulgaria. Cu bune și cu rele, bulgarii nu sunt foarte diferiți de noi. Relația cu aceștia are un soi de familiaritate, ca atunci când te vezi cu cineva pe care îl știi demult. Există în rugby o vorbă, care spune că în joc nu trebuie sa fii atent la cine îți stă în față ci la cine iți stă alături în grămada. Cred că este valabil și in situatia noastră cu vecinii bulgari.

Sofia este cea mai apropiată capitală de București 383 km adică în jur de 5 ore.

Drumul până la Sofia este lejer cu mașina. Dacă nu prinzi aglomerație la vamă, în alte zone nu gasești trafic prea mare. Ca variante de transport este și autocarul Flixbus, care are curse zilnice din Bucuresti. Iar cu trenul timpul se dubleză și poți ajunge în 10-11 ore.

Sofia este un oraș care oferă fiecăruia ce iși dorește: istorie, cultură, shopping, mâncare sau activități în aer liber. Sunt sigură că mai sunt o mulțime de lucruri de făcut în acest oraș frumos. Așadar, de ce să nu vă planificați următoarea călătorie la Sofia să descoperiți tot ce are de oferit acest oraș?

Dacă tonul meu vi s-a parut prea optimist aștept să mă contraziceți. Voi avea un motiv în plus de a mă reîntoarce în Sofia și a aprofunda viața orașului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.