luni, septembrie 27, 2021

Belgia a introdus România pe lista portocalie. Conform reglementărilor țării, nu se mai cere test PCR pentru a intra în Belgia și nu se cere carantină și izolare, dar se recomandă.

La data de 25 mai 2021, autoritățile belgiene au inclus România în zona portocalie.

Toate persoanele care intră în Regatul Belgiei sunt obligate să completeze, cu cel mult 48 de ore înainte de sosire, indiferent de modalitatea de transport, statut, statul de proveniență, formularul online Passenger Locator Form (PLF), disponibil la https://travel.info-coronavirus.be/fr/public-health-passenger-locator-form. Autoritățile belgiene încurajează completarea formularului PLF online.

Călătorii sunt rugați să urmeze instrucțiunile autorităților belgiene referitoare la carantină și testare recepționate prin e-mail/SMS, în urma completării formularului Passenger Locator Form.

Referitor la formularul Passenger Locator Form (PLF)

– Acest formular trebuie întotdeauna completat la sosirea în Belgia pe cale aeriană sau navală, indiferent de durata sejurului în Regatul Belgiei (fără excepții).

– Persoanele care folosesc mijloace de transport terestru și care se deplasează în Regatul Belgiei pentru o durată mai scurtă de 48 de ore sau nu au stat mai mult de 48 de ore în afara Regatului Belgiei sunt exceptate de la completarea formularului.

Clasificarea și restricțiile care se aplică în Belgia în funcție de clasificarea țărilor:

 Zona verde:

– călătoriile către aceste zone sunt permise; se va acorda atenție respectării măsurilor de igienă și de distanțare socială;

– la întoarcerea dintr-o zonă verde, testarea și autoizolarea nu sunt obligatorii.

Zona portocalie:

– călătoriile către aceste zone sunt permise, autoritățile belgiene solicită vigilență crescută;

– la intrarea în Belgia, testarea și autoizolarea sunt recomandate;

– călătoriile către aceste zone sunt descurajate;

Zona roșie:

– călătoriile neesențiale către aceste zone sunt ferm descurajate;

– orice persoană (rezidentă sau nerezidentă) care sosește în Regatul Belgiei după o ședere de cel puțin 48 de ore într-o zonă roșie trebuie să intre în carantină la domiciliu sau într-o altă locație declarată de către persoana în cauză. Această măsură se poate încheia numai după efectuarea, începând cu a șaptea zi de carantină, a unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2;

– călătorii nerezidenți în Belgia care sosesc dintr-o zonă roșie trebuie să prezinte un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore anterior sosirii pe teritoriul belgian.

Muzeele sunt deschise, la fel multe activități, am scris mai jos.

Alte restricții:

Călătoriile neesențiale sunt încă interzise din țări care nu fac parte din Uniunea Europeană sau din zona Schengen. 

Condiții de călătorie la zi și alte resurse utile se regăsesc pe pagina visit.brussels. 

Condițiile de călătorie către și dinspre Belgia sunt disponibile la: https://diplomatie.belgium.be/fr și www.info-coronavirus.be/fr.

Măsuri pe plan intern:

Se mențin recomandările legate de păstrarea distanței (1,5 m) și de igienă.

Sunt deschise magazinele, serviciile publice, HORECA –  terase, între orele 08:00 – 22:00.

Parcurile de distracții și târgurile în aer liber sunt deschise.

Este o bulă socială în exterior de 10 persoane. Iar în interior fiecare familie poate primi două persoane.

Activitățile organizate în exterior (ex. de cluburi sportive) sunt permise și pot participa până la 25 de persoane (fără public).

La recepțiile, evenimentele culturale, slujbele religioase, organizate în aer liber, pot participa până la 50 de persoane.

În intervalul orar 00.00 – 05.00 există o limitare a contactelor în aer liber – maxim trei persoane care nu fac parte din aceeași gospodărie.

Mai multe infromații: MAE