Accesul tuturor cetățenilor străini este din nou permis în Macedonia de Nord, fără restricții. Este o veste foarte bună mai ales pentru cei care doresc să tranziteze țara spre Grecia, sau Albania (unde nu există nicio restricție de intrare) și poate chiar să facă o scurtă oprire. Sunt în schimb câteva lucruri de care trebuie să țineți cont.

Așadar, putem traversa Macedonia de Nord (și au și autostradă) fără nicio restricție, sau test. Numai că: există încă o restricție de circulație între orele 00:00 – 04:00. Asta înseamnă că trebuie să evitați acest interval orar, mai ales dacă doriți să treceți atunci granița, că va trebui să așteptați în vamă de exemplu până la ora 04:00 dimineața dacă ajungeți la 01:00.

Cât costă traversarea autostrăzii? 5 euro însă cetățenii sârbi au fost scutiți de această taxă vara aceasta, datorită ajutorului dat de Serbia cu vaccinurile. Știu, știu că nu ni se aplică și nouă, dar este interesant.

Alte relaxări în Macedonia de Nord

– Aeroporturile Skopje și Ohrid s-au deschis începând cu luna iulie 2020.

– Toate persoanele care intră în Macedonia de Nord sosind din state de pe continentul african, India și Brazilia vor intra în carantină pentru o perioadă de 14 zile. Persoanele care doar tranzitează Macedonia de Nord venind din aceste state trebuie să completeze declarații în acest sens.

– Cetățenii români din Macedonia de Nord se pot întoarce în România pe cale terestră prin Bulgaria, prin punctul de trecere a frontiere Deve Bair / Kjostendil sau prin Serbia, prin punctul de trecere a frontierei Tabanovce / Preshevo.

– Începând cu data de 15 mai 2021, punctul de trecere a frontierei Bogorodica / Evzoni de la frontiera dintre Macedonia de Nord și Grecia își reia programul normal de lucru.

Măsuri interne în Macedonia de Nord

– Începând cu 13 mai 2021, se aplică restricții de deplasare zilnice, în intervalul orar 00.00 – 04.00.

– Începând cu 12 mai 2021, restaurantele și cafenelele își reîncep activitatea numai în spațiile deschise  (terase), până la ora 23:30. Excepțiile prevăzute pentru unitățile de alimentație publică de pe aeroporturile internaționale, precum și din unitățile de cazare (hoteluri, moteluri, pensiuni, etc.) pentru persoanele cazate în aceste facilități, rămân în vigoare.

–  Începând cu 12 mai 2021, este reluată activitatea sălilor/cluburilor de fitness, centrelor sportive, sălilor de sport, cu respectarea măsurilor sanitare și de distanțare socială. Evenimentele publice culturale, științifice și de divertisment se pot desfășura în limita a 30% din capacitatea spațiilor închise și până la 50% din capacitatea spațiilor deschise. Evenimentele sportive se desfășoară fără prezența publicului.

– Începând cu luna octombrie 2020, purtarea măștii este obligatorie atât în interior (cu excepția restaurantelor și localurilor, cu respectarea măsurilor de distanțare socială și dezinfecție), cât și în exterior.

– Autoizolarea devine obligatorie de la data dispunerii măsurii până la primirea unui rezultat negativ al testului pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2. Dacă testul este pozitiv, măsura autoizolării nu poate fi suspendată.

Condiții de intrare în țară:

Cetăţenii români nu au nevoie de viză de intrare în Republica Macedonia de Nord pentru călătorii de scurtă şedere, până la 90 de zile, într-un interval de 6 luni de la data primei intrări.
Intrarea fără viză pe teritoriul Republicii Macedonia de Nord a cetăţenilor români se face pe baza cărţii de identitate sau a paşaportului valabil.

Puncte de trecere frontieră:

– Serbia: Blace, Volkovo, Jazince, Pelince, Sopot si Tabanovce

– Bulgaria: Deve Bair, Delcevo si Novo Selo

– Grecia: Bogorodica, Gevgelija, Dojran si Medzitlija

– Albania: Kafasan, Sveti Naum, Stenje si Blato

– Aeroporturi: Skopje si Ohrid

Totodată, trebuia să vă înregistrați șederea în Macedonia de Nord,  în termen de 24 de ore de la intrarea în țară, la Poliţia pentru străini/Secţia de poliţie din localitatea în care stați. În situația cazării la hotel, această obligație revine unităţii hoteliere însă pentru cazările la particulari, responsabilitatea este a turistului.

Sursa MAE

Notă: fotografia de copertă este din Albania, de la Butrint. Iar pentru a merge în Albania putem traversa și Bulgaria, nu există restricții la tranzit, însă trebuie să facem dovada (rezervare hotel de exemplu) că suntem numai în tranzit.

Am scris mai multe articole despre Albania și despre restricțiile din Albania (de fapt lipsa lor), despre Saranda, Butrint, Ochiul Albastru etc în categoria dedicată Albaniei aici. 

O să mă întrebați: dar de ce tot vorbesc despre Albania? Pentru că doresc să merg în Albania și cu mașina și aveam în vedere tranzitarea Macedoniei de Nord și eventual și o oprire în țară. Cu noile relaxări planul este cu mult mai atrăgător și mă gândesc că în situația mea vă aflați și mulți dintre voi.