De la începutul pandemiei,mulți turiști au înțeles cât de privilegiați sunt că pot să descopere noi culturi, noi obiceiuri, că pot vizita locuri fantastic de frumoase. Alții au continuat să nu respecte legile locale, să considere că faptul că au ales să viziteze un loc și să cheltuiască câțiva bani acolo le dau dreptul să facă ce vor.

Vă prezint câteva lucruri pentru care turiști din Brazilia, Franța, Italia etc au intrat la pușcărie în ultima lună în Egipt, Iran, Thailanda, Indonezia, Ucraina. Uneori pentru lucruri pe care le considerăm total inocente, glume nevinovate.

Mulți cred că numai lucruri precum crime ne pot băga la închisoare atunci când vizităm o țară străină. Sunt mulți turiști care au impresia că în vacanțe pot încălca regulile și eventual da o ”șpagă”. Nu este chiar așa, sau nu mereu. Cel mai bine este să evităm să încălcăm legile. Nu scriu articolul acesta ca cineva care este ”perfect”, că nu este cazul. Cu toții greșim însă este bine să ne și informăm, să știm ce să evităm. Din ce am observat, peste tot este din ce în ce mai multă strictețe cu privire la diferite ofense.

Iran: un turist chinez a fost arestat pentru că a postat fotografii cu femei în Social Media și a afirmat că este ușor să cunoști femei în Iran

Conform Reuters, turistul chinez a fost acuzat că a postat fotografii cu femei iraniene fără acordul acestora. Turistul a postat un clip pe Youtube în care și-a cerut scuze pentru ceea ce a postat. Ce a fost cel mai deranjant a fost afirmația potrivit căreia este ușor să cunoști femei în Iran.

Legea din Iran interzice contactele între femei și bărbați care nu sunt înrudiți. Acele fotografii și afirmații au fost considerate imorale. Mulți iranieni au depus plângeri cu privire la incident, ceea ce a dus la arestarea turistului. Nu se știe care va fi deznodământul, probabil că va fi achitat, între timp a șters fotografiile respective.

Aș putea căuta să văd unde este specificat numele/canalul de Youtube etc, însă în contextul acestui articol relevant este că poți să ai probleme mari dacă postezi ceea ce a postat și acest turist. Un comportament probabil considerat nevinovat inclusiv de turist, sunt absolut sigură că nu a dorit să jignească pe cineva, însă privind din perspectiva localnicilor se vede altfel.

3 turiști au fost arestați în Thailanda pentru că nu au respectat interdicția de a face baie în mare

Poliția din Pattaya a arestat trei turiști străini (a căror naționalitate nu a fost dezvăluită, dar sunt fotografii cu ei), care încălcau ordinele publice de a sta departe de plajele publice. Aceștia au fost avertizați să termine cu îmbăierea, dar au refuzat să se conformeze.

Pedeapsa este de 1 an închisoare și/sau amendă.  

Turist brazilian în Egipt, arestat pentru agresarea verbală a unei doamne care vindea papirusuri

Poliția egipteană l-a arestat ieri, 30 mai pe Victor Sorrentino, un turist brazilian care a hărțuit verbal o vânzătoare, în timp ce filma ”live” pe Instagram.

Turistul este medic și influencer cunoscut din Brazilia. În timp ce o vânzătoare îi prezenta diferite papirusuri într-un bazar, acesta a realizat o filmare ”live” în care se amuza, spunând tot felul de expresii sexuale, evident mizând pe faptul că vânzătoarea nu vorbea portugheza.

Însă aroganța lui l-a costat. bănuiesc că de fapt influencerul a avut în vedere numai ”reach-ul” pe care spera să îl obțină.

Cere și ți se va da: se pare că dorința i-a fost îndeplinită, pentru că mulți fani ai lui, nefiind nici ei amuzați de întâmplare, au contactat o pagină de Facebook egipteană, căreia i-au trimis și traducerea conținutului.

Pagina respectivă a postat întâmplarea, filmarea a devenit ”virală” și un număr mare de egipteni au solicitat arestarea turistului respectiv, ceea ce s-a și întâmplat. Nu se știe ce anume se va întâmpla după audiere, dacă va fi vorba despre amendă, sau despre altă măsură. Însă povestea a devenit prea cunoscută în Egipt pentru ca turistul să scape prea ușor.

S-au răspândit pe Twitter multe hashtag-uri cu titluri precum: expulzați hărțuitorul brazilian din Egipt, trageți la răspundere hărțuitorul brazilian, nu vrem hărțuitori în țara noastră.

Influencerul a postat un videoclip în care își cere scuze pentru incident – acum pagina sa este dezactivată. El a declarat că doar glumea cu prietenii săi, dar a recunoscut că nu are dreptul să acționeze astfel cu un străin. El a spus că a continuat conversația pentru că femeia râdea, ceea ce l-a făcut să se simtă de acord cu ceea ce a spus (în portugheză).

Victor Sorrentino este un renumit medic online care promovează medicamente și vitamine plătite către aproape un milion de adepți. Blogul său promovează detoxificarea și un stil de viață sănătos. Ce nu înțeleg eu: de ce are nevoie un adept al stilului de viață holistic să facă glume de acest fel?

Drept să spun îi doresc să scape cu o amendă și atât, eventual o interdicție de a intra în Egipt o perioadă însă nu mai mult. Nu gust genul acesta de glume și nu le înțeleg, însă nici trimiterea către egipteni a materialelor. Poate greșesc, dar cred că civilizația trebuie făcută mai blând, mai ales că acest caz influențează toți turiștii. Oamenii din anumite țări sunt stresați de mult timp din cauză că simt că mulți turiști îi desconsideră (ceea ce este adevărat pentru unii, dar nicidecum pentru majoritatea) și din păcate astfel de comportamente fac rău tuturor.

Egiptenii sunt oameni foarte primitori, foarte plăcuți, foarte respectuoși. Sau majoritatea lor. Am călătorit destul de mult singură prin Egipt și am rămas impresionată de delicatețea lor, mai ales evident în zonele care nu sunt turistice. în zonele turistice este logică că mulți vor încerca să își ofere serviciile de tot felul, sau să își vândă mărfurile. Însă în alte regiuni nu. Îmi pare rău de această întâmplare, însă în lumea digitalului, trebuie să ne gândim la multe aspecte atunci când postăm ceva anume.

Sursa: EgiptIndependent.com – însă întâmplarea deja a început să facă înconjurul lumii.

Șeful Comitetului de Marketing pentru Turismul Cultural din Luxor, Dl. Muhammad Othman, a declarat într-o conferință de presă că va iniția un proces împotriva hărțuitorului brazilian. Vor exista consecințe și pentru hotel (probabil că iincidentul s-a desfășurat într-un hotel) pentru că nu a luat măsuri împotriva turistului hărțuitor.

16 turiști au fost arestați în zona Cernobîl

Pe data de 6 mai a.c., ofițerii Departamentului de Poliție al Districtului Vyshhorod împreună cu angajații Serviciului de Poliție de Frontieră de Stat au găsit 5 grupuri de turiști în zona de excludere. Toți au intrat ilegal în zona Cernobîlului, ocolind punctele de control.

Grupurile erau de ”turism extrem” organizate fără licență. Sunt anumite protocoale pentru ca un turist să poată vizita Cernobîlul, protocoale nerespectate de respectivii turiști.

Știm cu toții că mulți turiști bravau înainte cu faptul că au făcut lucruri interzise (și nu mă refer la lucruri mărunte, care de fapt nu sunt interzise, că am mai văzut promovat cu ”interzise” lucruri banale care de fapt nu sunt infracțiuni, așa-zisul ”fals periculos” pentru factorul ”wow” forțat.

Un turist francez a fost deja deținut în Iran pentru spionaj – din cauza unei filmări cu drona

În timp ce întâmplarea de mai sus probabil că nu se va solda cu urmări foarte grave pentru turistul brazilian, turistul francez Benjamin Briere are deja foarte mari probleme. Familia sa a cerut ajutorul Președintelui Franței pentru ca fiul lor să fie eliberat.

Ce a făcut Benjamin Briere?

Anul trecut în mai a filmat cu drona în Iran, într-o zonă militară. Multe țări din lume au restricții privind dronele. Cu toate acestea mulți turiști inclusiv din România ”se riscă” pentru a obține imagini spectaculoase. Știu că în Egipt, sau în Iordania se confiscă la vamă echipamentele. Poate că este și mai bine, decât să se ajungă la lucruri mai grave, poate că unora ”le-a trecut un glonț pe la ceafă” că au pierdut echipamentele.

Însă dacă cineva reușește să păcălească vigilența vameșilor și introduc dronele în țările unde este interzis, poate ori să reușească să obțină filmări spectaculoase și multe like-uri, ori să intre într-o mare belea. Este un mare risc pe care personal recomand să nu și-l asume nimeni, sau măcar dacă și-l asumă, să o facă în țări care nu au conflicte în derulare, care evident că au cele mai stricte protocoale.

Este la fel cu drogurile: dacă în Europa anumite infracțiuni se lasă cu o confiscare, o amendă etc, o lună în pușcărie europeană, în alte țări pentru droguri există pedeapsa capitală, sau detenție în închisori foarte dure pentru ani de zile. La fel cu orice altceva: chiar cred că mulți nici nu realizează că anumite lucruri pe care le văd inocente – filmările cu drona – pot să le aducă probleme uriașe.

Benjamin Briere a fost acuzat de spionaj, dar și de „propagandă împotriva sistemului” în legătură cu presupuse postări de pe rețelele sociale care pun la îndoială legile obligatorii ale Iranului ca femeile să poarte văl, dar și alcoolism și ”corupție pe pământ”.

Francezul este deja în închisoare de un an de zile. Familia sa susține că este nevinovat. Anumite lucruri da, noi le putem privi ca nevinovate: că din greșeală am filmat o zonă militară – chiar se poate întâmpla, că nu suntem de acord cu legile unei anumite țări, că mai bem o bere.

Însă în alte țări altfel stau lucrurile și fiecare țară își face legile pentru cetățenii ei, nu pentru vizitatori, iar noi, ca turiști, trebuie să respectăm fiecare cultură. Indiferent că suntem sau nu de acord, până la urmă ce ne dă siguranța absolută că modul nostru de viață este cel mai cel? Sunt probleme mari peste tot prin lume și ori devenim militanți pentru anumite lucruri, ori le lăsam deoparte, cel puțin atâta timp cât suntem pe teritoriul unei țări. Nu vom schimba absolut nimic cu o critică pe Social Media, ci ne putem trezi și noi cu probleme serioase.

Sursa: EuroNews. – cazul este prezentat pe larg în acest articol mare de pe Euronews, cu declarațiile avocaților, însă ce doresc eu în acest articol este să ridic anumite probleme, pentru ca noi să știm ce să evităm în călători, pentru a fi în siguranță.

Bali – mulți turiști arestați pentru trafic de droguri

De la începutul pandemiei, mulți turiști au fost deportați din Indonezia. Mulți și din Bali, pentru diferite cauze, majoritatea legate de anumite ofense referitoare la cultură și la faptul că mulți lucrau cu viză turistică. Lucrau online, mulți nomazi digitali, însă în Indonezia trebuie să plătești taxe după o anume perioadă, am mai scris despre acest aspect. Acestea nu sunt lucruri foarte grave, deși afectează evident planurile cuiva. Însă oricine se poate replia după o deportare.

Însă pentru droguri… cum scriam mai sus, multe țări au politici foarte dure pentru posesia/distribuția de droguri. Nu este un secret. Mai mult când ajungi în aceste țări primești de la MAE avertizare mesaj pe telefon că în țara respectivă există pedeapsa capitală pentru posesie/distribuție de droguri.

Bănuiesc că fiecare țară își avertizează cetățenii, însă presa de peste tot a relatat pe larg despre cetățenii deținuți sau executați în anumite țări. În Bali au fost executați și mulți australieni, pe lângă călători de alte naționalități. În ultimii ani pedepsele sunt mai blânde, dar nu chiar blânde de tot. Chiar și așa, mulți turiști luau droguri în Bali și credeau că scapă. Mulți da scapă, dar oare merită acest risc?

Un cetățean rus a fost arestat în Bali la mijlocul lunii mai după ce a încercat să aducă un pachet cu DMT. Pachetul a fost interceptat în Aeroportul Ngurah Rai din Bali, fiind comandat de rusul care locuia în Jimbaran, Bali. Acesta poate primi o pedeapsă cu închisoarea de până la 12 ani. 

Un cetățean britanic în vârstă de 60 de ani a fost arestat în Bali tot la mijlocul lunii mai, pentru deținerea unui pachet cu 223 de grame de marijuana, care valorează aproximativ 551 $. Acesta deținea un hotel în Bali și va primi cel mai probabil 12 ani de închisoare și o amendă de 551,000 $, pentru violarea legii privind narcoticele. Poliția l-a arestat după ce primise un pont cu privire la tranzacție. 

Un italian în vârstă de 35 de ani a fost arestat pe data de 13 mai după ce polițiștii au găsit două pachete cu cocaină în dormitorul său. Se estimează că pachetul valorează 27,600 $. Polițiștii l-au urmărit câteva zile înainte de a efectua razia și arestarea, în vila în care cetățeanul italian locuia, din zona Kuta. Nu se știe exact ce pedeapsă va primi, dar se așteaptă că va fi destul de dură. 

Cetățeanul britanic și cel italian (li s-au data numele amândurora) au fost prezentați în cadrul unei conferințe de presă de pe data de 24 mai a.c.. Ambii erau îmbrăcați în ținute portocalii de pușcăriași și probabil că s-a dorit să se transmită un avertisment celor tentați de a mai aduce droguri în Bali

Sunt multe alte arestări legate de droguri în Bali, cei trei de mai sus locuiau acolo și probabil că până când au fost prinși au mai comercializat de multe ori. Sau au cumpărat pentru uzul lor. Însă dacă înainte de pandemie capturile erau mai rare, acum autoritățile sunt hotărâte să elimine traficul.

În Bali au fost tot felul de arestări și de deportări, cum vă spuneam, inclusiv pentru blasfemie, pentru nerespectarea unor monumente. Ideal este să ne informăm despre obiceiuri și tradiții și să le respectăm. A cam trecut vremea teribilismelor. Părerea mea. Și oamenii sunt mult mai stresați peste tot, supărați în legătură cu schimbările survenite în ultimul timp și trebuie să fim mai atenți.