Uniunea Europeană a dezvăluit azi un nou plan de a schimba verificările identității în zona Schengen, după ce restricțiile de călătorie impuse în ultimul an au pus mare presiune pe anumite sectoare, precum turism, sau călătoriile de afaceri.

Problemele din zona Schengen au apărut odată cu criza migranților din 2019, fiind adâncite de pandemia de coronavirus

Însă sub prisma pandemiei, unele țări Schengen au impus restricții la frontieră fără să-și consulte vecinii pentru a încerca să țină virusul departe de granițele lor. Lucrul acesta a dus la blocaje masive și au întrerupt accesul echipamentelor medicale cheie peste granițe. Nouăsprezece țări au instituit restricții la frontiere.

Libera circulație este un pilon al integrării europene. Mulți oficiali își fac griji că viitorul spațiului Schengen este amenințat de restricțiile de călătorie impuse de pandemie. Aceste măsuri s-au adăugat presiunilor la frontieră cauzate deja de sosirea în Europa a peste 1 milion de migranți în 2015.

Chiar și acum șase țări Schengen (Finlanda, Islanda, Norvegia, Danemarca, Ungaria și Franța) încă efectuează controale la graniță legate de pandemie, iar alte șase țări monitorizează circulația pentru a preîntâmpina atacuri teroriste. (Austria, Danemarca, Franța, Germania, Norvegia și Suedia).

Un sistem îmbunătățit de monitorizare pentru a contribui la restabilirea încrederii între țările membre

Noua strategie își propune să consolideze frontierele externe ale Europei, prin intermediul agenției de frontieră Frontex și printr-un sistem digitalizat de intrare și ieșire pentru a putea fi verificați toți cei care intră sau ies din Uniunea Europeană. De asemenea, sunt prevăzute cooperarea dintre poliție și agențiile de securitate națională și îmbunătățirea politicilor de viză.

„Terorismul nu se va termina. Probabil că vom avea noi pandemii, vom avea și alte provocări ”, a declarat comisarilor UE pentru afaceri interne, Ylva Johansson.

„Ceea ce avem nevoie este să pregătim administrarea întregului spațiu Schengen pentru a putea face față  acestor provocări, pentru a ne asigura cetățenii, având în același timp și libera circulație”, a mai adăugat acesta. 

Un alt obiectiv este extinderea zonei Schengen, pentru a include și alte țări membre ale Uniunii Europene: Bulgaria, România, Croația și Cipru

Aproximativ 420 de milioane de oameni trăiesc în zona Schengen, care a fost implementată începând cu anul 1995.

Zona liberă „Schengen”, este alcătuită din 26 de țări: 22 de națiuni ale UE plus Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția. În mod normal, persoanele și mărfurile circulă liber între aceste țări fără controale la frontieră.

Aproape 1,7 milioane de oameni locuiesc într-o națiune Schengen și lucrează în alta, în timp ce aproximativ 3,5 milioane de oameni din Europa traversează zilnic frontierele.

Cel puțin 8 țări au în prezent anumite restricții, fie din motive de prevenire a coronavirusului, fie din motive de securitate. Restricțiile trebuie să dureze nu mai mult de 6 luni, dar unele țări – în special Austria, Franța și Danemarca – le reînnoiesc în mod obișnuit și au făcut acest lucru de ani de zile.

Comisia estimează că restricțiile și închiderile de frontieră pot duce la costuri suplimentare de 5-18 miliarde de euro (6-22 miliarde USD) pe an.

Sursa: Euronews

Probabil că digitalizarea pe care o vor aduce porțile de control pentru Pașapoartele verzi pot să monitorizeze și libera circulație, acestea fiind baza pentru mai multe proiecte viitoare legate de siguranța UE.