Ce fac când îmi este dor de Toscana? Mă duc la o degustare de vinuri Chianti :)

Evenimente

Mirela 027
Da, am vorbit de multe ori despre cât de mult îmi place Italia, în special Toscana și Liguria, la fel de mult pe cât îmi place Provența franceză. Este ceva în aer, un je ne sais quoi în partea franceză și multă poezie în cea italiană.

 De fapt în ambele: castele, istorie, lanuri întinse cu flor sau verdeață, sate pierdute în timp, orașe înfloritoare în care trecutul este prezent la apel creând un amalgam care duce la relaxare, la relaxarea și bucuria aceea totale, când inima pur și simplu tresare de bucurie, văzând atâta frumos, calm, desăvârșire.

Dar să revenim la dealurile Toscanei…. este Italia la superlativ, cu ce poate fi mai bun din stilul de viață, mâncare, oameni, dar și …da, vinuri. Am fost de câteva ori în Toscana dar multe au rămas de descoperit. Unul dintre visurile de călătorie este acela de a petrece măcar o săptămână în zonă, ocolind oraşele mari și bucurându-mă de zonele ”de la țară”.

Mirela 026

 

Mirela 030

Și cu dor de Toscana nu am putut spune nu unei degustări de vinuri Chianti, desfășurată la frumosul bar de vinuri de lângă Mitropolie, 1000 de chipuri. Aici totul are o savoare deosebită, de la vinuri, bineînțeles la preparatele care însoțesc orice degustare- pentru a schimba gustul și a putea aprecia o nouă licoare.

DSC_7478

DSC_7482

20141023_202158

Chianti, dacă nu știți, este una dintre cele mai faimoase zone ale Italiei în ceea ce privește producția de vin. Ce am reținut? Un vin este autentic dacă pe lângă specificația Chianti are și cocoșul negru pe etichetă, il gallo nero, garanția provenienței.
Zona este certificată ca producător de vinuri din secolul al 13-lea!
Cosimo de Medici, unul dintre personajele mele istorice favorite a stabilit prin edict granițele regiunii pentru prima dată, în 1716. Zona inițială a fost extinsă abia în secolul 19.
Sunt multe de spus despre Chianti și vinuri, l-am ascultat cu plăcere pe Cristi de la vinland povestind despre ele. Apropos, mi-ar place să citesc o parte din povestirile spunse la degustări undeva, este informație prezentată într-un mod simplu, care poate fi asimilată ușor de audeință, mai mult sau mai puțin avizată.
Iar cunoscătorii aduc numai plus de informații, dezbateri pe larg și clar bună dispoziție pentru toată lumea.

DSC_7486
Cristi Pitulice de la vinland si vinurile propuse

Au fost puse la bătaie 5 vinuri, toate foarte bine cotate – unele cu mai mult tanin, altele mai fructate, mai dulci, etc. Mie cel mai tare mi-a plăcut bineînțeles cel cu cel mai mult tanin, Castello di Bossi.

Castello di Bossi – Chianti classico 2009 – James Suckling – 92/100
Fattoria di Rodano – Chianti Classico Riserva VIACOSTA 2007
Castello di Bossi – Chianti Classico Riserva BERDARO 2007 – Wine Enthusiast – 93/100
Barone Ricasoli – Chianti Classico Riserva BROLIO 2010 – Wine Spectator – 90/100
Barone Ricasoli – Chianti Classico Riseva ROCCA GUICCIARDA 2010 – Robert Parker – 90/100

Untitled
Cocosul negru 🙂

În Chianti îmi doresc să ajung bineînțeles și să vizitez în primul rând satele, Gaiole, Castellina, Radda și castelele, dar cred că ajunsă la fața locului voi găsi multe alte zone la fel de frumoase. Am trecut prin Toscana și cu autobuzul, mașina, am văzut în mare mai mult de la distanță frumusețea și clar mi-am făcut planuri de revenire.

De aceea evenimente de acest fel sunt frumoase, deoarece ne dau idei, ne fac să visăm, iar Italia este o destinație la îndemână pentru noi, iar zboruri sunt destule, inclusiv la prețuri promoționale. Sufăr că Ryanair nu mai zboară pe Pisa, am ajuns de 2 ori cu ei în zonă foarte avantajos din punct de vedere financiar, dar din fericire sunt și alte variante.
Dar și o excrusie cu mașina poate fi o bună idee, mai ales că este mai comod de explorat regiunea.

Ce părere aveți de Toscana? Ați vizitat-o? Ce v-a plăcut cel mai tare și ce ați vrea să revedeți? Eu am rămas pe gânduri, este greu să mă hotărăsc!

20141023_223349

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *