Ce poate încheia o zi perfectă la munte, fie că este vorba despre o excursie la schi, o ieșire cu placa, sau o drumeție de primăvară-vară? O vizită în pivnițele răcoroase și o degustare de vinuri spumante la Cramele Rhein, Azuga! Da, da, iarna este frumos, dar vara, la răcoare, cred că este un răsfăț total, numai să aveți un șal sau un pulover la îndemână.
Pivnitele Rhein & Cie Azuga 1892, care aparțin de compania Halewood atrag anual peste 10.000 de turisti, in mare parte straini.
Până în anul 1989 se produceau la Azuga 1,6 milioane de sticle pe an, fiind exportate în principal în Rusia.
În prezent sunt produse 200.000 de sticle pe an, pentru consumului intern și export în peste 40 de tari.
Am aflat informații despre istoria locului, dar și despre celelalte fabrici care existau la începutul secolului XX în Azuga, printre altele fabrica de sticlă Grunfeld, fabrica de cașcaval Matei Mocanu, fabrica de ciment Erler, fabrica de salam Sheerser, fabrica de bere Grundt, Radulescu, fabrica de șamotă, niciuna nemaifuncționând în prezent. Din cauză că nici fabrică de sticle pentru spumant nu mai avem, se importă.
Ni se explică metoda tradițională de producere a vinului spumant, cum se introduc drojdiile, cum se învârt sticlele, la ce intervale, cum se mută, gradul de înclinare în funcție de maturitate, ce cum trebuie făcut pentru a obține diferite licori. Foarte interesant.
Pereți groși și muchi
Crama a fost construită la suprafață cu peretii groşi de 1,50 metri, iar climatul specific zonei faciliteaza crearea unor conditii propice pentru fabricarea vinului spumant: temperatura în cramă nu scade iarna sub 4 grade, iar vara sub 13 grade.
Plăcuțe diverse:
În trecut se pare că explodau foarte multe sticle în timpul procesului de fabricație, dar acum pierderile sunt foarte mici.
După pivnițe am fost poftiți la degustare 🙂


Despre Pivnițele Rhein
Au fost construite în anul 1892, de catre Wilhelm Rhein, descendentul unei familii germane stabilite de peste 500 ani în zona Brașovului.
Acesta a adus în România metoda tradițională de producție a șampaniei – Champenoise.
La început au fost produse aici vinuri roșii și albe.
În prezent este produs la Azuga doar vin spumant Rhein din strugurii aduși din Sebeș (Alba), Dealu Mare și Murfatlar.
Romania este a patra țară din lume în care s-a realizat spumantul prin fermentație naturală în sticlă, după Franța (Champagne – 1700), Germania (1826), Rusia (1840) și înaintea Italiei (1842) și a Spaniei (1872).
Pe langa pensiunea Rhein, cu un restaurant foarte frumos și care este situată la 5 minute de pârtia Sorica sunt și săli de degustare, un mic muzeu și un magazin de vinuri.
Programul cu publicul este între 08:30 – 16:30. Dar cu rezervare în prealabil pentru grupuri de minim 8 persoane cramele se pot vizita și desigur efectua degustarea de la final și în afara intervalului orar.
Contact:
Azuga, Str. Independentei nr. 24
Eleonora Pinta
Tel: +40 244 326 560
Mobil +40 742 205 537
e-mail: azuga@ halewood. com.ro


După o carieră de 8 ani ca Head of Media în cadrul uneia dintre cele mai mari companii de retail din România, Mirela și-a luat lumea în cap. La propriu. Ulterior s-a dedicat freelancingului, călătoriilor și scrisului pe blogurile personale. Cu scopul declarat de a vizita toată lumea, dar încet, de patru ani de zile îi inspiră și pe alții să își urmeze visurile și totodată să se bucure de călătorii, aducând ponturi și sfaturi practice din toate destinațiile.
Un vin spumant bun gasiti aici:—>>>http://www.cavafil.ro