Cât de dependenți sunteți de telefon în vacanțe?

Diverse

Ați putea să lăsați telefonul acasă în vacanță? L-ați alege în locul prietenilor? Aceasta este întrebarea zilei și cu inima strânsă recunosc că eu fără telefon nu pot. Este dependență, este o evoluție firească? Eu cred că este evoluție și sper că la un moment dat vom atinge, la propriu, stelele. În ceea ce mă privește, cred că smartphone-ul mi-a îmbunătățit mult experiențele de călătorie, m-a ajutat la bine și la greu: îmi este ghid – cu gogle maps, translator, sunt în contact cu familia, tot. Dar cu toată utilitatea lui, recunosc că am dezvoltat o dependență de Social Media, nu mai pot sta, concentrată, ore întregă fără să îmi arunc ochii ba pe FaceBook, ba pe Instagram.

Dependanța de telefon este o temă foarte des dezbătută, care stârnește multe nostalgii de genul: era o vreme. Vremuri trec, vremuri vin, iar acum nu mai putem fără telefon. Este bine să îl folosim, dar până unde și oare nu am avea o viață mai frumoasă dacă am controla un pic folosirea lui, nu tot timpul ci în momentele importante. Și în vacanțe.

Citeam despre un studiu realizat recent, că 76% dintre călători preferă telefonul în locul oricărui alt accesoriu sau prieten. Numărul este de 85% în cazul argentinienilor și 96% în cazul rușilor. Nu am văzut studiul, am citit despre el în Daily Mail și Telegraph, așa că nu am văzut care este situația pentru români, sau pe ce eșantion s-a realizat studiul ș.a.m.d.

Dar adevărul este că fără telefon nu se poate. Puneți-vă vă rog această întrebare: ați prefera telefonul sau un prieten, adică ați putea pleca fără telefon undeva câteva zile?

Amuzant este că la nevoie descoperi că poți trăi bine mersi și fără telefon, numai că voluntar, nu prea putem face o astfel de alegere. Și chiar cred că dacă rămâi fără undeva pe meleaguri străine ai un mic sevraj o perioadă mai mare sau mai mică, până cauți soluții sau înveți să trăiești fără. Sau voi puteți sta fără telefon fără nicio problemă?

Dar până la urmă de ce să o facem? Este necesar?

Din rezultatele studiului:

Media utilizării telefonului în vacanțe este de 3 ore pe zi, iar un procent de 10% dintre respondenți au spus că folosesc telefonul peste 7 ore pe zi:

25% folosesc telefonul pentru a fi la curent cu știrile
5% pentru informații de călătorie
43% pentru Social Media

Cum vi se par datele de mai sus? Câte ore stați pe telefon în vacanțe? Cât timp cheltuiți pentru a face zeci de poze de care nu aveți nevoie? Cât pentru a sta inutil pe FaceBook, când puteți vizita mai mult, distra mai mult, discuta cu alți călători sau cu localnicii? În vacanțe, da, nu în viața de zi cu zi.

Telefonul este necesar, este lumea în care trăim, avem nevoie de tot ceea ce oferă, de accesul la informație, de tot. Dar cred că trebuie să prioritizăm. Să avem unele momente în care să lăsăm deoparte tehnologia și să ne bucurăm total de vreme, de conversație, să observăm. Poate o faceți, poate nu. Dar sunt momente pe care este păcat să le pierdem, trebuie să le trăim cu totul, să le vedem în suflet și nu doar prin lentila unui aparat.

Care este gradul vostru de dependență de telefon în vacanțe?

Câte ore îl folosiți pe zi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *