Fatima in herat

Interviu cu Fatima – prima și singura femeie ghid turistic din Afganistan – dar nu și ultima

Afganistan

Azi vă vorbesc despre o tânără care face istorie: Fatima. Are numai 22 de ani și a realizat lucruri fantastice într-un mediu în care totul era împotriva ei. Este singurul copil din familia ei care a învățat să scrie și să citească și singura a cărei viață și-a decis-o ea. Cu multă multă voință și speranță. Precum spune chiar ea: „Provocările fac întotdeauna parte din viața mea. Dacă renunț, atunci alte femei nu vor începe niciodată”.

Fatima conduce turiștii pe străzile din Herat, al treilea oraș ca mărime din Afganistan și este singura dintre toți copii familiei care nu s-a căsătorit (încă) și care a primit o educație. A crescut în provincia Gohr din mediul rural, unde nu sunt școli pentru fete, dar și-a convins familia să o lase să ia lecții dacă aducea un venit suficient din creșterea oilor – da, de mică ducea oile la păscut și se ocupa și de alte treburi.

Fatima in herat
Fatima in Herat
Untamed Borders

Când Fatima avea nouă ani, familia ei s-a stabilit în Herat. Deși a reușit să primească o educație minimală, Fatima nu-și putea permite caietele așa că scria cu un băț în nisip. A exersat limba engleză ascultând radioul BBC – iar pentru asta se urca sus pe dealuri, pentru a avea semnal.

Noua carieră a lui Fatima a cauzat unele fricțiuni în familia ei tradițională într-un moment în care frații ei deja puneau în discuție părerile mai conservatoare ale tatălui lor. Fatima și-a afirmat independența, spunându-i tatălui ei: „În acest moment, frații și surorile mele spun că dacă nu suntem mulțumiți în viață este din cauza ta. Dacă am o viață proastă acum, este din cauza mea”.

Mama ei în schimb i-a dat întotdeauna binecuvântarea. „Mama mea este fericită. Mă sprijină. În acest moment, ea este totul pentru mine.”

În acest moment, printre alte proiecte, Fatima lucrează cu agenția Untamed Borders, o agenție de turism boutique specializată în excursii în zone mai inaccesibile, nu numai în Afganistan, dar și în alte locuri din lume 

Fatima spune că sprijinul angajatorilor ei și al oamenilor pe care i-a întâlnit prin organizarea de tururi ghidate sunt ceea ce o menține motivată. Există, de asemenea, implicația a ceea ce s-ar putea întâmpla dacă renunță: „Provocările fac întotdeauna parte din viața mea. Dacă renunț, atunci alte femei nu vor începe niciodată”.
Pentru a se păstra în siguranță, se îmbracă modest în timp ce lucrează și nu iese niciodată cu un grup noaptea târziu.

Venitul obținut de Fatimei ajută la susținerea familiei sale și înseamnă, de asemenea, că își permite să meargă la facultate. După ce a trecut examenele de admitere, Fatima spune că s-a putut înscrie la Universitatea Herat și acum studiază jurnalism. Pe de altă parte, predă engleză către 40 de fete dintr-o școală de refugiați.

Fatima este primul și singurul ghid turistic din Afganistan, care în 2020, în ciuda presiunilor adăugate de COVID-19, a condus primul ei grup de turiști în Herat pentru operatorul de turism Untamed Borders

Fatima in herat
Sursa foto: Untamed Boarders

Fondatorul Untamed Borders, James Willcox, care în ultimii 13 ani a fost în fruntea dezvoltării proiectelor sociale pentru încurajarea femeilor din țările vizitate Untamed Borders, explică faptul că „la Untamed Borders suntem de obicei una dintre singurele companii de turism care lucrează într-o regiune defavorizată deci avem o responsabilitate specială de a stabili tonul potrivit pentru turism. O parte din asta înseamnă să încercăm să ne asigurăm că banii de la oaspeții noștri ajung cât mai uniform la mulți oameni care au nevoie … se așteaptă de la noi, ca companie, să fim responsabili și să oferim oportunități”.

„Având un ghid feminin, oaspeții noștri oferă o perspectivă complet nouă… pe lângă faptul că este bine informată ca ghid, Fatima oferă oaspeților noștri o perspectivă personală asupra vieții sale de femeie afgană. Încercăm să le oferim oaspeților noștri experiențe unice, iar Fatima contribuie enorm la acest lucru”.

Interviu cu Fatima:„Sunt prima femeie ghid turistică din Afganistan”, explică Fatima, „dar nu vreau să fiu ultima”

Ne poți spune puțin despre experiența ta și despre munca pe care o faci ca ghid turistic?

Să-ți spun despre trecutul meu: în copilărie aveam grijă de o turmă de oi și vaci. M-am născut într-una dintre cele mai defavorizate și periferice zone din Afganistan, numită districtul Lal Sar Jan-gal din provincia Ghor. A trebuit să lucrez ca păstor chiar și când eram o fetiță de opt ani.

A fost o experiență grea, dar și o plăcere. Pășunatul acestor animale era ceea ce trebuia să fac, până când familia mea mi-a permis să intru la o școală. Aceasta nu avea pereți, acoperișul său era soarele arzător, scaunele erau nisipurile fierbinți de lângă un râu mic. Mai rău decât atât, majorității fetelor le este strict interzis  să participe la cursuri. Din fericire, am învățat citirea și scrierea.

Următorul meu pas al călătoriei a început când din cauza multor probleme ne-am mutat în orașul Herat în 2009. În Herat nu am putut relua școala timp de trei ani din cauza situației economice precare a familiei mele. Dar nu am renunțat și am studiat singură acasă.

În plus, am început să învăț engleza într-o organizație care oferea cursuri EFL gratuite pentru refugiații și repatriați din zona noastră. Din fericire, după trei ani de muncă și perseverență am fost selectată ca profesor asistent TFL pentru a îndruma un grup de refugiați în învățarea limbii engleze, fiind plătită cu 50 $ pe lună.

Așa mi-am început călătoria educațională. Timp de de opt ani am predat diferite clase de refugiați în diferite organizații, cel mai adesea voluntar

Ulterior am reușit să trec examenul de admitere la colegiu (Cankor) și să obțin un loc la Universitatea Herat, Facultatea de Jurnalism și Comunicare. În prezent sunt studentă la această facultate. Știam că jurnalismul este  o provocare pentru o fată dintr-o țară precum Afganistan, dar știam de asemenea că este ceea ce îmi place și o punte care mă aduce mai aproape de realizarea obiectivelor mele.

Alături  de studiile universitare, am început să caut și să scriu despre diferite atracții din lume dar mai ales din Afganistan în special în Afganistan pe un un grup Facebook cu jurnale de călătorie. Așa am intrat în legătură cu Untamed Borders Company , după ce am ghidat un grup de turiști. S-a făcut un an de când lucrez ca tour leader, mă bucur să îi ghidez pe turiști.

Ca ghid turistic bine pregătit, având multe cunoștințe despre diferite atracții din Afganistan și în sepcial din Herat, mă bucur să îndrum turiștii în cele mai interesante locuri. Având în vedere flexibilitatea și cunoștințele mele, fac tot posibilul pentru a furniza informații istorice corecte și sfaturi în legătură cu siguranța și diferite povești referitoare la viața în Afganistan, obiceiuri și tradiții.

Care este locul tău preferat pentru a ghida oamenii din Afganistan?

Mi-aș dori ca pasul următor să fie ghidarea turiștilor în regiunea Bamiyan, deoarece este o regiune bogată în istorie și cultură (pe Drumul Mătăsii. În regiune sunt și statui uriașe ale lui Buddha, din secolul 6, care au fost sculptate în piatră).

Care este cel mai bun lucru despre meseria de ghid în Afganistan?

Ce este mai frumos decât a împărtăși călătorilor informații despre istoria, cultura, mâncarea, tradiția din țara mea? Istoria bogată, diversitatea culturii, parcurile naționale și monumentele din Afganistan sunt uimitoare.

Care sunt dificultățile în ghidarea turiștilor în Afganistan?

Sunt câteva dificultăți, de la a descoperi atracțiile neștiute aflate în zone periferice fără transport în comun, la nesiguranța care face parte din viața noastră de zi cu zi. Iar când vine vorba despre un ghid de sex feminin, problemele se triplează. Când am decis să fiu ghid turistic, părinții mei mi-au spus: „Ești pe cale să să îți sapi drumul spre iad.” Ei nu erau de acord. Nimeni nu m-a încurajat pentru a urma meseria pe care o iubesc. Nu voi putea uita privirile ciudate, sau vorbele de tipul: „ești o fată și nu poți face acest lucru”, „A fi ghid turistic pentru o femeie este extrem de periculos” etc. dar nimic nu a putut să mă oprească din a face ceea ce îmi doresc.

Cum a fost afectată munca ta în perioada pandemiei?

La fel ca multe alte aspecte ale vieții noastre, munca mea a continuat și în această perioadă. Zborurile au fost anulate în multe părți din lume, mulți oameni și-au pierdut locurile de muncă, economia a devenit mai săracă, mulți au murit. Toate aceste probleme au dus la lipsa turiștilor care să aibă nevoie de serviciile mele. Fără muncă, fără venituri. Dar nu am pierdut speranța.

Ce ai făcut pe timp de pandemie?

 Am citit mai multe cărți, am învățat online: cursuri, studiile pentru diplomă, am învățat mai multe lucruri și pentru meseria de tur leader, am ajutat câteva familii sărace și i-am pus în legătură cu fundații caritabile și am participat ca intern la un program radio, care se ocupă de ajutarea femeilor.

Ai lucrat și altceva în afară de meseria de ghid?

În afară de îndrumare, lucrez cu femei refugiate. Eu și prietenii mei suntem un grup de zece oameni, care lucrăm ca o echipă de voluntari într-un proiect pentru persoanele strămutate. Lucrez ca coordonator cu normă parțială al proiectului, și în plus predau o clasă pentru patruzeci de fete. Le îndrum să își găsească calea.

Care sunt planurile tale pentru viitor?

În primul rând, vreau să iau o bursă într-o țară dezvoltată pentru a-mi relua educația. După absolvire, mă voi întoarce în țara mea cu o perspectivă diferită asupra culturii, istoriei, aptitudinii și cunoștințelor. Voi fi un jurnalist profesionist, plus un mare ghid turistic. În plus, visez să călătoresc ca mulți alți călători prin lume și să scriu în reviste și mass-media despre atracțiile din diferite țări.

Următorul meu plan este să înființez o organizație turistică care să încurajeze femeile să aleagă o carieră ca ghizi de turism. Sunt prima femeie ghid turistic, dar nu vreau să fiu ultima. Afganistanul are nevoie de noi lideri  care să aibă mintea li inima deschise. Această nevoie este foarte importantă pentru femeile afgane și voi face tot posibilul să fiu un agent de schimbare și să aduc inspirație pentru alte persoane care se confrunta cu provocări similare cu care m-am confruntat în calitate de ghid turistic și femeie jurnalistă.

Cum a fost să ghidezi femeile străine?

Înainte de a-mi începe cariera de ghid, citeam des despre turism pe mai multe site-uri. Majoritatea au descurajat o femeie să călătorească în Afganistan fără soțul ei din cauza nesiguranței și a problemelor culturale. Mă întrebam: „Dacă este periculos să vizitez Afganistanul ca turistă, atunci cum este posibil să fii femeie ghid turistic?”

Când am fost ghid prima oară pentru o doamnă, mi s-a întărit dorința de a-mi continua cariera în domeniu. De fiecare dată când ghidez o femeie, mă simt curajoasă și crește încrederea mea și dorința de a-mi urma visele.

Am crezut că Afganistanul nu este un loc sigur pentru o femeie care să fie ghid turistic, acum cred că eu sunt cea care trebuie să creez acest loc sigur. La fel ca femeile care au călătorit în Afganistan în ciuda tuturor descurajării și amenințărilor, trebuie să încep de la un punct până când vine ziua când toți oamenii din Afganistan mă vor înțelege și susține. Momentul în care nicio fată nu își îngroapă visurile pentru că este femeie.

Turistele sunt modelele de curaj și de schimbare. Mă simt fericită și este plăcerea mea să le îndrum. Nu voi lăsa niciodată pe nimeni să-mi spună „Nu o poți face”. Turistele sunt foarte importante, iar ca femeie ghid turistic contez și eu.

Care este cea mai mare realizare a ta?

Într-o familie cu șapte copii, am fost singura care mi-am putut continua educația și să îmi decid singură viața. Este cea mai mare realizare a mea.

Exact asta e povestea mea. Am două surori care s-au căsătorit când aveau doar 13-15 ani. Mai rău decât asta sunt analfabete. La fel ca părinții mei cu cei patru frați ai mei.

Sunt singura care a luptat și nu i-a lăsat pe cei din jur să decidă și pentru viața mea. Altfel, acum aveam grijă de copii și îi aparțineam soțului meu. Din fericire am câștigat bătălia. Acum alerg după visurile mele. Aceasta este cea mai mare realizare a mea. Transformarea viselor în realitate este următoarea provocare.

Notă:

Am realizat acest articol datorită bunăvoinței agenției Untamed Borders, de la care am primit și interviul și fotografiile. Numele Fatima este fictiv, pentru protejarea identității acestei fete atât de curajoase de numai 22 de ani. Mai multe informații aici pe paginaUntamed Borders

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.