Ryanair lansează ''Covid-19 Certificate Wallet''

Ryanair lansează ”Covid-19 Certificate Wallet” în aplicație -pentru a facilita procedurile din aeroport

ryanair

Ryanair a lansat un portofel de călătorie – ”Covid-19 Certificate Wallet”- disponibil numai în aplicația Ryanair. Clienții pot încărca acolo testele PCR negative, certificatele de vaccinare și alte documente legate de COVID care pot fi solicitate pentru călătoriile în Europa în vara aceasta. De s-au grăbit să facă această aplicație înainte ca Uniunea Europeană să realizeze un ”Pașaport Verde”? Cum vor fi folosite datele?

Am postat o parte din comunicatul de presă, iar ulterior ce cred despre acest certificat și câteva întrebări pe care le ridică. Dacă aveți și altele, vă rog să le exprimați printr-un comentariu, voi face o solicitare către companie, poate primim mai multe detalii.

Ryanair speră că programul de vaccinare la nivel european va duce la ridicarea restricțiilor de călătorie în Uniunea Europeană la timp pentru vacanța școlară 9iunie-septembrie). Între timp afirmă compania într-un comunicat de presă, au realizat Portofelul C-19 Ryanair, unde călătorii pot stoca toate datele într-un singur loc, pentru ca acestea să fie prezentate la aeroport și a înlesni procesul de îmbarcare.

Ryanair consideră că Uniunea Europeană nu va avea pașapoartele de vaccinare gata până în vara aceasta și asigură călătorii că documentele lor vor fi stocate în siguranță în cadrul aplicației dezvoltate de companie.

Dara Brady, Director de Marketing Ryanir a declarat:

 ”Suntem foarte încântați să lansăm acest portofel de călătorie Ryanair C-19 în timp ce ne pregătim pentru întoarcerea vacanțelor de familie în vara ‘21. Mulți clienți Ryanair vor merge în prima vacanță după un an de zile, respectând noile reguli de călătorie, iar acest portofel de călătorie C-19 le permite clienților să stocheze toate documentele Covid, cum ar fi rezultatele testelor PCR, formularele de localizare a pasagerilor și certificatele de vaccin într-un singur loc, fără să se mai îngrijoreze cu privire la documente”.

Cursele din orarul de vară 2021 Ryanair sunt deja disponibile pentru rezrvări – sub rezerva modificărilor restricțiilor guvernamentale de călătorie – și credem că odată ce populația cu risc ridicat / vârstnici din Europa va fi vaccinată până la sfârșitul lunii mai sau iunie, restricțiile de călătorie vor fi relaxate și călătoriile aeriene vor înregistra o revenire a cererii din partea clienților care au avut rețineri, iar familiile europene vor călători din nou pe plajele din Spania, Italia, Portugalia și Grecia în această vară. Așteptăm cu nerăbdare să-i întâmpinăm pe clienții noștri și familiile lor la bord în vara anului 2021.”

De ce s-au grăbit?

Din declarația lor, nu se așteaptă ca UE să realizeze ”Pașapoartele Verzi” până în vară. De altfel, un articol recent de pe Euronews lansa ca cea mai optimistă perioadă pentru ca certificatele să fie gata lunile iunie-iulie, dintr-o serie de motive privind protecția datelor, discriminare, drepturi de mișcare liberă în Uniunea Europeană ș.a.m.d. Puteți citi articolul aici:

Euronews: este posibil ca pașapoartele verzi să nu fie gata până la vară, durată de imunizare și alte obstacole

Însă ar mai fi un motiv: Ryanair păstrează prețurile mici în primul rând datorită eficienței. Și asta înseamnă și îmbarcare/debarcare rapidă, navele Ryanair petrecând puțin timp la sol în cursele ”turn around”. Adică de la punctul A la punctul B și înapoi la A. Se stă puțin în punctul B, astfel încât rezultă în taxe de aeroport mai mici și alte economii. Faptul că pasagerii își încarcă datele în aplicație, scurtează timpul de verificare a actelor de către personalul Ryanair.

Cum vor asigura protecția datelor/Vor distribui datele către părți terțe?

Nu am găsit răspunsul la aceste întrebări în comunicatul de presă. Probabil că în scurt timp vom afla și răspunsul la aceste întrebări, dacă nu vor fi trecute condițiile în aplicație. Aplicațiile sunt un pic ”înșelătoare”. Pentru că oamenii dau acordul rapid la prelucrarea multor date. Aplicația Ryanair va trebui probabil să fie refăcută (dacă încă nu a fost) pentru a include și note referitoare la datele legate de istoricul medical al pasagerilor. NU știu dacă au făcut deja acest lucru, voi realiza o solicitare de răspuns la câteva întrebări, după ce voi primi și întrebările de la voi, probabil că aveți și alte nelămuriri.

Vor păstra ”Portofelul de Călătorie”?

Este posibil ca Ryanair să revină asupra măsurii, dacă unele state sau organizații vor emite îngrijorări. Campania ”Jab&GoȚȚ a fost retrasă după nenumărate plângeri, iar acțiunea companiei de a contesta acordarea de ajutoare de stat către companii precum ”Lufthansa” a fost respinsă de către Justiție. Însă compania a înregistrat și victorii, precum cea din luna decembrie a anului trecut, împotriva companiei ”edreams”.

Una peste alta, vom vedea ce se va întâmpla cu portofelul C-19 Ryanair și dacă la fl ca la biletele de îmbarcare, clienții care nu vor accesa aplicația vor trebui să plătească o taxă suplimentară pentru procesarea fizică (cum se face pentru check-in-ul din aeroport). Însă în momentul de față nu există această taxă și probabil că nu ar fi nici legală, însă vom vedea dacă măsura anunțată ieri de Ryanair va fi contestată, sau va fi păstrată.

Compania Ryanair a fost nevoită să retragă reclama ”vaccinează-te și zboară” – descrisă ca înșelătoare și de prost gust de către autoritatea de reglementare a publicității

Ryanair a accelerat returnarea banilor pentru clienți, probleme cu websiteuri intermediare neautorizate

Ryanair Welcomes Hamburg Court Ruling Against Edreams Confirming Unlawful Conduct By The Screen Scraping Website – dec 2020

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.