Turcia

Circuit Turcia Caria – Patara, râul Azmak, plaje, natură, vestigii antice

M-a fascinat întotdeauna Anatolia, atât de misterioasă, încărcată de istorie, spiritualitate și peisaje superbe. Doream să vizitez minunile naturii și vestigiile civilizatiilor trecute ale regiunii Caria. Le-am descoperit pe toate într-un circuit de 8 zile în care m-am bucurat de:

3 orașe antice, 2 rezervații naturale, 2 plimbări cu barca: pe râul Azmak și pe Marea Egee, 2 atracții din patrimoniul UNESCO și multe alte descoperiri despre vechea regiune istorică a Anatoliei – Caria, într-un circuit complex care mi-a stârnit interesul și dorința de a mă întoarce.

Haideți să vă povestesc ce am văzut și făcut în acest circuit, zi de zi.

Circuit Turcia Caria, una dintre cele mai vechi regiuni istorice ale Turciei

Ziua 1 – Orașul și regiunea Antalya

Regiunea Antalya, preferată și de către mulți turiști români, este printre cele mai vizitate provincii ale Turciei. Din informațiile ghidului local care ne-a însoțit pe parcursul circuitului, anual vin aproximativ 18 milioane de turiști.

Aeroportul Antalya se află printre primele paisprezece cele mai aglomerate aeroporturi din Europa și primele trei cele mai aglomerate din Turcia. Antalya a ajuns al 4-lea oraș ca mărime, după Istanbul, Ankara și Izmir, depășind numărul de 3 milioane de locuitori în ultimii ani.

De la aeroport se merge direct la hotel și din ce am observat aeroportul este aproape în oraș, fapt care îl face foarte accesibil pentru toți turiștii, chit că ajung individual, sau apelează la serviciile unei agenții de turism.

Ziua 2 Circuit Turcia Caria | Plaja și orasul antic Patara

Pe o distanță de aproximativ 200 km, de la Kemer înspre Patara peisajul minunat amintește de coastele grecești și italiene. De altfel, pentru că multe insule grecești sunt situate la o aruncătură de băț de Turcia, există un acord între cele două țări, ca locuitorii lor să poată intra în Turcia fără viză.

Insula grecească Megisti – se află la doar 2 km de coasta Turciei. Pentru că a fost disputată de trei țări, ea este cunoscută sub trei nume: Megisti (GR), Meis (TR) si Kastellorizo (IT). Aici s-a turnat și filmul italian ”Mediterraneo”, premiat cu Oscar pentru cel mai bun film străin în anul 1991.

Din loc în loc, printre stânci, zărești plaje mici, cea mai spectaculoasă și mai faimoasă fiind plaja Kaputaș între Kaș și Kalkan, comparată cu plaja Navagio din Zakynthos, Grecia.

Pe tot drumul până la Patara se văd multe sere cu roșii. Unele orașe alegându-și roșia ca simbol. Eu mă așteptam să găsesc un teren arid, stâncos, dar se pare că agricultura ocupă al doilea loc ca venit în țară după turism. Iar pentru unele culturi precum ceaiul, bananele, statul oferă subvenție pentru producători.

Am vizitat Patara, trecând prin orașul antic Mira

Pe lângă peisajele superbe de pe coastă, locurile acestea au și o mare încărcătură spirituală. Am trecut prin orașul Demre, numit în antichitate Mira. Acesta este locul unde Sfântul Nicolae și-a petrecut cea mai mare parte a vieții, fiind numit aici arhiepiscop al Mirei Lichiei. Apoi am ajuns în orasul antic Patara, locul de naștere a Sfântului Nicolae.

Ruinele vechiului oraș port stau marturie a dezvoltării acestuia. În sit-ul arheologic se pot vedea artefacte importante din perioada romană: amfiteatrul, parlamentul și strada portului – un drum pavat cu dale de piatră strajuit de coloane.

Parlamentul din Patara – aici a functionat primul parlament democratic din lume. Se spune că legile Lichiene stau la baza tuturor legilor moderne.

Lângă orașul antic am descoperit o plajă uriașă, cu nisip alb și fin – Patara Beach, care face parte dintr-un parc natural protejat

Plaja Patara, cea mai mare și mai lată plajă din Turcia, aproximativ 18 km
Corcuit Turcia Caria Se spune că în Turcia nu se face nudism pe nici o plajă, însă plaja Patara fiind atât de mare poate ascunde orice nuditate. Însă fiecare decide dacă dorește să își asume riscul de a fi descoperit – recomandăm să se respecte mereu legislația locală

Pentru a proteja plaja există un program de vizitare între 8:00 și 20:00, deoarece aici este un loc unde cuibăresc țestoasele Caretta Caretta. Pentru turiștii care vin aici la plajă se platește în mod normal și o taxa de intrare de 90 de lire turcești.

Ultimul obiectiv al celei de-a doua zile din acest circuit plin a fost canionul Saklikent cu o lungime de 20km. Vara se poate merge și prin canion, doar însoțit. Mergând în luna aprilie, debitul apei a fost mai mare și nu am putut explora decât baza canionului.

Canionul Saklikent – al doilea ca lungime din Europa

Ziua 3 | Plaja Dalyan, râul Azmak și orașul antic Stratonikeia

Interesul turcilor pentru conservarea zonelor naturale este remarcabil, iar obiectivele vizitate în a treia zi, mi-au reconfirmat acest lucru. Plaja Daylan este una dintre ce mai frumoase și mai bine conservate.

În anul 1985 s-a reușit oprirea unui proiect imobiliar de construire a unui mare complex hotelier. Partea bună este că atunci s-a descoperit că țestoasele Caretta Caretta veneau să își depună oalele pe plajă. Fără să fie nevoie de intervenția autorităților, ele trăiau într-o armonie perfectă cu localnicii, care locuiau pe vremea aceea în barăcile de pe plajă.

Ca și în cazul plajei Patara accesul este acum restricționat după ora 20:00

Lângă plaja Dalyan există un spital pentru țestoase. Din spusele ghidului multe dintre problemele de sănătate ale acestora sunt cauzate de pungile de plastic din mare pe care le înghit confundându-le cu meduzele.

M-a sensibilizat foarte mult să văd aceste reptile solide în suferință. M-a făcut să conștientizez că un gest necugetat din partea oamenilor poate dezechilibra și periclita existența celor mai longevive vertebrate.

Țestoasele au un instinct foarte bine dezvoltat. Indiferent de cât de departe s-ar afla atunci când trebuie să își depună ouălele se întorc mereu la locul natal. Ele depun oualele de 3-5 ori, o dată la 2-3 ani, așa că nu vă așteptați să găsiți țestoasele pe plajă la fiecare vizită.

Dar le puteți vedea în apă, dacă aveți o mască de snorkelling.

Apogeul zilei a fost descoperirea râului Azmak și a cochetului orășel Akyaka

Azmak Nehri – râu în limba turcă, a devenit cunoscut lumii întregi după ce contul de Instagram al NASA a repostat un reel realizat de Çağatay Yurtyapan, un fotograf turc pasionat de drone, care iubește natura țării sale.

Plimbarea pe râul Azmak pentru care am optat noi a durat 30 de minute și dacă ar fi durat câteva ore tot puțin mi s-ar fi părut. Deși aici traiesc 3 tipuri de pești, se interzice pescuitul, râul fiind protejat.
Apa cristalină a râului curge repede, este proaspătă, potabilă – minerală în parte chiar, iar locul în sine este ca un acvariu uriaș, deosebit de seren.

Chiar dacă acum nu mai este o comoară ascunsă turismului mass-market și-a păstrat autenticitatea, locul nefiind în acest moment total turistic, ci rustic cu anumite facilități pentru turiști și cam atât.

Orasul Akyaka

A treia zi în Turcia se încheie cu o vizită la Stratonikeia, numit orașul Gladiatorilor și al îndrăgostiților

Aici se pot găsi vestigii aparținând a patru civilizații: hitiți, romani, bizantini, otomani. Chiar 5 civilizații dacă luăm în considerare faptul că în incinta sit-ul arheologic au rămas case locuite.

Toaletele romane nu erau prea diferite de cele de acum 🙂 Fiind de marmura rece, nobilii isi trimiteau servitorii înainte să le încălzească ”tronul”

Ziua 4 | Bodrum

Avansând pe coasta de Sud -Vest am ajuns în zona Bodrum. Fie că alegi să te plimbi pe străzile pline de baruri, restaurante, magazine de souveniruri, fie că alegi să mergi la muzeu sau să faci o croazierea pe mare, sigur vei simți că ai avut o zi extraordinară. Noi am ales să le facem pe toate într-o zi 🙂

Bodrum fosta capitala a regiunii Caria. Un oraș plin de istorie, dovadă sunt civilizațiile care au trecut pe aici: perși, greci, romani, otomani

Aici s-a născut istoricum grec Herodot (484 IH)  ”Parintele istoriei”. Acesta spunea că orașul – numit pe atunci Halikarnassus a fost întemeiat de grecii dorieni în jurul anului 1200 î.h. Cea mai infloritoare perioadă o cunoaște în anul 353 î.h  când este numit capitala regiunii Caria.

Bodrum este un oraș cu străzi înguste și multe magazine micuțe. Este renumit pentru viața de noapte, considerat un fel de Mamaia a Turciei

În Bodrum s-a aflat și Mausoleul din Halikarnassus, una din cele 7 minuni a lumii antice, care a fost distrus de un cutremur în secolul al XII d.h. Dar cum prezentul se cladește pe trecut, pietrele prabușite au fost folosite de către ordinul cruciaților ioaniți pentru costruirea castelului fortificat Sf Petru. Astăzi aici funcționează Muzeul de Arheologie Subacvatică din Bodrum.

Pe zidurile castelului se văd și astăzi blazoane aparținând diferitelor ordine de cruciați. Aici s-au retras templierii după cruciade

Cea mai mare bucurie a acestei zile a fost croaziera pe Marea Egee. Daca nu aveți rău de mare și dacă iubiți apa atunci veți savura fiecare secundă. Deși atunci când am fost era vânt și înnorat (luna aprilie) am simțit că plutesc de fericire și la propriu și la figurat.

Ziua 5 | Laodikeia – Pamukkale

În regiunea Caria Turcia găsești multe orașe antice, dar pe coasta de Sud-Vest sunt cele mai multe dintre ele. Laodiceea era cel de-al doilea mare oraș din Anatolia după Efes, important centru comercial și religios

După răstignirea lui Iisus aici s-au retras evreii credincioși. Aceștia au dezvoltat mult regiunea din punct de vedere comercial.

Se presupune că la vremea respectivă aici funcționa și un mare centru medical, deoarece au fost descoperite multe instrumente medicale. Școala de medicină era cunoscută în întreg imperiul, mai ales pentru tratamente oftalmologice. Cei doi medici Zeuxis și Alexandru Philalethes erau atât de faimoși și de apreciați, încât numele lor apar pe monedele emise de oraș.

Tot aici se află una dintre cele șapte biserici pomenite în Biblie. În Apocalipsa (Revelația), ultima carte a Noului Testament, Sf. Ioan Teologul numește cele 7 biserici alese: “Ceea ce vezi scrie în carte și trimite celor 7 Biserici: la Efes și la Smirna și la Pergam și la Tiatira și la Sardes și la Filadelfia și la Laodiceea.” De altfel toate bisericile din orașele pomenite în Biblie se află în Anatolia.

Dacă nu ați văzut Pamukkale, nu ratați terasele de calcar și piscina Cleopatrei. Peisaje unice în lume, un rai pământesc

Castelul de bumbac, numit așa datorita teraselor albe create de depunerea de calcar, Pamukkale este una dintre cele mai vechi stațiuni balneare din lume. Din 1988 este inclusă în patrimoniul UNESCO. În prezent aici exista în jur de 17 izvoare termale cu temperaturi cuprinse intre 35 – 100 °C
Se spune că însăși Cleopatra s-a îmbăiat în apele acestei piscine pentru se menține tânără. În lume sunt multe piscine unde se presupune că s-a îmbăiat Cleopatra, una dintre ele fiind în oaza Siwa, Egipt. Dar așa cum Alexandru cel Mare a ajuns atât în Anatolia, cât și în oaza Siwa (aici el a fost numit fiul lui Ra de către Oracolul din Siwa), nu este deloc imposibil ca și Cleopatra să fi pășit pe toate aceste meleaguri

Ziua 6 | Peștera Kaklık și covoarele turcești

Peștera Kaklik este un Pamukale subteran, cu numeroase piscine din piatră alb-strălucitoare. În peșteră se coboară pe câteva trepte de lemn. Unele zone fiind acoperite de apă, scările sunt destul de alunecoase, așa că fiți atenți cu ce vă încălțați sau cum pășiți. Mai bine vă scoateți papucii și pășiți cu picioarele goale, dacă nu aveți încălțăminte adecvată. La intrarea în peșteră te izbește un aer răcoros și sulfuros.

Mândria turcilor sunt covoarele. O vizită la fabrica de covoare poate fi o adevărata incursiune în istoria și cultura Turciei

Confecționarea covoarelor este o tradiție care se moștenește de când triburile turcești erau nomade. Covoarele se făceau din lână. Cele groase erau folosite seara ca pat, iar ziua se întorceau invers și serveau ca loc de joacă pentru copii. Mai târziu s-a început confectionarea covoarelor și din matase.

Covoarele sunt atât de frumos lucrate încât nu îți vine să le calci în picioare. Dar culmea, am fost incurajați sa facem asta. Cu cât sunt calcate mai mult cu atât devin mai prețioase pentru ca prin presare se stimulează lanolina

Covoarele turcești se deosebesc de cele persane prin faptul că se folosesc două noduri în loc de unul. Asta îi asigură rezistența în timp și nu se rup decât dacă sunt tăiate sau arse. La muzeele din Turcia se găsesc covoare vechi și de 400 de ani. Există fabrici de covoare care oferă garanție până la 200 de ani, deci pot fi lăsate și moștenire.

Covoarele sunt vopsite natural din plantele și rădăcinile specifice zonei în care sunt făcute. De exemplu pentru roșu se folosesc foile de ceapă roșie, sfeclă, henna sau sângele insectei cocinella. Pentru culorile pastelate: ghinda sălbatică, tutun, coaja de nucă. Pentru galben: foile de ceapă galbene, dafin, mușețel sau sofran. Insă acesta este foarte scump un kg de șofran ajungând până la 10 – 14 mii de euro

Ziua 7 | Orașul Antalya și Cascada Karpuzkaldiran

Dacă încă nu ați luat nici un souvenir din Turcia, aveți ocazia sa o faceți în Antalya. Pe lângă magazinele din oraș, veți vizita o fabrică cu bijuterii de aur și una cu produse din piele.

La fabrica de bijuterii gasiti multe accesorii cu piatra pretioasă a Turciei, sultanitul, care isi schimbă culorile în funcție de reflecția luminii

Karpuzkaldiran, o cascadă spectaculoasă pe coasta orasului Antalia m-a surprins plăcut. Nu oriunde ai bucuria de a admira o cascadă într-un oraș!

Cascada din Karpuzkaldiran

Ziua 8 | Ziua plecării cu gândul reîntoarcerii

Toata bogăția aceasta de informații m-a făcut să îmi doresc să mă întorc pe aceste meleaguri. Priveliștea Antalyei din avion reconfirmă că turismul și agricultura sunt doi mari piloni ai economiei turcești.

Mâncare în circuitul din Caria, Turcia

Fiind un circuit ești cam tot timpul în mișcare. Avantajul este că poți descoperi mai multe locuri într-un timp mai scurt. Din toate punctele de vedere: obiective, restaurante, hoteluri. Dacă seara și dimineața mâncam la hotel, în timpul zilei ne-am oprit în restaurantele de pe traseu. Mâncarea a fost mai mult decât savuroasă și pentru toate gusturile.

Dacă ar fi să găsesc un termen general pentru mancare acela ar fi ”ca la turci acasă”. Pentru că în unele locuri preparatele erau făcute în casă: untul, lipia caldă, plăcintele, dar și atmosfera foarte primitoare

Cazare în circuitul Caria

Hotelurile în care am fost cazați au fost de 4 și de 5 stele, standard local.  În Pamukkale, de exemplu am stat la hotelul Polat Thermal care avea în incinta hotelului piscină cu apă termale.

Camerele au fost curate, mari și confortabile

Mai multe detalii despre acest circuit găsiți pe site-ul agenției. Dacă folosiți codul “Extravita25” puteți beneficia de o reducere de 25 euro.

Am ajuns în circuit la invitația agenției Chef de Ducă – cei care au realizat acest circuit superb cu un raport calitate-preț extraordinar.

View Comments

  • Un circuit superb! Totul s-a combinat perfect. Inveti multe orase antice dar poposesti si in zone naturale de exceptie. Si ai timp si de shoping in Bodrum si Antalya. Merita!

Recent Posts

Gabrovo – Inima Verde Bulgariei

Bulgaria este de mulți ani pe lista mea turistică. În fiecare an mă apropii cu…

o lună ago

10 motive pentru care să vizitezi orașul Sofia, capitala Bulgariei

Bulgaria este o țară pe care noi românii o frecventăm în vacanțele noastre mai ales…

9 luni ago

După 100 de ani, se va putea înota în râul Sena, Paris

Vreme de multe secole, parizienii au făcut baie în râul Sena. Mai mult, atunci când…

10 luni ago

Zbor Air Serbia Belgrad, Aeroportul Nikola Tesla, servicii, lounge-uri, bagaje, catering

Am zburat de curând cu Air Serbia pentru prima oară, un zbor scurt, București-Belgrad și…

2 ani ago

Concurs Palm Beach: două nopți cu AI la Nisipurile de Aur cu familia și patrupedul

Vara aceasta va fi o vară lungă și frumoasă, singura problemă este că trece prea…

2 ani ago

Taxe turistice noi, restricții privind numărul de vizitatori: Indonezia, Franța, Italia, Nepal

Înainte de pandemie, multe destinații se plângeau că au mult prea mulți turiști. În timpul…

2 ani ago