Colosseum, El Djem și alte teatre antice, vestigii ale unor civilizaţii apuse

Efesus Grecia Roma Thassos Tunisia Turcia
Teatrul din Thassos

Teatrele antice continuă să fascineze, fiind mărturia vie a cunoștințelor avansate ale înaintașilor: acustica perfectă și alte detalii de ordin practic. Dar cred că cel mai mult ne fascinează poveștile țesute în jurul lor, misterele pe care le ascund, pentru care aceste monumente ocupă un important pe harta turismului peste atâtea veacuri.

 În zilele noastre unele găzduiesc diferite manifestări artistice, fiind readuse la viață, la funcționalitatea lor, aceea de a aduna lume pentru spectacol, fie că acesta presupune un discurs înălțător, circ în toată regula sau bătălii sângeroase.
În călătoriile mele recunosc că nu am urmărit cu precădere să ajung la aceste obiective, în total am văzut 5 teatre vechi și cu toate că am fost foarte impresionată de Colosseum și de teatrul din Efesus, cel mai mult mi-a plăcut teatrul antic din Thassos, poziția lui cu vedere la portul din Limenas și la mare este de neprețuit!

Amfiteatrul El Djem – unic în Africa

A fost prima oprire din excursia spre deșert din Tunisia, mă bucură tare amintirea acestui loc, toată vacanța din Tunisia a fost magică, am râs de la un capăt la altul, fiind colegă de drum cu una dintre cele mai dragi prietene ale mele, prietenie care s-a legat aici.
Amfiteatrul El Djem este faimos în lume datorită scenelor din Gladiatorul turnate aici, 35 000 de spectatori puteau urmări luptele cu gladiatori și lei în anii săi de glorie.

Teatrul din El Djem, Tunisia

Situat în centrul Tunisiei în micul sat El Djem aflat la 60 de km de Sousse, amfiteatrul El Djem este construit din blocuri de piatră, fiind replica mai mică a Colosseumului, care a servit ca model, nefiind însă identic.

Sntimentul pe care il traiesti cand pasesti pe urme milenare

El Djem, Tunisia
El Djem, Tunisia

Amfiteatru roman El Djem Tunisia2

Amfiteatrul El Djem a fost construit de către romani sub proconsulul Gordian la începutul secolului 3 și nu a fost niciodată cu adevărat terminat, având o viață scurtă: după revolta începută în 238 şi sinuciderea lui Gordian în vila sa din Cartagina, trupele romane loiale împăratului Maximinus Thrax au distrus oraşul, care nu a mai fost refăcut.

Teatrul din Efes

Toată lumea a auzit de minunatul oraș antic grecesc Efes, care este situat lângă orașul Selcuk din provincia turcească Izmir.
Am ajuns într-o FOARTE caldă zi de iulie, fiind în vacanță în Kusadasi. Noi eram cu mașina, dar se fac multe excursii de jumătate de zi din Kusadasi, Bodrum, etc, pentru vizitarea acestui obiectiv.
Teatrul antic din Efes putea primi 25 000 de spectatori. A fost construit în perioada helenică, în secolul 3 ÎC, fiind lărgit și remodelat în perioada romană. Teatrul a fost folosit nu numai pentru concerte și jocuri, ci și în scopuri religioase, politice și discuții filozofice, precum și pentru lupte cu gladiatori și animale.
Efes a fost cucerit de goți în 236, perioadă care a marcat declinul orașului.

66 de rânduri de locuri la teatrul din Efes
Locul perfect pentru un concert: Efes, Turcia

Locuri confortabile
Teatrul antic din Efes este urias!
Teatrul antic din Efes este urias!

Teatrul din Thassos

Este unul dintre cele 12 lucruri favorite din Thassos, m-am simțit foarte bine aici, locul are o vibrație foarte pozitivă.
Teatrul oferă o vedere panoramică asupra mării Egee, nu necesită taxă de intrare, nu este aglomerat, dar este extrem de romantic, iar apusul aici este de vis.

Thassos teatru antic

este atat de frumos aici ca nici nu stii cand te prinde apusul

Diverse despre teatrul din insula Thassos:

A fost contruit într-o cavitate naturală a dealului, în secolul 5 ÎC.
În sec 3 ÎC a fost pavat cu marmură.
A fost renovat în maxima perioada romană și se pot observa și acum diferite gravuri de nume, se crede că pentru a rezerva locurile 🙂
După sec 1 DC teatrul a fost folosit pentru vânători și lupte cu gladiatori. Erau faimoase luptele cu perechi de călăreți.
Este folosit uneori pentru concerte sau pentru a reproduce tragedii antice, eu nu am prins un asemenea eveniment, dar mi-ar place într-o zi.

Teatrul din Troia

Troia și legenda calului troian nu au nevoie de nicio introducere. În vechea cetate a Troiei o să găsiți și un mic foarte mic teatru, o miniatură, folosit pentru discursuri și prelegeri.

Chiar dacă este mic micuț acustica este incredibilă. Când am ajuns nu mai era nimeni așa că ne-am bucurat de micuțul teatru, am ținut ceva prelegeri, un moment frumos.
Am ajuns aici în drumul nostru spre Kusadasi, când am stat o noapte la Canakkale. Frumos oraș, îmi pare rău că nu am stat mai mult, dar am avut timp să vizităm vechea Troie.

Troia teatru antic Turcia 1

Amfiteatrul Colosseum, Roma

Când spui Roma, câteva repere trec instant prin fața ochilor unul fiind uriașul amfiteatru flavian unde pasiunea pentru sânge și pentru spectacol, a atins apogeul. Festivitățile de inaugurare a acestui colos au durat 100 de zile, 100 de zile de jocuri, unde și-au găsit sfârșitul mai mult de 5000 de animale sălbatice.
Am ajuns aici într-o zi de sfârșit de martie 2013 și am avut noroc de un soare cald de primăvară. M-a impresionat dimensiunea, mulțimea uriașă de oameni care vizitau obiectivul, o industrie de vizitat, la fel m-a impresionat tot ce a putut să reprezinte acest loc. Mi-ar fi plăcut să îl văd în perioada de glorie, dar cui nu? Mi-ar place de asemenea să îl vizitez într-o zi și să fie puțin spre 0 turiști, să mă plimb în voie prin galerii, să îmi imaginez cum ar fi fost să pășesc aici acum 2 000 de ani. Mai multe despre ziua petrecută printre ruinele din Roma, la Colosseum Colina Palatină, Columna lui Traian și Forumul Roman, în articolul dedicat, aici. 

Colosseum Roma

Colosseum Roma Amfiteatru6

Uimitorul Colosseum

Despre Colloseum

Construit în anii 70-80 era noastră, în perioada împăratului Vespasian, perminat în perioada domniei succesorului său, Titus.
A fost puternic afectat de cutremure, restaurat de câteva ori, funcționând (vânători de animale) până în anul 523.
Este construit din beton și piatră, cel mai mare amfitatru din Imperiul Roman, din lume, apogeul ingineriei romane.
Aveau loc între 50 000 – 80 000 de spectatori, cum sună?
Gladiatori, bătălii navale, vânători de animale, execuții, mitologie, ce ar mai putea fi adăugat? Spectacol, drame, vieți, înghițea de toate între galeriile sale perfect proiectate.
În 1749 Papa Benedict XIV a declarat că locul a fost sanctifiat de creștinii care și-au găsit aici sfârșitul, de atunci datează crucea din Collosseum și procesiunea crucii, condusă de Papă, care are loc și acum în vinerea Paștelui, cu 14 opriri (patimile lui Cristos) pentru meditație în exteriorul amfiteatrului.

Am scris și despre Teatrul antic din Side, Antalya, un articol dedicat orașului, aici.

Mi-au plăcut mult toate, Thassos ca poziție, Colosseum și El Djem pentru amintiri. 

Călătorii frumoase!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *