Cum cumperi aur în Turcia

Antalya Turcia Uncategorized

În recentul Info Trip realizat cu Nova Travel în Antalya, ghida noastră Ebru ne-a dat o grămadă de informații utile despre ce trebuie să avem în vedere în cazul în care intenționăm să cumpărăm aur din Turcia. Am făcut chiar și o vizită la o celebră casă de bijuterii, de unde am plecat înghițind în sec.

Cum cumperi aur în Turcia: de la Ebru citire

Ce ne-a spus Ebru – vorbește foarte bine limba română și are o carismă deosebită:

– Este de preferat să se cumpere pe obiect, nu pe gram.

– Cel mai ieftin este într-adevăr aurul pe gram, dar de cele mai mule ori, aliajul nu este realizat cu argint sau ci cu metale de prastă calitate. De aceea, se întâmplă ca obiectele vândute ca 14 carate să aibă de multe ori 8, 9, pe acolo și la puțin timp după achiziție își schimbă culoarea și devin pământii, din cauza aliajului folosit.

Ce se folosește pentru aliaj: cupru, zinc, argint, nichel, mangan, pladiu, rodiu etc. Și când cumperi ieftin plătești un preț. De ce? Uitați:

victime cad cei care nu își dau seama că este imposibil ca aurul să fie mai ieftin în Turcia decât în alte părți, având în vedere că există o bursă a lui, că are același preț peste tot în lume. Lingourile au aceeași valoare peste tot.

În Turcia obiectele realizate din aur au un preț mai scăzut datorită faptului că în Turcia mâna de lucru este mai ieftină. Dar nu poate fi la aceeași calitate, o diferență uriașă față de alte țări. Așa că dacă achiziționați ceva foarte foarte ieftin, inseamnă că nu are un aliaj bun și nici numărul de carate specificat. De aici recomandarea să cumpărați pe obiect, dacă doriți ceva de calitate, valoros, pe care să îl lăsați moștenire, eventual.

Știați că:

Un carat reprezintă o sămânță de roșcove. Roșcova a fost aleasă ca unitate de măsură în vechime, deoarece toate semințele au aceeași dimensiune și greutate. Și așa a început: 1 carat, două carate, etc. 1 carat este echivalentul a 0,2 grame.

Vizită la Cadaro, Side

O faimoasă casă producătoare de bijuterii. Aici ești sigur că ai garanția calității și se pot achiziționa orice fel de obiecte, de la cele normale – cercei, medalioane lănțișoare de toate dimensiunile, unele foarte foarte accesibile, la adevărate opere de artă.

Mă ia amețeala dacă încerc să mă gândesc la valoarea tezaurului de acolo, având în vedere faptul că erau nenumărate inele, brățări, medalioane etc din diamante și alte pietre prețioase, cele ”modeste” având prețuri de 30 000 de euro. Desigur existau reduceri, prețurile la acestea se negociază, există și o taxă pe care o puteți lua înapoi dacă nu mă înșel, vi se explică totul acolo, dacă sunteți amatori. Aveți normal și toate garanțiile posibile.

Dacă achiziționați ceva de aici, puteți schimba obiectul în 5 ani la aceeași paritate, cu oricare altul doriți, nu se devalorizează.

Dacă doriți să achiziționați diamante, alte pietre prețioase, puteți fi tansportați cu elicoperul.

Dacă sunteți în grup și mai aveți de stat la magazin, puteți rămâne, urmând să vi se aranjeze întâlnirea cu ceilalți, pentru a nu ține restul turiștilor pe loc.

Zultanit: piatra care își schimbă culoarea în funcție de lumină, se pare că acum este momentul să cumpărați obiecte realizate cu aceată piatră, deoarece va cunoaște o promovare intensivă pe piețe și o creștere a prețului, ni s-a spus că ar putea fi o bună investiție. Este o piatră frumoasă oricum, piatra sultanilor.

În concluzie, sdacă doriți să vedeți un tezaur veritabil, faceți o vizită la Cadaro . Și pentru a cumpăra aur în Turcia, țineți minte că nu se poate și ieftin și de calitate.

Cadaro Side Aur AntalyaDSC_6445

47 thoughts on “Cum cumperi aur în Turcia

  1. In multe magazine si tarabe din bazaruri, se vand obiectele pe gram, adica este pret fix pentru aur de 14, 16 si indiferent ce obiect cumperi, se calculeaza in functie de cat cantareste, pret fix pe gram, contează numai caratele. Pe obiect, pretul este diferit, in functie de manopera si prelucrare, se vinde tot la gramaj, dar sunt diferite niveluri de calitate, gramul costă diferit, nu toate obiectele din aur de 14 de exemplu au acelasi pret/gram, diferenta o face aliajul si gradul de prelucrare. Acestea sunt in general la magazinele mai bune.

  1. Nu mi-am luat nimic :), ce mi-a palcut era mult prea scump, hi,hi , In multe magazine si tarabe din bazaruri, se vand obiectele pe gram, adica este pret fix pentru aur de 14, 16 si indiferent ce obiect cumperi, se calculeaza in functie de cat cantareste, pret fix pe gram, contează numai caratele. Pe obiect, pretul este diferit, in functie de manopera si prelucrare, se vinde tot la gramaj, dar sunt diferite niveluri de calitate, gramul costă diferit, nu toate obiectele din aur de 14 de exemplu au acelasi pret/gram, diferenta o face aliajul si gradul de prelucrare. Acestea sunt in general la magazinele mai bune.

 1. Eu stiam ca nu e mai ieftin aurul la bursa, dar can in Ro sunt accize pe produse de lux, Si in late tari nu. De aceea e mai ieftin in late tari unde nu sunt acize. Stiam credit?

  1. buna stice cineva daca conteaza ziua cand mergi sau au e o zi anume cand poti sa cumperi

  1. Salut mar interesa si pe mine gramul de aur ce pret are si unde pot gasi locația stiu ca ieste in istanbul dar nu stiu piata de vanzare si unde ar fi mai bine sa cumpăr la piață sau la. Magazin te ro rog sa ma informezi si pe mine dacă se poate

 2. asi vrea sa ma plec acum in februarie este pentru prima data cand plec in turcia stie cineva o adresa exacta de unde pot cumpara aurul vreau sa deschid o bikuterie in viitorul apropiat multumesc frumos

  1. Bună, Alina, nu este preț pe gram. AM explicat în articol că aici este preț pe obiect. De multe ori acolo unde cumpărăm pe gram aurul se înegrește, nu este de cea mai bună calitate, aici sunt obiecte pe care le ai o viață, cu garanțăă, cu posibilitatea de a schimba obiectul. Nu este foarte ieftin și în funcție de lucrare prețul este diferit. Este ca la Cellini, preț pe lucrare, pe karat etc. Nu este fix, dar după părerea mea merită.

 3. Ar fi bine daca aurul lor ar fi combinat doar cu metalele mai sus mentionate….o pasarica mi-a soptit ca astia il combina si cu mercur…nu ma pricep la chimie dar daca este posibil nu vad de ce nu ar face-o!!!!
  Gand ma gandesc cati prosti au fost pacaliti cu aurul turcesc imi vine sa plang….cumparati din Romania, din surse sigure ca e mai ok.

  1. Da, din pacate sunt multe aliaje proaste in Turcia, de aceea se inegresc repede anumite obiecte. Pentru a fii sigur ca iei ceva de calitate, ori iei de la o casa de bijuterii recunoscuta (desigur pretul e pe obiect, nu pe gram) ori de la o cunostinta care a luat de mult si recomanda o anume pravalie

 4. Buna imi poate spune cineva cat este aurul in instanbul sau sa ma ajute cu un numar de telefon de acolo unde e sigur e prima dată când mă duc și nu știu care e treaba si cu cat am voe sa trec la vama

 5. Sincer inca nu v ati saturat sa cumparati bijuterii din Turcia sau aduse la sacosa in Romania?! Voi vret sa cumparat aur la gram asu vreti sa va cumparati o bijuterie de calitate . Stiti ce inseamna calitatea la o bijuteri? Nu numai aurul din obiect .! Tehnologia care este realizeaza, desingul, ce tip de pietre contin, ect..ect . Altfel va cumparati un stift din aur care dupa 6 luni este praf ! Si te miri de ce . Ghicitoare pt cei care cumpara „aur la gram” in Europa civilizata numai la Romanica se mai vinde /cumpara aur turcesc la gram …oare de ce ? sunt aia asa de prosti sau noi suntem mai destepti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *