Cum cumperi aur în Turcia

Antalya Turcia Uncategorized

În recentul Info Trip realizat cu Nova Travel în Antalya, ghida noastră Ebru ne-a dat o grămadă de informații utile despre ce trebuie să avem în vedere în cazul în care intenționăm să cumpărăm aur din Turcia. Am făcut chiar și o vizită la o celebră casă de bijuterii, de unde am plecat înghițind în sec.

Cum cumperi aur în Turcia: de la Ebru citire

Ce ne-a spus Ebru – vorbește foarte bine limba română și are o carismă deosebită:

– Este de preferat să se cumpere pe obiect, nu pe gram.

– Cel mai ieftin este într-adevăr aurul pe gram, dar de cele mai mule ori, aliajul nu este realizat cu argint sau ci cu metale de prastă calitate. De aceea, se întâmplă ca obiectele vândute ca 14 carate să aibă de multe ori 8, 9, pe acolo și la puțin timp după achiziție își schimbă culoarea și devin pământii, din cauza aliajului folosit.

Ce se folosește pentru aliaj: cupru, zinc, argint, nichel, mangan, pladiu, rodiu etc. Și când cumperi ieftin plătești un preț. De ce? Uitați:

victime cad cei care nu își dau seama că este imposibil ca aurul să fie mai ieftin în Turcia decât în alte părți, având în vedere că există o bursă a lui, că are același preț peste tot în lume. Lingourile au aceeași valoare peste tot.

În Turcia obiectele realizate din aur au un preț mai scăzut datorită faptului că în Turcia mâna de lucru este mai ieftină. Dar nu poate fi la aceeași calitate, o diferență uriașă față de alte țări. Așa că dacă achiziționați ceva foarte foarte ieftin, inseamnă că nu are un aliaj bun și nici numărul de carate specificat. De aici recomandarea să cumpărați pe obiect, dacă doriți ceva de calitate, valoros, pe care să îl lăsați moștenire, eventual.

Știați că:

Un carat reprezintă o sămânță de roșcove. Roșcova a fost aleasă ca unitate de măsură în vechime, deoarece toate semințele au aceeași dimensiune și greutate. Și așa a început: 1 carat, două carate, etc. 1 carat este echivalentul a 0,2 grame.

Vizită la Cadaro, Side

O faimoasă casă producătoare de bijuterii. Aici ești sigur că ai garanția calității și se pot achiziționa orice fel de obiecte, de la cele normale – cercei, medalioane lănțișoare de toate dimensiunile, unele foarte foarte accesibile, la adevărate opere de artă.

Mă ia amețeala dacă încerc să mă gândesc la valoarea tezaurului de acolo, având în vedere faptul că erau nenumărate inele, brățări, medalioane etc din diamante și alte pietre prețioase, cele ”modeste” având prețuri de 30 000 de euro. Desigur existau reduceri, prețurile la acestea se negociază, există și o taxă pe care o puteți lua înapoi dacă nu mă înșel, vi se explică totul acolo, dacă sunteți amatori. Aveți normal și toate garanțiile posibile.

Dacă achiziționați ceva de aici, puteți schimba obiectul în 5 ani la aceeași paritate, cu oricare altul doriți, nu se devalorizează.

Dacă doriți să achiziționați diamante, alte pietre prețioase, puteți fi tansportați cu elicoperul.

Dacă sunteți în grup și mai aveți de stat la magazin, puteți rămâne, urmând să vi se aranjeze întâlnirea cu ceilalți, pentru a nu ține restul turiștilor pe loc.

Zultanit: piatra care își schimbă culoarea în funcție de lumină, se pare că acum este momentul să cumpărați obiecte realizate cu aceată piatră, deoarece va cunoaște o promovare intensivă pe piețe și o creștere a prețului, ni s-a spus că ar putea fi o bună investiție. Este o piatră frumoasă oricum, piatra sultanilor.

În concluzie, sdacă doriți să vedeți un tezaur veritabil, faceți o vizită la Cadaro . Și pentru a cumpăra aur în Turcia, țineți minte că nu se poate și ieftin și de calitate.

Cadaro Side Aur AntalyaDSC_6445

După o carieră de 8 ani ca Head of Media în cadrul uneia dintre cele mai mari companii de retail din România, Mirela și-a luat lumea în cap. La propriu. Ulterior s-a dedicat freelancingului, călătoriilor și scrisului pe blogurile personale. Cu scopul declarat de a vizita toată lumea, dar încet, de patru ani de zile îi inspiră și pe alții să își urmeze visurile și totodată să se bucure de călătorii, aducând ponturi și sfaturi practice din toate destinațiile.

30 thoughts on “Cum cumperi aur în Turcia

    1. In multe magazine si tarabe din bazaruri, se vand obiectele pe gram, adica este pret fix pentru aur de 14, 16 si indiferent ce obiect cumperi, se calculeaza in functie de cat cantareste, pret fix pe gram, contează numai caratele. Pe obiect, pretul este diferit, in functie de manopera si prelucrare, se vinde tot la gramaj, dar sunt diferite niveluri de calitate, gramul costă diferit, nu toate obiectele din aur de 14 de exemplu au acelasi pret/gram, diferenta o face aliajul si gradul de prelucrare. Acestea sunt in general la magazinele mai bune.

    1. Nu mi-am luat nimic :), ce mi-a palcut era mult prea scump, hi,hi , In multe magazine si tarabe din bazaruri, se vand obiectele pe gram, adica este pret fix pentru aur de 14, 16 si indiferent ce obiect cumperi, se calculeaza in functie de cat cantareste, pret fix pe gram, contează numai caratele. Pe obiect, pretul este diferit, in functie de manopera si prelucrare, se vinde tot la gramaj, dar sunt diferite niveluri de calitate, gramul costă diferit, nu toate obiectele din aur de 14 de exemplu au acelasi pret/gram, diferenta o face aliajul si gradul de prelucrare. Acestea sunt in general la magazinele mai bune.

  1. Eu stiam ca nu e mai ieftin aurul la bursa, dar can in Ro sunt accize pe produse de lux, Si in late tari nu. De aceea e mai ieftin in late tari unde nu sunt acize. Stiam credit?

    1. Salut mar interesa si pe mine gramul de aur ce pret are si unde pot gasi locația stiu ca ieste in istanbul dar nu stiu piata de vanzare si unde ar fi mai bine sa cumpăr la piață sau la. Magazin te ro rog sa ma informezi si pe mine dacă se poate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *