Oaza Siwa 38

Oaza Siwa Egipt: comoara neatinsă din trecut

Egipt Oaze Egipt

Oaza Siwa: cât poate fi de ciudat ca locul care cea mai mare rezervă subterană de apă din Egipt să fie în mijlocul deșertului? Ce-i drept, este vorba despre o oază cu zeci de mii de măslini, cu palmieri, caiși, flori, plante medicinale. Și multe lacuri sărate, Al-Zaitoun având una dintre cele mai mari salinități din lume. Și sute de izvoare, chiar la poarta mării de nisip.

Iar ca tabloul să fie complet, Oaza Siwa adăpostește adevărate comori, precum Templul Oracolului, unde Alexandru cel Mare a fost declarat semizeu. Fiul  lui Amon-Ra, Zeul Zeilor, Zeus la greci. Și multe alte situri arheologice fantastice. Haideți să vă arăt ce anume face oaza Siwa unul dintre cele mai frumoase locuri din Egipt și din lume!

Oaza Siwa Egipt:

Oaza Siwa 25
Oaza Siwa, vedere din cetate, de lângă Templul Oracolului

Aflată la aproximativ 60 de kilometri de granița cu Libia și la 600 de kilometri de Cairo, oaza Siwa a fost locuită din vremuri foarte îndepărtate. Mai precis, cu 12 000 de ani în urmă. Însă din inscripțiile găsite până acum, civilizația datează din 3200 ÎC.  Încă se dezbate dacă aici a fost îngropat Alexandru cel Mare. Oamenii de știință se contrazic în legătură cu rămășițele care îi sunt atribuite marelui conducător care a vizitat Siwa cel puțin o dată în timpul vieții. Posibil de mai multe ori, pentru a consulta Oracolul.

Oamenii din această regiune sunt mai ”speciali”, au regulile lor, acceptând să se conformeze legislației egiptene numai în 1840, atunci când puterea a fost preluată de Muhammad Ali. Care a trimis armata peste ei. Au urmat vremuri grele, dar totuși, locuitorii și-au păstrat tradițiile, organizarea și legile triburilor, deși s-au supus și celor moderne.

Cei aproximativ 35 000 de locuitori care fac parte din străvechea populație Amazigh sunt berberi. Vorbesc araba, dar și limba lor. Sunt cel mai estic trib de berberi din Africa. De fapt sunt 11 triburi, unite și nu toți locuiesc în oază. Mulți sălășluiesc prin deșertul mult iubit, pe care îl bat în lung și în lat. Au tradiții și obiceiuri cu totul altfel decât în alte părți din Egipt, păstrate cu sfințenie de-a lungul mileniilor. Se căsătoresc în cadrul tribului, foarte foarte rar amestecându-și sângele cu alții. Au festivaluri numai ale lor, este o comunitate aparte. Dar sunt foarte bucuroși de oaspeți.

Oaza Siwa, Egipt: sunt recunoscătoare că am aflat despre acest loc și că am hotărât să îl vizitez

Oaza Siwa 40
Siwa: mi-am lăsat o bucățică din suflet aici

Oaza Siwa 17

În trecut, oaza Siwa era un punct important pe drumul caravanelor care traversau deșertul. Siwa era și un centru religios important, datorită Oracolului. Azi marea majoritate a locuitorilor sunt săraci, trăiesc din agricultură (curmale, măslini) și un pic de turism.

Nu aveam mult timp la dispoziție. Am făcut un ocol de 600 de kilometri dus-întors în penultimele zile ale șederii din Egipt, să arunc o privire. Efectiv am simțit că nu puteam să plec din Egipt fără să pășesc aici. Și am fost absolut fermecată. Categoric vreau să mă întorc pentru o ședere mai lungă. Și cum în locurile care mă atrag am tot revenit, cu siguranță voi mai păși și aici.

Wellness la superlativ în Oaza Siwa: sănătate și frumusețe

hotel oaza siwa 11
Am plutit și am tot plutit

Lacurile sărate din Siwa și cele peste 200 de izvoare fac acest loc recomandat și pentru o cură de frumusețe și de sănătate. Apele lacurilor sunt tămăduitoare pentru sinusuri, piele, ochi. Pentru relaxare și recreere. Localnicii își tratau din vechi timpuri aici reumatismul, scăpau de durerile de spate, de încheieturi, de psoriazis.

Izvoarele sulfuroase au și ele proprietăți uimitoare. Cu apă caldă și fierbinte, mineralele prezente sunt similare cu cele mai renumite izvoare de wellness din lume. După o baie într-un lac sărat efectiv te simți renăscut.

Oaza Siwa este situată la 18 metri sub nivelul mării. Având multă apă aici totul rodește. Sunt sute de palmieri, zeci de mii de măslini, caiși, rodii, lămâi, smochini. Și multe plante folosite în medicina naturistă și nu numai. Acacia, arbori tamarisk, mentă, mei, ricin, mărghiran, busuioc și multe alte minunății, toate crescute organic, fără pesticide. Carnea provine și ea de la animale crescute liber. De altfel, poluarea este aproape inexistentă aici, singurele surse fiind camioanele și mașinile. Puține, oricum, nu este trafic greu.

Și colac peste pupăză, Siwa este un loc relaxant, un adevărat balsam pentru a ne reveni din vacarmul și stresul traiului actual. Totul parcă se desfășoară cu încetinitorul aici și timpul parcă se dilată.

Atracțiile din Oaza Siwa

Templul Oracolului

Oaza Siwa 27
Templul Oracolului Siwa: am pășit pe urmele lui Alexandru Macedon
Oaza Siwa 28
Oaza SIwa: Templul Oracolului
Oaza Siwa 24
Oaza Siwa, vedere de la Templul Oracolului
Oaza Siwa 23
Ruine, cetatea dimprejurul Templului
Oaza Siwa 22
Siwa
Oaza Siwa 21
Construicție din cărămizi de pământ (nu știu exact compoziția)
Oaza Siwa 19
O istorie de mult apusă, dar fascinantă

Oaza Siwa 18

În Siwa sunt două temple dedicate lui Amon, Zeus în mitologia Greacă. Tempul Oracolului și Umm Ubaydah (scris și Om Obaidah). Cel mai faimos templu din Siwa este desigur Templul Oracolului. A fost construit în timpul celei de-a 26 dinastii, pe ruinele unui templu mult mai vechi. Se crede însă că oracolul era aici de mult timp. În timpul perioadei grecești și romane timpurii, acest templu a înflorit, decăzând tot în perioada romană.

Legenda spune spune că două preotese de culoare din Templul lui Amon din Theba (Luxor) au fost izgonite în deșert. Una dintre ele a înființat Templul Dodona din Grecia, unde a devenit vocea oracolului. Cealaltă a ajuns în oaza Siwa, unde a fondat templul Oracolului de aici. De altfel, grecii au importat tradiția oracolelor de la egipteni. Iar înainte să aibă propriile oracole, veneau des în Siwa, se spune chiar că atenienii făceau adevărate pelerinaje aici.

La origine, se crede că Oracolul din Siwa era circular, sub forma unui inel, încrustat de jur împrejur cu pietre prețioase și multe smaralde din Siwa. Ulterior, forma era a unui cap de berbec, simbolul lui Amon.

Alexandru cel Mare, fiul lui Amon-Ra

Acesta este templul unde Alexandru cel Mare a primit confirmarea că este fiul lui Amon-Ra, Zeus, în anul 331 ÎC. Mama sa, Olimpia, îi sădise această idee de mic, spunându-i că nu Filip al II-lea era tatăl său, ci însuși Zeus. Asta îl făcea conducătorul de drept al Egiptului și al altor teritorii cucerite. Ulterior confirmării primite de la Oracolul din Siwa, pe monede Alexandru apărea cu coarne de berbec, simbolul lui Amon, Zeus.

Alexandru a dorit să vină aici deoarece atât Perseu, cât și Hercule, consultaseră acest Oracol. Mai mult, încă din timpuri străvechi mari conducători vizitaseră Siwa tot în acest scop: Lysander, un general spartan, generali atenieni, iar Cambyses, un fost conducător persan, care cucerise Egiptului antic (525 – 522 ÎC) a trimis armatele să distrugă Oracolul, însă acestea au pierit în deșert, într-o furtună de nisip. De altfel, expansiunea sa a fost curmată brusc, poate tocmai de către blestemul Oracolului. După Alexandru cel Mare, faimosul general cartaginez Hannibal a vizitat Oracolul din Siwa.

Poetul grec Pindar (522-443 ÎC) a scris despre oracol, dar și Strabo, câteva sute de ani mai târziu, după nașterea lui Isus Hristos. Marele învățat a vizitat Siwa, notând ulterior că nu mai avea importanța și puterea din trecut.

Din păcate azi nu mai vedem mare lucru din ce a fost, dar s-a păstrat parte din sanctuar și multe inscripții. Templul a fost grav avariat de căutătorii de comori (jefuitori de fapt) în căutare de căpătuială.

Templul Om Obaidah – dedicat lui Amon-Ra

Oaza Siwa 11
Om Obaidah Oaza Siwa

Muntele Morților (Gebel-al-Mawta) 

Oaza Siwa 33
Oaza Siwa 32

Oaza Siwa 31

Oaza Siwa 36

Oaza Siwa 35

Necropolele antice din Siwa conțin câteva sute de morminte săpate în piatră. Acestea datează din perioada celei de-a 26-a dinastii (664-525 ÎC) și din perioada Ptolemeică (305-30 ÎC). Am vizitat și patru camere funerare în care s-au păstrat frescele originale. Sunt magnifice! Din greșeală am fotografiat în primul mormânt, dar aleg să nu pun pozele online, pentru că nu ar fi corect. Am lăsat aparatul jos când mi s-a spus (blând) că nu este voie și nu am mai încercat să filmez. M-am bucurat de ce am văzut.

Biletul de intrare costă 100 LE pentru adulți (5 dolari) și 50 pentru studenți. Asta pentru turiștii străini. Egiptenii plătesc 2 sau 3 LE. Cu acest bilet se poate vizita și Templul Oracolului.

Lacul sărat: Al-Zeitoun

seitoun lac sarat oaza siwa 28

seitoun lac sarat oaza siwa 10

seitoun lac sarat oaza siwa 11

seitoun lac sarat oaza siwa 2

seitoun lac sarat oaza siwa 14

seitoun lac sarat oaza siwa 21

2400 de hectare de sare: lacul Al-Zeitoun are 100% salinitate. O câmpie de sare, întreruptă de câteva ochiuri de apă, în locurile unde s-a extras sare de curând. Se formează movile uriașe de sare, care iau calea exportului. Pășind pe covorul de bulgări de sare, ai impresia că pășești pe porțelan, dar nu te rănești, eram în papuci și nu am avut probleme.

Conform spuselor localnicilor, chiar dacă se exploatează sarea masiv, nu este problemă. În locurile unde s-a săpat și acum sunt mini piscine cu apă turcoaz sau de smarald, peste ceva timp o să fie din nou sare. M-au asigurat că dintotdeauna, în scurt timp dispar micile ochiuri de apă minunate. Sarea vine din subteran și iar preia controlul.

Dacă stați în Siwa o săptămână (pentru o cură adevărată), puteți face zilnic baie în acest lac. Nu mult timp, insistați mai mult în lacurile mai puțin sărate. Lacul Al-Zeitoun este mirific, efectiv mirific. Și binefăcător. Am scris mai multe despre acest lac aici:

Al-Zeitoun, Marele lac sărat din oaza Siwa

Lacul Maraqi și insula Fatnas

Oaza Siwa 4

Oaza Siwa 6

Oaza Siwa 7

Oaza Siwa 8

Oaza Siwa 37
Izvor cu apă potabilă
Oaza Siwa 38
Oaza Siwa: insula Fatnas
hotel oaza siwa 2
Toată lumea este a mea, bună dimineața, Siwa!

Lacul Maraqi este cel mai frumos lac din Siwa. Nu neapărat cel mai fotogenic sau cel mai puțin obișnuit. Acesta este Al-Zeitoun. Dar lacul Maraqi este pitoresc. Înconjurat de munți, cu o mulțime de insule și o vegetație bogată. Chiar și o mică deltă.  Dacă în lacul Al-Zeitoun nu poți zăbovi prea mult, aici poți sta cu orele.

Să faci o baie mai lungă, plutind desigur. Să bei un suc natural, un smoothie, cafea. Să iei micul dejun, sau cina. Cina este la putere aici, deoarece lacul Maraqi este cel mai frumos loc din care poți admira apusul, în oază.

Sunt hoteluri împrăștiate pe malul lacului, sau pe insulițe. Cei care se cazează în ele (așa cum am făcut și eu) au parte de intimitate. Unele hoteluri oferă permise de o zi și celor care nu sunt cazați. Sau există pachete ”sunset”, cu cina inclusă. Iar cei care stau în centru, vin să admire apusul pe insula Fatnas.

Aici sunt câteva baruri și o mică piscină construită acolo unde este un izvor subteran cu apă proaspătă. Insula are foarte multă faună și vegetație, este un mic univers. Micuț, dar încântător.

Alte lacuri sărate în oaza Siwa

Pe lângă cele două lacuri foarte renumite, mai sunt: Al-Mua’aser, la nord-est de Siwa, lacul Siwa, Taghaghien și lacul Shayta. În toate se poate face baie.

Piscina Cleopatrei

Oaza Siwa 30
Piscina Cleopatrei, Oaza Siwa

Oaza Siwa 12

Oaza Siwa 29

Piscina Cleopatrei este de fapt un izvor cu apă rece de tot, alimentat din subteran. Numele a fost dat numai pentru publicitate, Cleopatra nu a fost pe aici. Dar este un loc frumos, iar dacă ajungeți aici, opriți-vă un pic pentru un smoothie delicios din fructe proaspete, la barul de lângă izvor. Numai spuneți-le insistent să nu adauge zahăr, dacă nu sunteți fani ai sucurilor naturale cu zahăr adăugat.

Izvoarele sulfuroase din oaza Siwa

Sunt aproape 200 izvoare în Siwa și împrejur. Unele cu apă sulfuroasă, altele cu apă dulce. Cel mai faimos izvor din Siwa este Kegar, unde temperatura apei atinge 67 de grade Celsius. Iar mineralele sunt de o calitate excepțională. Însă sunt multe alte izvoare cu apă călduță, precum Bir Wahed. Siwa este considerat locul cu cea mai mare rezervă subterană de apă din Egipt.

Fortăreața Shali

Aflată chiar în centrul oazei, fortăreața nu mai este demult ce a fost odată, dar este un loc interesant de vizitat. A fost construită în secolul 13 din ”kershef” – un amestec de bulgări de sare și pământ – un amestec probabil din argilă și alte elemente nu știu exact compoziția.

Singura bancă din lume construită din cărămizi de pământ

Oaza Siwa

Aproape toate clădirile din Siwa sunt construite din cărămizi de pământ. Banca din localitate nu face excepție. Aceasta este singurul sediu de bancă din lume construit în totalitate din cărămizi de pământ. Are și un ATM funcțional desigur, însă este bine să veniți cu bani la voi, posibil ca în sezon să rămână fără bancnote.

Însă în perioada de funcționare a băncilor, se pot schimba euro, dolari sau alte valute chiar în sediul băncilor. Asta am făcut și eu, birocrația este superbă, a fost interesant de văzut calculele, foile tot ce a presupus acest demers. Și calmul cu care oamenii făceau totul, erau foarte serioși și tipicari, concentrați. Cum erau funcționarii în timpuri mai îndepărtate, dedicați cu totul muncii lor, pe care o iubeau. Aici oamenii apreciază altfel un loc de muncă într-un birou, mai ales că puțini îl au și mulți și-l doresc.

Marele Deșert

Siwa se află la poarta Mării de Nisip. Aproape toți turiștii care vin aici fac cel puțin o excursie în deșert. Pentru a se îmbăia în izvoarele termale de lângă Siwa, a zburda cu jeepurile pe dune, sau pentru a petrece o noapte sau mai mult în liniștea desăvârșită și să admire miliardele de stele. În deșert se poate admira bolta stelară în adevărata ei splendoare.

Însă pe mine nu m-a încântat să petrec o noapte singură în deșert, cu câțiva berberi așa că am lăsat-o pe data viitoare. Chiar dacă voi ajunge tot singură, sigur voi găsi un grup de turiști de care să mă lipesc. Se fac foarte multe excursii de acest tip.

Oamenii din Siwa

Oaza Siwa 34
Șoferul meu m-a însoțit peste tot, răbdător și calm

Oaza Siwa 16

Fantastici. Călătorind singură aici, m-am simțit liberă total. Nimeni nu a strigat nimic după mine. Toți au fost foarte respectuoși. Da, erau un pic curioși, dar își țineau curiozitatea pentru ei. Nu am avut parte decât de respect și de înțelegere. Nimeni nu m-a presat să cumpăr nimic. Sau nu a încercat să mă păcălească cu ceva.

Toți cei care au oferit diferite servicii: personalul de la hotel, șoferii, erau îmbrăcați în cele mai bune haine. Robele lor lungi, albe, impecabile. Curate, apretate, ca de sărbătoare, pentru că ei nu se îmbracă mereu așa. Ci  sunt hainele ”de duminică”. Nu pot (încă) exprima în cuvinte cât de în siguranță, înțeleasă, respectată m-am simțit aici. Și total liberă de orice. Sper ca acest loc să nu se schimbe niciodată și o să revin, fie și numai pentru a le vorbi despre cât de norocoși sunt că au ceea ce au acum, că sunt ceea ce sunt acum. Și cum au fost de milenii, de când au ajuns în Siwa fugind de cuceritori.

Shopping

Argint, tot felul de obiecte de artizanat, fructe, curmale, plante aromatice, ceaiuri. Toate de bună calitate. Atenție la argint, totuși. Sunt mini-marketuri foarte bine aprovizionate cu de toate și oamenii au fost corecți peste tot cu prețurile.

Buget Siwa

Oaza Siwa 14
Jeepul cu care am făcut excursia la punctele de interes din Siwa, parcat în fața templului Oracolului, șoferul a venit cu mine

De la 300 de LE/zi, 15 dolari, care include cazarea și masa ”low-cost”. Drumul până aici din Marsa Matruh costă de la 50 LE/sens. Pentru o cameră frumoasă, excursii, restaurante: 1000 LE/zi sau mai puțin, dacă nu sunteți singuri și împărțiți costurile. Pentru o excursie cu jeepul, în care am vizitat diferite puncte de interes am plătit 250 LE. Singură. Dacă eram mai mulți se împărțea.

O excursie care include atracțiile principale din Siwa, cina în deșert și ”sand bord” costă 1000 LE pentru 5 persoane, adică 50 de dolari. Puteam să plătesc și singură, la o adică, dar singură parcă nu era pra amuzant.

Eu am luat transferurile centru/hotel (am stat la 10 kilometri de centru într-un resort eco minunat) și excursia de la Youssef, care are o agenție de turism locală. Vorbește foarte bine limba engleză, îl puteți contacta la numărul: +20 1223053314. Are și Whats up. Șoferii au fost punctuali, politicoși, vorbeau engleza, a fost frumos și sigur, îmi fusese recomandat de către proprietarul hotelului din Marsa Matruh. Am fost foarte mulțumită.

Festivalul din Siwa

Muntele Dakhroor Siwa Egipt

O perioadă extraordinară pentru a vizita Siwa este în timpul festivalului lor anual. Acesta are loc în octombrie, când este lună plină. Turiștii sunt primiți cu bucurie, numai că trebuie să se îmbrace adecvat, atât femeile cât și bărbații. Femeile să se acopere, inclusiv să poarte o eșarfă pe cap. Bărbații pot purta pantaloni, dar lungi, nu scurți și bluze cu mâneci lungi. Este un festival de trei zile, în care toată lumea se mută pe Muntele Dakhroor. Cu cortul!

Este un festival religios, dar mai ales un festival al comunității. Oamenii beau ceai împreună, mănâncă împreună, stau la povești, atât ziua cât și noaptea, în jurul focului. Sunt cântece, jocuri, tot felul de evenimente. Totodată se discută și se rezolvă toate problemele apărute peste an între locuitori, sau altele. Oamenii din Siwa se ajută mult, inclusiv atunci când cineva are de exemplu de plătit o amendă. În cea de-a treia zi a festivalului vine și Guvernatorul Provinciei Marsa Matruh, din care face parte și Siwa. Este primit cu mare bucurie. Festivalul se încheie cu o procesiune la mormântul lui Sidi Suleiman, cel mai venerat șeic pe care l-a avut Siwa. Acesta este înmormântat în moscheea de lângă fortăreața Shali.

Cum ajungi în Oaza Siwa

Oaza Siwa 5

Oaza Siwa a început să devină turistică de foarte puțin timp. Și oricum, nu vin prea mulți turiști, astfel încât își păstrează integral farmecul. Nu se știe pentru cât timp, cum va rezista asaltului turiștilor care vor veni desigur și aici. Singurul lucru care păzește cât de cât acest loc este faptul că este izolat.

Există un drum care conectează câteva oaze din Egipt. Din Siwa Darb Siwa, 420 de kilometri până în oaza Bahariya. Asta dacă doriți să faceți o călătorie de la o oază la alta (mă tentează). Dacă nu, veniți cu un microbuz, autocar mare sau taxi din Marsa Matruh, am scris aici despre costuri și cum a fost experiența mea:

Când ești singura femeie în microbuzul spre Oaza Siwa, Egipt, aproape de granița cu Libia

Țin minte senzația pe care am avut-o pe durata șederii în oaza Siwa. De fapt corpul meu își amintește senzația aceea de bine, de bine absolut. Care s-a datorat combinației de băi în lac, faptului că am dormit într-o salină, liniștii, calmului oamenilor. Oaza Siwa este unul dintre acele locuri în care mă simt iar copil, am acea senzație de nou, de puritate absolută, toate gândurile neplăcute dispar. Toate grijile și problemele. Mă apucă puternic nostalgia de fiecare dată când mă gândesc la acest loc. Și îmi doresc să fiu din nou acolo, sau să nu mai fi plecat.

Eco-hotel în Oaza Siwa: dormi într-o salină

Toate articolele despre expediția solo în Egipt sunt în categoria dedicată, aici. Selectate, câteva:

Marsa Matruh paradisul egiptean de la malul Mării Mediterane

Impresii Egipt singură: siguranta, ponturi utile

Vizitează Piramidele singur si independent

Dahab: TOP 12 atracții și mini ghid

Top 15 obiective turistice Alexandria Egipt și impresii de călătorie

3 thoughts on “Oaza Siwa Egipt: comoara neatinsă din trecut

  1. Absolut minunată descrierea ta, Miri. Imaginile superbe nu au nv de cuvinte. Si peste tot, tu cu farmecul tau inedit, întregind peisajul.
    Mulțumesc pentru minunății tau articol!

  2. Buna, am citit si recitit, am luat notite insa tot nu cred ca e de ajuns asa ca te rog daca este o bresa in timpul si planificarile tele sa ma ajuti cu ceva detalii.
    Nu am idee unde sau cum sa te gasesc pe retele de socializare dar te rog sa imi spui unde/cum putem povesti putin de oaze. Multumesc pentru povestile, sfaturile si tot efortul de a impartasi cu noi experienta ta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.