Excursie la plaja Navagio Zakynthos – un albastru infinit #viațaesteoplajă

Grecia Viața este o plajă Zakynthos

Plaja epavei Navagio Zakynthos16
O dată în viață măcar, trebuie să faceți o excursie la plaja Navagio Zakynthos. Este aproape de noi și este una dintre cele mai frumoase, dacă nu cea mai frumoasă plajă a Greciei.

Plaja epavei este inclusă deseori în top 10 cele mai frumoase plaje din lume. Vedeam fotografii cu Navagio și ma gandeam ca sunt editate masiv.

Și mă gândeam: peisajul stancos este frumos, dar se poate vedea și în alte zone, nisip alb pur se mai întâlnește, acest albastru profund mai rar, în fotografii editate da, dar aievea foarte rar.

Dar când ajungi la Navagio, le vezi pe toate de mai sus: stâncă, nisip alb (este de fapt pietriș dar alb strălucitor). Și aceast albastru în Zakynthos și încă mă minunez că este mai frumos decât în fotografii.

Într-o parte este acest albastru pe care nici nu îl pot descrie, iar pozele redau mult prea puțin din ce vezi cu ochii tăi la fața locului și de partea cealaltă a stâncii culoarea normală a mării Ionice, albastru închis.

Excursie la plaja Navagio Zakynthos: dar la început a fost…

Când mai rău se transformă într-o zi de neuitat

Sâmbătă, 6 iunie, aveam în program excursia la Navagio și întoarcere la hotel la ora 14:00. La 9 dimineața pornim, cerul era cam întunecat, a început și să plouă dar tot eram optimiste, așa începuse și ziua anterioară și după 11 s-a înseninat și ne-am topit de căldură. Tot verificam starea vremii și ne îmbărbătam.

Cristina, ghida noastră ne anunță că nu va pleca nici o navă din port din cauza valurilor mari – văzusem și noi când am trecut pe lângă o porțiune de coastă că marea noastră atât de liniștită zilele trecute fremăta acum destul de furios.
Am oprit într-un loc de parcare și am așteptat un răspuns dacă putem să vedem Grotele Albastre – Blue Caves, cam 15 minute am așteptat, după ne-am îndreptat spre portul St Nicholas. 

Vedere cu plaja Navagio de sus

După Grotele Albastre am mers către locul de belvedere al plajei Nagvagio, unde am stat 30 de minute cât să admirăm plaja din mai multe unghiuri. Și să gustăm produsele locale.

A trecut timpul foarte repede. M-am dus după Alexandra și am reușit să filmez și o barcă care ajungea pe plajă – ni se scurgeau ochii văzând că acolo jos sunt oameni pe plajă, sunt câteva bărci, oare noi de ce nu putem, sau oare putem? Vrem și noi.

La punctul de belvedere sunt localnici are te servesc cu preparate locale ca la primire, nu te simți deloc forțat să cumperi, îți dau diverse : pâine super bună cu un ulei demențial, țuică de porotcale, meire de portocale.

Plaja epavei Navagio Zakynthos20

Toată lumea a cumpărat diverse, mai puțin eu și Alexandra, care am venit la fix înainte să plecăm și până m-am dezmeticit cu oferta era timpul să mergem. Dar inima îmi rămăsese la priveliște și nici nu mă gândeam că nu o să văd, simțeam eu că o să fie bine, eram zen.

Excursie la plaja Navagio Zakynthos a
Excursie la plaja Navagio Zakynthos, Un albastru infinit
Plaja Navagio
Plaja Navagio
Acesta este balconul amenajat pentru a vedea plaja Navagio, noi am luat-o pe deal in partea dreapta, de acolo sunt pozele mele
Nu ne-am riscat viata! Mai erau turisti care faceau aceasta fotografie de aici. Nu as recomanda sa veniti cu copii si trebuie pasit cu mare atentie, desigur

Plaja Navagio

Portul Vromi în 5 minute plecarea – marea se liniștise

Am ajuns în port încă neștiind dacă vom pleca, dar da! În 5 minute! URA! Am intrat în barcă alături de câteva familii tinere de ruși, aveau copii micuți, erau simpatici foc, le-am făcut poze și chiar i-am rugat să îmi facă și mie.

Drumul către plaja Navagio este sublim: peșteri, pereți amețitori de calcar, cer senin.

Între timp ieșise și soarele, desigur și după un drum de aproximativ 30 de minute – nu mai țin minte exact, nici nu m-am uitat la ceas – ajungem la plajă. Coborâm și suntem anunțați că barca o să se întoarcă după noi într-o oră.
Timpul de stat pe plajă al fiecărui grup este limitat la o oră pentru că altfel s-ar crea o ambuscadă aici.

Noi am avut de 4 ori în ziua aceasta noroc cu timpul neprietenos de dimineață:

  • Prima oară că am văzut și plaja Xigia, plaja grasă cum mai este denumită, de la sulful prezent în apă, care are proprietăți terapeutice.
  • A doua oară pentru că am văzut Blue Caves (am plătit bărcuțele separat dar a fost 7 euro de persoană la grupul nostru mare, eram 18 aveam și un cuplu de turiști).
  • A treia oară că am văzut Navagio de sus, ceea ce nu era în programul nostru.
  • A patra oară că din cauza timpului mulți au renunțat la excursie în aeastă zi așa că era destul de puțină lume pe plajă, am înțeles că în mod normal este cu mult mai aglomerat. Ne-au lăsat de fapt mai mult de o oră, cam 15 minute peste ora noastră.
In portul Vromi, spre plaja Zakynthos

Apă rece și soare puternic pe plaja Navagio

Am intrat în apă, deși era mai rece decât în alte părți, m-am dus până la epavă și am stat la plajă cu grupul – și loțiune cu factor de protecție 50 – la povești.

Cum spuneam am avut noroc că nu era deloc aglomerat, era puțină lume pe plajă și ne-am bucurat de soare, de liniște, păcat că a trebuit să și plecăm atât de repede, dar plaja fiind mică timpul este suficient pentru plajă, o baie în mare și inspectat epava.

Making off: selfie de grup, nu al nostru
Plaja epavei Navagio Zakynthos25
Vedere de pe plaja Navagio
Acest turcoaz superb ne-a cucerit! Natura stie mereu ce face

Plaja epavei Navagio Zakynthos3 (1)

Foarte putina lume pe plaja, am vazut alte poze si era plin ochi, nu reuseai sa faci un selfie doar tu cu marea

Stanca abrupta a plajei Navagio

As putea sta sa privesc un loc ca acesta zile intregi
Culoarea apei

Despre Panagiotis, epava de pe plaja Navagio circulă două legende:

Plaja mai este denumită și plaja epavei sau plaja contrabandiștilor.
Legenda 1: În anul 1980 vasul Panagiotis, care făcea contrabandă cu țigări a fost urmărită de Forțele Navale grecești, nu a dorit să se predea și a intrat în furtuna în care a și eșuat, exact pe plaja Navagio.
Legenda 2: Ministrul turismului de atunci a luat decizia să aducă epava vasului Panagiotis pe mal, pentru a spori atractivitatea acesteia, ceea ce s-a și întâmplat. Tind să cred că este adevărată această ipoteză deoarece barca este aliniată perfect, parcă a fost aranjată pentru expoziție.

Plaja epavei Navagio Zakynthos26
Epava Panagiotis – Navagio
Epava Panagiotis – Navagio

Bărcile se îndepărtează și când trece timpul vin către mal și preiau turiștii.
Drumul înapoi spre Portul Vromi a fost și mai frumos decât la dus, deoarece am mers aproape de coastă, am admirat grotele de aici, am și intrat în câteva cu barca și am văzut și chipul lui Poseidon săpat în stâncă.

Chipul lui Poseidon

CHipul lui Poseidon

Înapoi în portul Vromi

Imaginea aceasta mi-a adus aminte de Skiathos

De ce aveți nevoie pentru excursia la plaja Navagio

Pa plaja Navagio nu este nimic de unde se poate lua un suc sau apă și nici de pe bărci nu puteți cumpăra, doar dacă ați stabilit înainte, mie mi-a dat căpitanul o apă și nu a vrut bani, l-am întrebat de minibar, veniți cu tot ce vă trebuie la voi.

Soarele este puternic și arde n u numai pe plajă, ci și pe vas, așa că recomand folosirea unei creme de protecție cu factor ridicat, pălărie sau șapcă.

Altele: mască de snorkeling dacă aveți, ochelari de soare, prosop, bună dispoziție și aparatul foto! Dacă aveți unul subacvatic este și mai bine.
Am ajuns la hotelul nostru din orașul Zante la ora 18 și un pic, cu 4 ore întârziere și amintiri pentru o viață.

Am călătorit în Zakynthos cu agenția de turism TUI TravelCenter, care oferă curse charter săptămânale pe perioada verii către multe insule din Grecia. Mai multe informații, detalii și oferte speciale către Zakynthos găsiți pe siteul TUI TravelCenter.

13 thoughts on “Excursie la plaja Navagio Zakynthos – un albastru infinit #viațaesteoplajă

    1. Da, cred ca ce poze ar iesi cu aparatul si tehnica ta! Am avut noroc ca nu a fost aglomerat, de obicei nu este asa, poate doar dimineata 🙂

  1. Ce mi-a placut intotdeauna la greci este curatenia. Apa este atat de curata, iar de plaja nu mai zic. Poate, candva, va fi si la noi la fel, macar in materie de curatenie.

    1. Nu stiu ce sa spun, marea noastra are alt specific in primul rand, este mai putin sarata, lipede, turcuaz in unele locuri. Mi-au placut mult plajele de aici, mai putin ca erau pet-uri si doze de suc si bere aruncate si la Navagio. Nu multe si dupa um aratau erau sin ziua aceea, sigur se aduna de pe plaja, dar m-a intristat….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *