Oaza Siwa 23

Taposiris Magna Egipt: oare se va descoperi aici mormântul Cleopatrei?

Egipt Noutăți

Una dintre cele mai importante și misterioase figuri ale istoriei omenirii este cu siguranță Cleopatra. Iar unul dintre cele mai mari mistere ale antichității este cel legat de mormântul Cleopatrei și a lui Marc Antonius. Știm cu toții că Cleopatra s-a sinucis în anul 30 ÎC, nedorind să fie dusă în Roma în lanțuri și afișată pe străzi, în batjocura mulțimii.. Era o femeie de o inteligență excepțională, așa că nu este de mirare că a reușit să îi păcălească pe toți în dorința ei de a nu fi găsită, nici după trecerea în neființă.

Decesul Cleopatrei a marcat sfârșitul Egiptului antic, fiind ultimul Faraon din dinastia Ptolemeilor și de altfel ultimul Faraon. După decesul ei, Egiptul a devenit provincie romana. Ptolemeii nu erau egipteni, ci greci, posibili descendenți ai lui Alexandru cel Mare. Ei au condus Egiptul timp de 275 de ani, după decesul lui Alexandru cel Mare.

Se crede că întemeietorul dinastiei Ptolemeilor, Ptolemeu I Soter, a fost un frate vitreg a lui Alexandru, lucru care este însă disputat. Nedisputat este că era unul dintre apropiații lui Alexandru și unul dintre cei mai apropiați generali, pe tot parcursul vieții marelui cuceritor. Cleopatra a fost primul Faraon din dinastia Ptolemeilor care vorbea și limba egipteană, alături de alte opt limbi.

Mormântul Cleopatrei va fi probabil una dintre cele mai spectaculoase descoperiri din istorie. La fel cum ar fi descoperirea locului de odihnă a lui Alexandru cel Mare care este tot în Egipt, mulți cred că în Oaza Siwa  , locul unde acesta a dorit să fie îngropat, deoarece este locul unde a fost declarat Fiul lui Amon-Ra, așadar moștenitorul de drept al Egiptului, de către Oracolul din Siwa – se poate vizita azi acel Templu

Mulți istorici au încercat să descopere unde a fost înmormântată Cleopatra. Potrivit surselor, ultimul Faraon al Egiptului s-a sinucis pentru că nu a vrut să cadă în mâinile dușmanilor în anul 30 î.Hr. În ciuda celor mai noi dovezi inovatoare găsite, Cleopatra continuă să scape de arheologi, deoarece ultimul ei loc de odihnă este probabil una dintre cele mai spectaculoase descoperiri din istoria omenirii.

Cleopatra era o erudită, se pricepea la otrăvuri, poțiuni și la multe alte lucruri, astfel încât versiunea sinuciderii cu o mușcătură de viperă nu este crezută de toată lumea, probabil că s-a otrăvit dar a aranjat lucrurile astfel încât trecerea ei în neființă să devină legendară. A hotărât termenii în care pleacă de pe Pământ, deși era prizonieră.

Kathleen Martinez, o avocată care s-a reprofilat spre arheologie și-a dedicat ultimii 15 ani căutării mormântului Cleopatrei. Și de curând a anunțat că este foarte aproape de a-l descoperi

Ea crede că mormântul Cleopatrei este situat în Taposiris Magna. Aici a fost escavat și un Templu dedicat zeiței Isis, pe care Cleopatra o adora atât de mult. Mai mult, în iulie 2020, arheologii au descoperit camere funerare a doi membri ai familiei regale, care ar fi locuit cu Cleopatra între anii 69 și 30 î.Hr. „Așadar, dacă putem descoperi mormântul Cleopatrei sau al oricăruia dintre predecesorii ei ptolemeici, Taposiris Magna ar putea fi versiunea greacă a Văii Regilor” a declarat Kathleen Martinez.

Mai multe despre descoperirile din acest sit:

Taposiris Magna: oare aici se află mormântul Cleopatrei?

Taposiris Magna, în traducere Marele Mormânt a lui Osiris este un templu aflat în Guvernoratul Alexandria, Alexandria, Egipt. Templul a fost construit în timpul Faraonului Ptolemeu II Phildelphus, între anii 280-270 Î.C.

Încă din 1998 diferiți arheologi au participat la excavarea sitului, sub supravegherea Consiliului Suprem al Antichităților din Egipt (SCA). În expediția condusă de Zahi Hawass, Secretar General al SCA au fost făcute câteva descoperiri senzaționale, ca toate celelalte de altfel: multe statui și artefacte, poarta originală  templului și multe sculpturi.

Totodată, în spatele Templului au fost descoperite mai multe corpuri mumificate în stilul greco-roman. Mumiile erau îngropate cu fețele spre Templu, ceea ce înseqamnă că acel templu adăpostește locul de veci a unei personalități regale importnte, posibil Cleopatra VII – Ceopatra pe care o cunoaștem azi.

În anul 2002 a început expediția condusă de Kathleen Martinez, iar de atunci multe alte minuni au fost aduse la suprafață:

27 de morminte, 10 mumii, dintre care 2 aurite. Totodată a fost escavat un Templu dedicat Zeiței Isis! Au mai găsit monede cu chipul lui Alexandru cel Mare, dar și câteva puțuri adânci, unele dintre ele fiind folosite ca loc de înmormântare. Se crede că într-un puț de acest fel poate să se afle mormântul Cleopatrei!

Martinez a mai descoperit și un cap al frumoasei Cleopatra, alături de 22 de monede cu imaginea ei și contrar a ceea ce spun unii curatori de muzee, că de fapt Cleopatra nu era atât de frumoasă, aceste monede arată contrariul. 

Au mai fost găsite multe statui din perioada Ptolemeilor și o mască care seamănă cu reprezentările lui Marc Antonius.

În luna ianuarie 2021 s-a anunțat descoperirea unor morminte vechi de 2000 de ani, din perioada greco-romană, în care mumiile aveau limbi de aur. S-au descoperit și amulete de aur reprezentând frunze în formă de limbi plasate pentru a putea comunica cu zeul Osiris în viața de apoi.

Oare are dreptate Kathleen Martinez? Ea a afirmat că simte că aici va descoperi mormântul Cleopatrei

Timpul ne va arăta dacă așa vor sta lucrurile. Sunt multe semne care indică faptul că aici poate fi secretul ținut cu strășnicie milenii întregi, dar oare este bine să îl scoatem la suprafață? Cleopatra a dorit să se ascundă, pe noi ne roade curiozitatea, mult de tot chiar.

O parte din mine dorește să afle misterele, altă parte dorește ca totul să rămână ascuns, așa cum au dorit înaintașii. Însă poate că ei doreau doar să nu le fie pângărite mormintele, distruse de către dușmanii contemporani, poate că nu ar fi reticenți la a primi omagiul și respectul cuvenit acum, peste mii de ani. Însă totuși, Cleopatra era prizoniera lui Octavian (Cezar Augustus, primul Împărat Roman), acesta a respectat testamentul ei, dispunând ca aceasta să fie înmormântată așa cum dorise ea. Așadar, Cleopatra a reușit să rămână ascunsă și datorită faptului că Octavian i-a respectat dorința, a fost complice cum se spune.

Și tot stau și mă tot întreb: oare Cleopatra chiar nu a dorit să fie descoperit mormântul său? Sau nu atunci? Probabil că vom afla la momentul în care va fi descoperit mormântul ei, dacă acest moment va veni. Unele lucruri sunt făcute să se întâmple la momentul potrivit. oare a venit acel moment în cazul căutărilor mormântului ultimului Faraon al Egiptului?

Deși abia ce m-am întors din Egipt, unde am fost de data aceasta într-o croazieră pe Nil, aștept să revin! Sper anul viitor pentru o călătorie mai lungă, cum am avut în 2019, singură, câteva săptămâni. Am mers în multe locuri, dar în Siwa am dorit să ajung pentru a păși pe urmele lui Alexandru Macedon. Sunt atâtea mistere în Egipt, pe care nu le poți pătrunde și dacă stai o viață!

Oaza Siwa Egipt: comoara neatinsă din trecut

Al-Zeitoun, Marele lac sărat din oaza Siwa

Eco-hotel în Oaza Siwa: dormi într-o salină

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.