O săptămână pe Coasta de Azur, Cartier general în Nisa

Coasta de Azur Europa Nisa

Ce oferă Coasta de Azur?

Frumoasa Coastă de Azur a Franței, scăldată de Mediterana este o destinație incredibilă la numai 2 ore de zbor. Situata in zona Provence Cote – D’Azur, de o versatilitate extremă, indiferent ce tip de vacanță îți doresti: o stațiune fermecătoare la mare?

Cu plajă, trekking, sporturi acvatice? Antibes, Villefreanche Sur Mer te așeaptă, o așezare mai micuță, un mic sătuc? Beaulieu sur mer, Eze sur mer, etc… buget maaare și dorință de liniște și intimitate?

Aici este raiul pe pământ, mai exact la unul dintre hotelurile sau vilele săpate în stâncă și cu vedere la mare din exclusivistele Cap Ferrat, Cap d’Ail. Party people? St Tropez, Monaco, Antibes. Munte, istorie, canion …? Lista poate continua la nesfârșit.

Coasta toată oferă vederi extraordinare, case, vile și palate cu piscine și priveliști de vis. Omniprezente sunt yahturile în golfulețele perfecte. Infrastructură bună, lume calmă, petreceri frumoase, transport extrem de bine pus la punct peste tot așa că întrebarea se pune: unde să te cazezi și cât să stai?

Recomand cat mai mult și cel puțin o săptămână, cu Nisa pentru stabilirea cartierului general, mai ales dacă ești la prima vizita în zonă și dorești să vizitezi cât mai multe locuri.

Cum ajungi în Nisa?

Nisa are un aeroport modern cu legături around the clock cu toată regiunea. Senzația de a ateriza pe una dintre pistele situate chiar pe malul mării cred că este neprețuită. Eu însă acum am ales varianta hard, cu trenul din Italia, stație de pornire Spezia Centrale, Genova, Ventimiglia, Nice Ville,în sfârșit! Am scris aici despre itinerariul meu.

Am ajuns!
Iată-mă în Nisa Ville, gara centrală din Nisa și plouă! eu, fără umbrelă, mă reped spre primul chioșc, iar 15 minute și o sacoșă de diverse gen ulei de argan, shea, mai târziu mă îndrept spre tramvai. Îmi place să folosesc mijloacele de transport în comun, să simt viața dintr-un oraș, să merg mult pe jos.
Atenție la monede, e nevoie pentru automatele de bilete din stații. Cât m-am mai învârtit după ele puteam să și ajung acasă, am descoperit asta a doua zi.

În fine ajung la Pensiunea draguță de pe Rue de la Ponchettes, cu o vedere superbă pe Promenadă, ma acomodez imediat și pornesc să descopar Nisa, aerul este de sărbătoare cu ploaie sau fără. Și am avut ce vedea . Am povestit mai multe despre Nisa aici și în articolul: O zi în culorile Nisei, no nice, so french, so chic

Și iată cum am petrecut timpul în săptămâna petrecută pe Coasta de Azur:

Golful-Ingerilor-Nisa
Promenade des Anglais – Golful Ingerilor Nisa

Prima zi pe Costa de Azur: Nisa

Bineînțeles, Nisa este o destinație în sine, are atât de multe de oferit. Pentru prima incursiune, pentru intrarea în atmosferă, neapărat trebuie dată o raită pe Promenade des Anglais, superba faleză care mărginește Golful Îngerilor.

După, o plimbare pe străzile din centrul vechi, o înghețată, săpunuri aromate, mergi să iei cina la una dintre terasele restaurant.

Și dacă mai ai energie un club, ca de exemplu MaNolans din Centrul Vechi: atmosfera este relaxată, poți să te duci casual îmbrăcat, tocmai bine pentru o primă seară. Aflați ce mai puteți face în Nisa din articolul TOP 10 obiective turistice Nisa.

Nice-old-city
Nisa este plina de arome

A doua zi: Grasse și Cannes

Ia autobuzul 500 spre Grasse, orașul parfumurilor! Plimbarea până acolo este de vis la fel orașul, calm, roze, PARFUMURI: Galimard, Molinard, Fragonard, ai timp să înveți să prepari propriul parfum, să vizitezi centrul vechi al orașului și muzeul Fragonard, să iei prânzul în una din piațete sau picnic la o priveliște de vis, eu așa am făcut și povestiti aici.

Grasse-Place de la Poissonnerie
O cafea in Grasse

Grasse-Cannes

O altă excursie frumoasă și timp de o baie în Cannes, unde sunt plaje cu nisip! Plimbare pe celebra Croisette: multă opulență, magazine de lux ale absolut tuturor brandurilor internationale prezente la fiecare pas. Palmieri, yahturi, hoteluri cu arhitectură colonială te fac să te simți oriunde, dar într-un alt univers.

Cannes poate fi exploatat mai mult, eu la aceasta primă vizită am colindat destul încât să îmi fac o idee despre oraș, am luat plaja de la un capăt la altul, am admirat docurile cu yahturi și câteva magazine. Târziu am luat un tren și m-am întors în Nisa. Repede în duș, am schimbat ținuta și la party în Ma Nolans și după la Wayne’s Bar, distracția este în toi.

Cannes-Iahturi
Cannes: apusul este de vis

A treia zi pe Coasta de Azur: Monaco

Mirajul principatului atrage anual milioane de turiști și este bineînțeles pe lista fiecărui călător care ajunge în zonă. Și pe bună dreptate, cine nu este curios să vadă acest oraș-stat?

Sunt multe de făcut aici, dar într-o zi este suficient timp e explorat (nu în detaliu) dar îl bați la pas. Cazinourile, Plaja, Marina, cine stă seaqrw Jimmy’z exorbitant de scump dar frecventat de multe staruri internaționale, aviz amatorilor, eu am plecat spre seară înapoi în Nisa. Iată în articolul acesta ce poți face într-o zi în Monaco.

Am ajuns la Decathlon, iar după pe plaja Cap D’Ail, de unde am luat-o pe jos până la Plaja Mala, o foarte faimoasă și superbă plajă de pe Coasta de Azur, pe un drum costier splendid, o plimbare care a fost mai frumoasă decât toată ziua m-a încărcat cu energie pozitivă la superlativ!
Seara Nisa, terase, restaurant: un munte de scoici foarte bune, cu sos alb și cartofi prăjiți!

Monaco Port
Monaco
Monaco - Cazino
La cazinoul din Monaco

A patra zi: Eze și Cap Ferrat

Eze, satul medieval pietruit care într-adevăr nu trebuie ratat. Plus că dacă nu reușești să ajungi în Grasse poți aici să înveți să prepari un parfum! Am scris amplu despre această destinație în articolul O dimineață pe urmele lui Nietzsche în Eze.

Satul Eze Coasta de Azur
O parte din Eze
Coasta de Azur 02
Asa se vede Coasta de Azur de pe cararea lui Nietzsche

Dupa Eze am ajuns în Beaulieu sur Mere unde m-am învârtit puțin și am dar o primă raită în Cap Ferrat, dar nu în zona care mă interesa, respectiv Plaja Paloma. A fost frumos oricum, picknic pe stânci, plimbare prin această peninsulă frumoasă, curată, unde totul este parcă făcut pe computer atât de perfect arată.

Beaulieu Coasta de Azur
Beaulieu
Sain Jean Cap Ferrat 22
Liniste in Saint Jean Cap Ferrat

Ziua 5: Cap Ferrat Plaja Paloma și Villefrance sur Mer

Am ținut neapărat să ajung la Plaja Paloma, una dintre cele mai faimoase plaje de pe Coasta de Azur. Este preferată de multe celebrități, precum familia Jolie-Pitt (fosta) dar sunt și alte posibilități.

Mi-a plăcut foarte mult Cap Ferrat, calmul, liniștea, dolce vita de aici. A fost de altfel clasificat și ca cel de-al doilea loc din lume după costul proprietăților, după Monaco, deși arată atât de simplu și deloc ostentativ, sau poate tocmai de aceea.
De vizitat: Vila Ephrussi – de-Rothschild, faimoasă pentru minunatele grădini și colecția de porțelanuri valoroase. Eu am sărit-o pentru că am preferat să mă duc la Plaja Paloma, să petrec câte puțin timp în golfurile superbe, să mă plimb de-a lungul coastei și a zburat timpul! Despre Saint-Jean-Cap-Ferrat am scris un articol separat, aici. 

Port Saint Jean Cap Ferrat
Marina din Saint Jean Cap Ferrat
Saint Jean Cap Ferrat Fosses
Anse des Fossettes Saint Jean Cap Ferrat
Plaja Paloma Coasta de Azur
Plaja Paloma

Villefrance sur Mer

Golful superb aflat la o jumătate de oră de mers pe jos din Nisa, spre Monaco, are un mic sat locuit de pescari, o fosta fortareață, portul vechi La Darse, marina, biserici precum St Michel, care merită vizitată, plajă, mici boutiquri pline de suveniruri minuate.

Restaurante și braserii se întind pe faleză și se ajunge foarte repede din Nisa, eu recomand pe jos (sau măcar unul dintre trasee, la dus sau la întoarcere) priveliștile asupra golfului merită cu prisosință efortul.

Sosea Nisa Villefranche
Drumul dintre Nisa si Villefranche-sur-Mer

Ziua 6: Nisa!

O zi perfectă în Nisa, cu mic dejun bogat și cu priveliște, pe care de altfel nu l-am sărit în nicio zi, la fel plimbarea în Cours Saleya care mă încărca de la prima oră a dimineții.

Vizitat obiective, sau zi de relaxare, le-am combinat în general, iar obiectivele mai mult printre picături, mergând de colo-colo, către alte destinații. Dar asta depinde de fiecare, pasionații de shopping cu buget mare pot avea de exemplu o sesiune cu un personal shopper la galeriile Lafayette. Iată două articole despre Nisa:
Top 10 obiective3 turistice de neratat în Nisa
O zi perfectă în culorile Nisei: so nice, so french, so chic

Promenade-des-Anglais-Nice
Mic dejun cu vedere frumoasa in Nisa
Nisa Port
Marina din Nisa

Ziua 7 Nisa: Plecare și mare tristețe 

O ultimă vizită la castel, pe fugă, o ultimă raită prin centrul vechi și pe Promenade des Anglais, la revedere și la drum către casă!

Nisa-Piata-Massena
Marina din Nisa

Pe Coasta de Azur sunt însă nenumărate alte posibilități de excursii, sau de petrecut timpul:

Dar posibilitatile sunt nelimitate: Menton, Vallauris, Cannes sur Mer, Rochebrune cap-Martin, etc. Din ce am invatat, cap-urile sunt cele mai exclusiviste.

Antibes și Juan-les-Pins
Centru vechi frumos și romantic, un foarte bun loc de cartier general, poate îl încerc data viitoare: plaje cu nisip, Marineland (faimos pentru tunelul de 30 de m cu rechini ) viață de noapte foarte ofertantă

Excursie la Cheile Verdunului

Da, excursia la Cheile Verdunului este de vis și dacă aveți timp cu siguranță este o idee bună.

St-Paul-de-Vence
Locul a atras poeți și artiști precum: jaques Prevert, jean Cocteau, Derain, Matisse, Picasso. Un sat frumos fortificat, la o ora de Nisa (cu autobuzul 400).

St Tropez:
L-am lăsat la urmă pentru că mi-am dorit cel mai mult să ajung și aici dar fără mașină este destul de lung drumul (plăcut dar lung și scump). Plus că trebuie să te scoli foarte devreme să iei un tren de dimineață către St Raphael și de acolo autobuz sau vaporaș. Se mai poate ajunge cu ferry din Nisa și din Cannes dar tot scump (63 de euro) și stai în St Tropez între 11:30 și 16:30, adică pentru 4, 5 ore am considerat că nu se merită efortul mai ales că erau atâtea locuri minunate și neexplorate mai aproape și la care am ajuns cu autobuz 1 euro!

Coasta de Azur 01
Coasta de Azur este de Azur
Ccoasta de Azur 03 turccoaz
Vedere de pe Cararea lui Nietzsche

Pe Coasta de Azur sunt atatea bărci, bărcuțe, ambarcațiuni, yahturi, etc în golfulețele fără număr, că ai la un moment dat impresia că ești singurul pe uscat. Dar tot este frumos de privit, de admirat, de descoperit câte un mic orășel, sau cătun. Acestea sunt chiar mai frumoase decât orașele vedetă.

Și albastrul acesta ireal este peste tot!

Coasta de Azur apa

0 thoughts on “O săptămână pe Coasta de Azur, Cartier general în Nisa

    1. M-am odihnit, da: odihna activa! Adica am reusit sa ma destind de tot, sa ma rup de toate grijile, i-am dat creierului o pauza, eram intr-o perioada foarte solicitanta atunci. Si vazand atatea locuri frumoase, negandindu-ma decat unde sa mai merg, m-am incarcat de energie pozitiva, plus ca am mai si stat cate putin, atat cat am simtit nevoia, sa admir peisajele superbe 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.