Excursie la Meteora cu oprire la biserica Sfânta Paraschevi din Pounta, în drum spre Corfu

Grecia Grecia continentală
DSC_1138
Ia este romaneasca, realizata pe marchizet, a purtat-o si bunica mea si peisajul 100% grecesc. ca si culoarea iei mele preferate

Am pornit cu mult entuziasm spre insula Corfu, cu ocol la Meteora și la biserica Sfintei Paraschievi – a nu se face confuzie cu Sfânta Cuvioasa Paraschiva (în traducere vineri, de aici vine numele, au fost născute vinerea și confuzia multora). În prima zi plină pe teritoriu elen. Majoritatea nu văzusem încă Meteora așa că eram foarte nerăbdători. Am plecat la 9:30 dimineața cu autocarul, deoarece ajunsesem noaptea târziu din România și am stat până dimineață aproape la taclale. Trebuia să ajungem la Igoumenitsa să prindem feriboatul de 18:30.

Un brunch grecesc: plăcinte și cafea

Prima oprire a fost la un un supermarket cu autoservire, unde se poate lua micul dejun grecesc din această parte a țării: plăcinte și cafele. Pentru noi a fost un fel de brunch deoarecde luasem deja micul dejun dar nu ne-am abținut să nu le încercăm.
Aceste plăcinte se mănâncă până la ora 13:30, vara mai mult cu frappe. Am luat totuși un cappuccino că arăta prea tentant și o plăcintă cu spanac, în jur de 5 euro amândouă. Foarte bună plăcinta deși era destul de uleioasă, m-am consolat la gândul că este doar ora 11:00. Am stat la soarele acesta plăcut de primăvară, ne-am încărcat cu energie și la drum!

A doua oprire: Sfânta Mucenică Paraschevi și izvorul cu agheasmă

Aici sunt moaștele Sfintei Paraschevi protectoarea nevăzătorilor. Este o biserică micuță într-un decor natural frumos, în defileul Tembi. Cum spuneam mai sus, nu este vorba despre aceeași Sfântă Cuvioasa Paraschiva de la Iasi. Sfânta Paraschevi a trăit în timpul împăratului Antonin, fiind de origine italiană. După decesul părinților a donat averea săracilor, s-a călugărit și a început să propovăduiască. Împăratul a încercat să o determine să renunțe la credință, fiind cucerit de frumusețea lui, iar nereușind să o convingă a început persecuțiile: i s-a pus un coif de fier ars pe cap, a fost aruncată într-o căldare cu ulei încins, dar nimic nu i-a făcut rău, ci stropindu-l pe împărat cu ulei încins, acesta a orbit. Împăratul i-a promis…” dă-mi mie lumina ochilor mei, că atunci voi crede în dumnezeul pe care îl propovăduiești tu”. Sfânta s-a rugat, Dumnezeu i-a ascultat ruga, iar împăratul, vindecat, s-a convertit.

Ne-am înghesuit să luăm apă de la izvor și să realizăm câteva fotografii frumoase. Poze afară, ne-am bucurat de panoramă, de aerul proaspăt și iar la drum, următoarea oprire: Meteora.

20150419_085657

20150419_085702

20150419_090014

DSC_1056

DSC_1065

DSC_1063

20150419_085511

Oprire la Zindros, un magazin de icoane bizantine

La Meteora ajung foarte mulți oameni în pelerinaj, dar tradiția lungă a iconografiei bizantine este un punct de interes pentru fiecare vizitator, nu numai pentru cei foarte religioși: ni s-a explicat pe scurt care sunt pașii pentru realizarea unei icoane: panoul de lemn de chiparos, stejar, platan, în special specii nerășinoase, pentru ca icoana să fie rezistentă în timp. Ulterior se trece la pregătirea canvasului și desigur toate celelalte etape, de la impregnarea cleiului, a desenului, aplicarea foiței de aur – toate icoanele de la Zindros sunt realizate cu foiță de aur, iar pictura numai în culorile folosite în iconografie, în special carmin și albastru. Ni s-a mai explicat despre diferite reprezentări ale Maicii Domnului din icoanele realizate aici și și semnificația acestora – cele mai căutate fiind reprezentări ale unor icoane foarte cunoscute.

De aici se pot cumpăra icoane pe diferite dimensiuni, de la 3 euro, realizate cu foiță mai subțire și cea mai valoroasă, de 16 000 de euro, din cele realizate pe panou de lemn. Și mai sunt și icoane de argint, candelabre, multe albume cu informații.
Magazinul are și diferite suveniruri și am admirat, pe lângă icoane și paharul lui Pitagora: Acesta este realizat astfel încât să îndemne la cumpătare: dacă se toarnă în el atât cât trebuie, deși este găurit lichidul nu curge, dacă se depășește un prag, se scurge tot, cu excepția câtorva picături, pentru ca omul să nici nu moară de sete.
Lecția? Dacă te lăcomești pierzi tot! Funcționează paharul, nu am înțeles principiul dar cu altă ocazie voi aprofunda subiectul.
Pentru mai multe informații puteți accesa siteul lor web: www.zindros.gr

DSC_1123

DSC_1088

DSC_1079

DSC_1099

DSC_1113
Aceasta icoana valoreaza 16 000 de euro!

20150419_120129

Meteora! Mijlocul cerului, așezări suspendate în cer 

Am admirat lung Meteora, al doilea centru religios al Greciei. Pe serpentine am mai admirat alpiniștii, pereții de calcar reprezentând o mare atracție pentru pasionații de cățărare. Câte fotografii nu am văzut cu destinația, tot este cu totul copleșitoare panorama și tot ce s-a realizat acolo.
Mănăstirile sunt construite pe piloni din piatră naturală la marginea câmpiei Tesaliei.

DSC_1153

DSC_1134

20150419_123807

80 de ani pentru a duce piatra sus!

Atât au muncit călugării când au construit Sfântul Ștefan. Cu mijloace rudimentare. Nevoia a dus la acest aspect, pentru a fi feriți de cotropitori. Cât despre apă, o colectau. Asta era dedicarea atunci, totul se privea în perspectivă și precum vedem, durează. Și acum ne bucurăm și minunăm de unicitatea unor locuri atât de speciale.

Am vizitat mănăstirea Sfântul Varlaam

Din 24 de mănăstiri, doar 8 mai sunt intregi iar din acestea in 6 exista viata monahala. Un părinte care ne-a întâmpinat de-a povestit despre loc și ne-a răspuns la mai multe întrebări.
Acesta este unul dintre lucrurile cele mai frumoase la Info Tripuri: faptul că ai acces la multe informații și la oameni. Ne-am bucurat să putem discuta cu părintele, în Greacă desigur, ne-a tradus Luiza de la Tramp Travel și așa am aflat că vin vizitatori de diferite naționalități și chiar și mulți musulmani care în semn de respect frecvent se înclină ca în Moschei. Este o imagine neobișnuită, dar într-un loc atât de special aveam aceeași uimire și umilință.
Am mai aflat că un călugăr este hirotonisit după 3-5 ani petrecuți îna cest loc, deoarece trebuie ca acesta să fie sigur de chemarea sa. Și să facă pasul când este într-adevăr pregătit. Și multe altele. Acest loc este cu mult prea special ca să nu îi dedic un articol, așa că revin cu informații complete într-un articol separat.

Vizitare:
Intrare: 3 euro la fiecare mănăstire. Și se pot lua și lumânări, există și un magazin cu suveniruri. Recomand să plecați de aici cu o amintire frumoasă. Și să faceți un cadou celor dragi.
Dacă vă faceți griji, se dau acoperăminte în cazul în care nu sunteți corespunzător îmbrăcați
De obicei se vizitează două mănăstiri, cele care sunt deschise spre vizitare în ziua respectivă: dacă sunt slujbe nu se deschid pentru turiști.
Din cele 6 mănăstiri care se vizitează, 2 sunt de măicuțe și 4 de bărbați.

20150419_131039

20150419_134429

20150419_134703

Prânz tradițional grecesc

După Meteora am trecut prin Kalambaca, cel mai apropiat oraș de Meteora și am ajuns la un mare restaurant cu autoservire unde ne-a fost recomandat să încercăm mielul, deoarece în Grecia are un gust deosebit. Am luat și într-adevăr nu are gustul cu care ne-am obișnuit și cum surprizele apar la tot pasul, am terminat prânzul la dans și hore cu un grup de greci pontici. Ce este ciudat: numai doamnele dansau și ne-au învățat și pe noi câțiva pași. Grecii ponți sunt cei care au trăit în Turcia și au fost strămutați în urma schimbului de populație care s-a realizat de către Turcia și Grecia în 1923.

Eu am spart gheața deoarece doream o fotografie cu tradiții românești versus tradiții grecești, dar dansul m-a prins! Nu am poze decât de la început, cele de la hore le au alții din grup, abia aștept să le văd și eu.

20150419_143145

20150419_143154(0)

20150419_143841
Am navalit la gratar

20150419_145938

De ce a fost și este atât de puternică credința în Grecia:

Fiind atâtea sute de ani sub ocupație turcă, credința a fost modul prin care grecii și-au păstrat identitatea. De exemplu, grecii care trăiau în Turcia, ponticii au trebuit să aleagă între a renunța la religie sau la folosirea limbii grecești. Au ales să renunțe la limba greacă și să păstreze religia. Când au ajuns în Grecia nu știau limba și a fost un drum greu, foarte mulți murind pe drum din cauza condițiilor și al drumului ocolit, mult prea lung parcurs.
Ponții atât cât i-am văzut sunt oameni veseli, sau poate erau doar în vacanță, oricum s-au bucurat și ne-au mulțumit că am petrecut alături de ei, a fost un moment minunat.

Igoumenitsa – Corfu cu feribotul Eleni

Nu am prins loc la feribotul de 6:30, ni s-au confirmat locurile la ora 19:30- cu vasul Eleni – s-a făcut rezervarea după ce am fost siguri că ajungem în timp.
Așa că am avut o oră și jumătate de colindat pe chei și nu ne-am supărat deoarece am admirat portul, am stat și la un frape, ne-am relaxat un pic.

DSCF1178

DSCF1194

Pe feriboat 90% din drum am stat la aer

Drumul cu feribotul durează 1:45 ore, dus-întors costă 20 de euro/persoană și ne-a oferit ocazia să realizăm fotografii uimitoare, am prins apusul pe ape. Eu am pățit un ghinion la un moment dat, aparatul meu mirrorless nu s-a mai deschis și am primit împrumut un aparat mirorless Fujifilm XE2 vintage de la Sorin de la Airlines Travel, pe care abia învățam să îl folosesc, așa că fotografiile uimitoare sunt la alții, dar vă puteți face o idee. O perioadă de timp am făcut numai cu telefonul, ceea ce este evident din păcate.

Momentele acestea sunt mereu foarte delicate, mai ales pentru un blogger și un prilej să vezi că primești ajutor, că oamenii sunt săritori, o să detaliez peripețiile după sfârșitul excursiei, am trecut prin niște emoții…..

A fost frig sus, dar câțiva dintre noi am stat până aproape de sfârșit. Când spărgătorul de gașcă a zis că pleacă, ne-am ridicat toți, cred că subconștient așteptam semnalul de fapt. Am stat la căldură 10 de minute abia să ne dezmorțim. Ziua a fost foarte călduroasă dar seara și cu vânt a fost răcoare. Ne lăsasem bagajele în autocar și odată ce acesta este ”campat” în feriboat nu mai ai acces la el, se parchează la distanță foarte mică între mașini.

DSCF1209

DSCF1231

DSCF1221

DSCF1222

DSCF1267

DSCF1261

Ne-am cazat în hotelul Telemachos din Dassia, unde am luat și masa și am stat iar mult la discuții, la descărcat fotografii, ne-am culcat cu gândul la Corfu, la o nouă zi și unii chiar au mai ieșit să realizeze fotografii cu stelele.

Acest articol a fost scris cu ocazia infotripului “#GreekExplorer: Corfu, Evia si Grecia Continentala” organizat de TurismMarket.com in parteneriat cu agentia de turism TrampTravel.ro si cu sprijinul Nikonisti.roTravelWithaSmile.netLAMONZA si Art & Craft.

DSCF1256

0 thoughts on “Excursie la Meteora cu oprire la biserica Sfânta Paraschevi din Pounta, în drum spre Corfu

  1. E ceva sa ai lacasul in varful unor stanci imense. Daca ai fi singurul, ai parea un ciudat. Asa, cu mai multe, tinzi sa dai vina pe istorie si oameni. Oricum, cere un pic de efort fizic, nu?

    1. Este foarte impresionant, nevoia de a se feri din calea invadatorilor i-a facut sa realizeze lucruri pe care noi nu ni le putem inchipui. Acolo erau feriti, altfel, cand Grecia era invadata, aceste lacase erau distruse, ma gandesc asa uneori ca noi ne gandim ca traim vremuri grele…..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.