Choco-story: muzeul ciocolatei din Bruxelles

Muzeul Ciocolatii Bruxelles (9)
Degustarea de praline: am luat cateva tipuri, iar cea usor sarata a fost de vis

Cel mai dulce muzeu în care am fost până acum este Choco-story, Muzeul Ciocolatei din Bruxelles. Situat chiar lângă Grand Place, aici puteți asista la o demonstrație de realizare a pralinelor de ciocolată, degusta o mulțime de preparate, care sunt puse la dispoziția vizitatorilor în mod gratuit și din belșug și cunoaște istoria ciocolății.

Plus alte particularități. Primiți și un pliant cu informații utile, iar intrarea costă numai 6 euro pentru adulți, 3 pentru copii de până la 12 ani, alte reduceri pentru grupuri. Sau este inclusă în Brussel Card., cu care puteți intra chiar de mai multe ori la muzeu în perioada de valabilitate.

Muzeul ciocolatei din Bruxelles: 9-11 Rue de la Tete d’Or
Deschis în fiecare zi între orele 10:00 – 16:30, ultima intrare. Înainte nu era deshis Lunea, dar acum eu chiar într-o zi de luni l-am vizitat. Sunt disponibile diferite tururi, sau ateliere, toate prețurile le găsiți aici. 

Muzeul Ciocolatei Bruxelles (16)
Se vede Grand Place din fata muzeului, aflat chiar in stanga fotografiei
Muzeul Ciocolateii Bruxelles (8)
Choco-story: muzeul ciocolatei din Bruxelles
Muzeul Ciocolatei Bruxelles (18)
Am primit un card bruxelles pentru 72 de ore, pentru Presă, de la Biroul de Turism

Despre istoria ciocolatei

Acum mii de ani, olmecii, maiașii și aztecii cultivau arborii de cacao în America Centrală și de Sud
Pentru noi, europenii, istoria ciocolatei a încceput din 1502, cu cel de-al 4-lea voiaj a lui Cristofor Columb în America.
Hernando Corterz a adus produsul în Europa, din Mexic, în anul 1528.
Nu a fost apreciată chiar de la început, dar după adăugarea zahărului – adaptării produsului la gusturile europene a fost o revelație.
Anna de Austria, mama Regelui Ludovic al XIV-lea a adus ciocolata de la Curtea Spaniei la cea a Franței, după căsătoria cu Ludovic al XIII-lea.

Demonstrație de ciocolată: cum se realizează pralinele

Maestrul Conrad ne-a explicat toate etapele realizării pralinelor. Am filmat demonstrația, o postez în curând pe pagina de Facebook.

Muzeul Ciocolatii Bruxelles (5)

Ciocolata azi

3,5 milioane de tone – producția anuală de boabe de cacao.
70% din producția mondială de cacao vine din Africa.
90% din producție vine de la mici ferme – maxim 5 hectare.
50% din consumatorii de ciocolată sunt în Europa.

Companii renumite belgiene: Pierre Marolini, Leonidas, Darcis Jean-Philippe, Galler, Neuhaus, Godiva, Balvas, Fredericc Blondeel, Wittamer.

Despre boabele de cacao și despre ciocolată

Arborele de cacao poate atinge înălțimea de 10 m.
Boabele de cacao sunt prăjite la temperaturi de 100-140 de grade timp de 20 de minute. Gustul amarui al ciocolății vine de la această operațiune.
Boabele sunt scoase din carapace și sunt măinate, pentru a rezulta pudra de cacao.
Masa de cacao conține pudra de cacao și untul de cacao, care se separă datorită temperaturii înalte din timpul presării.
Pentru a rezulta diferite tipuri de ciocolată, se adaugă zahăr, unt de cacao, vanilie, lapte praf, etc. în diferite proporții.
Ciocolata adevărată, cea de top este realizată cu unt de cacao, un ingredient foarte scump. Ciocolatele ieftine sunt realizate și cu ulei de palmier.
Test: se ia o bucată de ciocolată și se ține sub limbă câteva minute, cea cu unt de cacao se topește în totalitate.

În muzeu: magazin, istoria ciocolatei și tot felul de punte cu ciocolată la degustare, multe feluri diferite 

Proiect susținut de Nikoniști. Pozele din acest articol sunt realizate mai mult cu telefonul, deoarece cu aparatul Nikon Ccoolpix AW130 am filmat aproape non stop.

Ciocolată la discreție!

Muzeul Ciocolatii Bruxelles (7)

După o carieră de 8 ani ca Head of Media în cadrul uneia dintre cele mai mari companii de retail din România, Mirela și-a luat lumea în cap. La propriu. Ulterior s-a dedicat freelancingului, călătoriilor și scrisului pe blogurile personale. Cu scopul declarat de a vizita toată lumea, dar încet, de patru ani de zile îi inspiră și pe alții să își urmeze visurile și totodată să se bucure de călătorii, aducând ponturi și sfaturi practice din toate destinațiile.

0 comentarii la „Choco-story: muzeul ciocolatei din Bruxelles”

    1. Da, eu am mancat o gramada de ciocolata, desi nu ma dau in vant dupa dulciuri, insa este pacat sa nu te bucuri la fata locului, este pana la urma ccea mai buna ciocolata din lume in Belgia

  1. Pingback: De ce să alegi Cardul Bruxelles 24, 48 sau 72 de ore – ExTraViTa

Lasă un răspuns