Tur culinar în Atena – cel mai delicios obiectiv turistic

Atena Grecia Mâncare în jurul globului

Tururile culinare cuceresc din ce în ce mai mulți adepți de pe tot globul și am spart gheața, participând la primul meu tur în Atena.  Mi-a venit ideea de a participa la un tur culinar căutând lucruri mai deosebite de făcut în Atena, despre care nu prea s-a scris sau auzit pe la noi.

Am dorit să aduc ceva nou, mai ales că primeam diferite întrebări de la oameni despre Atena, deși nu ajunsesem în acest loc. Întrebarea era: dar tu ce ai face în Atena dacă ai merge? Unde te-ai duce?

Am primit provocarea și chiar este posibil să mai ajung o dată în acest oraș cât de curând, pentru că mi-a plăcut mult prea tare. Începând cu prima dimineață petrecută într-un tur culinar-cultural. Și continuând cu o croazieră de o zi în trei insule, cu baruri și restaurante cu vedere fabuloasă asupra Acopolelui. Și cu seri petrecute colindând pe străzi, în căutarea celor mai trendy baruri.

De ce un tur culinar?

Un oraș nu înseamnă numai ruine și muzee, iar pentru a-l cunoaște trebuie să il simți, să iei pulsul străzii, să cunoști tradițiile, obiceiurile, să îl savurezi. Pe cont propriu, sau în cadrul unui tur, cum preferi și cum îți permite timpul.

Se spune că nu poți cunoaște pe de-a întregul o țară până ce nu îi cunoști bucătăria. Fiecare popor are propriile tradiții legate de servitul mesei, acesta fiind momentul care unește familia și prietenii.

Auzisem că mulți turiști vânează practic tururile culinare odată ce le prind gustul și am vrut să înțeleg de ce. Am ales un tur culinar mult lăudat, care s-a ridicat la înălțimea așteptărilor – era și normal, am văzut mii de păreri pozitive despre Athens Walking Tours, fapt ce m-a convins să îi abordez.

Tur culinar în Atena: treaba se face dimineața, la 9:15 

Întâlnirea: în centru, pe strada pietonală Korai, la stația de metrou Panepistimio, lângă Zara/Starbucks. Foarte ușor de găsit. Fiind dimineață, luasem un cappuccino pe drum.

tur-culinar-excursie-atena-atractii-de-facut2
Asa incepe o zi frumoasa in Atena: cu un cappuccino to go
Locul de intalnire pentru turul culinar
Locul de intalnire pentru turul culinar

La întâlnire am primit lista detaliată a mâncărurilor, a poveștii lor și a locurilor pe care le vom vizita pe parcursul turului. Totodată, ni s-au explicat câteva lucruri despre diferite mâncăruri și despre rădăcinile lor.

Credeați că baclavaua este turcească?

Mulți presupun acest lucru pentru că a fost inventată în actualul Istanbul. Numai că a fost inventată când orașul se numea Constantinolole și era capitala Imperiului Roman de Răsărit. Inventatorul a fost un bucătar roman, sau bizantin. Grecii și turcii nu au ajuns la un consens, fiecare susținând că rețeta îi aparține, dar, totuși, rețeta este similară cu un desert din perioada romană, din secolul 2, deci este destul de logic să fi evoluat așa cum spun grecii, cu 500 de ani înainte ca turcii să se stabilească în capitala Bizanțului.

Am aflat tot felul de alte povești despre alte preparate, ca de exemplu despre mousaka, care de fapt nu este grecească, deși a fost asimilată și este servită ca un fel de mâncare tradițional grecesc.

Începem turul cu koulouri, renumitul și gustosul covrig grecesc

I se mai spune: mic dejunul târziu. De ce? Pentru că micul dejun grecesc este format, de regulă, din cafea – tare – și țigară. Copii beau un pic de lapte, înainte de a pleca la școală. Pe drum, iau un koulouri, pentru ora 10, când foamea începe să dea ghers.

Cum arată o zi grecească?

Mic dejun: Cafea și țigări. Poate o plăcintă sau kolouri pe la ora 10, sau 11. Prânz: În jur de ora 15:00. Și atunci cina? Păi după ora 21:00, 22:00, vara chiar la miezul nopții. Tinerii greci merg la distracție, la cluburi, vin acasă după ora 2 și iau cina. După cină, grecii merg direct la culcare. Cum ne-a spus Artemis: hei, nu pretind că avem cel mai sănătos stil de viață, dar acesta este stilul nostru. Avem noroc cu uleiul de măsline.

Ghida noastră, Artemis, ia covrigii
Ghida noastră, Artemis, ia covrigii

Loukoumades – gogoși cu miere și nuci

Gogoșile Loukoumades sunt delicioase. Ușor crocante, un aluat umed și stropite cu miere. Și nu atât de dulci pe cât ne-am închipui. Dulciurile grecești, deși unele similare cu cele turcești, nu conțin atât de mult zahăr. Multe sunt făcute numai cu miere și sunt d e l i c i o a s e. Am servit aceste minunății la micul local Ayaiov, o afacere de familie din 1926. Este o atmosferă foarte călduroasă înăuntru și puteți merge oricând în drumul vostru prin oraș.

tur-culinar-excursie-atena-atractii-de-facut5
Localul Ayaiov, bunătăți delicioase din 1926
tur-culinar-excursie-atena-atractii-de-facut8
Loukoumades în turul culinar
Loukoumades bune de tot
Loukoumades bune de tot

Varvakios Agora – piața centrală

De ce este totul atât de prospăt în Grecia? Datorită unei legi respectate, deoarece este foarte bună pentru toate părțile implicate: comercianții trebuie să vândă toată marfa proaspătă (carne, pește, fructe de mare) până la ora 18:00.

Prin urmare, cu 10 minute înainte de această oră, ei vînd toată marfa rămasă restaurantelor cu care au contract, la jumătate de preț. Toată marfa, nu pe alese. Fiecare comerciant are contracte lui și toată lumea iese în câștig. De altfel, reducerile încep de la ora 12:00, oră preferată de mulți localnici pentru a-și face cumpărăturile.

Piața este animată, este multă gălăgie și efervescență, toți vânzătorii te îndeamnă să le verifici marfa.

tur-culinar-excursie-atena-atractii-de-facut9
Varvakios Agora – piața centrală din Atena
Varvakios Agora - piața centrală, turul culinar
Varvakios Agora – piața centrală, turul culinar
Oamenii sunt foarte prietenoși
Oamenii sunt foarte prietenoși

Zouridakis Cretan Store 

Creta, cea mai mare insulă a Greciei are un climat ideal, care produce multe plante și fructe care cresc numai acolo. Sunt peste 600 de plante endemice în Creta (dacă am reținut bine) și la magazinul Zouridakis, o afacere de familie aflată la a treia generație găsiți o mare varietate de produse cretane.

Am degustat o parte dintre ele: ulei de măsline, măsline, miere, brânzeturi, iaurt, pastă de măsline, pastă de roșcove, gemuri și dulcețuri diverse. Și două feluri de rachiu, dulce, foarte aromat. Mi-a rămas gândul la gemul de măsline, făcut cu miere, o delicatesă deosebită.

Tur culinar în Atena - cel mai delicios obiectiv turistic

tur-culinar-excursie-atena-atractii-de-facut15
Degustare de produse din Creta la Zouridakis Cretan Store

Creme Royale 

Aici am gustat plăcinte cu spanac și bougatsa cu brânză. Cele mai bune încercate în Grecia până acum, acest local este o adevărată comoară.

Tur culinar în Atena - cel mai delicios obiectiv turistic 3

Tur culinar în Atena - cel mai delicios obiectiv turistic 2

Taverna Karamanlidika 

Aici am făcut o scurtă oprire și am fost serviți cu mâncare de păstăi de mazăre și cartofi și cu vinul casei, delicios și foarte răcoritor, servit rece. Wifi senzațional. Numai eu și Laura aveam această obsesie pentru internet, restul celor din grupul nostru ignornd total acest aspect.

Tur culinar în Atena - cel mai delicios obiectiv turistic 4

Tur culinar în Atena - cel mai delicios obiectiv turistic 5

Piața de fructe 

Am gustat smochine, curmale și struguri de câteva feluri, revelația fiind strugurii din care se fac stafide, fără sâmburi. O delicatesă.

Am degustat si fructe proaspete si uscate in turul culinar
Am degustat si fructe proaspete si uscate in turul culinar

Pastourma – la magazinul Miran

Magazin de mezeluri, unde am gustat și am învățat despre pastourma, o pastramă de vită foarte delicioasă. Am aflat că în trecut localnicii puneau bucata de carne preparată între fund și șaua calului și uite așa, tâgâdâm tâgâdâm ajungeau la această textură.

Tur culinar în Atena - cel mai delicios obiectiv turistic 6

Tur culinar în Atena - cel mai delicios obiectiv turistic 10

Magazinul Fotsis

Un magazin cu diferite ierburi, arome, esențe, săpunuri. Aici am aflat povestea masticului, care produce lacrimi (rășina) numai în insula grecească Chios. Oriunde altundeva a fost plantat, fiind la mare căutare pentru proprietățile sale, nu a produs rășină. Tododată am și mestecat un conglomerat de mai multe lacrimi: după puțin timp acestea se unesc și formează o gumă, nu aș spune clasică, dar foarte asemănătoare ca textură. Nu poți face baloane, însă.

Tur culinar în Atena - cel mai delicios obiectiv turistic 7

Tur culinar în Atena - cel mai delicios obiectiv turistic 9

Laura nu stia ce sa aleaga, totul era natural, parfumat, îmbatator
Laura nu stia ce sa aleaga, totul era natural, parfumat, îmbatator

Ultima oprare: Piața Iroon, la o tavernă tradițională

Aici Artemis și-a luat la revedere de la noi, nu înainte de a comanda gyros pentru toată lumea. Apă din partea casei, bere de la noi. A fost o ședere plăcută, am conversat cu un cuplu din Africa de Sud și nu pot să nu mă întreb de ce în ultimul timp unde mă învârtesc dau de Africa de Sud. Clar este un semn.

Soare plăcut, gyros bun, wifi excelent. Ce poate fi mai minunat?

Tur culinar în Atena - cel mai delicios obiectiv turistic 8

Detalii organizatorice:

Tururi din care puteți alege: tur culinar, tur de degustare de vin, lecție de gătit și cină, turul deliciilor dulci. Plus multe alte tururi, istorice, croaziere și de alt tip. Noi am avut turul Athens Food Tour, mai multe detalii despre tururi aici. 

Rezervarea: 

După ce rezervați turul, primiți pe mail toate informațiile necesare: locul de întâlnire, puncte de reper, ora, cât durează turul, cine este ghidul vostru. Chiar și dacă trebuie sau nu să printați rezervarea.

Limba:

Noi am ales un tur în limba engleză, dar sunt și alte opțiuni. Însă cum ghizii nu sunt vorbitori nativi ai limbii engleze, dacă ai o dicție bună (și ghida noastră a avut) veți înțelege pe deplin explicațiile, fiind folosită o engleză foarte bună, dar cuvinte uzuale, deloc greu de urmărit, a fost reconfortant.

Ce părere aveți despre o astfel de experiență?

Călătorii frumoase și delicioase!

tur-culinar-excursie-atena-atractii-de-facut6

0 thoughts on “Tur culinar în Atena – cel mai delicios obiectiv turistic

 1. Nici grecii nu stiau ca exista un tur culinar la ei in oras. Toti pareau surprinsi cand le povesteam 🙂 Dar intr-adevar este o modalitate savuroaza de a cunoaste un oras, o tara prin mancare.

  1. Este, mie deja mi s-a deschis apetitul :). Cat despre localnici, se intampla des ca turistii sa stie mai multe despre oras decat ei, peste tot in lume, sau ma rog, lucruri noi

 2. Buna seara,
  In mai putin de 2 saptamani o sa merg si eu pt prima data in Atena si acest tur culinar il pot adauga in lista.
  Te rog sa imi spui cu cat timp inainte trebuie facuta rezervarea si cum se face plata … trebuie avans (daca da cum se face) sau se plateste integral (cand faci rezervarea sau plata o faci la locul intalnirii) … cash sau online.

  Multumesc anticipat pentru raspuns dar si pentru aceasta idee,

  Mihai

  1. Buna!
   Rezervarea, cu cat este facuta mai repede cu atat mai bine, car cu minim o ora inainte de inceperea turului, asa scrie pe site. Plata se face ori prin online, ori la fata locului, caz in care ei nu garanteaza loc (conform siteului grupurile sunt de maxim 16 persoane).
   Avand in vedere perioada, nu ar trebui sa fie probleme chiar daca mergeti direct, dar nu se stie niciodata. Eu as face rezervare si plata online, pentru ca sunt foarte seriosi, cred ca sunt cei mai buni si primiti mail cu toate detaliile si confirmarea. Calatorie frumoasa in Atena!
   http://www.athenswalkingtours.gr/Athens-Food-Tour

  2. Multumesc mult pentru informatii.
   Plata online nu am de gand sa fac pt ca pot aparea situatii neprevazute gen vreme (ploaie …).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.