atractii turistice skiathos 10

TOP atracții turistice Skiathos: și de ce insula are 65% vizitatori care se întorc

Grecia Skiathos

Skiathos este una dintre insulele mele preferate din Grecia. Am vizitat-o acum câțiva ani, doream să mă întorc. Și în continuare este pe lista mea de vizitat. Nu am auzit vreo persoană care a fost aici să nu se declare altfel decât îndrăgostit de această insuliță mică, dar atât de bogată în atracții de tot felul. Așa că un top este foarte dificil, dar totuși mă încumet.

Ce mi-a plăcut la Skiathos față de multe alte insule din Grecia este faptul că pe drumurile principale sunt trotuare. Și astfel poți să mergi lejer dintr-un loc în altul, dacă îți place să iei puțin aer. Am mers din centru până la hotelul unde stăteam, Esperides pe jos, singură, șase kilometri și a fost floare la ureche.Am văzut multe plaje frumoase, aerul era proaspăt, multă verdeață, case frumoase.

Skiathos este o insulă ideală nu numai pentru plajele superbe și atât de multe, ci și pentru orice are legătură cu natura. Fie că vă plac drumețiile, plimbările prin orașe sau între stațiuni, plimbările pe mare, scufundările, activitățile de orice fel. Și pentru că aminteam drumețiile, vreau să vă spun că pentru ele (și pentru scufundări) o să mă întorc pe insulă, dar nu în plin sezon:

atractii turistice skiathos 8

Drumeții

În Skiathos sunt 25 de trasee de drumeții, cu diferite niveluri de dificultate. Toate sunt bine marcate și sigure, potrivite pentru plimbări relaxate, de la o oră până la șase ore, în funcție de traseu. Pășiți pe urmele lui Alexander Papadiamantis și Alexandre Moraitidis, pe cărările suspendate deasupra pădurilor de pini și a plantaților de măslini și descoperiți un alt fel de Skiathos.

Puteți cumpăra ghidul cu cele 25 de trasee de la diferite magazine din Skiathos, dar și de la recepția multor hoteluri sau pensiuni de pe insulă. Cei care parcurg 12 trasee și aduc dovada (poze de exemplu) vor primi din partea municipalității un cadou și o medalie ne informează websiteul oficial. 

atractii turistice skiathos 5

atractii turistice skiathos 2

atractii turistice skiathos 3

Mănăstirea Bunei Vestiri din Skiathos, Evangelistria Monastery

Mănăstirea Bunei Vestiri a Maicii Domnului din Skiathos a fost înființată în anul 1794 de câțiva călugări de la Muntele Athos. Este o mănăstire de monarhi, unde este permis accesul femeilor. Mănăstirea a sprijinit lupta de eliberare de sub jugul otoman.

În 1807 un grup de revoluționari eleni (printre ei Theodoros Kolokotronis, Andreas Vokos Miaoulis, Thymios Vlachavas) s-au întâlnit la mănăstire și to aici au jurat că vor avea ”libertate sau moarte”, pe primul steag al Greciei moderne, care a fost cusut la mănăstire și care încă poate fi admirat în biserica așezământului. AM scris un articol dedicat acestui loc minunat:

Mănăstirea unde s-a cusut primul steag al Greciei, pe care încă îl poți admira

manastirea bunei vestiri skiathos 9

Mănăstirea Panagia Kounistria

Dedicată fecioarei, Mănăstirea Panagia Kounistria este situată în mijlocul unei păduri de pini, la 13 kilometri distanță de orașul Skiathos. Nu vă faceți griji, drumul trece chiar prin fața mănăstirii, găsiți și loc unde să lăsați mașina.

Mănăstirea a fost construită de un călugăr ascet în secolul 17, pe locul unde a găsit o icoană a Fecioarei, agățată de un pin. Icoana, care se păstrează în Catedrala din orașul Skiathos este considerată făcătoare de minuni. Hramul mănăstirii se sărbătorește pe data de 21 noiembrie.

În mănăstire puteți admira icoane din secolele 17 și 18, pictate pe lemn. Și o străduță unde dalele sunt puse în ”coadă de pește”, cum se făceau în trecut străduțele pe insulă, pentru a ajuta la scurgerea apei.

atractii turistice skiathos 7
atractii turistice skiathos 6

Orașul Skiathos

Orașul Skiathos este unul dintre cele mai frumoase orașe dintr-o insulă grecească. Dacă îți place Grecia, imposibil să nu te îndrăgostești de acest loc, mai ales dacă îl vezi de pe mare. Musai să îl vezi măcar o dată și de pe mare, este o poezie!

O plimbare pe străduțele întortocheate este cea mai bună idee pentru o după-amiază relaxată. Neapărat trebuie să faceți o plimbare la Bourtzi, construită de venețieni și unde astăzi este un centru cultural. Nu uitai să faceți o plimbare și până la Mănăstirea Sfântul Nicolau, pentru a admira tot orașul de sus.

Tot în orașul Skiathos sunt nenumărate taverne aliniate pe malul mării, unde puteți lua prânzul sau cina. Totodată sunt nenumărate ”art cafe”, printre care faimosul bar cu perne, cu vedere la port. Nu uitați să vă jucați cu pisicuțele grăsuțe care mișună prin centrul vechi, dar nu le deranjați dacă își fac siesta, nu te joci cu grecii când se relaxează.

Vizitați muzeul casă Papadiamantis, dedicat marelui scriitor grec Alexandros Papadiamantis, care a trăit pe insulă.

atractii turistice skiathos 10

atractii turistice skiathos 12

atractii turistice skiathos 4

atractii turistice skiathos 11

Aterizările și decolările spectaculoase

Insula Skiathos este unul dintre cele mai inedite locuri din Europa, unde poți vedea de aproape avioanele atunci când decolează sau când aterizează. De oriunde din orașul Skiathos vei vedea foarte bine avioanele care aterizează, dar nicăieri precum în locul ”magic”.

Din centru aveți de mers 15 minute pe jos, pe malul mării. Nu vă faceți griji, tot drumul este frumos, plin de cafenele și de taverne, mărginit de ambarcațiuni. Odată ajunși la locul faptei, trebuie să așteptați un pic. Consultați programul avioanelor pe websiteul aeroportului din Skiathos și aveți grijă să nu ajungeți prea târziu: uneori avioanele aterizează sau decolează cu 10 minute înainte de ora anunțată. Puteți verifica și pe flightradar24, dacă este vorba de vreo întârziere.

Aterizările sunt cele mai spectaculoase din punctul de vedere al fotografiilor pe care le puteți realiza, selfie-uri cu avionul. Însă ca experiență, cele mai interesante sunt decolările. Efectiv parcă este o tornadă, totul zboară prin aer, nisip, pietriș, genți, sticle de suc sau de apă dacă cineva le lasă jos. Fustele se ridică, eu am avut rochia în cap efectiv! Însă ai parte de multă adrenalină! Uitați aici o decolare și o aterizare, într-un filmuleț pe care l-am făcut la fața locului!

atractii turistice skiathos 14

atractii turistice skiathos 13

atractii turistice skiathos 15

Kastro, Castelul

Castelul din Skiathos a fost construit în secolul 14, pe un promontoriu izolat. Acesta a fost capitala insulei până la începutul secolului 19, locuitorii adăpostindu-se aici de atacurile piraților. Apusul de soare la castel este minunat! Pentru a ajunge aici aveți de făcut o mică drumeție, din locul de unde puteți lăsa mașina.

În interior puteți admira două biserici medievale și multe locuințe aflate în paragină. Plus o priveliște minunată deasupra mării.

atractii turistice skiathos 1

atractii turistice skiathos

Plajele din Skiathos

CÂnd ne gândim la Skiathos, ne gândim la cele peste 60 de plaje împrăștiate de-a lungul țărmului. Indiferent de sezon, veți găsi un golf pustiu, o bucățică de plajă care să fie numai a voastră.

Sunt și multe plaje amenajate, cu steag albastru, cea mai faimoasă fiind Koukounaries. Este o plajă foarte întinsă, cu nisip fin, mărginită de o rezervație naturală și de o pădure de pini. Deși sunt multe zone amenajate, cu baruri și șezlonguri, sunt și destul de multe porțiuni libere, unde se poate sta pe prosop. Personal, prefer să stau direct pe nisip, iar uneori să mă refugiez la un bar sau la o tavernă cu vedere la mare.

Cea mai spectaculoasă plajă este Lalaria din punctul meu de vedere, dar foarte apreciate sunt și Mandraki, Tsougria, Agia Eleni, Troulos, Banana (pentru sporturi acvatice) Citiți mai multe despre zeci de plaje din Skiathos aici., trebuie să dați click direct pe plaja care vă interesează. Nu ratați nici plajele de pe insulițele de lângă Skiathos:

atractii turistice skiathos 10

atractii turistice skiathos 9

esperides hotel skiathos 7

Plimbări pe mare cu barca închiriată

În Skiathos se pot închiria ambarcațiuni cu prețuri pornind de la 95 de euro pentru o zi. Plus combustibil. Puteți închiria bărci cu skipper sau să le conduceți voi, pentru că nu este nevoie de carnet până la o anumită capacitate.

Pe lângă faptul că puteți ajunge în multe golfuri izolate de pe insula Skiathos și pe plaje accesibile numai cu barca, puteți ajunge repede la insulițele din jur, care au plaje și taverne fantastice. Repi, Arkos, Tsougkrias, toate sunt atrăgătoare. Vedeți în articolul dedicat ce frumuseți puteți admira și ce locuri vizita:

Skiathos la maxim: închiriază o barcă și explorează mini arhipelagul

Skiathos barca inchiriata excursie 2

Skiathos barca inchiriata excursie 10

Mai mult decât toate atracțiile, Skiathos este o insulă primitoare, care nu își dezamăgește vizitatorii. Mâncarea este bună, sunt multe unități de cazare, se pot practica toate tipurile de activități, totul este frumos. Verdeață, mare, curățenie, siguranță, oameni primitori, insula le are pe toate. Tocmai de aceea, este în topul destinațiilor grecești pentru numărul de turiști care se reîntorc: 65 %, la un moment în viață, sau în fiecare sezon, câteva zile.

Cum ajungi în Skiathos

Pe parcursul sezonului estival sunt curse charter Tarom ale companiei Aerotravel. Totodată, sunt zboruri spre Atena, sau spre Kavala, de unde se pot lua autobuze până în Volos, de unde sunt nenumărate feriboturi spre Skiathos și restul insulelor Sporade.

Am fost în Skiathos (a doua oară după ani de zile) la invitația Biroului Elen de Turism din București, EOT Bucharest.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *